Mimesis ya da Taklit; Mimesis’in kelime anlamı; taklit, benzetme, öykünme, yeniden yaratma ve yansıtmadır.
Platon da, her tür sanatı bir taklit, bir yansıtma olarak kabul eder ve bunu ifade ederken de mimesis kavramını kullanır. Asırlar boyu yorumlanan mimesis kavramının dilimizdeki karşılığı, “taklit, yansıtma”dır.
“- İstersen bir ayna al eline, dört bir yana tut. Bir anda yaptın gitti güneşi, yıldızları, dünyayı, kendini, evin bütün eşyasını, bitkileri, bütün canlı varlıkları."
taklit derken bir şeyin yansımasından bahsediyor olabilir zaten olay ve olgular olmadan hayal gücümüzü yansıtamazdık. O yüzden muhtemelen gördüğümüz şeylerden öykünerek bir şeyler oluşturmaya çalışıyoruz. Belki farklı anlatım biçimleri olsa da taklitler sonucu çıkıyor. Mesela kubizm akımından Picasso'nun Guernica köyü katliamından öykünerek durumu bir akıma göre şekillendirmiş. Sürreal olan dali de zaman akıyor isimli eserinde yine zamanın akması durumunu taklit ederek kendi yorumunu oluşturmuştu. Antik çağda da genel olarak sanatta ve tiyatroda taklit yani bir şeylere öykünme söz konusu. Irkların oluşumu göçler vs.
Vaovvv derin bir sanat felsefesi konusu. Keşke bu sitede genel olarak bu konular konuşulsa insanlar düşünüp fikir oluştursa.. neyse bence evet gördüklerimizden esinlenebiliriz ama hayatta evrende gördüklerimiz parçaları bir araya getirmek tam anlamıyla taklit değildir bence. Yani eski insanlar da aslan ya da timsah kafalı bir insan vücudu görmemişler ama bu parçaları birleştirerek bunu yaratmışlardır. Kısaca duyularla tasvirlerin alınışı kopya olabilir ama bunların bir araya özgün bir şekilde bir araya getirmek taklit değildir
Aslında ben de tam olarak böyle düşünüyor gibiyim. İnsanlar başkalarından gördüklerini bir bütün haline getirerek ortaya bir şey koyuyorlar. Ve de bu "Taklit" diye adlandırılıyor. Ama şöyle de bir şey var, taklit zaten benzerliktir, yansıtmadır yani, bu yüzden aynı olacak diye bir şey yok. Bu yüzden bana göre sanat taklittir. Doğadan gördüklerimizi, sanat başlığı altında eyleme alıyoruz.
Hani derler ya bilim üstüne koyarak gelişir ve ilerler. Sanatı da öyle görüyorum ben. Eski eserlerle hep bir bağlantı içindedir, bir yönüyle benzerlik taşımaktadır. Sanatçı yarattığı esere kendinden bir şey katar ama taklitten tamamen arınamaz.
Bir şair düşünün şair olmadan önce geçen serüveni boyunca başka şairlerden etkilenmiştir ki bu yolu seçmiştir. Ya da bir ressam veya bir yazar düşünün, gördüğü resimlerden, okuduğu kitaplardan etkilenip eserlerinin onlardan iz taşımaması mümkün müdür? Pek sanmıyorum.
Yani diyorsun ki sanat "Taklittir." Peki ya, hayalgücümüz? Son paragrafa göre, onu küçümsemiş olmuyor musun? Ya da şöyle söyleyeyim, herkes "Taklit" edebilir mi?
Bahsettiğim şey tamamen taklittir anlamına gelmiyor. Kısmen taklittir, üstüne eklediklerimiz hayal gücümüzün yansıması oluyor. Bugüne kadar herkes birbirinden etkilenmiş biri bir diğerini taklit etmiştir. Önemli olan o taklit miktarıdır. Hayal gücümüzün, duygularımızın bir eserde daha ağır basmadığı sürece o eser taklit olarak anılmaya mahkümdur. Gerçi öyle eserler pek anılmaz...
