Her erkek her kadına karşı centilmen davranış sergilemeli. Sadece güzel kadınlara karşı hareketleri değişiyorsa o kişinin amacı farklıdır. O kişi annesine veya kız kardeşine karşı da öylemi davranıyor (!) Celtilmen olmak bir eğitim, örf adet, görgü adabı muaşeret kuralları gibi aile görmek eğitim kültür meselesi. Saygılı olmak, nazik olmak centilmen olmanın gerekliliğidir. Adam var yüksek eğitim görmüş ama sosyal hayatı sıfır, Adam var lisans okumamış ama kendini geliştirmiş sosyal zekası var. Olgunluk duygusal zeka da gerektirir. Duygusal zekası gelişememiş empati yapamayan biri celtilmen olabilir mi (?)
Hayır gerçek centilmen hep centilmendir naziktir kibardır, öteki kişiler genelde sahte ve yapmacıktır çok banâl gelir bana o tarz insanlar. At gözlüğü takmış tek bir amaca hizmet ederler ve o amaç için her şeyi yaparlar...
Hayır bu yalancı bir gösteriş olurdu. O zarif ruhu taşıyorsan saygı dolu centilmenliğin tüm doğada ve hayvanlarda, bir kitapta hatta kimsenin olmadığı ıssız düşüncelerinde dahi sana eşlik ediyor.
Sorduğunuz soruya göre centilmenlik burada kısa süreli bir maske oluyor gibi geldi bana. Asıl centilmenlik erkeğin karakteriyle alakalı bir durum diye düşünüyorum. Ve gözlemlediğim kadarıyla, erkek centilmen ise, belirli kişilere değil, insan ayırt etmeden herkese karşı centilmendir çünkü başka türlüsünü yapamaz karakteri öyledir diye düşünüyorum.