Nedir-Ne Değildir? Bulimia Nervoza ve Beslenme

BiBilen

Bugünlerde çok fazla görüyoruz, çok fazla denk geliyoruz. Ben de bu yüzden size bulimia nervoza hastalığından ve tedavisinden bahsetmek istedim.

Nedir-Ne Değildir? Bulimia Nervoza ve Beslenme

Genel olarak hastalığı tarif etmemiz gerekirse de kişilerde belirli zaman aralıklarında anormal ölçüde yiyeceği tüketmek ve daha sonra bunu vücuttan atma yollarını denemek gibi yorumlayabiliriz. Ki bu yollar kusma, diüretik maddeler ve laksatif maddeleri kullanmak gibi sıralanabilir.

Anoreksiya nervozaların aksine bulimia nervozası olan insanlar yardım isterler.

Kişilerde çoğu zaman açlık hissi görülmez, tıkanırcasına yemek yeme durumu gözlenebilir. (binge eating) Daha sonra yaşadıkları suçluluk sebebiyle ve beden ağırlığı denetimini sağlamak amacıyla ya yemekten hemen sonra çok düşük kalorili diyetler uygulanır, ya kendini kusturma, ağır egzersizler uygulama veya yediklerini vücuttan uzaklaştırmak için farklı yöntemler denenmesi gözlemlenebilir.

Yeme atakları nasıl oluşuyor derseniz, aslında genellikle mutsuzluk, stres, neşesizlik, kendi fiziksel görüntüsünden yeteri kadar tatmin olmama, kendini eleştirme, kronik depresyon, tekrarlayıcı anksiyete belirtileri gibi belirtilerden bahsetmek mümkün.

Doç.Dr.Gülgün Ersoy kitabından alınmıştır.
Doç.Dr.Gülgün Ersoy kitabından alınmıştır.

Bulimia nervoza sonucu oluşabilecek fiziksel rahatsızlıkları sıralayacak olursak da mentrüasyon düzensizliği, tükürük bezi genişlemesi, gastrit, elektrolit dengesinde bozukluk, diş komplikasyonları, ödem, yorgunluk, böbrek fonksiyonlarında gerileme, diyabete yatkınlık, kas zayıflığı gibi sıralayabiliriz.

Bu hastalıklarda ne tek başına beslenme tedavisi ne de tek başına psikolojik tedavinin yeterli olmadığını düşünüyorum.Eğer imkanlar dahilindeyse multidisipliner bir yaklaşımla doktor, diyetisyen ve psikolog eşliğinde bu hastalığı daha çabuk yenmemiz mümkündür.

Bulimia nervozanın beslenme anlamında tedavisinde ise ilk aşamada bireylere karbonhidrat kısıtlı bir programla beslenme tedavisinin düzenlenmesinin daha faydalı olacağı düşüncesindeyim. Süreç ilerledikçe sağlıklı beslenmeyi yaşam şekli haline getirmemiz çok mümkün!

Bulimia olan ünlünün açıklamasını okumak istiyorsanız, burayatıklayabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim hepinize!

Nedir-Ne Değildir? Bulimia Nervoza ve Beslenme
4 Cevap