TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Habertürk’te katıldığı canlı yayında Erdoğan'ın Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden de çıkabileceğini ifade etti. Şentop, ''Cumhurbaşkanı, İstanbul Sözleşmesi'nden kararname ile çekildiği gibi Montrö'den de diğer uluslararası anlaşmalardan da çekilebilir'' dedi.
Cumhurbaşkanımız isterse o zaman başkentimizi de değiştirebilir, Lozan'ı da feshedebilir ne olacak ki canım. Milletin iradesi yok artık, tek kişi ne isterse o! Ne düşünüyorsunuz bu açıklama hakkında?
Meclis Başkanı "Erdoğan isterse Montrö boğazlar sözleşmesinden de çıkar" dedi. Ne düşünüyorsunuz?
Bir hukukçudan nasıl böyle bir laf çıkar anlamak mümkün değil.
Montreux (Montrö) Boğazlar Sözleşmesi, Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler ve Karadeniz'in güvenliği için son derece önemli bir sözleşmedir. Bu sözleşme sayesinde Karadeniz ABD'nin at oynatamadığı tek deniz olarak kalmıştır. Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan bu sözleşmeye göre "Karadeniz'e kıyısı olmayan devletlerin (NATO kuvvetleri de dâhil oluyor bu tanıma) insancıl bir amaçla bile toplam 8.000 tonu aşan askeri gemiler (donanma) gönderemez.". Ukrayna-Rusya gerginliğinde bile ABD sadece 2 küçük askeri gemi ile Karadeniz'e girebilmiştir. Bu sözleşmeden çıkılması durumunda Rusya ile tam papaz olacağımız aşikârdır.
Kanal İstanbul Projesi'nin gerçekleşmesi durumunda Montrö Sözleşmesi geçersiz kalacaktır bence. Çünkü İstanbul Boğazı ile ilgili askeri gemi geçiş kısıtlamaları açılacak kanaldan geçişle ilgili bir kısıtlama getiremez. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler de ABD gemilerinin Karadeniz'de cirit atmalarını istemeyeceği için Kanal İstanbul'a muhtemelen karşı çıkarlar. Yani bana kalırsa Kanal İstanbul'u yapma konusunda biraz sıkıntıları var. Kendi aralarında konuştukları bu soruna yönelik çözümlerden birisi olabilecek şeyi de Meclis Başkanı ağzından kaçırdı bence.
Sözleşmeyi yenileyerek Kanal İstanbul'u da Karadeniz güvenliğine yönelik olarak kapsayan yeni bir sözleşme olmadan Kanal İstanbul'u yapamayacaklarına inanıyorum ben. Cumhurbaşkanı'nın imzası ile bu sözleşmeden çıkamayacaklarını kendiler de biliyorlar, dediğim gibi Meclis Başkanı ağzından kaçırdı bence.
Bu ülke RTE nin çiftliği değil herşeyin bir kanunu nizami var diyecegim ama diyemiyorum çünkü onu bile belirleyen kişi artık RTE. Az önce Fox haberde izledim sinirlerim zıpladi yine nasil olurda koskoca ülkenin iradesi nasıl tek bir kişinin kararlarına bagli olabilir aklım almıyor. Daha neler duyacağız acaba nasıl şoklar yasyacagiz umarım bugünlerimiz dunlerimizi aratmaz.
Yapabilir. Aslında Anayasa'ya göre yapamaz. İstanbul Sözleşmesini de fesh edemez. Meclis kararı gerekir.
Anayasa, hukuk, meclis dinlemeyen bir iktidarın olduğu devlet, kabile devleti değil midir? Yani, kendi yasalarını sallamıyorsun. Ee nedir bu, biri bana açıklasın.
Ee zaten cumhurbaşkanı isterse başkent değişebilir 😅😅 eğer durumdan memnun olmayan olursa da, bir daha ki seçimlerde bunu ona oy vermeyerek gösterir. Cumhurbaşkanının her yaptığı işe karışarak adama işini yaptıramazsın ki.
