Tüm dostlara selam olsun.
Benceme başlamadan önce bu rahatsızlığı yaşayan (farkında olan veya farkında olmadan) her kim olursa en ufak bir yardımım dokunursa ne mutlu bana. Çünkü tedavi edilmesi uzun yıllar alan ve kişiyi intihara kadar bile götürebilen bir hastalık ve ne kadar zor olduğunu en derinden bilen insanlardan biriyim.
Yaklaşık olarak 9-10 senedir bu hastalık ile mücadele etmekteyim. Epey bilgi sahibi oldum bunları henüz bulamayan maddi durumlarından dolayı ulaşamayan insanların olduğunu düşünerek bu bencemi hazırlama gereği duydum.
Öncelikle şunu belirteyim. Tedavisi kolay bir hastalık değildir ve elinizde bir sihirli değneğiniz yok bunu unutmayın. Ben size bu bencemde eğer bu hastalığı yaşıyor iseniz nerelerde yanlış yapıyorsunuz ve neler yapmanız gerekiyor güzel ve açıklayıcı bir şekilde anlatacağım. Faydası olursa bir dua etmeniz yeterli olacaktır.
Bunun için yıllardır kullanmadığım ilaç kalmadı. (Prozac, Fulsac, Paxill, Paxera, Anafranil, Risperdal, Seroquel, Anticept, Faverin, Abizol aklıma gelenler bunlar :) ) Bu hastalık için harcadığım para 50 milyara yakındır. Hem bilişsel terapi olarak hem davranışsal terapi olarak. Bu bencemde bu hastalığın en ince ayrıntısını hatta seanslarca terapide alamayacağınız şeyleri sizinle paylaşacağım.
Başlangıç biraz ozun oldu kusura bakmayın.
OKB Nedir?
Öncelikle OKB açılımı Obsesif Kompulsif Bozukluk demektir. Yani halk arasında takıntı hastalığı diye bilinir. Dini boyutta baktığımız zaman vesvese hastalığı da denilebilmektedir. OKB genetik payı çok yüksektir ve doğuştan getirdiğiniz özellikler sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Belki de sizde de vardır her insanda vardır bir nebze ama kontrol altına alınmadığı zaman uçuruma götürebilmektedir. Tedavisi zor da olsa mümkündür ve sabır ister. Zaman ister.

Çeşitli türleri mevcuttur. Şüphe takıntısı örneğin kapıyı kilitledim mi, tüp açık kaldı mı vb, Simetri takıntısı, Dinsel takıntılar, Cinsel takıntılar, Sosyal takıntılar vb. (Basit bir örnek verecek olursam sürekli elim kirlenir düşüncesi ile elinizi yıkamanız, yolda giderken sürekli düz çizgi üzerinde gitmeye çalışmanız, ibadet sırasında sürekli aklınıza kötü şeyler gelmesi, her şeyi simetrik hale getirmeye çalışmanız ve bir türlü tatmin olamamanız, elinize ufak bir iğne battığında bile telaşlanıp acaba kanser olur muyum diye büyütmeniz, acaba sevdiğim insanlara zarar verir miyim diye korkmanız birçok şeyler sayabilirim sizde ne var ise yorumda paylaşabilir hangi türü sizde olduğuna karar getirebiliriz)
Bu arada bu hastalık aynı zamanda başka psikolojik rahatsızlıkları da tetiklemektedir. Bunlardan bazıları panikatak, depresyon ve sosyal anksiyetedir. Bunları tetiklemesi durumunda da çeşitli önlemler alınabilir.
Bir süre sonra ufak ufak başlayan bu rahatsızlık yanlış verilen tepkilerle hayatı içinden çıkılamaz duruma getirebilir. Örneğin sürekli elini yıkamaktan kendini alamayan kişinin her gün işine geç kalması gibi. Günlük yaşantınızı etkileyecek duruma geldiğinizi fark ettiğiniz anda siz de bir OKB hastasısınızdır.

Yukarıda beyin taraması yani EEG çekimi sonucu normal beyin ile obsesif beyin arasındaki fark gösterilmiştir. Kırmızı olan kısımlar beynin takıntı ile meşgul olan kısımlarıdır. Siz de herhangi bir hastaneden EEG çekimi sonucu bu sekilde rahatlıkla OKB yoğunluğunuzu görebiliyorsunuz.
