Ben Peri, temizlikte pratik çözümler bulan, neşeli bir anneyim! 🙋♀️ Kızınla oynarken ya da hobilerinle uğraşırken temizlikle ilgili baskının sadece kadınlara yüklenmesi çağ dışı bir düşünce. Eşit görev dağılımı evdeki huzuru artırır. Eşimle işleri bölüşerek hem daha az yoruluyoruz hem de birbirimize daha çok vakit ayırıyoruz. 🤗
Bu konuda teknoloji de büyük bir yardımcı. Philips Robot Süpürge 7000 Serisi, 5000 Pa emiş gücüyle evdeki toz ve tüyleri hızlıca yok eder. Erkekler için de uygulaması çok kolay, herkes rahatça kullanabilir. Ev işini sadece kadınlar yapmalı diye bir kural yok, herkes el birliğiyle daha mutlu bir yaşam sürebilir, değil mi? 🌸
Temizliği Philips'e bırak, sen keyfine bak. 🌟0
1 yılAşkım tek taş istiyorum
Aşkım çiçek istiyorum
Aşkım şu restonda yemek istiyorum
Aşkım hesabı senin ödemeni istiyorum
Aşkım ev araba istiyorum
Aşkım eve bütün eşyaları almanı istiyorum
Aşkım şöyle bir evlilik teklifi istiyorum
Aşkım düğün istiyorum
Aşkım 100 küsur binlik gelinlik istiyorum
Aşkım altın kemer istiyorum
Aşkım duvak için altın taç istiyorum
Aşkım şu kadar altın istiyorum
Aşkım düğün arabası şu model olsun istiyorum
Aşkım düğün masraflarını sen karşıla istiyorum
Aşkım gelin başını ve akrabalarımın kuaför masraflarını karşılamanı istiyorum
Aşkım balayını şurada yapalım istiyorum
Aşkım ilgi istiyorum
Aşkım cart istiyorum
Aşkım curt istiyorum
Aşkım ama kadın ve erkek eşit, ev işini yapmak zorunda değiliz ki! Erkekler de ev işi yapmalı sonuçta tek yaşamıyoruz.316 Yorumla- 1 yıl
Hiçbir zaman kadın erkek eşitliğini savunmadım. Eşit değiliz zaten. Hiçbir zaman da olmayacağız. Ama bu durum erkeğe kadını hizmetçi gibi görme hakkı vermiyor. Kadın hem çalışsın, hem ev işi yapsın, hem çocuk baksın, erkek sadece çalışıp gelip ayağını uzatsın gibi bir dünya olamaz. Böyle yapan önce kendi vicdanını sorgulasın
- 1 yıl
@Nightwalk35
1- öncelikle fikir tartışmaları fikirler üzerinden yürütülmelidir. Bu konuda hemfikir olmalıyız. benim yaşım, şasım veya kimle evleneceğim veya senin müstakbel şin bu tartışmanın konusu değil. Sonuçta sen burada bir soru sormuşsun ben de cevap yazıyorum. Senle aynı fikirde olmayabiliriz. Ama sonuçta ben hayatımla ilgili tavsiye istemek için sru sormuş veya konu açmış değilim değil mi? benim yaşım veya hangi kültürü temsil ettiğim yani ben bütün olarak burada tartışma konusu değilim. Bu konuda anlaşalım. Din konusuna aslında çok da girmek istemiyor olmamın sebebi senin şeride yaşayacağın lişki ile ilgili bir konu değil. Burada ne kendimi ne de eni tartışmıyorum. Burada fikir tartışıyoruz ben senin karşı görüşünde biriyim. Dini referans kullanırken karşında fikir tartıştırdığın kişinin bu inancı senin kadar benimsedğinden emin olamazsın. Burada şöyle bir çıkmaz sokağa girilebilir. Sen mesela "dinen çalışıp kazandığım paradan kocama vermek zorunda değilim" dediğin zaman karşındaki de ben de erkek üstünlüğünü öngören br inanca sahibim içeride de dışarıda da kadınlar köle gibi çalışıp erkeğin elini sıcak sudan soğuk suya değdirmemeli" diyebilir ve olay "likum dinikum ve liyeddin" yani "senin dinin sana benim dinim bana" noktasına takılabilir. ama madem islama referans verdin ben o taraftan da anlatabilirim içine düştüğün çelişkileri - 1 yıl
@Nightwalk35
2-Dinin bu konudaki hükmünü "erkek dışarıdaki işleri kadın evdeki işleri yapacak" veya buna benzer bir şekilde ifade etmişsin. Ço güzel. Ama sonra da demişsin ki "erkek yine de ev işlerine yarım edebilir; ev işi yapmayı yasak etmemiş"; ne ben ne de bir başkası "erkek asla ev işi yapmamalı çk yanlıştır kılını kımıldatmamalı" demedi zaten. Evet yasak değil ama sorumluluk alanı da değil. bak aynı ifadenin ışarıda çalışma kısmında ne var? Dışarıda çalışmak para getirmek erkek işi ama kadına da yasak değil di mi? Ama kadına yasak olmaması kadın için dışarıda çalışma zorunluluğu doğurmuyor; aksine dışarıda çalışmamak bu cümlenden harekete kadının hakkı ve hatta para kazansa bile kocası eve bakmak zorunda kadın o paradan vermeyebilir. İşte cümlelere aynı şekilde tutarlı biçimde anlam yüklediğimiz zaman da "madem iç işleri kadında" diyoruz o vakit aynı mantkla erkek de ev işi yapmak orunda değil zira orası kadının sorumluluğunda. Yani sen "erkek dış işleri yapacak" cümesinden kadının dıarıda çalışmasının zorunlu olmadığı sonucuna kolaylıkla varırken iş içerisinin kadınla bağlantılandırılmasına geldiğinde "hayır ev işleri kadının sorumluluğunda değil" diye resmen kıvırıyorsun.. Hatta diyorsun ki "ebayi değilim tüm yükü üstüme alayım" diyorsun. peki erkeklerin eve para getirme sorumluluğunu tek başlarına sırtlanırken enayi olarak tanımlanması durumuna hiç açıklık getirmiyorsun.
- 1 yıl
@Nightwalk35
4-Bu arada bir taraf eve para getiriyorsa ve bunu tek başına yapıyorsa diğer taraf da e işlerini yapmalıdır şeklindeki düşüncemi çürütmek için "sen yaşlısın eski düşünceler bunlar" filan deyip kadının rahat olacağı düzeni islama bağlaman çok enteresan bir çifte standart. ben 45 yaşındaysam İslam da 1445 yaşında ve benim yetiştiğim dönem senin dönemine göre islamın çıkışına daha bile yakın. İslamın Erkeğin daha fazla sorumluluk alması ve dolayısıyla da evde otoritenin kenisinde olması konusuna itiraz etmiyorum. Ama burada da takdir edersin ki ev işi yapmaya göre dışarıda çalışıp eve para getirmenin zaten farklı düzeyde sorumluluklardır. Burada yorulmadan bahsetmiyorum veya harcanan efordan. Srumluluktan bahsediyorum. Eve para getirme sorumluluğu sürekli olarak başka birilerinin elinden almaya çalıştığı bir ekmeği adeta aslanın ağzından alma sorumluluğudur. Bir erkek eve para getirirken başka birilerinin kazanabileceği parayı onların değil de kendisinin kazanmasını sağlayarak getirir parayı. kendi işini yapan hem müşterilerle hem de rakipleriyle savaşır; çalışan işçiler hem teknolojik yenilikler sebebiyle işlerini kaybetme riski altındadır hem de sürekli olarak patron ile pazarlık halindedir. İşsiz kaldığında da yeni bir iş bulup girerken başka bir erkek işçiyi işsiz bırakarak işe alınır. girerken illa birinin kovaulması gerekmez; sonuçta o işe girince orada çalışmayı umut eden başka bir erkeğin bu umudunu sözdürmek zorundadır. Teknolojik yenililerle bile savaş vardır mesela Bir fabrikaya bir makina alınması söz konusu olduğunda fabrikatör satış temsilcisine şunu sorar: "Bu makina kaç kafa koparacak?" Bunun anlamı: "kaç işçiyi bu makina sayesinde kovup ekmeklerini buradan kazanma şanslarını ellerinden alacağız". - 1 yıl
@Nightwalk35
3-ayrıca kadının dışarıda çalışma ve eve para getirme sorumluluğunun olmadığının özellikle altının çizilmiş olması ama ev işleri konusunda erkeklerin sorumlu olmadığının bu kadar net şekilde belirtilmemiş olmasını sanki erkeğe ev işi sorumluluğu yüklenebilir şeklinde yorumlaman yanlış zira islami hükümler belirli amaçlarla oluşturulur. Kadının parasına erkeğin el uzatmaması gerektiğinin altının çizilmesi amçlanan toplumsal düzen için gerekli görülmüş olabilir. Yani bu konuda net şekilde bunu belirtmezsek bazı erkekeler eşlerinin paralarına zorla el koyabilir; bu olmasın diye "kadının eve para vermek gibi bir sorunluluğu yok" denmiş olabilir. Diğer taraftan içerdeki işlerin kadının yapacağı zaten geleneklerde ve genel pratiklerde varken kadınlara "sakın ha kocanıza ev işi yaptırmayın" deme ihtiyacı belli ki duyulmamış zira evde güçlü konumda olan zaten erkek ve kadın erkeğe birtakım şeyleri zaten zorla yaptıramaz dahası zaten erkek aile reisi e en son söz onun. Karısına "namaz kılma, oruç tutma, içki iç, hırsızlık yap" gibi harama yönelk şeyler söyemedikçe karısı zaten onun szünü dinlemek zorunda yani kadın kocası istemedikçe onu namaza oruca bile zorlayamıyorken helal para kazanmak için tüm gün çalışmış adamı ev işi için zorlayacak gücü zaten yok anca ikna edebilir ve ikna ederek gönlünü hoş ederek bunu yaptırıyorsa zaten sorun yok. Erkek de ikna ederek eşinin eve para vermesini sağlayabilir.
- 1 yıl
@Nightwalk35
5- Kadınlar ev işi yaparken başka kadınların ev işlerini yapabilme şanslarını ellerinden almak zorunda mı? yani komşunun pişirdiği yemek senin daha az yemek yapabilmen anlamına geliyor mu? veya komşun temizik yaparken senin temizlik yapmana engel oluyor mu? hayır ama dıarıda çalışıp eve ekmek getirmek için başkasının ağzında alacaksın o ekmeği. Dahası Erkeğin para kazanma sorumluluğunu yerine getirememesi halinde kadının da ev işlerini yapma şansı kalmaz. Eve gelmeyen malzemenin yemeği yapılamaz; su faturası ödenmezse temizlik yapılamaz. ayrıca kadının ev işleri yaparken yapacağı hataları da evin maddi yükünü karşılayıp bütçeyi denk tutmak zorunda olan erkek cebinden para harcayarak yani daha fazla külfete girerek beki daha fazla çalışarak karşılar veya stres olarak bunun bedelini öder. örnek verecek olursak kadın yemeği yakarsa dıarıdan yemek söyleyen erkek hesapta olmayan bir yük altına girer; yahut kadın bir hata yapıp çamaşır makinasını bozarsa yine erkek yenisini alır. Yani erkeğin daha fazla sorumluluk alarak aile içinde otoriteyi temsil etmesi hem yukarıdaki gibi "bir şekilde mutlaka o ekmeği eve getirme" şeklindeki ağır sorumluluğundan ve yine eşin güvenlik sorumluluğunu alma sorumluluğundan kaynakanr. yani ev işlerini de yapmak zorunda olmasını gerektirmez. Açıkçası senin dediğine yakın şeyler söyleyen islam alimleri de var. Yani erkek hem çalışıp para getirecek ve hem de ev işlerini bile gerekirse dışarıdan parayla yaptıracak yemeği de eve pişmiş olarak getirecek diyenler de var. Ancak bu düzen tüm diğer unsurlarıyla bir bütündür erkeğe böyle yükler yüklenmesi ile uyumlu pek çok farklı ve bugün uygulanmayan ve uygulanamayacak olan hüküm var. - 1 yıl
@Nightwalk35
6- İslamda erkeğin dışarıda çalışıp evin parasını tek başına getirmesi gerekiyor ve kadın çalışsa da parasal bir kaynak yaratsa da bunu eve harcamak zorunda değil diyoruz ama bu düzen hem kadının erkeğin izni olmadan çalışamaması ve hem de daha önemlisi erkek çocukların mirastan 2 kızların 1 pay alması gibi maların mülklerin ve kaynakların erkekte biriktiği bir sistemin parçasıdır. Allah erkek çocuğa 2 pay kızlara 1 pay derken bunu zulmetmek için değil erkek çocuklar ileride o malarla eşlerine ve çocuarına bakacaklar diye bu hükmü getirmiştir. Ama bugün yaşadığımız ülke beğenelim veya beğenmeyelim ama laik bir devlet ve bu laik devlet sana erkek kardeşlerinle eşit miras payı veriyo. Allah uzun ömür versin ama baban vefat ettiğinde erkek kardeşinin senin 2 mislin pay almasını sağlayacak şekilde feragat yapacak mısın? Sonuçta o karısını da bakacak bu parayla sen ise sadece kendin harcama lüksine sahipsin. Bu soruyu kendine mutlaka sor!!! Bu islami düzenle tutarlı olan başka bir olgu da islamdaki çok eşlilik yani 4'e kadar evlenme ruhsatıdır. Erkeklere verilmiş bir ruhsattır. Şimdi ne alaka diyeceksin. Erkek dışarıda çalışıp bir şekilde evin parasını kazandıktan sonra bir de üzerine ev işlerini bile kadından beklemeyyecek. Hepsini de kendi yapamayacağı için tüm yemekleri filan eve pişmiş olarak getirmekten bahsediliyor bilyorsun bunu kendisi yapamayacağı için bunu ancak zengin erkekler yapabilir. peki herkes zengin olabilir mi? Burada ima edilen şey eve hizmetçi tutmak veya o seviyede hizmet satın almak. Bunu herkes yapamaz zira o himetleri satacak mesela evinize gelip temizlik yapacak olan kimseler kim olacak herkes bu kadar maddi imkana sahipse?
