Merhabalar Herkese 🌸

Bir insanın iyilik yaparken içten içe "Bir gün işime yarar" düşüncesi güdüyor olması ona erdemli dememize engel midir?
Merhabalar Herkese 🌸

Bir insanın iyilik yaparken içten içe "Bir gün işime yarar" düşüncesi güdüyor olması ona erdemli dememize engel midir?
Engeldir, o yüzden de erdemli diyemeyiz.
İyilik karşılıksız yapılan bir şey, karşılık bekleniyorsa ya da beklenilerek yapılmışsa o zaten iyilik olmaz, haliyle erdemden de bahsedemeyiz.
Onu daha çok bir yatırım, kapora vermek vs. gibi görebiliriz. Tamamen ticari bir düşünce yapısı çünkü o.
Bence çıkar olduğu için diyemeyiz ama iyilik iyiliktir. yani bir kişi çıkar için bile olsa iyilik yapıyorsa bu iyi bir şeydir. sadece karşısında ki insana iyilik yaptıktan sonra mutlaka iyilik yapcaksın sende bana diye ısrar ederse bu onu kötü birisi yapar. ama günün birinde belki bende zorda olursam yardım isterim düşüncesi ile yapıyorsa erdemli diyebiliriz
Eig için teşekkürler 🌸
Bu amaçla yapıyorsa, ben demem..
Ama şöyle de bir şey var ; iyilik yaptığım insanın, bir süre sonra aynı şeyi ben yaşayınca benim ona davrandığım gibi davranmasını beklerim..
Farklı şeyler tabii bu iki durum..
Teşekkür ederim..
Değildir çünkü çıkarları biz bilemeyiz içinden geçeni biz nereden bilebiliriz ki😅 bana birisi iyilik yaparsa bunu ne için yaptığını anlayamayabilirim yani. Ama diyelim ki eminiz o zaman ona erdemli yerine çıkarcı diyebiliriz. İyilik yapmak güzel bir erdem ama yine de övgüyü hak edebilmek için fazlaca erdemi bir arada barındırmak gerekiyor
Cevap
8Cevap
Bence diyemeyiz. Çünkü işin içinde bir çıkar durumu var.
Bu düşünce ve his bana batar soğurum böyle bir şey meydana gelirse... iyiliği yapıp sonra sırtını dönüp salmak gerek.. bu şekilde kabuldur zaten.. diğer türlüsü dunyaevi nefsani hisler barındırıyor.
yani en azından iyiliği tercih etmiş. çıkarı için kötülüğü de tercih edebilirdi. tam manasıyla erdemli diyemeyiz tabi.
Diyemeyiz çünkü iyilik karşılık beklenerek yapılmaz
Diyebiliriz. Ne için yaparsa yapsın biri yardıma ihtiyacı olan birine iyilik yapıyorsa o kişi doğru davranışı sergilemiş olur. Ayrıca kimse kimseye karşılık beklemeden iyilik yapmıyor.
Karşılıksız kimse kimseye bişey yapmaz ortada aşk olmadığı sürece
soruyla alakasız soru hakkım bitti bişey sormak istiyorum ben öğretmenimle instada konuşuyodum sweetie dedi kadın olsa çok şapmazdım ama erkekti yani ne blm bi erkek neden tatlım der?
Yani diyebiliriz
karşılık beklenince iyilik olmuyor ki :D
Diyemeyiz iyilik icten gelir ve karsılıksızdır <3
diyemeyiz bence
abi sagol istemiyorum
Yaw onların ben...
Hayır çıkarcı deriz
diyemeyiz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?