Şimdi gelelim en önemli noktaya.
Şimdi size bilişsel terapi olarak tanımlayabileceğimiz bu hastalığın nasıl ve geldiği ne yapmamız gerektiği nasıl savunmamız ve nasıl karşı atağa geçmemiz gerektiği konusunda bilgiler vereceğim.
Bilmediğiniz düşman ile savaşamazsınız. Tanıdığınız özelliklerini bildiğiniz düşman ile rahatlıkla savaşabilirsiniz.
1) Uyku Evresi
Uyku evresi birçok terapi yaklaşımının bile atladığı bir evredir. Uyku evresi sizin normal olan yani kendinizi iyi hissettiğiniz zamanlardır. Bir bütünün iki yarısını da önemsersek bunda başarılı olabiliriz. Uyku evresinde bir şeyler yapmaz sadece takıntılar aktif hale geldiğinde bir şeyler yapmaya çalışırsak başarılı olamayabiliriz.

Savaşı kazanmak için barış sürecinde de bir şeyler yapmak gereklidir.
En büyük mücadele hatamız budur. OKB hastalarının %90'ına yakını bu evrede nasıl davranması gerektiğini bilmemektedir. Bu uyku devresinde ne yapılmalıdır? Burada yapılması gereken sadece doğru beklentidir. Beklenti sonucu belirler. Uyku evresindeki yanlış beklentimiz daha çok takıntılarımızın gelmesine sebep olur mıknatıs gibi çeker. Diğer yandan zaten gelecek olan atakların hem gelme sıklığını arttırır hem de pekiştirir. Uyku evresindeki ihmaliniz yani uyku evresini önemseyemeyişiniz ya da uyku evresinde yanlış beklenti sonucu rahatsızlık beslenir. Yani kısacası kendi elinizle siz besliyorsunuz.
Böylece maça 1-0 yenik başlıyorsunuz.
Peki atak öncesi uyku evresindeki doğru beklenti nasıl olmalıdır. Bu ataklarımdan korkmuyorum, ben ataklarımı bekliyorum ona hazırım demekle mümkündür. Bu şekilde sık sık diyerek böyle düşünerek beklemenizdir yani kısacası takıntımız gelmesin diye kaçınmacı bir tavır ile yaklaşmamamız gerekiyor. Takıntım gelsin ben ona vereceğim tokadı iyi biliyorum diyeceksiniz. Şuanda bilmiyorsunuz birazdan tokadı da öğreneceksiniz :)
Bu zamana kadar yaptığınız hata ise inşallah takıntım gelmez, ya gelirse nolur?, çok şükür 2-3 gündür gelmedi bir 4-5 gün daha gelmezse tamamdır tarzında yanlış beklentileriniz olmuştur. Yani siz aslında sürekli beyninize takıntının gelmesi kötü bir şeymiş gibi komut veriyorsunuz. Doğru beklentiyle yer değiştirmesi gereken hatalı beklenti şekliniz kısaca bu.
Ey beynim takıntılar kötüdür sen bunun üzerine kilitlen. Bu da bir takıntılı düşüncedir esasında süreci besler kurtulmak imkansız hale gelir. :)
2) Aktif Evre
Aktif evre ise en önemli evredir. Atak öncesinde olduğu gibi aktif evrede de doğru tepki vermek gerekmektedir. Yani siz takıntı geldiğiyle gittiğiyle değil ona vereceğiniz tepki ile ilgilenmelisiniz.
Sorun yağmurun sizi ıslatması değil sizin şemsiye kullanmamanızdır.

Çoğu kişi burada hata yapar. Yani yıllardır yapılan hatalar budur ve iyileşememe sebebiniz de aslında budur. Çünkü bu yanlış tepki ile siz aslında hastalığın gelme sıklığını arttırıyorsunuz. Ve doğru tepki nasıl olmalıdır?
(Dikkat: Bu o kadar kolay değildir ama sonuncu yani 3.evreye dikkat edelim)
Yapmamız gereken, Takıntıyla ilgilenmemek, onunla savaşmamak, onu uzaklaştırmaya çalışmamak onunla didişmemektir. Böylece öldürmeyecek darbeler vurarak onu güçlendirmemiş olacağız. Bu zamana kadar bunun da tam tersini yapıyordunuz.