- 1 yıl
@Nightwalk35
7-İşte olaya böyle bakınca şunu anlıyoruz ki İslam her erkek evlenip çocuk yapsın demiyor. Zaten çok da mantıksz değil. Doğada özellikle memeli hayvanlarda erkekler arasında rekabet olur ve en güçlüler dişiye yaklaşabilir. Bu ne demektir? En güçlüler dişilerin hepsini alır diğerleri avucun yalar. İslam da bu şekilde erkeğin o kadar da güçlü ve imkan sahibi olmayanlarını yani betaları eliyor bu şekilde aşırı sorumluluk vererek. O zaman da her erkek evlenemeyeceği için evlenmeye layıkerkek sayısı az olduğu için de nüfus yok olmasın her kadın çocuk sahibi olabilin diye de çok eşliliği serbest bırakıyor. Şu an çok eşlilik var mı? YOK.. peki izin verilmesini savunur musun? Şimdi bunun hoşuna gitmediğine bahse girerim. merak ediyorum işine gelmediğinde "zamanın şartları değişti" deyip işine gelen durmlarda "islam erkeği para kazanmaya mecbur tutuyor" diyenlerden mi olacaksın? Senin erkeğin dışarıda çalışma zorunluluğu getirdiği için referans verdiğin ve kendi inancının gereği olduğunu söylediğin bu düzende erkeğin aile içinde egemenliği vardır. Bunu öyle "ben her dediğini yapmak zorunda eğilim" filan diyerek de sulandıramazsın. Erkek sana günah bir şeyi dayatamaz veya farz olan bir şeyi yasak edemez; ama onun dışında onun her dediğini kendi kafana göre "doğru ve yanlış" diye tartıp "kafama uyarsa yaparım" diyemezsn. otorite demek kafana yatmadığında da onun dediğini dinlemek zorunda olmak demetir. Tabi önceden belirlenmiş kurallar çerçevesinde. islama göre ailede erkeğin egemenliği allah'ın emirleriyle çelişmemektir. Sana namazı yasak edemez, orucu yasaklayamaz, içki iç diyemez vesaire. Onun dışında elbette eşini ona gre seçeceksin ama bir kere kocan kabul ettikten sonra onun izni gerekecek pek çok şey için. Ve ısrarla itaatsizlik etmen hainde dayak dahi atabilir erkek. Bunun için ayet bile var. Dayak konuunda polemik yaratmak istemiyorum bazı farklı tercümeler de var ama itaat etmesinin gerektiği konusu net.
- 1 yıl
@Nightwalk35
8-çalışmak için erkek iznine ihtiyaç duyacağını erkeğin izin vermemesi halinde kadının çalışamayacağını kabul etmişsin. Bu güzel. ancak demişsin ki "ben önceden konuşup anlaşacağım ve ona göre baştan söz alacağım ve ondan sonra izin vermemezlik edemez demişsin. Burada da 2 sorun var. Bir kere bu dediğin tepride tamam ama pratikte biraz zor. Erkek sana evlenmeden önce "çalışmana prensip olarak karşı çıkmayacağım" derken senin çalışma durumunla ilgili her türlü veto hakkımdan vazgeçerim demiş olmuyor. Yani çalışmanı tamamen yasak etmeyen bir erkeğin belirli işler için "tamam çalışmana genel olarak iznim var ama bu işyerinde çlışmana izin veremem" deme yetkisi ortadan kalkıyor mu? veya çalışma düzenini beğenmeyip "tatlım artık burada çalışmana devam etmene izin veremem" deme hakkı yok mu? Uç örnek vereyim: karısına evlenmeden "tamam çalışabilirsin" diyen erkek karısı dansöz olmak istediğinde izin evrmek zorunda mı meela? Yani erkek seni koruma sorumluluğunu yerine getirirken öyle titiz davranır öyle ince eleyip sık dokur ki sana sözünden dönmeden sana prensipte izin verip işyerlerinin herbiri için "izin vermemek" şeklinde çalışmanı fiilen engelleyebilir. Hadi bunun kötü niyet olduğunu bunu sezersen boşanmak isteyeceğini varsayalım. İslama gre böyle titizlendi diye erkekten boşanman mümkün mü? veya onun iznini onayını almadan çalışacağın yeri ona rağmen belirlemen. - 1 yıl
@Nightwalk35
9- Önceden konuşurum derken aslında kendi planlarından yani şahsi hayatta izlyeceğin yoldan bahsetmişsin ki tartışma konumuz bu değil. Önceden konuşulup karara bağlandıktan sonra o karar ne olursa olsun evlilik boyunca uyulması zaten doğru olandır. Yine sana uç örnek vereyim: evlenmeden önce nişanlına "evlenirsk dışarıda çalışıp tüm gelirini bana vereceksin ben uygun grdüğüm kadar harçlığı sana verebilirim; ev işlerini de sen yapacaksın ve seninle ilgili ola kararlar dahil hiçbir konuda fkrinin sorulacağını bekleme! sana düşen sadece sorgulamadan itaat etmek" diyebilirsin ve bu "köleliği" kabul eden erkek de bunları yapmakla artık yükümlüdür artık. Kabul ettyse bunu değiştirmeye çalışması her hangi bir konuda sen sormadan fikrini sylemeye kalkması bile yanlış olur artık. Yani demek istediğim o ki önceden konuşularak yapılacak anlaşmalar özel hayata dair kişilerin bileceği şeyler. tartışma konumuz değil. ama genel olarak kadının çalışması erkeğin iznine tabi olduğundan o çalışma iznini verirken "çalışabilirsin ama benden ev işlerine katkı bekleme" veya "çalışabilirsin ama ev işlerine katkı bekliyorsan maaşınla kirayı ödemen gerek" diyebilir. Htta erkek tüm bunları evlenmeden önce de konuşabilir. - 1 yıl
@Karatahsin77 @Karatahsin77 iç işlerine kadında denmesinin sebebi yardımlaşma ve destek olmaktır. Daha uyumlu ve sürdürülebilir bir hayat için. Yoksa ev işi kadına sorumluluk olarak verilen bir şey değil. Adam evine hizmetçi de tutabilir. Senin anlamadığın nokta şu ki kadınların pek fazla bir sorumluğu yok. Erkekler bir çok şeye mecbur ama kadınlar değil. Bırak ev işi yapmayı kadının çocuğunu emzirmek mecburiyetinde bile değil bak altını çiziyorum. Süt annelik kavramı da yine İslam'da olan bir şey. Çocuğunu bile emzirmesi annenin kendi inisiyatifine kalmışken ev işinin kadının "sorumluluğu" olduğunu kim söyleyebilir ki? Öyle bir şey yok çünkü
- 1 yıl
@Nightwalk35
10- Bazı mesajlarında adalet değilse de olayı vicdan ve merhamet noktasında empati yapabilme noktasında ele alman sempatik ama ben bu konuda samimi olmadığını düşünüyorum. Bu mesajlarında diyorsun ki adam eve geldiğinde çok yorgunsa ve kadın yorgun değilse, evde teknolojik aletler kullanıyorsa erkek ev işine yardım etmeyebilir. Kim daha yorgun ona bakılır filan diyorsun. Bunlar kulağa hoş gelen ama tartışmamız bağlamında çok da bir anlamı yok. Bunun anlamlı olmamasının bir sebebi çok muuullak laflar olması ve diğer taraftan senin bunları adalet çerçevesinden samimi bir şekilde öne sürmemiş olman. Muullak zira yorgunluğu ölçen bir alet yok. İstanbul'da 9 saat mesai ve öncesinde ve sonrasında 1'er saat olmak üzere 11 saattir bir ayakkabılarını bile çıkarmamış 11 saattir ya bir yerlere koşuşturmuş ya da bel sağlığı düşmanı sandalyeler üzerinde bilgisayar önünde çalışıp ter dökmüş ve günün en az 2 saatini de toplu taşımada adeta güreş yapar gibi geçirmiş bir erkekten eğer o gün profesyonel yardım alınmayan haftalık büyük temizlik günü filan değilse o gün karısından daha yorgun olmadığını değerlendirmesini beklemek en hafif tabirle insafsızlıktır. Zaten adam yorgun mu değil mi kendisi bilecek değil mi? aile reisi sıfatındaki bir adama 11 saat orada burada cebelleşmiş adaa "sen yorgun değilsin ben yorgunum" demen de islami aile yapısına ne kadar uygundur? Ama özel durumlar vardır kadın büyün gün temizlik yapmıştır gerçekten aşırı yorgundur ve erkek karısına "yardım" edebilir. Bunu kast ediyormuş gibi yaptığın mesajlarını gördüm ama samimi olduğundan şüphem var
- 1 yıl
@Nightwalk35
11- Neden samimi olmadığını düşnüyorum? Çünkü bu eşinin yorgun olduğunu görüp empati yaparak ona destek olmak ağlamında yazdıkların ilk bakışta kulaa hoş gelse de diğer mesajlarında bunu bir jest ve empati ile eşe yapılmış bir destek değil de bir zorunluluk bir yükümlülük gibi göstermeye çalışmandan ve para kazanma işini kadının sorumluluğunun tamamen dışında gösterip erkeği ev işi sorumluluğuna ortak etmeye çalışmandan doşayı hiç samimi durmuyor. zira bu kulağa hoş gelen sempatik ve empatik sözleri kadından erkeğe destek ile ilgili olarak da telaffuz etmek mümkün. Varsayalım kadının babadan malları var ve kira geliri var. Kocasının evi geçindirirken zorlandığını artan giderlere yetişmek için çabalarken çk gerildiğini gören kadının kocasına destek olması yasak mı? hayır değil. ama zorunlu da değil. zorunlu olmadığı halde yapabilir mi? Evet... hatta yapması çok daha iyi olur mu? Evet... Yapmadığı takdirde de eleştirilebilir mi? Evet eleştirilebilir ama suçlanamaz zira zorunlu değil. neden zorunlu değil çünkü o ev işlerini tastamam yaptığı için daha fazlasını vermek zorunda değil. İşte zorunda olmadığı maddi katkıyı verebileceği halde vermeyen kadın ile verebileceği katkıyı kendi sorumluluğunu yerine getirdiği için yani mecbur olmadığı için vermeyen erkeği ısrarla farklı yere koymaya çalışıyorsun. - 1 yıl
@Nightwalk35
12-Senin dediklerin hep nalıncı keseri gibi kendine yontmaya yönelik. Yani ev işi ve dışarı işinin paylaşımını adaletli şekilde yapmak ve para getirme işinde kim ne kadar oranda yük taşırsa diğeri de evde o kadar oranda iş yapar veya evde kim ne kadar ev işi yaparsa eve para getime işinde diğer taraf o kadar sorumludur demek yerine gerçekten büyük bir sorumluluk ve hayat mücadelesi anlamına gelen para kazanma işini %100 erkeğin sırtına yükleyip, kadın ister çalışır ister çalışmaz deyip hatta kadın çalışırsa kaç para kazanırsa kazansın, veya eve katkı yapsın veya yapmasın adam tüm bunlara ilaveten bir de ev işlerinin yarısını yapsın olmazsa temizlikçi tutsuna getirip bir de buna adalet etiketi yapıştırmaya kalkıyorsun. Bu etiket oraya oğru düzgün yapışmayınca da İslam referansını kullanmaya kalkıyorsun. Bir kere islam'da öyle kadının parasına el uzatılmaz ama evde erkeğin emeğine el uzatılır diye bir şey yok. Yukarıda da anlattım. Birini sadece kadın ev işlerinden sorumludur deyip erkek ev işi yapmaz diye altını özellikle çizmemeleri ama kadın paraının kendine ait oluşunn daha net vurgulanmasıyla açıklayamazın. velev ki açıkladın; islamda hemen tüm eşitsizliklerin başka eşitsizliklerle dengelenmesi hadisesi vardır. yani tüm o eşitsizlikler birbirini dengeleyip adalet terazisini mükemmele yakın bir noktaya getirir. İşine gelen ynını alıp işine gelmeyen için "o eski kafa" veya "ben konuşurum anlaşırım" filan diyerek sıyrılamazsın. - 1 yıl
@Karatahsin77 artık ne kadar boş vaktin varsa üşenmemişsin 2 saat bunları yazmaya ugrasmissin ama bunların hepsini okumaya vaktim olmayacak kadar işim gücüm var. Okumaya değer olsa okurdum ama ilk cümlelerinden de buna değmediği anlaşılıyor zaten. Ne düşünüyorsan düşün umrumda değil açıkçası. İslam dininde doğru yanlış nedir ben çok iyi biliyorum. Sen de merak ediyorsan bu zamana kadar bir ton dini paylaşımlar yaptım açar okursun. Seninle vaktimi daha fazla boşa harcayamam
- 1 yıl
@karatahsin77 Ayrıca bir ton alakasız konulara girmişsin. Miras vs. Merak etme ben İslam'ın söylediği her şeyi harfiyen kabul ediyorum. Eşitlik diye bir şeyi de hiçbir zaman savunmuyorum. Bunları bana değil başkalarına anlat. 10 saat konu dışı şeyler yazarak hiçbir yere varamazsın
En İyi Cevaplar
1 yılHayır. Ben, açıkçası sevdiğim kadına kıyamam, bir bardak su istemeye bile çekinirim. O hep mutlu olsun, hiç yorulmasın isterim. Maalesef, erkekler ev işi yapmanın kadınca olduğunu düşündükleri için ev işlerinden uzak duruyorlar; bazıları da, rahatlığa alıştıkları için kadını hizmetçi gibi görüyorlar. Aklım almıyor, bir insan sevdiği kadını nasıl hizmetçi olarak görür? İki tabak götürsen, bir perde assan çok mu yorulacaksın? Gerçekten seven birisi, sevdiğine kıyamaz... Sizi, gerçekten sevenlerle hayatınıza devam edin; çok mutlu olursunuz.