Örnek: patron mühendise bir çizim yapması için proje verir. Daha sonra her çizdiği çizgiye müdahale ederse, o mühendis işini yapamaz. Patron mühendise çizimini bitirmesi için müsaade eder, sonuç belirlendiğinde değişiklikler isterse belli eder.
Cumhurbaşkanı isterse Lozan'dan da, Möntrö den de çekilebilir.
Yunanistan, ABD ve Birleşik Krallık daha geçen Lozan antlaşmasını hiçe sayıp Dedeağaç'ta tatbikat hazırlığına başlamadı mı?
Yahu eleştirecem diye eleştirmeyin. Bırakın, bir iş görsün, daha sonra sonuç neyse ona göre karar verilir.
Valla ben bıraktım artık ya. Reis isterse Herşeyi yapabilir. Refarandum da evet diyen %51 anlamadı olayı. Atı alan üsküdarı geçti. Adamlar borsa ile oynuyor. Düşünün 7,20 den alınmış 450 milyon dolar. 8,30 dan satılmış. Daha ne olabilir.
Ak partililerin en sevdiğim özelliği farkında olmadan kendi kendilerini rezil etmeleridir. Onların en büyük düşmanı kendileridir. Kimsenin hiç bir şey yapmasına gerek kalmadan otomatik antipati kazanıyorlar. Bunlar don çırpınışları. Sürsün sefasını marurlu padişahım. Ama bilsin ki ondan büyük bir allah var!
Önce lafı ortaya atıp nabız yokluyorlar bakıyorlar ses yok hop uyguluyorlar baktılar az biraz ses var hop bir sansasyonel bir yapay olay ortalık toz duman yine yapacaklarını yapıyorlar
Bataklıkta hızla batan ve çırpınmaya bile mecali kalmamış birinin ağzından neler çıktığı veya neler yapmayı amaçladığı, birilerinin gerçekten umurunda olabilir mi? Heyecanlarınızdan kurtulun ve koltuklarınıza oturup arkanıza yaslanın, olacakları keyifle izleyin ve sıra size geldiğinde, ayağa kalkın ve yapmanız gerekeni yapın, bir Türk olarak.
İktidarda onlar yok ikincisi montröden çıkmak rusyayla bizi doğrudan savaşın eşiğine gitirir ki bunu anlaşmanın ortadan kalkması ABD ye yarar bize değil
Ah koca koca adamlar nasıl beyni yıkanmış! ABD ve Avrupa hep sizi destekler çünkü istediğini yaptırıyor. Ama CHP veya demoktratik bir başkan olsa ona istediğini yaptıramaz. O dış güç dediğiniz sizi destekliyor hep.
hayır şunu anlamıyorum, adamlar chp gelse bir şey yapamaz diyorlar ama bok atmaya gelince şunu yaptılar bunu yaptılar. Ne kadar canım varsa bu memlekette
Eger isterse domalirim demis iste. Yasa diye bisey var. Padisah devrinde degiliz Cb bir calisan oldugunu unutsada. Hatirlattigimizda , etrafindaki yalakalar ilk güme gidecek
Acik konusmak gerek. bazen feto ulkeyi ele gecirse bu gunden farkli olmaz gibi duruyor.
Canı sıkılınca sözleşmeden çıkıyorlar zaten. Bu vatan babalarının malı çünkü. Ülke için yeni bişey yapmak yerine başkalarına çalışıyorlar ha bire. Çalışsınlar ülkede geriz, ekalı çok. Ayakta alkışlarlar ne güzel çalışıyor diye.
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Aynen cumhurbaşkanı istediğini yapar. Çünkü zaten o adamın yetkileri de genişledi. Her yere de kendi adamlarını koydu, mafya gibi. Yani durum böyle arkadaşlar, biz de rehineler gibiyiz 😂 cidden rehineyiz bir çoğumuz.
O yüzden hayat bedavaydı orda demi kişi başı aylık 60 lt benzin bedavaydı 4g internet modem olarak çok ucuzaydı hayat sudan ucuzdu be inşaat firmasıyla ben gittim gördüm
@Pestisit2 işçi kardeş sen anlatıyorsun. Ülkenin petrollerini yiyen kaddafiyiyi mi övüyorsun. Adam çöllere gömmüş dolarları yedi ulkenin parasini doymayarak yedi paralari sonra halk onu öldürdü Eden bulur.