Atak öncesinde yanlış beklenti! Daha sonra aktif evrede yanlış tepki maçta 2-0 geriye düştünüz esasında belki de farkında bile değildiniz. Belki de farkındasınız ama yapamıyorsunuz?
Bunlar takıntının gıdasıdır. Yani takıntı geldiğinde onla savaşmak, onla didişmek, bunun için balkona çıkmak, oflayıp poflamak, ilacı aramak, kendi kendinize konuşmak, elinizi şaklatmak çeşitli tik hareketleri yapmak vs. (bunlara kompülsiyon da deniliyor) Bütün bunlar hastalığı besler ve gelme sıklığını arttırır.
bir taraftan kaktüse su veriyorsunuz bir taraftan da bu kaktüs neden kurumuyor diyorsunuz aslında?
Bugüne kadar iyileşemeyişinize şaşırmamamız gerekiyor? Bu bir açıdan da güzel doğru bir yöntemle yaklaşırsanız kurtulacağınızı öğrenmiş oluyorsunuz.
Ve beslendiği yere beslendiği sürece gelir. Tıpkı bir dilencinin her geldiğinde para alması gibi. Bir dilenci bir kapıya para almaya gelir siz para verirseniz daha sık gelir. Dilencinin gelmesi sizin para vermenizden beslenir. Dilencinin o kapıya gelmesini istemiyorsanız para verme davranışınızı değiştirmelisiniz yani burada da dilenci ile uğraşmamalısınız. Az önce bahsettiğimiz gibi yağmurla bulutla vs ile uğraşmıyoruz.
Yani dilenci tek geldi sık geldi bugün farklı elbise ile geldi felan olabilir hepsi. Çünkü takıntı farklı görünümler ile karşınıza çıkar bir gün A kıyafetiyle bir gün B kıyafetiyle. Satranç gibi bir hastalıktır esasında :)
Ama unutmayın doğru hamlelerle mat edebileceğiz!
Siz para vermedikten sonra 1-2-3-5 gelişten sonra o kapıya uğramayacaktır. Takıntı da aynı böyledir. Yani kısacası takıntıyı siz besliyorsunuz kısacası bu. Dilenciyle değil kapıyı kilitleyeceksiniz.
3) Tehdit Evresi
Arkadaşlar siz şimdi iki tane doğru yaklaşımı yaparsanız bu hastalığınızın hiç hoşuna gitmeyecek neden mi? Çünkü yıllardır onun istediği gibi davranıyordunuz :)
Siz iki yaklaşımı doğru yapınca yani uyku evresinde doğru bir pozisyon alışınız daha sonra aktif evrede savunma zırhını giydikten sonra takıntı sizi "sıkıntı" ile tehdit edecektir.

Burada da bu sıkıntıyı öcü ya da felaket gibi yorumlamadığınız takdirde üçüncü aşamayı da sağ salim aşmış ve maçta 3-0 öne geçmiş olacaksınız.
Siz sıkıntıyı felaket ya da öcü zannetikçe bundan kurtulmak için ya da bunu hafifletmek için çeşitli yanlış davranışlar sonucuna düşüyorsunuz yani aktif evredeki o hatalı tepkileri veriyorsunuz. Bu yaptığınız şeyler yani mücadele oluyor o da takıntıyı besliyor. Sıkıntıyı hemen kurtulma çabası içine girerseniz besliyorsunuz aslında.
Sıkıntıyı doğru algılamak gerekiyor. Her acı acı değildir. Örneğin adana kebabın yanında yemiş olduğunuz acı biber size zevk verebilir öyle düşünün. Yanında oturduğunuzda sizi yakmıcak olan bir ateşe benzin döküyorsunuz kısacası bu.
Doğru algılanmış sıkıntı ile hiç yaşanmamış sıkıntı arasında hiçbir fark yoktur.
O HALDE ÖZETLE SIKINTIDAN KORKMAYIN ONU YAŞAMAYI GÖZE ALIN BU İYİLEŞMENİN ÇOK CÜZİ BİR BEDELİDİR. KEŞKE HER BEDEL BÖYLE OLSA. UNUTMAYIN SIKINTININ AZI DA ÇOĞU DA SIKINTIDIR VE BU BİR DUYGU BİÇİMİDİR. DUYGUDAN KORKULMAZ. SIKINTININ FAZLASINA HASTALIK DEMEK VE BUNU HEMEN ÜSTESİNDEN GELİNMESİ GEREKEN BİR FELAKET GİBİ ALGILAMAK ÇARPIK MANTIKLA MÜMKÜNDÜR.