26 Yorumla- 1 yıl
Teşekkürler yorum için
- 1 yıl
@Nightwalk35
1- öncelikle fikir tartışmaları fikirler üzerinden yürütülmelidir. Bu konuda hemfikir olmalıyız. benim yaşım, şasım veya kimle evleneceğim veya senin müstakbel şin bu tartışmanın konusu değil. Sonuçta sen burada bir soru sormuşsun ben de cevap yazıyorum. Senle aynı fikirde olmayabiliriz. Ama sonuçta ben hayatımla ilgili tavsiye istemek için sru sormuş veya konu açmış değilim değil mi? benim yaşım veya hangi kültürü temsil ettiğim yani ben bütün olarak burada tartışma konusu değilim. Bu konuda anlaşalım. Din konusuna aslında çok da girmek istemiyor olmamın sebebi senin şeride yaşayacağın lişki ile ilgili bir konu değil. Burada ne kendimi ne de eni tartışmıyorum. Burada fikir tartışıyoruz ben senin karşı görüşünde biriyim. Dini referans kullanırken karşında fikir tartıştırdığın kişinin bu inancı senin kadar benimsedğinden emin olamazsın. Burada şöyle bir çıkmaz sokağa girilebilir. Sen mesela "dinen çalışıp kazandığım paradan kocama vermek zorunda değilim" dediğin zaman karşındaki de ben de erkek üstünlüğünü öngören br inanca sahibim içeride de dışarıda da kadınlar köle gibi çalışıp erkeğin elini sıcak sudan soğuk suya değdirmemeli" diyebilir ve olay "likum dinikum ve liyeddin" yani "senin dinin sana benim dinim bana" noktasına takılabilir. ama madem islama referans verdin ben o taraftan da anlatabilirim içine düştüğün çelişkileri - 1 yıl
@Nightwalk35
2-Dinin bu konudaki hükmünü "erkek dışarıdaki işleri kadın evdeki işleri yapacak" veya buna benzer bir şekilde ifade etmişsin. Ço güzel. Ama sonra da demişsin ki "erkek yine de ev işlerine yarım edebilir; ev işi yapmayı yasak etmemiş"; ne ben ne de bir başkası "erkek asla ev işi yapmamalı çk yanlıştır kılını kımıldatmamalı" demedi zaten. Evet yasak değil ama sorumluluk alanı da değil. bak aynı ifadenin ışarıda çalışma kısmında ne var? Dışarıda çalışmak para getirmek erkek işi ama kadına da yasak değil di mi? Ama kadına yasak olmaması kadın için dışarıda çalışma zorunluluğu doğurmuyor; aksine dışarıda çalışmamak bu cümlenden harekete kadının hakkı ve hatta para kazansa bile kocası eve bakmak zorunda kadın o paradan vermeyebilir. İşte cümlelere aynı şekilde tutarlı biçimde anlam yüklediğimiz zaman da "madem iç işleri kadında" diyoruz o vakit aynı mantkla erkek de ev işi yapmak orunda değil zira orası kadının sorumluluğunda. Yani sen "erkek dış işleri yapacak" cümesinden kadının dıarıda çalışmasının zorunlu olmadığı sonucuna kolaylıkla varırken iş içerisinin kadınla bağlantılandırılmasına geldiğinde "hayır ev işleri kadının sorumluluğunda değil" diye resmen kıvırıyorsun.. Hatta diyorsun ki "ebayi değilim tüm yükü üstüme alayım" diyorsun. peki erkeklerin eve para getirme sorumluluğunu tek başlarına sırtlanırken enayi olarak tanımlanması durumuna hiç açıklık getirmiyorsun.
- 1 yıl
@Nightwalk35
3-ayrıca kadının dışarıda çalışma ve eve para getirme sorumluluğunun olmadığının özellikle altının çizilmiş olması ama ev işleri konusunda erkeklerin sorumlu olmadığının bu kadar net şekilde belirtilmemiş olmasını sanki erkeğe ev işi sorumluluğu yüklenebilir şeklinde yorumlaman yanlış zira islami hükümler belirli amaçlarla oluşturulur. Kadının parasına erkeğin el uzatmaması gerektiğinin altının çizilmesi amçlanan toplumsal düzen için gerekli görülmüş olabilir. Yani bu konuda net şekilde bunu belirtmezsek bazı erkekeler eşlerinin paralarına zorla el koyabilir; bu olmasın diye "kadının eve para vermek gibi bir sorunluluğu yok" denmiş olabilir. Diğer taraftan içerdeki işlerin kadının yapacağı zaten geleneklerde ve genel pratiklerde varken kadınlara "sakın ha kocanıza ev işi yaptırmayın" deme ihtiyacı belli ki duyulmamış zira evde güçlü konumda olan zaten erkek ve kadın erkeğe birtakım şeyleri zaten zorla yaptıramaz dahası zaten erkek aile reisi e en son söz onun. Karısına "namaz kılma, oruç tutma, içki iç, hırsızlık yap" gibi harama yönelk şeyler söyemedikçe karısı zaten onun szünü dinlemek zorunda yani kadın kocası istemedikçe onu namaza oruca bile zorlayamıyorken helal para kazanmak için tüm gün çalışmış adamı ev işi için zorlayacak gücü zaten yok anca ikna edebilir ve ikna ederek gönlünü hoş ederek bunu yaptırıyorsa zaten sorun yok. Erkek de ikna ederek eşinin eve para vermesini sağlayabilir.
- 1 yıl
@Nightwalk35
4-Bu arada bir taraf eve para getiriyorsa ve bunu tek başına yapıyorsa diğer taraf da e işlerini yapmalıdır şeklindeki düşüncemi çürütmek için "sen yaşlısın eski düşünceler bunlar" filan deyip kadının rahat olacağı düzeni islama bağlaman çok enteresan bir çifte standart. ben 45 yaşındaysam İslam da 1445 yaşında ve benim yetiştiğim dönem senin dönemine göre islamın çıkışına daha bile yakın. İslamın Erkeğin daha fazla sorumluluk alması ve dolayısıyla da evde otoritenin kenisinde olması konusuna itiraz etmiyorum. Ama burada da takdir edersin ki ev işi yapmaya göre dışarıda çalışıp eve para getirmenin zaten farklı düzeyde sorumluluklardır. Burada yorulmadan bahsetmiyorum veya harcanan efordan. Srumluluktan bahsediyorum. Eve para getirme sorumluluğu sürekli olarak başka birilerinin elinden almaya çalıştığı bir ekmeği adeta aslanın ağzından alma sorumluluğudur. Bir erkek eve para getirirken başka birilerinin kazanabileceği parayı onların değil de kendisinin kazanmasını sağlayarak getirir parayı. kendi işini yapan hem müşterilerle hem de rakipleriyle savaşır; çalışan işçiler hem teknolojik yenilikler sebebiyle işlerini kaybetme riski altındadır hem de sürekli olarak patron ile pazarlık halindedir. İşsiz kaldığında da yeni bir iş bulup girerken başka bir erkek işçiyi işsiz bırakarak işe alınır. girerken illa birinin kovaulması gerekmez; sonuçta o işe girince orada çalışmayı umut eden başka bir erkeğin bu umudunu sözdürmek zorundadır. Teknolojik yenililerle bile savaş vardır mesela Bir fabrikaya bir makina alınması söz konusu olduğunda fabrikatör satış temsilcisine şunu sorar: "Bu makina kaç kafa koparacak?" Bunun anlamı: "kaç işçiyi bu makina sayesinde kovup ekmeklerini buradan kazanma şanslarını ellerinden alacağız".
- 1 yıl
@Karatahsin77 amcacım ruh hastası falan mısın her yorumun altına yazıp duruyorsun? Benim o kadar boş vaktim yok. Buna harcayacagin bu kadar boş vakti kendini geliştirmeye harcadan daha iyi olur. Herkes kendi arkasını toplamaktan sorumlu. Kimse kimsenin arkasını toplamak zorunda değil. Ne erkek kadının, ne de kadın erkeğin. Dolayısıyla ev işi tamamen herhangi bir cinsiyete yüklenmemiştir. Şunu artık bi algıla. 10 saattir soruma bildirim gelip duruyor cidden bu kadar boş vaktin varsa ona başka şeylere kullan. Benim sorumdan bi git artık
Gizli Üye(25-29)1 yılEğer erkek çalışıyor ama kadın çalışmıyorsa kadın ev işlerini yapmalıdır elbette. Ama her ikisi de çalışıyorsa tabi ki erkek eşine evinde destekte bulunmalı, yardım da etmeli...
28 Yorumla- 1 yıl
Yine de yardım gerekiyor. Çalışmanın tatili var ama ev işinin, çocuk bakmanın tatili yok
Cevap sahibi1 yılOnu gözden kaçırmışım pardon, haklısın. :D Elbette yardım etmeli tabi.
Cevap sahibi1 yılYani haftasonu çalıştığı günü falan yardım edebilir tabi ben çalıştığı zamanlardan falan bahsetmek istemiştim
Cevap sahibi1 yılÇalışmadığı gün falan*
- 1 yıl
Anladım
Cevap sahibi1 yılTeşekkürler cano 😇
- 1 yıl
Rica ederim :)
- 1 yıl
@Nightwalk35
Ev işi 50 sene öncesinde çamaşır makinası yokken, bulaşık makinesi hayal bile değilken, çoğu evde elektrik süpürgesi bile yokken; air fry söz konusu bile değilken; çoğu evin musluğundan sıcak su bile akmazken; hazır bebek bezi bile yokken yani bebeklerin gün içinde kirlettiği bezler yıkanıp tekrar kullanılırken; yerlerde cilalı parke değil pürüzlü pütürlü yer döşemeleri varken de gün içinde yapılıp bitirilebiliyordu.
Demek ki tüm bu teknolojik gelişmeler sonrası çamaşır makinesi 1 saat kazandırsa bulaşık makinesi 1 saat daha kısa çalışma şansı verse; elektrikli süpürge hadi ona yarım saat diyelim mutfak robotu air fry vesaire derken eski kadınlara göre nereden baksanız 4 saat avantajınız var.
Gündüz kadın programları kadınlar mesai usulü çalışıyor olsa herhalde izleyici bulamazdı.
Para kazanma sorumluluğunu almayan kadının ev işleri konusunda erkekten yardım beklemesi yüzsüzlükten de öte bir şeydir.
Hayır tabiki yaşadığın yeri temizlemek kişiye has kadın erkek ayrımı olmamalı
11 Yorumla- 1 yıl
Kesinlikle
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
44Cevap
Erkek ailenin geçimini sağlıyorsa ev işi yapmak zorunda değildir.
Ama eve eşit para getiriyorsan ve erkek ne kadar eve maddi katkı yapıyorsa o kadar parayı ve katkıyı sen de yapıyorsan erkek de ev işi yapmak zorundadır.
Ama erkek çok maaş alıyor mesela 100k maaşı var diyelim. Senin ise asgari ücretin var. Bu asgari ücret sadece sana istediğin şeyi kocandan para istemeden satın alma imkanı sağlıyor yani adam 100k maaşıyla zaten evi geçindşrecek iken sen 17k maaş için kendi isteğinle çalışmak istiyorsan yine bu durumda da erkeğe "ev işleri yapmak zorundasın" diyemezsin çünkü adamın maddi yükünü o 17k ile ciddi şekilde hafifletmiş değilsin veya yaşam standardınıza büyük bir artı getirmiş de değilsin. Bu durumda adam sana ev işlerinde ancak istediği kadar yardım eder.
Ama dediğim gibi ikiniz de yakın gelir elde ediyorsunuz mesela ikiniz de 30k yani toplamda 60k kazancınız var. İşi bırakman yaşam kalitenizi sıfıra indirir. O zaman erkek sana doğru düzgün yardım edecek hatta yardım da değil eşit şekilde ev işlerini bölüşecek.
119 Yorumla- 1 yıl
Eve getirdiğin paraya göre iş bölümü yapmak kadar saçma bir şeyi de ilk defa duydum kusura bakma da
- 1 yıl
Kadın yüksek maaş alıyorsa ev işine destek olunsun ama asgari ücrete çalışıyorsa evin işini komple kendi yapsın diyorsun. Adaletli bir yaklaşım mi bu?
- 1 yıl
Evet adaletli... adam tek başına evin geçimini sağlıyor bu senaryoda. Kadın olsa da olur olmazsa da olur bazı giderleri karşılıyor çoğunlukla da kendi keyfi kendi lüksü için hatta belki de sadece ekonomik olarak bağımsız olsun diye...
Erkeğin bu durumdan hiçbir kazancı yok
Bana artısı olmayan bir şey beni benim onayım olmadan külfet altına sokabilir mi?
Kadına erkek çalışmama seçeneği sunuyorsa şartlar adamın tek başına eve bakmasına uygunsa kadın sırf kendini daha bağımsız hissedecek diye veya bazı lüks harcamaları kocasının onayı olmadan da yapmak istiyor diye adam bir de ev işi yapmaya neden mecbur olsun? - 1 yıl
Adamın maddi durumu bu kadar iyiyse yetiyorsa tek başına eve hizmetçi tutabilir o zaman. Bu da bir seçenek.
- 1 yıl
Ben şahsen evde bütün gün durmak istemem. Bütün gün evde insan sıkılır bunalır. Çalışmak sadece para için değil sosyal bir yaşam da sunuyor insana. Sürekli evde durup niye bunalıma girsin eşin? Bunu da dusunemiyorsan evlenme zaten
- 1 yıl
Tamam onun canı sıkılmayacak diye ben neden o kadar yoğun çalıştıktan sonra bir de evde mesai yapayım? Madem ev işleri o kadar yorucu evde canı sıkılmaz değil mi?
Hizmetçiye gelşnce:
100k kazanan adamdan bahsediyorum. 1milyon kazanan birinden bahsetmiyorum.
Ayrıca adam hem evin ekmeğini kendisi getirşrp sonra o ekmekle yapılacaklar şeyleri de kendi parasıyla tutacağı kadına yaptıracak ise kadının o ailenin işleyişine katkısı ne olacak?
Bu arada aklına neden şu gelmez?
Madem kadın asgari ücretle de olsa çalışmak istiyor kocası "gerek yok" demesine rağmen canı sıkılmasın diye çalışmak istiyor ve madem erkek evin geçimini sağlıyor o zaman kadın kendi kazandığını hizmetçiye versin ve kadın olarak yapmakla yükümlü olduğu ev işlerini o kadına kendi parasıyla yaptırsın...
Neden bu aklınıza gelmşyor da kadın istediği gibi çalışsın kafasına göre canı sıkılmasın diye çalışsın bu yüzden erkek kendi cebinden maaş ödeyip hizmetçi tutsun veya kadının işlerini paylaşsın diye düşünüyorsun?