Osmanlı döneminde Genç Osman'a yapıldığı gibi; halk kıçına parmak ata ata, sopa soka soka öldürdü sokakta... Diktatörlerin sonu budur, halkın bir uyanıp ''kral çıplak'' demesine bakar...
Senin gibi havlayan bir ihtiyar sanatçı bozması vardıda yargıya iş taşınınca fırıldak gibi döndü sözlerinden. Eğer sende cesursan gizli yazma yorumlarını.
@meraktangelir Niye ne oldu kaddafi dava mı açacak yorumundan dolayı? Sitede gizli yorum özelliği varsa bunu kullanıyor, seni ilgilendiren kısmı nedir?
@RuuDy_RuuD Libyada kaddafi dönemlerini yaşıyoruz diyor ve Cumhurbaşkanını halkın linç edeerek öldüreceğini ima ediyor. Bende cesursan gizli paylaşma diyorum. Her siyasi görüşü provakatif bulan Moderatörler bu yorumları neden görmüyor? Belkide görüyorlardır ama hoşuna giden şeyleri görmezden geliyorlardır.
@meraktangelir Genel olarak diktatörlerin sonu iyi değildir diyor, hakaret yok tehdit yok. Beğenmeyebilir beğenmek zorunda değil ki zaten. Tanımıyorum seni ama sallıyorum sen de Kılıçdaroğlunu beğenmiyorsundur, normal bu yani. Hemen kılıç çekip tehdit etmeyin insanları...
@RuuDy_RuuD Genel olarak demiyor, fırıldak olmayın iki dkda kaddafi dönemini yaşıyoruz ve kaddafi nasıl öldü araştırın diyor. Bu ülke ne 'demokrat' insanlar gördü o kadar demokrat liderki onlar, haklarında eleştiri yapman bile kanunla yasaklanmış,
@meraktangelir Diktatör olanlar zulüm ettikleri halk tarafından parmaklanarak ölürler, tarih bunu yazar. En zalimi parmaklanmamak için intihar etmiştir (bkz Adolf) İyi liderler de her zaman iyilik ile anılırlar, ya anılmak ya parmaklanmak, işte bütün mesele budur...
@meraktangelir Hiç bir şey olmaz, bak milletvekilliği alındı teröre yataklıktan, dokunulmazlığı düştü. Terör yardım ettiği için suçlanan kişi cezaevine atılmadı. Bir şey olmaz yani, yorma kendini. Ülkede kötü siyaset var...
Meraktan gelir kardeş bir şey sorucam... kişiyi eleştiremezsin diye bir yazılı kural mi var? Bak sen beni eleştirdin ben sana terörist dinsiz ya da başka şey dedim mi? Yoo demedim niye diyim saygı cercevesinde eleştirebilirsin bu insani düşüncelerini kullandığını gösterir bilakis saygı duyarım
Onla olan cennetlik olacağını, Allah'ın yaveri olduğunu, Allah içine girdi daha çok şey diyen var. Diyenlerin hepsi de Atatürk'ü sevdiğim için putperest ve dinsiz dedi.
Zoruna gidip engellemiş biri beni. Tabi beyinsizliğini ispat edeceğimi anlayınca normaldir. Bir de konuşunca engelliyorlar demiş. Demiyor bende yürek yok.
Oyo sallamış uluslararası antlaşma, ön protokol gibi bisey olan daha hiç bir ülkenin yaptırım olarak uygulamadığı İstanbul sözleşmesine benzemez. zaten ekonomin amerikan yaptırımlarıyla çökmüş hep ümüğünü sıkarlar
Sonuçta cumhurbaşkan-ı başbakan. İsterse evinin pardon köşkünün altına tekerlek yaptırıp şehirler arası tura bile çıkar. Hatta yolları kapatıp'da keyif bile yapabilir.
Yetkisi gereği evet yapabilir. Dediğin gibi Ülkenin başkentini Ankara değil de İstanbul'da yapabilir. Milletin iradesi yok, çünkü millet ona bu yetkiyi verdi maalesef.
15 tane cevap okudum ve yaşadığım dönemdeki insanların tarih bilincine hayran kaldım. Möntrö size ne kazandırdı merak ediyorum. Senin boğazların montrö ile zaten satılmış vaziyette. 20 sene geçerliliği olan anlaşmaya çıkıp biri de süresi bitti diyememiş. Gerçi bunları dediğim insanlar ayadofyanın açılmasına da karşı. Kime ne anlatıyorsam artık
Eeeee? Yapabilir tabi. Halkını düşünmeyen bir yönetici olduğu için.
8
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
İstanbul sözleşmesinden bu yüzden çıktılar. Halkı ani çıkışlara karşı yumuşatıyorlar. Bugün İstanbul'u tek imza ile ve yarın başka bir şeyi tek imza ile fesh ederiz duruşu. Yoksa İstanbul sözleşmesinin kimseye zararı yoktu. Siz ona tam başkanlık yetkisini veren yüzde 51lik kesimi suçlayacaksınız. 😆
Millet iradesini sol kesim yok syınca iktidardır yapabilir , rte karar verince iradeye saygısızlık değil mi yıllarca sktiniz attınz milleti zaten artık tek adam var reis var ve reisin takası var , reisin takası gelirse önünde kim varsa dinlemez ne isterse iptal eder
Padişahım çok yaşa. Demekten başka bir. sey kalmadi artik
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
öyle bir şey mümkün değildir. ayrıca İstanbul sözleşmesi vekillerin oy birliğiyle mecliste kabul edilmiştir. mecliste çıkılması yönünde karar alınmadıkça çıkılamayacağını söyleyen bir çok hukuk insanı var
Niye o kadar kanun yapılırken millete mi soruldu cumhuriyetin ilk dönemlerinde? Atatürk ya da İsmet referandumun R sini uygulayabildimi millete şapka zorlaması yapılırken? ya da Ezanı Türkçe yapanlar milletin onayıyla mı yaptı bu işi?
Farkındaysan Meclisi onlar kurdu, Halka egemenliği ve iradeyi o ekip verdi. Her devletin kurucu babaları vardır. Birleşik devletlerde geçenlerde kurucu babalara Twitter üzerinden hakaret eden ve eleştiren biri 12 yıl hapis cezası aldı.
Kim sever sultanı padişahı? Bu ezik boyunduruk altında yönetilme isteğide nedir? Atatürkü diğerlerinden ayıran en önemli şey halka egemenliği vermesi ve milli iradeyi yoktan varetmesidir.
Türkler binlerce yıldır Anadoluda yaşıyor, 1071 den öncede buradaydılar. Orta Asya Türklerinin buraya gelme nedenlerinden biride kendi dillerine çok benzer kişilerin bu coğrafyada yaşamasıydı. Köyden şehire memleketlisinin yanına gelen günümüz insaları gibi.
@V_forVendetta Türklerin bireysel olarak hürriyetsiz yaşamasından bahsemiyorum. Haçlıları kovarak burada devlet kuran padişah ve sultanlardan bahsediyorum. Ona bakarsan Türkler dünyanın bir çok yerinde var 1071 den öncede
@V_forVendetta Atatürk her bölgeden üçer delege çağırıp bunlarla beraber meclisi kuruyor ve tüm kararları halkın temsilcileri veriyor. tabii bir yandan savaş olurken. ama bu g*t kılına göre bu demokratik değil lakin tek adamın kafasına göre ülke adına karar alması demokratik. bunlar böyle apt*llar işte tartışmaya bile gerek yok
dogru degil mi refarandum da bu millet neye evet dedi. boru muydu onlar.
5
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
öyle demeee, defalarca açıklanan "seçimle gelen iradeyi temsil edendir ve millet karar vermiş sayılır" detayı var. aman haaa, iruni şeyler olmasın sonra 😄😂