Sanat taklittir ama sanatçı bu taklite farklı yorumlar getiren kişidir o yüzden sanatçıdır ama felsefi düşünürsek her ne yaparsa yapsın taklittir kimi zaman bir nesne kimi zaman iç dünyasının, duygularının farklı yorumlanmış bir taklidi. 1 günlük tam uykusuzluk ve oruçla bu kadar uğraşabildim çok düşünemedim bile başka zaman daha felsefi yaklaşırım :(
bazen görmen gerekmez hayalinde canlandırırsın bir gerçeklik işte o eline aldığın ayna olur hayalin ve onu taklit edersin... Çok mu derin düşündüm ne bıraksalar uyuyacağım ama dayanmam lazım akşama kadar bu uyku düzelecek :D
Doğuştan kör bir insana kırmızıyı anlatamazsın. Ya da bir ağacı, gökyüzünü. Çünkü zihninde kavramın herhangi bir yansıması yoktur. Oysa sağlıklı bir bireyin zihninde 5 duyu organı ile algıladığı her şeyin bir tanımı vardır. İşte sanatın temeli de algılarımızın bir taklidi, yansımasıdır. Fakat ayırıcı bir nokta var ki sanatçının gördüğü ile normal insanın gördüğü ve yansıttığı farklıdır. Sanatçı yaratıcılık ekleyerek algıları ortaya koyarken normal bir birey herkesin gördüğü şekilde yansıtacağı durumu kavrasallaştırır.
Öncelikle çok teşekkür ederim. 😊 Gerçekten açıklayıcı bir görüş olmuş ama şöyle de bir şey var. Son günlerde özellikle çok karşılaştığımız görme engelli insanların resimleri, nasıl yapılıyorlar o zaman? Gerçekten, insan düşününce akıl sır erdiremiyor, harika bir şey.
Onların bir çoğu doğuştan görme engelli değil sanırım. Ama doğuştan olanlar da dokunarak ya da duyarak tahmin yoluna gidebiliyor. Ama kesinlikle aklın çok fazla alamayacağı harika bir durum.
Evet tamamıyla taklittir hatta insanın yaptığı her şey bir yansımadır. Bizler birer ayna gibiyiz Allah'ın sıfatları yansıtırız sadece. Mantıksal olarak bakarsan bir şey yoktan var olmaz, vardan yok olmaz. Yaratma sadece Allah'a mahsustur. İnsanın bir şeyi hayal edebilmesi, bir şeyler üretebilmesi için bile ona o hayalin biri tarafından verilmesi yani ilham ile gerçekleşir. Ya okuduğu kitaplardan, gördüğü manzaralardan, deneyimlediği tecrübelerden aklında kalanları bir süzgeçten geçirerek kendi iradesiyle yorumlayabilir ama bu gene bir taklittir çünkü taklit olmaması için yoktan var etmesi gerekir. İnsan da böyle bir özellik yoktur. Ya ilham yoluyla veyahut ilim, görme, sezme, hissetme duygularıyla etrafından edindiği bilgi olmadan kimse bir şey üretemez.
elbette taklittir. illa başka eseri kopyalamaya gerek yok. bilinçaltımıza ömrümüz boyunca ne yüklendiyse biz de ilham adı altında o bilinçaltımızdaki şeyleri çıkarırız. hayatında orman görmemiş çöldeki bir insana ormanı çizmesini söyleseler ve hiç anlatmasalar ormanı, adam tüm ağaçları palmiye şeklinde yapar. müzik te duygularımızın taklidi olarak ve kişisel görüşüm, dışarıdaki insan seslerinin tonlamasına göre taklit edilerek. olmayan şeyi var etmek insanların yeteneği değildir. sanat taklittir.
görme engelli insanlara da betimleme yaptırıyorlar. misal yuvarlak bir cisimi elliyor ve yuvarlağın nasıl birşey olduğunu öğreniyor. sonra da daireler çizebiliyor. bunları tüm şekillere nesnelere vs uyguladıktan sonra da en karmaşık tabloları bile çizebilir hale geliyorlar. yine taklit.