Sebep şu:
Kadınsın ve sömürmeyi doğuştan hakkın olarak görüyorsun - 1 yıl
@Nightwalk35 yukarıda uzunca bşr şekilde yazdım... bunu da cevapla lütfen
- 1 yıl
Eve hizmetçi çağırmak için 1 milyon kazanmaya gerek yok. Benim de evime hizmetçi geliyordu düne kadar. Bunun için zengin olmaya gerek yok. Verirsin asgari ücret, hafta içi yarım gün gelir temizliğe yemek yapmaya. Bunu bile yapabilirsiniz yani amma kastınız. İkiniz de çalışıyorsanız aylık 50 şer bin TL alıyorsanız bile temizlikçinin giderlerini çok rahat karşılarsınız
- 1 yıl
Siz asgari ücrete çalışıyorsanız ona bişey diyemem ama yardımcı çağırmak için 1 milyon gerekmiyor tekrar söylüyorum. Ev işini yapmakla yükümlü bir cinsiyet yok. Hayat muşterek. Yardımcı tutmuyorsaniz herkes işin ucundan tutacak bir zahmet. Herkes çalışıyorsa herkes ev işi yapacak iş bölümüyle. Kadın çalışmıyorsa ev işini daha fazla yapsın. Buna bişey diyen yok. Daha neyini anlamadın 10 saattir bunun
- 1 yıl
Bakın her ikisinin eşit kazandığı senaryodan bahsetmiyorum ben zaten... erkeğin 100k maaş aldığı bu parayla evin geçimini sağlıyorsa kadın da mesela 20k kazanıyorsa erkek kadının sadece kendi canı sıkılmasın diye kendi isteğiyle çalışıyor diye ev işi yapmaya mecbur tutulamaz diyorum.
Sen kalkmışsın her ikisi de 50k maaş alıyorsa diyorsun. Her ikisi de 50 k alıyorsa zaten kadının çalışmaması evin standardını çok düşüreceği için kadın zaten çalışmak durumundadır o zaman da evin geçimini eşit şekilde karşıladıkları için ev işleri de eşit paylaşılır.
Sen ise kadın çalışmasa da erkek yardım etmeli veya kadın sadece asgari ücret alsa da erkek ev işi yapmalı diyorsun. Benim itirazım buna...
Ben buna itiraz edince de diyorsun ki hizmetçi tutsunlar. Adam 100 k kazanıyor hizmetçinin maliyeti maaşının beşte biri; neden bu kadar büyük bir yük altına girsin karısı "evde canım sıkılıyor" dedi diye...
Neden böyle bir durumda örneğin asgari pcret gibi bir ücretle de olsa çalışmak istediği için çalışan kadın kazandığını hizmetçiye verip maaşıyla bunu karşılasın demiyorsun?
Yükü hep erkeğe yükleme peşindesin.
Diğer sorumu da es geçiyorsun. Ya anlamıyorsun ya da anlamamazlıktan geliyorsun...
Erkek evi geçimdirecek kadar kazanırken "ben öyle istiyorum dışarıda çalışmak harçlığımı kazanmak istiyorum" diyen kadın bu kararıyla erkeğe ev işlerinin yarısını yüklüyorsa ve bu hakkı ise diğer taraftan erkek de belki diyor ki ben artık biraz daha fazla ev işi olsun diye ekstra temizlik yapılsın ev hergğn silinsin süpürğlsün diye ev işlerine hergün bir kaç saat ayırmak istiyorum ama bu senin işini azaltmayacak sadece ben biraz fazla temizlik olsun diye ekstradan evde iş yaoacağım. Bunun için de dışarıda daha az çalışacağım. Buradaki gelir kaybını da sen part-time işe girerek karşılamalısın çünkü eskisi kadar çok iş yapıp eskisi kadar para kazanamayacağım...
Bu durumda da kadın kocasının bu kararına uyup ev işlerine ilaveten dışarıda çalışmak zorunda tutulabilir mi?
- 1 yıl
Kardeşim neyi anlamıyorsun? Adam 100 k kazanıyorsu yardımcı tutabilir diyorum yani Türkçe konuşuyorum. Ha 50 50 kazanmışlar ha adam 100 kazanmış sonuçta 1 milyona ihtiyaç yok diyorum tutsunlar yardımcı. Neyini anlamıyorsun yaa sinir ettin 10 saattir ne düşünüyorsan düşün abi yaa
- 1 yıl
Ben senin kafanda biriyle evlenmem zaten sen rahat ol.
- 1 yıl
Kadin ev işi yapmaya mecbur değil. Bunu kafanıza kim kazıdıysa eğer (muhtemelen ev hanımı annenizdir) gidin onunla kavga edin. Ben çalışan biriyim. Canım ister çalışırım, ev işini de yapabilidigm kadar yaparım, eşim de yapar. Tek başıma ben her şeyi ustlenmem yani enayi değilim.
- 1 yıl
(Bölüm 1) Sen anlamamakta ısrar ediyorsun... adam 100k kazanıyorsa ve evini bununla geçindşrebiliyorsa neden ev işi veya hizmetçi için bütçe ayırsın ki?
Kadın ev işlerini kadına devretti ise bunu da çalışmak için yaptıysa parasını o versin... neden adama yüklüyor?
Şimdi bak... sana kadın veya erkek demeden adaletli bir şey diyeceğim.
Evde temel olarak 2 görev vardır:
Ev işi ve para getirmek işi
Taraflardan biri eğer bu işlevlerden sadece birini yapıyorsa diğerine hiç dokunmuyorsa diğer tarafın da öteki işlevi yerine getirdikten sonra kendi işlevine de destek olmasını bekleyemez...
Taraflardan biri işlevlerden birini düşük oranda karşılıyorsa diğer tarafın da öteki işleve az katkı vermesini kabul etmek zorundadır...
Eğer bir işlev eşit olarak yerine getiriliyorsa diğeri de eşit yerine getirilir...
Bak sana ne erkek dedim ne kadın dedim eşler dedim... kadın ev işi yapmaya mecbur demedim hiçbir yerde demedim. Ama erkek dışarıda çalışıp eve ekmek getirmeye ne kadar mecbur ise kadın da o oranda ev işi yapmaya mecburdur diyorum...
Sen çalışıp kocan kadar aile bütçesine katkı yapıyorsan zaten ev işlerine de eşit katkı isteme hakkın vardır zaten buna itiraz etmedim..
Ama sen diyorsun ki kadın aile bütçesine zerre kadar maddi katkı yapmasa da, ev için tek kuruş para getirmiyor da olsa; evin ekmeğini kazanma yükünü %100 oranında erkeğin sırtına yüklemiş de olsa ev işlerinin %100'ünü sırtlanmak zorunda değil...
Buna sömürü denir genç arladaşım; seni biraz empatiye davet ediyorum; biraz daha az cinsiyetçi olmanı ve objektif düşünmeni rica ediyorum...
- 1 yıl
(Bölüm 2) @Nightwalk35
Sen istiyorsun ki kadınlar istedikleri zaman çalışıp istemedikleri zaman çalışmama hakkına sahip olsun; yani aileye parasal katkı yapsalar da bunu yapmaya devam etme sorumlulukları ve yükümlülükleri olmasın; canları dışarıda hiç çalışmak istemediği parayı sadece kocadan bekledikleri zamanlarda bile kocalarının bir de evde iş yaptırabilsinler; sonra sırf evde canları sıkılıyor diye bile kendi istekleriyle çalışmaya başlayıp kafalarına göre eve maddi katkı yapsınlar; evin yaşam standardına hiçe yakın etki edecek kadar katkı bile yapsalar evin %90 parasal yükğnü çeken ve çalışmaya karar verirken olaylarına ihtiyaç duymadıkları kocalarına ev işlerini yıkabilsinler.
Ama erkekler her türlü evin tüm ekonomik yükünü karşılayacak şekilde dışarıda çalışmaya mecbur olarak kalsın eşlerinin çalışmasını aile bütçesine eşit katkı için dışarıda çalışmasını isteme hakkı olmasın. Kadının canı isterse çalışır canı istemezse çalışmaz durumuna uyumlanmak zorunda olsun. Evin tüm ekonomik yükü altında eziliyor bile olsa bir de evde üzerine ev işlerinin de bir kısmı yıkışabilsin...
- 1 yıl
(Bölüm 3) @Nightwalk35
Sen de böyle canım bir enayi erkek bulabilirsen onu böyle sömürebilirsin. Bu dediklerini kabul edecek eşşek bulursan o sırtına vurulacak semeri hak etmiştir zaten...
Bak bu spn söylediğim gerçekler samimi fikrim de olsa normalde bunlar tartışma adabına uygun değil zira tartışma fikir tartışması ise kişiselleştirmemek gerekir. Ama sen kişiselleştirme yaptığın için aynı şekilde karşılık vermem gerekti... - 1 yıl
10 saat boş yaptın. Bu son yorumum daha fazla muhatap almicam. Ben Müslümanım tamam mı? İslam inancına göre kadınlar evi gecindirmek zorunda değildir. O sorumluluk tamamen erkektedir. Ama kadınların çalışması yasak da değildir ve kadınlar kazandıkları parayı eve harcamak zorunda da değiller. O kadınların kendi gönlüne, keyfine kalmış bir şey. Ayrıca ev işi yükünün tamamen kadına ait olduğuyla ilgili hiçbir şey yok. Aksine hadislerde eşine ev işlerinde yardım eden bir erkek profili görüyoruz. Yani senin anlayacağın erkeklerin sorumluluğu kadınlardan daha fazla. Bu net. Konu kapanmıştır.
- 1 yıl
Zaten 45 yaşında eski nesil kültürel kafada olan birisin. Ailenden ne gördüysen onu doğru kabul edip at gözlüğü takmışsın ve başka bir fikir doğru bile olsa bunu kabul etmeye dair algıların kapalı. Sana diyecek başka bir lağım yok. İyi geceler
- 1 yıl
Lafım*
1 yılKendine yetişkinim diyen herkes, kendi kendine yetebilmek zorunda. Kendi aşını kaynatıp bulaşığını silebilmeli, çamaşırını yıkayıp ütüleyebilmeli. Yerini silip süpürmekten, toz almaktan gocunmamalı. Evin işi kadına aittir, erkeğe aittir diye bir şey yok. Yaşılan yemeği sadece kadın mı yiyor? Hayır o zaman sende zahmet edip yardım edeceksin, yemekleri sen yaptın bulaşıklar ve çamaşırlar bende diyeceksin. Merhametliyim, çok yufka yürekliyim demekle olmuyor. İnce düşünen, eşini seven ve merhamet sahibi gerçek beyefendiler böyle yapar. Ev işi kadının sorumluluğunda, mecbursun dıyerek diretmez.
327 Yorumla- 1 yıl
Aynen öyle. Çok güzel özetledin. Teşekkürler 🌸
- 1 yıl
Rica ederim ^_^
- 1 yıl
@noverpa75 çalışan kadın dedik ya okumuyor musun yazılanı?
- 1 yıl
@noverpa75 biz ev işlerinde görev dağılımının gerekliliğinden bahsettik. Kadının çalışıp çalışmaması fark etmiyor. Sadece bazı yarım akıllılar, kadınlar evlendiğinde hizmetçi olmak zorunda sanıyor. Kendi işinizi gücinüzü göremeyecek kadar acizseniz evlenmeyin. Kimseye de dünyayı dar etmeyin.
- 1 yıl
Çalışıp çalışmaması neden fark etmiyor ya da nasıl fark etmez... Peki kendi parasını kazanıp eve eşit maddi katkı yapmaktan acizseniz evlenmeyin diyor musunuz kadınlara? bazı yarım akıllılar da erkekler akşama kadar dışarıda çalışıp karşılığında ev işlerinin yapılmış olmasını beklemeden eve para getirmek zorunda kalıyor anlaşılan...
- 1 yıl
@noverpa75 fark etmiyor çünkü kadın bir insan olarak değerli. Ev işi yapma zorunluluğu yok. Bir yuva kuruyorsan zaten inde sevgi ve muhabbet olur. Kadın çalışsa Da çalışmasa da evin yararına hareket eder. Benim sitemim kadının başka ne işi var, yapmak zorunda diyen ve empatiden yoksun erkeklere. Erkekler çalışırken kadınlar da evin işlerini halledebilir. Ama bu erkeklerin ev işine yardım ederse kolunun kopacağını da göstermez. Yani bahsettiğim ince çizgi, zorunlulukla alakalı. Sizce kadının görevi gelenekleri yüzünden ev işi olabilir ama bunun bir geçerliliği yok. İki tarafta empati yapabilen, saygı ve sevgi dolu insanlarsa bütün görevlerine rağmen birbirine yardım edebilir.
- 1 yıl
Yahu siz biraz empati yapmayı dener misiniz? Erkek "ben dışarıda çalışmaktan bıktım part-time çalışacağım sen de part time veya full time çalışmak zorundasın" deme hakkına sahip mi? Hayır... kadın istemedikçe onu dışarıda çalışmaya zorlayamaz ; ama erkek evde de çalışmak ev işlerini paylaşmak zorunda...
Bem size gelenekten bahsetmedim sadece eve katkıların birbirine üç aşağı beş yukarı denk olması gerektiğinden bahsettim.
Kadın çalışmamalı geleneklerimize aykırı demedim.
Peki siz evde iş yapmaya yanaşmayan erkeğe gösterdiğiniz tepkinin aynısını dışarıda çalışıp erkekle aynı maddi sorumluluk altına girmeyen ve çalışmayı bırakmayı kendinde hak gören kadınlara da yöneltiyor musunuz? - 1 yıl
@noverpa75 pardon yanlış yere yazmışım. Ama çalışsın veya çalışmasın yine de erkeğin yardım etmesi gerekir. Kadın çalışmıyorsa evin işini daha çok yapsın ama çalışıyorsa beraber yapacaklar yani kadın yapsın diye bişey yok. Herkes kendi arkasını toplayabilir diye düşünüyorum. Yetişkin insanlarız
- 1 yıl
Bakın... kadın eğer çalışmıyor ise ve kocası yardım ediyorsa bu fazladan yaptığı ekstradan yaptığı bir jesttir. Bir insan zorunlu olmadığı halde fazladan yük yükleniyorsa ona teşekkür edilir takdir edilir... ama zorunlu değildir ve yapmadığı için eleştirilmesi gerekmez...
Aynısını kocası ev geçindşrmek için çırpınırken yeri geldiğinde fazla mesai yaparken "canım sen fazla mesai yapacağına bu kadar fazla yorulacağuna ben part-time esnek zamanlı bşr iş bulayım icabında bulalıkçılık yapayım, temizliğe gideyim, çocuk bakayım sen de bu sayede daha az çalışmış daha az yorulmuş olursun" derse bu ekstra bir durumdur teşekkür edilecek takdir edilecek bir durumdur. Ama kadın bunu yapmadı diye eleştirilebilir mi?
Bir an için olaya cinsiyetçi yaklaşmadan empati yapmayı deneyerek düşünmeyi deneyin lütfen...