O HALDE 1. ATAK ÖNCESİ DOĞRU BEKLENTİYE GİRDİK. 2. AKTİF EVREDE YANLIŞ TEPKİ YERİNE DOĞRU TEPKİ VERDİK O HALDE 2-0 ÖNE GEÇTİK SON OLARAK ŞİMDİ SİZİ TEHDİT EDECEK ONDA DA SIKINTIYI DOĞRU ALGILADINIZ VE 3-0.
O halde şimdi sizin tamamen iyileşmeniz için gereken tek şey ZAMANDIR. Çünkü dilencinin o kapıdan bir daha alamayacağına inanmamış olması gerekiyor ki bir daha gelmesin. Yani dilenci 15-20 kere boş döndükten sonra zamanla gelmesi azalacaktır.
Umarım mantığı kavramışsınızdır.
Gerçekten iyileşmek istiyorsanız bu yazımı tekrar tekrar okuyun sistemi iyice kavrayın hatta bu evreyi notlar alarak sürekli görebileceğiniz bir yere koyun ki bilinçaltınıza bir telkin etkisi oluştursun.

Arkadaşlar bakın şimdi size 2 tane örnek vereceğim. Bir tamamen yanlış yapılan davranışlarla maçta nasıl 3-0 geriye düşeceğiz birinde de nasıl öne geçeceğiz bunu Anlatıyorum.
Yanlış Davranışlar Bütünü: Örneğin evden çıktınız kapıyı kilitledim mi diye bir his geldi tatmin olmadınız yani takıntı geldi. Geriye dönüp kapıya baktınız rahatlamadınız tekrar tekrar baktınız ve takıntıyı iyice beslediniz. Bir süre sonra kapıya bakmak tüpü kontrol etmek vs. saatlerinizi alacak hatta işe bile gidemeyeceksiniz. Bu hastalık yüzünden intihar etmek isteyen binlerce insan var. Yanlış verilen tepkilerle büyüyor.
Doğrusu ise: Burada yapılması gereken neydi aktif evrede onla didişmemek yani kapıyı tekrar geriye kontrol etmeye gitmeyeceğiz. EE o zaman hastalık bize ne yapacak? Çok güzel bir şekilde tehdit edecek. E sen benim istediğimi yıllardır yapıyordun? Şimdi hemen o kapıya git ve kontrol et. Ya hırsız girerse ya tüp açık kalmışsa ya ev yanarsa? gibi düşüncelerle tehdit edecek ve içinize bir sıkıntı verecek e şimdi siz sıkıntıyı da doğru algıladınız o bir öcü değil ve siz eğer dilenciye para verirseniz sıklığı artacak ve yolunuza devam ediyorsunuz kapıyı kontrol etmiyorsunuz o acı bir süre o tehdit bir süre devam edecek. Hastalığın yoğunluğuna göre tehdit şiddeti farklı olabilir.
ARKADAŞLAR SİZLERE FAYDALI OLMASI İÇİN BİLDİĞİM VE ÖZET GEÇTİĞİM ŞEYLERİ EN İNCE DETAYINA KADAR ANLATTIM BU RAHATSIZLIĞI YAŞAYANLARI ÇOK İYİ ANLARIM ÇOK ZOR DURUMLAR GEÇİRDİKLERİNİ ÇOK İYİ BİLDİĞİM İÇİN UFACIK BİR YARDIMIM DOKUNURSA ÇOK ÇOK MUTLU OLURUM.
ŞAYET İLAÇLAR İLE İLGİLİ, DOKTORLAR İLE İLGİLİ HER NE OLURSA OLSUN BUNUNLA İLGİLİ BİR ŞEYLER SORMAK İSTERSENİZ HİÇ ÇEKİNMEDEN SORABİLİRSİNİZ. ELİMDEN GELDİĞİNCE YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIRIM.
DAHA YAZILACAK VE ANLATILACAK ÇOK ŞEY VAR. ANCAK YORULDUM SİZİ DE YORMAK İSTEMEM. BU GERÇEKTEN BİR ŞİFA YAZISIDIR. SAĞLICAKLA KALIN TAKİPTE KALIN :)
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer