Cevapları ararken doğru soruyu sorabiliyor muyuz?

Cevapları ararken çoğu zaman gözümüzü cevaplara dikiyoruz. Bir şeyin “doğrusunu” bulmaya çalışırken, aslında en başta sormamız gereken şeyi unutuyoruz: Ben gerçekten doğru soruyu soruyor muyum?

İnsan zihni, cevap bulmaya programlı gibi çalışır. Rahatsız olur, eksik hisseder, bir boşluk oluşur ve hemen o boşluğu doldurmak ister. Ama çoğu zaman o boşluğu dolduran şey hakikat değil, aceleyle seçilmiş bir cevaptır. Çünkü doğru soru sorulmadığında, alınan her cevap biraz yamuk durur.

Hayatın karmaşası burada başlar. Bir insan “Neden mutlu değilim?” diye sorar mesela. Güzel bir sorudur gibi görünür. Ama belki de asıl soru “Ben mutluluğu nerede arıyorum?” ya da “Beni mutsuz eden şey gerçekten dışarıda mı?” olmalıdır. Sorunun çerçevesi değiştiğinde, cevapların yönü de değişir. Hatta bazen cevap değişmez; sadece sorunun kendisi insanı değiştirir.

Biz çoğu zaman soruyu, zaten almak istediğimiz cevaba göre kurarız. İçimizde bir doğrulama isteği vardır. Haklı çıkmak, anlaşılmak, onaylanmak… Bu yüzden sorularımız bile taraflıdır. Oysa hakikati aramak, kendi kendini bile sorgulama cesareti ister. “Ben bunu gerçekten öğrenmek mi istiyorum, yoksa sadece kendimi mi haklı çıkarmaya çalışıyorum?” sorusu, belki de en zor sorudur.

Doğru soru bazen rahatsız eder. Çünkü konfor alanını bozar. Bildiğimiz şeyleri sorgulatır. Hatta bazen cevaptan daha ağır gelir insana. Ama gelişim tam da burada başlar. İnsan, doğru soruyu sormaya başladığı an, artık aynı insan değildir.

Bir de şu var: Her sorunun bir zamanı vardır. Yanlış zamanda sorulan doğru soru bile insanı yanlış yerlere götürebilir. Bazı cevaplar hazır değildir, bazı sorular erken gelir. Bu yüzden sadece “ne soruyorum?” değil, “ne zaman soruyorum?” da önemlidir.

Belki de mesele cevap bulmak değil, daha iyi sorulara ulaşabilmektir. Çünkü iyi sorular, insanı cevaba götürmez sadece; insanı kendine götürür. Ve insan kendine yaklaştıkça, zaten birçok cevap kendiliğinden şekillenir.

Sonuçta şunu kabul etmek gerekir: Hayatta her şey cevabı bulmakla değil, doğru soruyu sormakla başlar. Yanlış soru, doğru cevabı bile değersiz kılar. Doğru soru ise bazen cevabı bile gereksiz hale getirir.

Belki de en önemli beceri, cevapları ezberlemek değil; soruyu yeniden kurabilmektir.

Cevapları ararken doğru soruyu sorabiliyor muyuz?