Beslenme düzenimiz nasıl olmalı? Sporu neden sevmeliyiz?

Merhabalar herkese,


İlk bencemi paylaşmak istedim. Yaklaşık bir yıldır düzenli spor alışkanlığı edindikten sonra hayatımda çok şey değişti, bunlardan en önemlisi de beslenme düzenim oldu, beslenme düzenim de ki değişikler nelere mi yol açtı ? İşte onları sizinle paylaşıp, bir nebze de olsa sporu insanlarımıza sevdirmeyi ve günümüzün başlıca sorunu olan obeziteyi bitirmek için işte sorunlarımızın çözümleri;


Kural 1:


Beslenme düzenimiz nasıl olmalı? Sporu neden sevmeliyiz?


Olmazsa olmaz güne başlarken mutlaka kahvaltı yapmalıyız, tabi ki budurum iş yerine, okula veya seyehate çıkarken yol üstünde ki pastahane den alınan boğaça ya da simit ile değil, günümüz de en çok yapılan hatalardan biride bu saydığım besinler ile güne başlayıp, bir anda boş midemize yağlı besinleri sokarak vücudumuzu yormuş olururuz.


Güne başlarken geceden yorgun ve aç olan vücudumuzuz proteine ihtiyacı vardır, ve dünyada bulunan en yararlı proteinler den biride yumurtadır. Yumurta ile güne başlandığında daha az acıkacak, ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Günde en az 1 yumurta ile başlayarak, bunun yanına 1-2 dilim tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği ile lif ihtiyacımızı tamamlayıp, tokluk hissimizi kazanırız, ve uzun süre açlık hissetmeyiz. Ve şişman veya kilosu yerinde olan bireyler dahil, çay olarak yeşil çay seçmeliyiz. Çünkü yeşil yaç, metobolizmanın hızlanmasın da ve kişilerin yağ yakmasın da yardımcı olur. Kahvaltınıza sınırsız salata ve zeytin ekleyebilirsiniz.


Kural 2:


Beslenme düzenimiz nasıl olmalı? Sporu neden sevmeliyiz?


Zaman geçti ve karnımızın gurultusunu yanımız daki arkadaşımız dahi duyuyor, ne mi yapacağız ? Tabi ki fast food denilen alışkanlığı biz devam ettirmeyeceğiz, Öğlen yemeğimize de sabah olduğu gibi proteinli bir menü sığdırarak enerjimizi toplayıp, gece yatağa gireceğimiz enerjiyi sağlamak zorundayız. Bunun için ızgara tavuk göğüsü veya yine ızgara yağsız dana eti, veya haşmala olarak tüketeceğimiz et, tavuk, hindi, balık gibi besinleri isteğimize göre tüketmekte fayda var, tabi ızgara veya haşmala tercihimiz, ya da çok az zeytin yağı ile teflon tavada pişirebiliriz.


Tabi vücudumuzuzun karbonhidrata da ihtiyacı olacaktır. Bu besinlerin yanına esmer pirinç, bulgur, gibi glisemik indeksi düşük besinleri tüketerek vücudumuz daki sindirim işlemini uzun tutup, acıkma hissimizi en aza indirmek önemli, ve bu besinlerin yanına olmazsa olmaz salatamızı da yaptık mı, bizden iyisi yok, afiyet olsun. Kuru kuruya gitmez diyorsanız, yanına ayran tercihi en doğrusu olacaktır.


Kural 3:


Beslenme düzenimiz nasıl olmalı? Sporu neden sevmeliyiz?


Akşam oldu ve yorulduk, iş stresi, okul stresi derken baya güne yenik düştük. Beslenmemizi kısarak şekerli besinleri tamamen kestik, Akşam yemeğine daha hafif bir menü seçip, yatma aşamasına geldiğimiz için midemizi daha rahat tutmak için, akşam besinlerimize dikkat ediyoruz.


Akşam beslenmesine örnek olarak, Arzu ettiğimiz bir çorba olabilir, veya bir kase yoğut içerisine bir tatlı kaşığı keton tohumu ekleyerek omega-3 yağ asitlerinden faydalanıp, gerginliğinizi azaltabilirsiniz. Ve yanına ceviz tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda potasyum yönünden zengin olan muzuda tercih edebilirsiniz.


Kural 4: Spor !


Beslenme düzenimiz nasıl olmalı? Sporu neden sevmeliyiz?


Gün boyu koşturduk fakat akşamları biraz vaktimiz varsa bu koşuşturmaya ve yediklerimizin üzerine 20 dakika hızlı tempo yürüyüş ekleyerek kaslarımızı uyararak, yağ yakımını başlatmak için spor olmazsa olmaz şartlarımızdan biridir. Spor sonrası duş olarak rahatladık dan sonra, yumuşak yatağımıza girerek sabah ki alarmımızı kapatmaya kadar, iyi uykular.


Beslenme düzenimiz nasıl olmalı? Sporu neden sevmeliyiz?


Sağlıklı günler dilerim. :)

Beslenme düzenimiz nasıl olmalı? Sporu neden sevmeliyiz?
Cevapla