Kadını da bu yukarıda dediğimi yapmadı diye ev işi yapmayan erkekle aynı şiddette eleştirir misiniz? - 1 yıl
@noverpa75 cinsiyetçi değil aksine adaletli bir yaklaşımım var. Erkek eve ekmek getirmek için fazla mesai yapıyorsa, çok yoruluyorsa ondan ev işi beklemezsin. Ama normal çalışıyorsa ve kadın evde ondan daha çok yoruluyorsa haliyle eşinden destek ister. Eşi de zahmet olacak ama yapması lazım. Ayrıca evi geçindirmek erkeğin sorumluluğu. Kadın çalışsa bile kazandığı parayı eve harcamak zorunda değil. Normlarınızı bilemem ama ben Müslüman olduğum için İslam inancına göre bu böyledir. Ha kadın evde rahattır, bütün teknolojik aletleri vardır, hiç dışarıda çalışmıyordur o zaman yapsın ev işlerini. Ama kadınlar çalışabilir. Çalışmak isteyebilir. Bu durumda da erkeklerin anlayışlı olması ve destek olması gerekiyor. Sonuçta yalnız yaşayan erkeklerin de arkasını birileri toplamıyor. Eşi en azından önüne yemeğini getiriyorsa o da Eşi yoruluyorsa yardım etmesi lazım. Bu konu bu kadar net ve çok gereksiz uzadı
- 1 yıl
Evi geçindşrmenin erkeğin sorumluluğu olduğu düşüncesi geleneksel aile yapısının anlayışıdır ve aynı yapı kadının da ev işlerini yapmaktan sorumlu olduğunu vaaz eder...
Sizler istiyorsunuz ki işinize geldiği zaman örneğin eve ekmek getşemenin erkeğin sorumluluğu olduğu ve bunu yerine getirmenin esasen erkeğin yükümlülüğü olduğu hatta karısı çalışsa da para vermek zorunda olmadığını savunmak için geleneksel aile yapısına hatta İslama atıfta bulunalım onu erkeklere bu şekilde dayatalım;
Ama aynı geleneksel aile yapısının kadına ev işlerini yüklemesi söz konusu oldu mu hemen modern bir bakış açısıyla "erkek de ev işi yapsın; kadın ev işi yapmaya mecbur mu?" diye üste çıkqlım...
Bu arada tartışmalarda dini referans vermek doğru değildir zira karşınızdaki kimse o dini değerlere bağlı olmak zorunda değildir...
Dahası o dini de iyi bilmek gerekir. İslam kadının üzerinde net şekilde kocasının otoritesi olmasını öngörür. Yani erkeğin hayır dediği bir işte kadın çalışamaz; erkeğin İZİN vermediği pek çok şeyi yapamaz ; bunları da kabul edip İslamin öngördüğü şekilde erkeği aile reisi ve üzerinde bir otorite olarak kabul ediyorsan tüm bu yazdıkların bununla ne kadar tutarlı ayrıca tartışırız - 1 yıl
@noverpa75 karşındaki o dine değere bağlı olmak zorunda değildir demişsiniz. O dini değere bağlı olmayan biriyle evlenmeyi düşündüğümü kim söyledi ki? Ve evet İslam'a göre evi geçindirme sorumluluğu tamamen erkeğe ait ve yine evet erkek eşinin çalışmasını istemiyorsa çalışamaz ama istisna var. Evlenmeden önce konuşursun, çalışmana müsade ediyorum dediği takdirde daha sonra izin vermemezlik yapma hakkına sahip değil. İzin vermiyorsa da ben onunla evlenmek mecburiyetinde değilim. İşime geldiği gibi değil her şeyi açık ve net söylüyorum. Haklarımı da biliyorum. İslam kadın çalışmasa dahi ev işlerini kadın yapmak zorunda diye bir kural koymuyor. İslam'ın kadınlara verdiği pek fazla sorumluluk yok. Biz daha rahatız. Sorumluluğun çoğu erkeklerde.
- 1 yıl
Ayrıca evet otorite erkektir zaten. Ama otorite demek her dediği harfiyen sorgusuz sualsiz olacak demek değildir. Karşımdakinin ahlakına da bakarım. Benim düşüncelerimi ne kadar önemsiyor buna da bakarım. Benim dediğim olur höt hüt diyen bir magandayla da evlenmeyi düşünmem. Yani ben ne istediğimi biliyorum, kendimi de biliyorum sen dert etme bunları
- 1 yıl
Biz şu anda tartışıyoruz ya hani... ben tartışmada dini argüman sunmak doğru değildir dedim... karşındaki dinsiz veya seküler düşünen biri olabilir... diğer söylediklerine cevap vereceğim ama bunu önce bir açıklığa kavuşturayım.
Bir de bir önerim var. Tüm yazdıklarına ben kendi cevabım altında yanıt vereceğim. Yani benim cevabım dışında yazarak başkalarını rahatsız etmeyelim - 1 yıl
@noverpa75 evet gelip başkasının yorumumun altında niye yaziuosun o ayrı konu zaten
- 1 yıl
Teşekkürler
- 1 yıl
Onun yorumuna itiraz getirdim. Onunla ayrı bşr tartışma yaşadım. Seninle başka yerde bu cevabın sahibiyle ayrı tartışma yapıyoruz... sonuçta cevabına yorum yapılmasını istememiş olsaydı yoruma kapalı olarak cevap yazabilirdi...
Ama sana başka yerde yazdıklarımın cevabını burada veren sen olduğun için biraz kendine sorsan iyi olur. - 1 yıl
@noverpa75 ne yazıldıysa ona karşılık verdim ve konuşma gereksiz uzadı. Boş bir düşünceye sahipsin. Ben de daha fazla muhatap olmicam hiçbir yerden. Daha fazla da uzatma artık sorumda
- 1 yıl
@noverpa75 10 saat boş yaptın zaten yeterli. Uzatma insanları da rahatsız etme daha fazla. Sürekli bildirim geliyor uğraşamam
- 1 yıl
Artık bitse, mevzu çok uzadı.. Bunun üstüne kimse yazmasın lütfen
- 1 yıl
@Nightwalk35
1- öncelikle fikir tartışmaları fikirler üzerinden yürütülmelidir. Bu konuda hemfikir olmalıyız. benim yaşım, şasım veya kimle evleneceğim veya senin müstakbel şin bu tartışmanın konusu değil. Sonuçta sen burada bir soru sormuşsun ben de cevap yazıyorum. Senle aynı fikirde olmayabiliriz. Ama sonuçta ben hayatımla ilgili tavsiye istemek için sru sormuş veya konu açmış değilim değil mi? benim yaşım veya hangi kültürü temsil ettiğim yani ben bütün olarak burada tartışma konusu değilim. Bu konuda anlaşalım. Din konusuna aslında çok da girmek istemiyor olmamın sebebi senin şeride yaşayacağın lişki ile ilgili bir konu değil. Burada ne kendimi ne de eni tartışmıyorum. Burada fikir tartışıyoruz ben senin karşı görüşünde biriyim. Dini referans kullanırken karşında fikir tartıştırdığın kişinin bu inancı senin kadar benimsedğinden emin olamazsın. Burada şöyle bir çıkmaz sokağa girilebilir. Sen mesela "dinen çalışıp kazandığım paradan kocama vermek zorunda değilim" dediğin zaman karşındaki de ben de erkek üstünlüğünü öngören br inanca sahibim içeride de dışarıda da kadınlar köle gibi çalışıp erkeğin elini sıcak sudan soğuk suya değdirmemeli" diyebilir ve olay "likum dinikum ve liyeddin" yani "senin dinin sana benim dinim bana" noktasına takılabilir. ama madem islama referans verdin ben o taraftan da anlatabilirim içine düştüğün çelişkileri
- 1 yıl
@Nightwalk35
- 1 yıl
@Karatahsin77 çelişkili bir durum yok. Gayet net söyledim
- 1 yıl
@Karatahsin77 peki neden benim görüşüm? Farklı bir düşünceniz varsa gidin soruda görüş olarak paylaşın. Başka insanların görüşünün altında bitmiş bir konuyu devam ettirmeyin. Uzatmazsanız sevinirim.
Gizli Üye(18-24)1 yıl
Ev işlerinin sadece kadınlar tarafından yapılması gerektiği düşüncesi, eski bir toplumsal yaklaşımdır. Günümüzde, bu tür bir düşünceyi aşmak ve eşitlik sağlamak önemlidir. Ev işleri, aile bireyleri arasında paylaşılması gereken ortak sorumluluklardır.
Sadece kadınların ev işlerini üstlenmesi yerine, erkeklerin de bu işlere katkıda bulunması hem ilişkileri güçlendirir hem de adil bir paylaşım sağlar. Eşitlik, sadece iş yaşamında değil, evde de geçerli olmalıdır. Eşlerin veya aile üyelerinin, görev ve sorumluluklarını paylaşmaları, hem bireysel yükü azaltır hem de daha sağlıklı bir ev ortamı yaratır. Aksi takdirde, ev içinde huzursuzluklar meydana gelir ve ilişkinin gidişatını etkiler.11 Yorumla- 1 yıl
Eski bir toplumsal yaklaşım diyorsun ama hâlâ ormanda yaşayanlar var ki bu yaklaşımı aynı şekilde devam ettirenler var
Kadın, toplum içinde ki kendisine biçilen rolün haklılığını irdeledikçe olması gereken düzeye ulaşacaktır evlilik içerisinde ki gündelik durumlar. Bunun için elbette kadının eğitim sürecini kendisi için en verimli şekilde bitirebilmesi, mesleki anlam da belirli bir yetkinliğe ulaşması ve bu sayede belirli bir özgüvene ulaşmış olması şart. Bu sağlanabilirse geleceğin anneleri ve kayınvalideleri kendileri olacağından yeni nesilleri bu bilinçle yetiştireceklerdir. Böylelikle günümüzde ki bu tarz koşullu rol dağıtma eylemleri tarih olacaktır inşallah
20 Yorumla
1 yılErkek calisiyorsa kadinin ev isi yapmasi daha dogru olur neticesinde erkek ihtiyaclarini karsiliyo hem esini ve cocuguna bakiyo hemde ev yuva bozulmamasi icin evini korumaya calisiyordur ama kadinin yapmasi gereken isler ev isleri sadece tamam zorluklari var ama erkeginde ayri zorluklari var ev dagilmamasi icin
266 Yorumla- 1 yıl
Erkek çalışıyorsa, kadın çalışmıyorsa tabiki çoğunlukla ev işini kadın yapmalı ama bu durumda da erkeğin ara sıra yardım etmesi gerekiyor. Dışarıda çalışmanın tatili var ama ev işinin tatili yok. Ev işi dışarıda çalışmaktan daha zor bence o yuzden
- 1 yıl
bu fikre pek katilmiyorum aslinda bazi elektronik esyalar sayesinde kadinlarin isleri daha cok kolaylasti diyebilirim ama erkegin isleri daha zor nasil mi dersen mesela bazi isler vardir 24 saat calisma mecburiyeti gerektiren ve yine bazi isler vardirki haftasonlari bile dahik calisma mecburiyeti gerektiren isler vardir adamin duracak vakti bile yok hatta bazen daha fazla para kazanabilmek icin erkegin calistigi yerde daha fazla mesai yapmasi gerekiyo erkek eger para kazanmakta ve evini gecindirmekte sorumluysa erkek evin yuvasi dagilmamasi icin elektrigi dogal gazini su faturasini iste evin gider ihtiyaclarini cocugun gider ihtiyaclarini vs vs karsilamasi icin daha fazla para kazanmasi gerekiyo ve bunun icin bunlardan birine girip calismasi gerekiyo bigun duklan iflas ederse ne esin ihtiyaclarini karsilayabilir nede cocugun giderlerini karsilayabilir ama kadin icin bu boyle degil mesela bulasik yikayacagim derken tek bi dugmeye bastigi zaman ya da camasir makinesine tek bi dugmeye bastiktan sonra kadin ekstra zaman kazaniyo ekstradan is yapmak mecburiyetinde kalmiyor sonrada makineler calistiktan sonra su harcamaya baslar peki o su harcandigi vakit faturayi odeyecek kisi yine kim erkek degil mi o yuzden erkegin bu kadar yukun altindayken bide ev isi yapmasini beklememeli
- 1 yıl
Sadece su degil elektrik de ayni zamanda harcanmis oluyo
- 1 yıl
Bazı işler vardır diye örnek gösterdiğin, hafta sonu bile çalışılan işler var dediğin bir işte çalışıyorum ve ev işinin çalışmaktan daha zor olduğunu da ben söylüyorum :)
- 1 yıl
bende iste calismak ev islerinden daha zor oldugunu soyluyorum :) sirf sadece calismak bile degil bak iflas etmemen ve isine sahip cikman maddi durumunu koruman ve isini daha iyi yapman gerekiyo sirf parayi kazanip gecimini saglayabilmek icin bunu yapmak zorundasin ama kadin mesela ev isinde ne iflas edebiliyo ne yanlis bi is yaptigindan oturu kovuluyo erkegin isi inan bana daha zor sen evlendiginde ister calisirsin ister calismazsin ama erkegin sorumlulugu ve gorevi cocuguna esine destek cikmaktan ibarettir
- 1 yıl
Yani iflas eden bi insan evini esini cocugunu kaybeder ve para kazanamadigi zaman gecimini yapamaz degil mi :)
- 1 yıl
Tabiki orası öyle de burada mesele işsiz kalıp geçimini saglayamamak değil. Çalışmanın zorluguyla ev işinin zorluğunu kıyaslıyoruz. Tatili olmayan her iş en yorucusudur bence. Erkeklerin de ev işini daha basit görmesinin sebebi ev işi yapmamış olmasıdır genelde. İnsan bilmediği şeyi daha kolay sanar çünkü dışarıdan
- 1 yıl
Ama ben iş hayatini da biliyorum ev işini de
- 1 yıl
ama sen su detayi kaciriyorsun mesele issiz kalip gecimini saglayamamak degil diyorsun ama aslinda mesele o cunku erkek gecimini saglayamazsa isini kaybederse ne o ev durur ne esine verecek parasi olur ne cocuguna verecek parasi olur ne faturayi oder ne alacak ihtiyaclariniz olur bi erkek en ufak hata yaptiginda patron onu dogru duzgun isini yapamiyo diye kovabilir ve hicbir sekilde parasini kazanamayip kurdugu yuvasi bozulabilir zaten erkek bunlarin olmasini istemedigi icin isini kusursuz bi sekilde bitirmesi gerekiyo hatta patron dahi iflas etmemesi icin dikkatli olmasi ve onunda uyanik olmaya calismasi gerekiyo ve isini iyi yapmasi gerekiyo ama kadin mesela diyelim ev aletini falan bozdu onun eksigini kapatabilmesi icin erkek kendi cebinden odeyerek yukler ve eksigini bu sekilde kapatmaya calisir ve kadinin yaptigi hatasindan dolayi erkegin onu kovma gibi bi zorunlulugu yok ama erkegin verdigi is verimi yeterli olmayinca patron onu kovup isine son verebilir ve boyle durumdan dolayida kadin isini verimli yapadi ve parasini kazanamiyor diye ondan ayrilabilir ama erkegin boyle bisey yapmaya hakki yok