Sanat taklittir demesinin sebebi bana göre şu; Doğayı görüyoruz, algılıyoruz yorum yapıyoruz ve düşüncemiz doğaya göre gördüklerimize göre oluşuyor, bu durumdan dolayı düşünceler doğayı taklit etmeden ibaret olmuş oluyor ve bana göre sanat bu yüzden taklittir mantıklı bir yaklaşım.
Taklit olduğunu düşünüyorum. Sanat özgünlüğü içerir, özeldir ve tektir bu da kıymetini arttırır. Belki bir şeylerden esinlenilebilir ama düpedüz gerçekliği yansıtmaz ve bu da taklit olduğunu göstermez. Göreceli bir kavramdır ve herkes milyonlarca tanımını yapabilir. Çek sünger gibi istediğin yere. :)
Sahip olunması zorunlu tek şey var: Ya doğuştan ince bir ruhtur bu , ya da bilim ve sanat tarafından inceltilmiş bir ruh. -Nietzsche Eğer fenomenler ruhumuzu inceltecek kadar estetik olsaydı sanata gerek kalmazdı. Madde olarak nitelendirilenler taklit edilmeye değmeyecek şekilde çirkindirler. Güzel yansıma değil yanılsamadır.
İnsanların hayalleri kendilerine aittir... belkide diğer 8nsanlarin bizde dokunamadiklari tek şey hayallerimiz... hal böyleyken... hayallerini eserlerine yansıtan sanatçılara taklitci demek hem emeğe saygı hemde mantıksız bana göre... evet taklit edenler vardır ama genelleme yapmak bir felsefeciye asla yakistiramadigim bişey... katilmiyorum bu soze
Kuşlara özenip uçma hayalini nasıl kurup uçakları icat ettiysek doğaya olan bu hayranlığımız diğer icatlarımıza da her fırsatta yansımaya devam ediyor. sanat da böyle bence birşeylerden esinlenerek oluşturuluyor sonuçta.
Renk olarak yani görme işlemi yok... Ama betimlemelere yöre kurgulayabiliyor... Dokunma hissi ile çizeceği şeylerde odak belirleyebiliyor... Muazzam bir yetenek... Sadece renk konusunda yardım alıyor... Kendisi de anlatıyor... https://www.youtube.com/watch?v=rnz9R5wDj4w Soruya gelecek olur isek... Doğanın taklididir sanat diyen biri vardı... Biz bir şeyleri kavramak ve bunları kullanmak bize elverişli hale getirmek için uğraşırız... Sanat bu kavradıklarını hayal gücü ile anca gerçeküstücülük akımına uyan sanatçılardır... Genelde birçok sanatçı fotoğraf görevi görür... Ama photoshop ile bunu düzeltir kendi tarzını yaratır...
Evet taklittir sanat evrenin , doğanın, duyguların , düşüncelerin yansımasıdır. Sanatçı bunlardan ilham alır öyle eser çıkarır ve o eser dünyadaki her hangi birşeyin yansımasıdır yani taklididir.
Sanat doğayı taklittir. Var olana bilinç altımızla şekil verip ortaya yeni ve muazzam şeyler çıkarırız. İnsan hiç olmayan bir rengi hayal edemez mutlaka doğadan ya da kendinden öncekilerden bir esinlenme vardır.
Yalan kasıtlı olarak, belli bir amaç güdülerek, bilinçli olarak yapılandır; yanlış ise kasıtsız, amaçsız, bilinçsiz yapılır. Belki de Aristoteles burada kasıtlı olarak yanlış birşey söyledi. Her yanlış yalan değildir ama her yalan yanlıştır.
En İyi Cevaplar