Hayatımız boyunca birçok karar alıyoruz—bazıları büyük, bazıları küçük. Kimimiz risk almayı seçiyor, kimimiz güvenli yolu. Ama gerçekten neye göre seçiyoruz? Mantık mı, duygular mı, yoksa farkında bile olmadığımız eski deneyimler mi?
Bazen bir yöne çekildiğimizi hissederiz ama nedenini tam olarak bilemeyiz. Belki çocukken duyduğumuz bir söz, belki unutulmuş bir anı, belki de bilinçdışımızda saklanan korkularımız, isteklerimiz… Biz bir karar aldığımızı sanırken, aslında çoktan yönlendirilmiş olabilir miyiz?
Peki, özgür irade dediğimiz şey gerçekten ne kadar özgür? Seçimlerimizi farkındalıkla yapmayı öğrenebilir miyiz, yoksa her zaman içimizdeki görünmez güçlere mi boyun eğiyoruz?

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Bilinç dışı seçim de ilk kez duydum. Enterasan
Evet, bilinçdışı seçim kavramı ilk başta garip gelebilir ama düşündükçe ne kadar etkili olduğunu fark ediyorsun. Mesela, neden bazı insanlara anında güven duyarken bazılarına mesafeli oluruz? Ya da neden belirli durumlarda hep aynı hataları yaparız? Bazen mantıklı bir karar verdiğimizi sanırız ama aslında geçmiş deneyimlerimiz, korkularımız ya da farkında bile olmadığımız duygular bizi yönlendirir. Yani, her seçim sandığımız kadar bilinçli olmayabilir. Farkında olmadan bile karar verebiliyorsak, gerçekten ne kadar özgürüz sence?
Şimdi düşündüm de çok çok doğru cidden. Ben bunları düşüncesizce yapılan ya da ani verilen kararlar olarak değerlendirirdim. Aslında bence fikir olarak özgürüz de dediğim gibi anlık kararlar mantığın önüne geçiyor.
Gerçek özgürlük, aslında o anki duyguların ve düşüncelerimizin farkına varmakla başlıyor ve bu farkındalıkla seçimlerimizi şekillendirmek önemli.
Duygu ve düşünceleri kontrol edebilmekle yani?
Farkındalık her şeyin üzerinde kurduğunuz bakış açısını değiştirir. Duygular burada mühim rol oynar, evet.
Peki karakter yapısının da etkisi var mı kararlar da sence? Yani senin doğrun benim yanlışım olabilir. Ya da tam tersi. O zaman verilen karar göreceli olmaz mı?
Evet, karakter yapısı, aldığımız kararların temel taşlarını oluşturur. Her birey, geçmiş deneyimlerinden, değerlerinden, inançlarından ve kişisel özelliklerinden beslenen bir içsel dünyaya sahiptir. Bu içsel dünya, kişilerin dünyayı nasıl algıladığını ve bu algılara göre nasıl tepki verdiğini şekillendirir. Sonuçta, her birey farklı bir gözlükle dünyayı görür ve bu da aynı durumda farklı kararlar alınmasına neden olur.
Ancak bu durum, kararların tamamen göreceli olduğunu göstermez. Evet, her bireyin doğru ve yanlış anlayışı farklı olabilir, ama toplumsal bir bağlamda ortak bir anlayış ve değerler sistemi de vardır. Kişisel kararlarımız, bizlerin içsel evreninin bir yansımasıdır, fakat aynı zamanda toplumun normlarına, etik değerlerine ve hukuksal çerçevelerine de bağlıdır. Kararların göreceli olup olmadığı sorusu, aslında "doğru" ve "yanlış" kavramlarının ne kadar mutlak olduğuyla ilgilidir. Birçok felsefi akım, doğru ve yanlışın kişisel bir algı meselesi olduğunu savunsa da, çoğu zaman belirli etik standartlar ve toplumsal anlaşmalar devreye girer. Örneğin, bir toplumda kabul edilen değerler, bireyin içsel değerlerinden farklı olsa da kolektif bir "doğru" yaratabilir. Bu nedenle, kararlar bir anlamda göreceli olsa da, bu görecelilik toplumun sınırları içinde şekillenir ve bireysel doğruların ötesinde daha geniş bir perspektife ulaşabilir.
Evet. İnsanlar kararlarını verirken toplum normlarına uygun şekillendirir ki aykırı olmasın. Teşekkürler iyi muhabbetti.
Asıl ben teşekkür ederim bu konularda karşılıklı oturup saatlerce konuşacak kişiler bulamıyorum. Her zaman beklerim 👍🏻
Yazdıklarınızı her zaman göremediğim için iki defa okumak zorunda kaldım. Biraz ağır geldi uslup ama sevdim 🙂
Tamam, biraz ağır olmuş olabilir. Ama beğenmene sevindim, bundan sonra daha direkt giderim
Teşekkür ederim. Yeni sorularınızda görüşmek üzere 🙂
Sana vaat ettiğim gerçek, fazlası değil
Vaat edilen gerçek, yalnızca algının sınırlarını çizer; ama bilinçdışının fısıltıları, çizilen sınırların ötesinde de yankılanır. Görmediğin, duymadığın, hatta farkında bile olmadığın şeyler, seçimlerinin temelini oluşturabilir. Gerçek, her zaman sunulan kadar değildir bazen, en derinde saklı olandır
Kısaca biz
Biz’ diyerek kestirip atmak kolay ama gerçekten ‘biz’ derken neyi kastettiğini biliyor musun? Eğer seçimlerimiz bizi biz yapıyorsa, peki seçimlerimizi yönlendiren ne? Gerçekten tamamen özgür iradeyle mi karar veriyoruz, yoksa bilinçdışımızın ve geçmişimizin şekillendirdiği bir yolda mı yürüyoruz?
Düşünmek zahmetli olabilir ama eğer her şeyi tek kelimeyle geçiştirirsek, o zaman kendi derinliğimizi de basitleştirmiş olmaz mıyız? Belki de asıl soru şu: Sen kendi seçimlerinin ne kadar farkındasın?
Bir şeye karar verirken sen kendi iradenle ona karar veriyorsun. Ve verdiğin karar geçmişte yaşadığın iyi veya kötü şeyleri hesap ederek verdiğin bir karar olur. Yani bizi biz yapan geçmişte yaptığımız seçimlerden çıkardığımız dersler.
Güzel bunu sevdim, demek ki bazen tercihtir kısa cevaplar
Soruyu yanlış okuduğum için bu kadar kısa cevap verdim.