- 1 yıl
Yani isini korumak sahip cikmak ya da iyi yapmak falan bunlar kolay bi is degil
- 1 yıl
Kadinin zaten calisma zorunlulugu yok neticesinde ama erkegin var
- 1 yıl
Bide erkeklerin ev isini rahat gormesinin sebebi ev isi yapmamis olmasindan degil bu saydigim teknoloji sayesinde gerceklesiyo
- 1 yıl
Kadin bulasiklari kendi elleriyle yikamasi yerine ya da camasirlari kendi elleriyle yikamasi yerine ve ek olarak ta temizligi kendisi yapmasi yerine bu saydigim makineler sayesinde tek bi dugmeye basip makineler kendisi hallediyo kadinda bu makineler sayesinde saat kazanip mesai yapmiyo hic
- 1 yıl
Ve buna ragmende makinelerin harcadigi su ve elektrikten dolayi o faturayi odeyecek kisi ise yine erkek
- 1 yıl
Bu dediğin şeyler kişinin yaptığı işe bağlı olarak değişir. Herkes acaba bir hata yaparsam kovulur muyum diyerek çalışmıyor. Çok rahat şartlarda çalışan insanlar var, memur olanlar var, kendi işi olanlar var vs. Sonuçta herkes işçi statüsünde çalışmıyor. Nitelikli bir mesleğin varsa arayan değil aranan olursun o da ayrı konu. Ayrıca her işi elektronik aletler yapıyor demişsin de o iş öyle değil. Çamaşırı makine yıkıyor da makine katlamıyor mesela. Ya da çocukların düğmesi yok. Her an her durumda ilgilenmek zorundasın. Bunları da sen atlıyorsun
- 1 yıl
Simdi sevgili kardesim her is alanin zorluklari mevcut bunun kolay olmasiyla alakalik bi durum degil patron sana rahat bi iste calis diye para vermez zorluklar icinde calisman lazimki verimini gosterip parayi anca bu sekilde kazanasin patron hicbir zaman tam mesai yaptirmayacagi kolay bi is yapacagi adama para vermiyo masa basinda calisan bi elemana ozellikle maas baglamasinin bile bi nedeni var adam kendini senelerce gelistirip biseyde bilgi sahibi edinmis ve o dal uzerinden kendini gelistirmistir ve o patron adamin isine yarar yonlerini gorup is yerinde daha fazla faydali bi is yapacagina inandigi icin para verebiliyo yoksa patron enayi degil mecbur kalmadikca kendisine para falan vermez masa basinda olan bi erkege teknolojik aletlere gelecek olursak ta katlama ozelligi olmamasi islerin kolaylasmayacagi anlamina gelmez sen camasir makinesine kiyafetlerini koyarsin kendisi yikar sen yikamazsin robot supurgeyi calistirdiginda kendisi temizler sen temizlemezsin bulasik makinesine bulasiklari koydugunda kendisi yikar ve sen yikamazsin ve sen bunlardan bu tarz farkli aletlerle daha fazla vakit kazanirsin komsulara falan gidip kahve icmeye baslarsin ya da ne bilim tv izlemeye baslarsin bu elektrik aletler sayesinde zaten kadinlarin erkekler kadar fazla mesai yaptigi ya da islerin daha kolay oldugu anlamina gelmiyo erkekler is bitiminde evde oluyo birkac saat kendine vakit ayiriyo esiyle ilgileniyo cocuklariyla ilgileniyo sonrasinda uykusu geldimi yatiyo ama kadinlar ev isi yapinca erkekler kadar fazla mesai yapmiyo ve o kadar da yorulmuyo cunku bu elektrik aletler sayesinde gerceklesiyo hersey sen mesela kiralik bi evde bile otursan adam alninin teriyle calistigi paralarla evin ihtiyaclarini kirasini senin ihtiyaclarini cocugun ihtiyaclarini falan karsiliyo ama sen tek bi dugmeye bastigin makinelerle hicbir sekilde yorulmayip sadece suyu ve elektrigi harciyorsun ve o adam harcanan elektrik ve suyun faturalarini odemek durumunda kaliyo zaten
- 1 yıl
Yani bu yuklerin arasinda bide ustune ustluk ev isi mi yapacak erkek kusura bakmayin ama ben calisip bos gunum bile olsa karimin ev islerini yapmam zaten yorgun arginim ve is stresi cekiyorum bide 1 gun tatil yapma hakkim oluyo bi de bos gunlerinde tatil yapmak yerine ev isi mi yapacagim sacma
- 1 yıl
Zor oldugu anlamina gelmiyo dicektim pardon yanlis ifade kullandim
- 1 yıl
Kusura bakma da ben çalışan bir kadınım. Hem çalışıyorum, hem gelicem evin işini tek başıma sadece ben yapicam, hem de çocukla ben ilgilenicem, erkek sadece işten gelip yatacak öyle bir dünya yok yani. Çocuğa bakan bildiğin bir robot var mı? Bi çamaşır bulaşık diyorsun. Evin işi sadece çamaşır bulaşıkla bitmiyor yalniz. Bunun yemek yapması var, cam silmesi var, viledası var. Sen o robot süpürgeler her yere giriyor mu sanıyorsun temizlemek için? Hayatında hiç ev işine elini sürmediğin o kadar belli ki her şeyi robotlar yapıyor zannediyorsun
- 1 yıl
O çamaşırları robot mu katlıyor, ütüyü robot mu yapıyor, camları robot mu siliyor? Çocuklara robot mu bakıyor? Robot hangisini yapıyor?
- 1 yıl
Ya hemserim yukarda sana ne anlattim dun gece erkek calisiyor ama kadin calismiyorsa ev islerinde sorumludur dedim kadin calisiyorsa kadin yine tek basina ev isi yapmali demedim cocuk kismina gelelim cocuk sadece senin degil onunda cocugu ve cocuga da babasi ilgilenmesi gerekir o ayri bi konu ama cocuk bakmak gorevi ayri sey ev isi yapmak ayri sey ve ona ait bi robot gelmesi gerekmiyo ztn ama diger ev isleriyle alakali saydigim elektronik aletler varki kadinin yaptigi bazi isler tamam makineler calisirken bi yandanda bulasik yemegi vs ivir zirini yapiyo olabilir disarda calismak ev isinden daha zor olmadigi anlamina gelmiyo bulasik ve camasir yikanacagi gunu hesap yaparsak gunumuzde bu saydigim elektronik aletler sayesinde kolaylasmaya basliyo kadin fazla vaktini kazaniyo kadinlar eski zamanda bu aletler olmadan 24 saat calissalar eskisi gibi tamam kadinlar fazla mesai yapiyo diyecegim cunku eski zamanlarda bu aletler yokken cok fazla ev isiyle ilgileniyordu ve kadin daha fazla mesai yapiyodu ama bu aletler varken kadin yemek yapma zamani gelmese veya temizlik yapma zamani gelmese bile camasirlari bulasigini kullanarak ekstra bi zaman kazaniyo bundan dolayida kadin erkekler gibi mesai yapip calismiyo bunu anlatmam icin illa ev isi yapmam gerekmiyo
- 1 yıl
kadin ztn cocugunu buyutmekle ugrasiyo ve buna ragmende onu yedirmekle icirmekle ugrasiyo tamam bu zor gorevler bunu inkar etmiyorum ama baba tarafi da zor cunku eger eve para gecmezse hicbir zaman o cocugun eksigini kapatamaz mesela harclik veremez ya da ihtiyaclarini karsilayamaz
- 1 yıl
yani calismanin cidden kolay oldugunu falan zannediyorsun ama o is oyle degil isini korumazsan ve iflas edersen parani kazanamaz evini gecindiremez ve cocugunu da madur birakirsin sirf sadece calismak degil
- 1 yıl
Arkadaşım çalışan insanım ben. Zannedeceğim bir durum yok. Bildiğim şeyleri konuşuyorum zaten. Ben çalışmak kolay demiyorum ama yine de ev işi daha zor. Bana göre öyle en azından
- 1 yıl
Iste sana gore zor bize gore de zor durum bu insanlarin kendine gore elbette zorluklari var ama erkek tarafi olarak bizim isimiz ev islerinden daha zor cunku hem evi gecindir hem ev isi yap bak kadinda calisiyosa ona hak veririm ama kadin calismiyosa erkek hicbir zaman ev isi yapmamasi gerekir
- 1 yıl
Erkek maddi sorumlulugun yukunu tasiyo ztn bide ustune ustluk ev isi yapamaz yanlis bu dusunce
- 1 yıl
Tamam öyleyse siz boş gününüz bile olsa ev işi yapmam diyorsanız eşinizin de ben her gün evi temizleyip yemek yapıyorum bu haftasonu da kendime tatil verdim yemek yapmıyorum deme hakkı doğar öyleyse
- 1 yıl
Artık o zaman yemeği siz mi yaparsınız, dışarıdan yemek mi söylersiniz ya da dışarı yemek yemeye mi gidersiniz orasını bilemem
- 1 yıl
E cocugun karnini nasil doyuracaksin kendi karnini nasil doyuracaksin disardan soylerim desen soyledigin yemeklerde adamin parasindan gidiyo cebe ztn ek olarak pisirdigin yemekler dogal gazla calisiyo e dogal gazida erkek odedigine gore neyin bos hakki oluyo
- 1 yıl
Temizlikci cagirsanda para verecek adam ona
- 1 yıl
Diyorum ki senin tatilin var. Karının tatili ne zaman o zaman? Her gün yemek yapacaksa hani tatil? Daha kolay demekle daha kolay olmuyor. Tatilsiz hiçbir iş tatili olan bir işten daha kolay olamaz
- 1 yıl
Her gün yemek yapsın, her gün evi çekip çevirsin, hiç tatil yapmasın eee ne anladık o zaman? Sen bi pazar günüm var zaten yatarım diyorsan kadın da bir pazar günüm olsun yatayım o zaman diyebilir.
- 1 yıl
Ee adamda haftaici calisip evini gecindirsin kirayi odesin sana baksin cocuguna baksin evin ihtiyaclarini karsilasin bos gununde ek is olarakda ev isi yapsin peki ben ne anladim bu isten erkek ne zaman tatilini yapacak kadina ztn giysi almak istediginde parasini odeyecek olan erkek faturasini odeyecek olan erkek kirada otursaniz kirayi odeyecek olan yine erkek sen ev isi yapiyorsun diye sana para bile verme mecburiyetinde bide ustune ustluk ev isini yapmasini mi bekliyorsun erkegin bos gunu ne zaman olacak pardon ztn yine soyluyorum siz bu elektronik aletlerle hic mesai yapmiyorsunuz ama erkek sabahtan aksama kadar calisiyo mesai bitimi belkide geceyi bile bulabilir ama erkek o kadar yukun altina girip bide ev isi mi yapcak
- 1 yıl
gerci cocuk onun onu ayri tutayimda diger geri kalanlar sacma
- 1 yıl
Tamam ev işini bilmediğin gerçekten çok belli. Bir gün imkanınız olursa empati kurmak açısından eşin 2 hafta çalışsın, sen 2 hafta ev işi yap bakalım hangisi daha kolay hangisi daha zor o zaman anlarsın
- 1 yıl
ben zaten evde kaldim babam vefat etmeden once annemle babam İzmir'e gidip gelirlerdi bende tek basima durup hem calisiyordum hemde ev isi yapma mecburiyetinde kaliyordum ama eger evin ihtiyaclarini karsilamasaydim hem yemegimi isitacak ve pisirecek dogal gazimda olmazdi hemde evi temizleyebilmek icin deterjanim olmazdi :)
- 1 yıl
ya da elektrikli supurgeyi calistirabilmem icin elektrigim olmazdi :)
- 1 yıl
Başın sağ olsun. Allah rahmet eylesin babana. Madem kendin hem çalışıp hem de ev işi yapabiliyorsun niye 10 saat itiraz ettin burada :)
- 1 yıl
saol allah razi olsun tesekkur ederim :) itiraz ettim cunku iki isi birden yapmaktan bahsediyorsun erkek hem isini yapsin para kazansin hemde ev isi yapsin ama kadin calismasin evde calissin mantigiyla ilerliyorsun bu durumu ben kabul etmiyorum insan kendi sorumlulugunu bilmeli yani adam karisi dururken neden ev isi yapma mecburiyetinde olsunki ztn butun gun calismis hic durmamis ve diyelimki senin dedigin gibi kadinlarda cok fazla calisiyo durmuyo en azindan kadin evin icinde bile calisirken en azindan kocasindan para isteyebiliyo en ufak bi hatasini gordugunde ya da isini dogru yapamadi diye kovmaya calismiyo kocasi ama disarda calismak ev isine benzemiyo gecimini yapamazsa ve verimini iyi gerceklestiremezse hem ailesine falan bakamaz olur o zaman o evde dagilir yuvasida yikilir hangisi daha kotu sence
- 1 yıl
yani yorgun argin gelen birine ozelliklede daha yorgunlugunu atamamis birine oyle durmak yok ev iside yap demek cok etik bi bakis acisi degil
- 1 yıl
Ben bütün evin işini erkek yapsın demedim ki destek olsun diyorum sadece. Bundan niye bu kadar rahatsız oluyorsunuz
- 1 yıl
O zaman kadinda erkege destek olmali maddiyat konusunda mesela ama sen kadin isterse calisir isterse calismaz ama erkek ne yapar ne eder erkek parasini kazanmali diyorsan o is oyle olmamali
- 1 yıl
benim rahatsiz oldugum konu erkek calissin ama ev isini de yapsin kadin tek ev isini yapiyo ama disarda calismiyo o zaman hayatimiz musterek olmasi gerekmiyo mu boyle durumda
- 1 yıl
Ben ev işini çalışmaktan daha zor gördüğüm için ev işine erkeğin de destek olması gerektiğini söylüyorum
- 1 yıl
Daha zor olduğunu düşünmesem böyle bir şey söylemezdim zaten.
- 1 yıl
Iste bu senin kendi fikrin oldugu icin sana oyle geliyo ama bizim tarafindan bakacak olursa disarda calismak daha zor bize gore
- 1 yıl
Abi ben de dışarıda çalışıyorum. Gecem gündüzüm birbirine giriyor üstelik. Bana niye ev işi daha zor geliyor?
- 1 yıl
Belkide disarda calistigin esnada daha yorgunlugunu atamadigin icindir bide ekstra olarak ev isiylede ugrasiyorsundur orasini ben bilemem neden sana gore neden daha zor oldugu
- 1 yıl
Yoo çok fazla ev işi de yapmıyorum. Zor geliyor çünkü.
- 1 yıl
Dedigim gibi orasini ben bilemem :)
- 1 yıl
🤷🏻♀️
- 1 yıl
@noverpa75 evin olayı sadece temizlik değil yalnız. Bunun kıyafeti ütüsü var, her gün yemek yapması var, cami çerçevesi dolabı var. Bulaşıkları makine yıkıyor da yerleştirmiyor. Çamaşırı makine yıkıyor ama alıp katlayıp ütülemiyor yani. Her şeyi elektrikle makineyle yapamıyorsun
- 1 yıl
Çok kolay geliyorsa madem ev işi siz de yapın öyleyse ne var ki
- 1 yıl
@noverpa75 bu sömürülmek olmuyor işte. Yardımcı olmak ne zamandan beri sömürülmek oldu
- 1 yıl
Benim işlerime kim yardımcı oluyor? Eve parayı tek başıma getirmek için aslanın mşdesine inmiş ekmeği eve getirmek adına akşama kadar mücadele verdikten sonra o ekmeği dilimleyip sofraya getirmek işinde neden yardımıma ihtiyaç duysun ki?
Ben diyor muyum illa çalış eve para getir - 1 yıl
@noverpa75 tamam da kendisi çalışmak istiyor belki? Eşinizin kendini nasıl daha mutlu hissettiginin sizin için bir önemi yoksa neden evleniyorsunuz?
- 1 yıl
Ben çalışıyorum o zaman her şeyi ayağıma bekliyorum kafası. Eşim çalışsa da çalışmasa da bana hizmet edecek zihniyeti. Bu zihniyet yanlış bir zihniyet
- 1 yıl
Kendi isteğiniz ile başka bir insana yük yükleyemezsin... yüklemeye kalkarsan bunun adı sömürüdür..
Hiç dışarıda çalışmamış ve çalışmak da istemeyen bir kadın düşün...
Kocası diyor ki "ben ev işlerini yeterli düzeyde yaptığını düşünmüyorum ben mesela ev hergün süpürülsün istiyorum senin vaktin yetmiyor madem ben bundan sonra partime çalışacağım ve evde fazladan istediğim işleri ben yapacağım ama part-time iş yaoacağım için gelirimizde azalma olacak bunu telafi etmek de sana düşecek eskisi kadar evde ev işi yapacaksın ben sadece fazladan bazı ev işlerini kendi isteğimle yapabilmek işin işime daha az gidip daha az maaş alacağım; sen de bu eksiği tamamlamak için yine part time da olsa bir iş bulup çalışmak zorundasın" dediği zaman bu adam haklı mı olacak? Yani adama "madem evde fazladan iş yapmak istiyorsun yap o zaman neden dışarıdaki işini aksatıyorsun ve neden benden hiç istemediğim şekilde dışarıda çalışmamı bekliyorsun ben evin işlerini layıkıyla yapıyorum bir de üzerine neden dışarıda çalışmak zorunda olayım" diyen kadına hak vermeyip "kocan mutlu olsun diye neden tam bir ev kadını gibi çalıştıktan sonra dışarıda bir iş bulup çalışmak istemiyorsun kocanın mutlu olması senin için önemli değil mi?" diye kadına tepki mi vereceksin? - 1 yıl
@noverpa75 çalışmak istemeyenlerden bahsetmiyorum. Çalışanlardan bahsediyorum farkindaysanız
- 1 yıl
Sen benzetme yapmayı bilmşyor musun?
Kadının ben çalışacağım sen de bu durumda ev işleri yaoacapım diyerek adama ev işi yüklemesi aynen de erkeğin ev işlerinde fazladan istediği bazı işleri yapmak adına dışarıdaki işini azaltıp kadını bunu telafi etmek işin dışarıda çalışmaya zorlaması ile eşdeğer...
Biri sana saçma ve haksız geliyorsa diğeri de gelmeli... yoksa farkını izah etmelisin... - 1 yıl
@noverpa75 evdeki işleri yapmak adına dışarıdaki işleri azaltmak ne alaka ya? Ev işlerine destek olmak için dışarıdaki işini azaltman gerekmiyor. Bu nasıl bir mantık? İşten eve gelirsin, yapılacak olan bir şeyler varsa eşine yardım eder, destek olursun. Bu yani. Bunu da yapamıyorsan niye yaşıyorsun? İnsan en azından kimseye ihtiyac duymadan arkasını toplayabilir diye düşünüyorum. Hem çalışıp hem tek yaşayanlar napıyor acaba kendinize hizmetçi mi tutuyorsunuz evi temizlemek için merak ediyorum doğrusu
- 1 yıl
@nightwalk35Sen benzetme yapmayı bilmşyor musun?
Kadının ben çalışacağım sen de bu durumda ev işleri yaoacapım diyerek adama ev işi yüklemesi aynen de erkeğin ev işlerinde fazladan istediği bazı işleri yapmak adına dışarıdaki işini azaltıp kadını bunu telafi etmek işin dışarıda çalışmaya zorlaması ile eşdeğer...
Biri sana saçma ve haksız geliyorsa diğeri de gelmeli. yoksa farkını izah etmelisin. - 1 yıl
Sen benzetme yapmayı bilmşyor musun?
Biri sana saçma ve haksız geliyorsa diğeri de gelmeli.. yoksa farkını izah etmelisin.. @Nightwalk35 - 1 yıl
@noverpa75 cevap verdim ya okusana önce. Hem yazdığımı okumuyorsun hem de bana benzetmeden bahsediyorsun. Önce oku anla ne yazdığımı
Sadece kadınlar yapacak olsaydı, Peygamberimiz eşlerine yardımcı olmazdı. Peygamberimiz, insanlar için "en güzel örnek" olarak gönderildiğine göre bütün erkekler, ev işlerinde eşlerine/hanımlarına yardım etmelidir. Ayrıca; hayat müşterektir, birlikte yapılan şeylerin sevgiyi arttıracağının da şuurunda olmak gerekir. Bu düsturla sürüdürülen evliliklerde Allah'ın izniyle mutluluk ve huzur daimî, eşlerin birbirine bağlılığı ve sevgisi de kuvvetli olacaktır.
33 Yorumla- 1 yıl
Katılıyorum
- 1 yıl
Yemek ve ev işi kadının görevi diye biliyorum (yanlış da biliyor olabilirim). Tabi çalışmayan kadının. Bu demek değil ki köle gibi olsun. Erkek de bazı işlere yardım etmeli. Mesela çöpü ben hazırlasam o atsa, arada beraber yemek yapsak, perde asmama yardım etse tamam. Eğer dinen bir kusurum varsa söyleyin ben yanlışımı öğrenmiş olurum.
14 Yorumla- 1 yıl
Dini olarak ev işi direkt kadının görevidir diye bir kural yoktur. İş bölümü olarak dış işlerine erkek, iç içlerine kadın baksın denilmiş ama ev işi sadece kadının görevi, erkek yapamaz hepsini kadın yapsın diye bir kural ve zorunluluk yoktur.
- 1 yıl
Rica ederim 🌸
Şimdi çok çeşit erkek tipi var bunlardan kimisi çoğu şeyi algılar harekete geçer kimisi direk eşine söyler benlik bir şey var mı kimisi aklının ucuna gelmez kimisi bir şey yapmak ister ama napcagını bilmez
Kadınlar yapmak zorunda değil zaten kadınlar bizlerden olağanüstü bir şey beklemez diye düşünüyorum ama yinede yardımcı olmak gerek
Hayat paylaşmak için her şekilde mücadele etmek gerek
11 Yorumla- 1 yıl
Aynen öyle
1 yılBu aileden aileye değişen bişey bana göre. Mesela bir ailede h kadın hem erkek çalışıyorsa iki tarfta iş bölümü yapılmalı sonuçta ikiside eve ekmek getiriyor ki aynı zamanda bazı ailelerde kadınlar çalışmıyor ee bu durmda erkek işteyken kadında ev işleri alışveriş neyse artık bunları üstlenmeli bu işin mantığı.
Bide ahlaki tarafı var ki dinimizde erkek veya kadın olsun eşlerin birbirlerine yük değil yardımcı olmaları gerektiği açıkça belirtilmiştir buna göre de kadın çalışıyor olsun veya olmasın en azından yardımcı olmak lazımdır diye düşünüyorum.110 Yorumla- 1 yıl
Ben de böyle düşünüyorum. Ev işi, çocuk bakmak vs. dışarıda çalışmaktan çok daha zor. Çalıştığın işin bir tatili var en azından ama ev işinin de çocuk bakımının da tatili yok. Ne olursa olsun eşlerin birbirine destek olması gerekiyor
- 1 yıl
Doğru valla temizlik işleri bi Yana çocuk bakmak aşırı zor bütün evi silerim ama çocuk işine karışmam o kadar diyeyim. Hahaga
- 1 yıl
Çocuk işi daha zor ona niye karışamıyorsun 😂
- 1 yıl
Zor olduğundan hele o erkek çocukları bi dur nefes evladım yok oradan oraya zıplıyorlar.
- 1 yıl
😂😂😂
- 1 yıl
Valla yapıyorsanız bi zahmet bakacaksınız yani zor diye kaçamazsınız :)
- 1 yıl
Önce bi Anne adayı bulalım da bakarız artık 🙃
- 1 yıl
Hakkında hayırlısı olsun
- 1 yıl
Sağol
- 1 yıl
:)
1 yılNedenini anlamıyorum tabi ki kadına has değil ama asıl soru insan neden hayat arkadaşını yoldaşını sevmek ve yardımlaşmak yerine küçümser ve kullanmaya çalışır ki eşler artık bir elmanın iki yarısı gibi olduklarının farkına varmali bence 😊
11 Yorumla- 1 yıl
Bence de
1 yılEvin huzuru kalmaz böyle olursa. Tüm yük kadının üzerinde bir tane mutlu aile görmedim. Kadın her türlü çileyi çekiyor, çocuk vs. yıpranıyor. Şartlar eşit olmalı.
11 Yorumla- 1 yıl
Kesinlikle
1 yılKendilerini çok üstün görüyorlar. Gerçek İslam ahlakına sahip bi erkek eşine yardımcı olması gerektiğini bilir.
21 Yorumla- 1 yıl
Aynen öyle
1 yılBana göre hayır çünkü o evde tek kadın yaşamıyor erkekte yaşıyor her biri bir iş yapsa hem çabuk biter hemde zevkli olur
11 Yorumla- 1 yıl
Bence de
Sayfalarca yorum yapmalık bir soru.
Ev işleri çok yorucu. Sadece kadınların omzuna yüklenmesi işin ayrı ironisi. Eşi de yardım etmeli ya da evde yaşayan kim varsa.
Hatta mümkünse yardımcı tutmalı. Evi toparlayayım derken, kadın kendisi dağılıyor maalesef.10 Yorumla
1 yılBöyle insanla ömür gecinilemez has adam değildir zaten beyefendi adam kadına yardımcı olur halinden anlar
11 Yorumla- 1 yıl
Aynen öyle
1 yılSadece erkek çalışıyorsa evet kadınlar yapmalı, iki taraf çalışıyorsa ortaklaşa yapılmalı bence.
119 Yorumla- 1 yıl
ne alakası var. daha saçma bisey duymadim
- 1 yıl
Sadece erkek çalışsa bile yine de kadına yardım etmek gerekir çünkü ev işi, çocuk bakmak dışarıda çalışmaktan çok daha zor
- 1 yıl
Dışarıda çalıştığın işin bir tatili var en azından. Ev işinin de çocuk bakmanın da tatili yok
- 1 yıl
Arkadaşlar sizi tatmin etmek için cevap vermiyorum, fikrimi söylüyorum. Evde iş dağılımı yapılır, erkek hem ev işini yapıp hem çalışacaksa kadın ne yapacak? Erkeklere "bakıcı arıyorsunuz" deyip her işi erkeğe yaptırmaya çalışmak mantıklı değil.
- 1 yıl
Her işi erkek yapsın diyen olmadı zaten
- 1 yıl
Peki erkek ev işinde yardım ederken kadın da erkeğin çalıştışı yere gidip yardım edecek mi?
- 1 yıl
Kadın erkeğin çalıştığı yere gidip niye yardım etsin? Ev işi dışarıda çalışmaktan daha zor.
- 1 yıl
İnsanlarla uğraştığın gün hangisinin daha zor olduğunu anlarsın 😅 erkek kadını yükünü hafifletsin, kadın yükünün hafiflemesini beklesin. Bence mantıklı değil, umarım senin gibi düşüneni bulur ve mutlu olursun.
- 1 yıl
İnsanlarla uğraştığım gün mü :) ben çalışan biriyim zaten. Emin ol insanlarla en çok uğraşılan mesleği yapıyorum. Ev işini de biliyorum, çalişma hayatını da biliyorum yani emin ol bu konuda senden fazla bilgim vardır, eksiğim yoktur
- 1 yıl
Doğrudur, tartışmaya gerek yok herkesin görüşü kendine. Zihinsel yorgunluk bana zor geliyor, fiziksel yorgunluk da sana. Ben böyle düşünüyorum ve eğer karım çalışmıyorsa pazar günleri dışında ev işine elimi atmam ama çocuk varsa akşam komple çocukla ilgilenirim çocuk ayrı bir olay, çalışıyorsa iş bölümü yaparım ev işlerine de el atarım.
- 1 yıl
Tamam olması gereken bu. Benim dediğim de bu zaten
- 1 yıl
Hayır sen ev işine de yardım edip kadının yükünü azaltmalı dedin 🤷♂️
- 1 yıl
Pazar günleri yardım etmek de yardım etmeye dahil degil mi sonuçta? Çocuklarınla ilgilenmek de destek olmak değil mi? Ben mi yanlış düşünüyorum
- 1 yıl
Çocuklarla ilgilenmek destek olmak değildir, çocukla anne de baba da ayrı ayrı ilgilenmek ZORUNDADIR. Pazar günü konusunda haklısın o destek olmaya giriyor, ben direkt pazar günü kadının da iş yapmaması taraftarıyım, herkesin dinlenmeye ihtiyacı var, sadece yemek yapmak gerekiyor o da ortaklaşa yapılır konu kapanır.
- 1 yıl
E tamam ben de bunu diyorum zaten neyde anlaşamadık? Çocuk konusunda da haklısın. En az anne kadar baba da çocuğuyla ilgilenmeli zaten bu bir sorumluluktur yardım değil evet.
- 1 yıl
Genel bir yardım edilmiyor ya hani sadece 1 gün, ayrıca ben zaten en başta bunu söyledim ama sen ısrarcı oldun 😅.
- 1 yıl
En başta dedin ki sadece erkek çalışıyorsa ev işini kadın yapmalı dedin. Pazar günleri yardım ederim demedin. Her şeyi kadın tek başına yapsın gibi konuştun o yüzden öyle bir cevap verdim
- 1 yıl
Peki kendimi yanlış ifade etmişim ama sonra düzelttim 😅
- 1 yıl
Peki öyleyse sorun çözüldü :)
1 yılHayır, 10 küsur yıldır kendi işimi kendim görüyorum ")
11 Yorumla- 1 yıl
En güzeli
1 yılBir erkek her türlü karısına yardım etmesi gerekmektedir. Ancak bazı erkek görünümlü erkekler halbuki içleri fesat dolu olanlar ben kılıbık mıyım diye ortalıkta dolaşmaktadır
10 Yorumla
1 yılKadın çalışmıyorsa evine ekmek gereken erkeğine hizmet etmeli hürmet etmeli ev işlerini yapmalı çünkü yapması gereken başka bir iş yok
Ama kadın yorgun olur morali bozuk hasta olur orada erkeği bakmalı
Ve tabi ki erkek de düşünüp kadınına yardım etmeli yanında olmalı ilgilenmeli10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)1 yılEvin geçimini sağlamak erkeğin ev işleri de kadının işidir. İşin doğrusu budur. İslam dini ve fıtratta buna uygundur. Ama günümüzde fıtrat bozulduğu için insanlar ev işi ortaktır diye düşünebiliyorlar. Ev işi bence sadece karı koca ikisi de çalışıyorsa ortak olur diğer türlü ortak olmaz. Ki evli bir kadının çalışmak zorunda olması da ayrı bir anormal durumdur çünkü ev işlerinde ve özellikle çocuk yetiştirmede büyük sorunlar çıkacaktır nihayetinde annesi çalışan çocukların diğer çocuklara göre birçok konuda eksik kaldıkları birçok araştırmanın konusudur. Yani sorun sadece ev işi değil günümüz şartları ve kadın erkek rolleri birbirine girmiştir ve geçinmek zordur. Yorumlarda milletle tartışmışsın yok erkekler herşeyi ayağına bekliyor falan filan. Erkek yemeğini de kendi yapar herşeyini de kendi yapabilir nihayetinde bugün en büyük restoranların aşçıları hep erkektir. Mesele erkeğin yapamaması değil eğer erkek her şeyi kendi yapıyorsa evinde ki kadının ne işe yaradığı sorusudur?
010 Yorumla- 1 yıl
Erkek her şeyi yapsın diyen oldu mu peki? Yorumları o kadar okumuşsun ama doğru anlamamışsın demek ki.
- 1 yıl
Kadın hem çalışıp hem de evin bütün işini yapıyorsa erkek ne işe yarıyor diye sorarım ben de o zaman
- 1 yıl
Çocuk yetiştirme ile de 3-4 yaşına kadar bakarsın. Sonra kreşe gidiyor zaten çocuklar. Okula başlıyorlar ondan sonra. Ortada bir sorun yok yani
Cevap sahibi1 yılBen o karı kocanın çalışması durumuna bir parantez açtım ama. O durumda ev işlerinde ortak olur dedim çünkü mecburen ortak olmalıdır. Sen burada anladığım kadarıyla ev işlerinin kadına ait olduğu rolü kabul etmiyorsun. İtirazım buna. Mesele ortak meselesi değil. Bu rolün kadına ait olduğunu benimsemek istemiyorsun.
- 1 yıl
Çalışmak tamamen erkeğin rolü olmadığına göre ev işi de tamamen kadının rölü değil mantıken. Ayrıca tek yaşayan erkekler ne yapıyor çok merak ediyorum. Hiç ev işi yapmayıp pislik içinde mi yaşıyorlar? Bu konuda bizi aydınlatırsanız seviniriz
- 1 yıl
İnsanın dağıttığını toplaması, kirlettiği temizlemesi, yaşadığı yere çeki düzen vermesi için kadın olması gerekmiyor. Bu herkesin yapması gereken bir şey. Herkesin kendi arkasını toplayacak sorumluluğa sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Bu herhangi bir cinsiyete yüklenecek bişey değil. Herkesin kendi sorumluluğu.
Cevap sahibi1 yılSeninle aynı düşüncede değilim. Evi geçindirmek erkeğin görevidir ev işleri ve çocuk büyütmek bakımını yapmak vs de kadının görevidir. Erkek burada ev işlerine de yardım eder çocuk büyütürken çocuğunun bakımını da yapar vs bunlar olmaz şeyler değil ama bunlar kadının görevidir aile hayatında. Erkekler feminenleşip kadınlar maskülenleştikçe aile hayatında huzur olmayacaktır. Nitekim boşanmalar bu milenyumda çok artmıştır ve günden güne de artmaktadır ayrıca evlilik oranları da dünyanın çoğu yerinde olduğu gibi ülkemizde de düşmektedir.
Cevap sahibi1 yılBen yalnız yaşıyorum bütün herşeyimi kendim yapıyorum bu arada. Bu düzende evlenmeyi düşünmüyorum. Bu devirde evlilik zor iştir kimseyle o yola giremem böyle kafam çok rahat. Birçok erkekte böyle düşünüyor.
- 1 yıl
İnsanın kendi dağınıklığını toplaması feminenleşmek olmuyor. Öyleyse bütün yalnız yaşayan veya ev arkadaşıyla yaşayan erkekler feminen mi o zaman? Saçma yani
Cevap sahibi1 yılAynen kardeş sen haklısın.
Yooo ama erkek çalışıp kadın çalışmıyorsa kadın yapar hayat müşterek ha eşitlik dersen o zaman kadında çalışacak erkekde ev işine yardım edecek
10 YorumlaÇalışmıyorsa yapabilir çalışıyor veya hamiledir, çocuk sahibidir o vakit eşininde destek vermesi gerekebilir.
10 Yorumla
1 yılBence erkekler de ev işi yapabilir hiçbir sakınca görmüyorum aynı zamanda eşine yardımcı oluyorsun destek oluyorsun bir nevi sevgini gösteriyorsun bunun kılıbıklıkla falan ilgisi yok ben şahsen evli olsam her zaman ev işinde eşime yardımcı olurum
10 Yorumlamecburi değil de mantıken bi işi kim iyi yapıyosa o yapar.. erkek yardım eder
10 YorumlaBazi kesim öyle görüyor bizde bu zihniyeti değiştiremiyoruz cidden her gün soruyorum bu soruyu
10 Yorumla
1 yılHayır erkekler destek olmak zorunda. Hayat payidar olunca güzel.
10 YorumlaKendilerine yoldaş değil de köle arıyorlar öyleleri
10 Yorumla
1 yılO erkeklerden iğreniyorum, hayatına köle mi arıyor belli değil.
10 Yorumla
1 yılYoo al misal kışlık oatlicnsi biberi kozledim akşam yemeginibhazirladim biberlerin soyulmasinnyardim edip buz folabi poşetine attım şimdide Lakerda basmaya hazırlanıyoruz.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)1 yılKadını köle gibi görünüyor evlenince resmi köle çok saçma
21 Yorumla- 1 yıl
Evet çok saçma.
1 yılYerinde ve zamanında olur hersey misal kadın hasta ya da özel gününde veya hamile iken o kadından is beklemek adamlığa sığmaz zaten..
00 YorumlaEv işi kadınındır ama yardım etmekte erkeğin görevidir.
015 Yorumla- 1 yıl
Çalışan kadın için ev işi kadının görevi değil herkesin görevidir. Ortaktır yani.
- 1 yıl
Kitabi olarak derken? Ev işinin kadına ait olduğu hangi kitapta yazıyor? Ben öyle bir bilgi bilmiyorum
- 1 yıl
Ev işi direkt olarak kadının veya adamın işi diye bir kural yok. Herkes kendi arkasını toplasa, kendi yaşadığı ortamı temizlese yeterli zaten. Bu herkesin kendi sorumluluğu. Dağıttığını toplamak, kirlettigini temizlemek. Ortaklaşa olarak, destekle, iş bölümüyle vs. de yapılabilir ama direkt kadının görevi diyemezsin. Hiçbir kitapta ev işi kadının görevi diye yazmaz. Zorunlu bir görevi değil yani kadının. Anlatabiliyor muyum?
- 1 yıl
Hayat müşterektir. Ev işi yapan erkek adam değil diyorsan o zaman bir erkek tek başına bir evde yaşıyorsa napıcak? Annesini çağırıp ona mı temizletecek ya da kadın mı tutacak eve her gün? Aksine kendi yaşadığı yeri, kendi arkasını toplamaktan, kendine bakmaktan aciz erkeklere adam demem ben
- 1 yıl
Tamam tek başınıza bile yaşayamayacak, hep bir kadının arkanızı toplamasına ihtiyaç duydugunuz ve afedersin ama kendi k*çınızı toplamaktan aciz bir hayat yaşıyorsanız başkalarına yük olmaktan başka bir işe yaramayacaksınız. Size de iyi akşamlar
- 1 yıl
Kadın da erkek de çalışıyorsa yeri gelir yemeği de ev işini de kadın da yapar erkek de. Bu kadarını bile düsünemiyorsanız, her şeyi kadından bekliyorsanız evlenmeyin zaten. Yükten başka bir şey olmazsınız
- 1 yıl
Ahlakıma da, edebime de laf etmek kimsenin haddine değil. Ben seni çoktan takipten çıktım zaten. Kirli zihniyetinizle size hayatta başarılar
- 1 yıl
Benim ahlakına laf eden önce kendi ahlakına baksın
1 yılSavaş çıktığında ölüme giden erkekler
Evlerinde oturan kadınlar gibi düşün030 Yorumla- 1 yıl
Çalışan kadınlar, eve ekmek getiren kadınlar, ev işi yapan kadınlar, çocuk bakan kadınlar, o zaman erkek ne işe yarıyor gibi düşün sen de
- 1 yıl
Hani kadınların zaten zor olan hayatını kolaylaştırmayacaksanız siz ne işe yarıyorsunuz tam olarak?
- 1 yıl
Ben kadınımı çalıştırmıyorum
Onu git kadını çalıştırana söyle - 1 yıl
O zaman lafım sana değil
- 1 yıl
Muhattabın geldi bak koşa koşa
- 1 yıl
@metin6161 birileri cepheye silah, mermi taşımak için silahlar donmasın diye çocuğunun üstündeki battaniyeyi serip çocuğunu donarak kaybeden anadolu kadınlarımızı unutmuş. Bunun için de ayrıca yazıklar olsun.
- 1 yıl
Sovoş çoktoğoda ölüme gidön örkekler aynen bi erkekler gidiyor zaten
- 1 yıl
Günümüzde tüm dünyada kadın erkek eşittir zırvalığı ile iki cinsiyette köreliyor
Ne kadın kadın
Ne erkek erkek
Ayrıca onbirde bir yüzbinde bir kadın maskülen hareketlerde ya da görevlerde bulunmasını genele yayıp bir çıkarım yapamazsın
Yaparsan böyle havada kalır - 1 yıl
- 1 yıl
Kadın erkek eşit diye bir cümle kurmadım. Kurmam da. Değiliz çünkü. Eşit olmamamız size her şeyi ayağınıza isteyip hizmet bekleme hakkı vermiyor. Altını çizdiğim nokta bu. Yanlış şeylerle yanlış şeyleri kıyasliyorsun
- 1 yıl
Ben bana hizmet etmeyen kadınla evlenmem
O kadına güven ve güvence vermem
Takılmak istiyorsa takılırız hepsi bu - 1 yıl
erkeğin hayatın sorumluluklarının ortak olduğunun farkında olup bi savaş çıkmasını beklemeden elini taşın altına koyup eşinin mutluluğu refahı için çabalaması, feminenlik diye nitelendirdiğin bi durumsa kesinlikle tercihim olur, eve sadece para getirerek sorumluluğunun bittiği düşüncesi, kadını çalıştırmayarak ekonomik özgürlüğünün erkeğe bağımlı olmasını istemek erkek gibi hissetmek için böyle bir ayrıntıya ihtiyaç duyduğunuzu gösterir, maskülen olduğunuzu değil
- 1 yıl
- 1 yıl
- 1 yıl
Bana niye saldırıyorsunuz kadınlar
Bu kuralı ben koymadım
Doğa böyle
Erkek kadına bakar
Kadın çocuğuna be kendisine bakacak erkeği arar
Kusura bakmayın alınmayın ama siz bu strateji ile maalesef bitik bir hayat yaşarsınız
Güçsüz zayıf erkeklerle ev temizler dedikodu yapar sonra bu işten sıkılıp bir kedi alıp hayatınıza devam edersiniz - 1 yıl
Benim saldirdigim kimse yok. Kendi arkasını bile toplamaktan aciz olan erkeklerin zayıflığının farkına varın diye uğraşıyor ama boşuna
- 1 yıl
Sence kendi arkasını toplayamayan gibi mi duruyorum
- 1 yıl
Bir erkek gerekirse her işini kendi kadından daha iyi yapar yapmalı
Olay bu mu sence? - 1 yıl
Evet tam olarak öyle duruyorsun. Arkanı toplayacak birinin olmasını bu kadar istediğine göre..
- 1 yıl
Gözlerini git bir kontrol ettir bence
Evimi benim kadar temiz tutamayacağının garantisini veririm sana
Bir çok kadından tecrübeli biri olarak söylüyorum
Ayrıca mantaliten çok yanlış
Bir kadın bu görevleri severek yapmalı
Şikayet ediyorsa bir sorun var demektir
- 1 yıl
Arkasının toplanmasını bekleyen biri için bu sözlerin hiç inandırıcı değil üzgünüm :)
- 1 yıl
Kadın evi temizler
Çocuğa bakar
Erkeğini temiz güzel giydirir
Biz böyle gördük böyle yapıyoruz
Yapmayanla vedalaşıyoruz
Çevrene bir bak senin dediğin modelde mi insanlar mutlu yoksa benim dediğim modelde mi
Haydi bana eyvallah
- 1 yıl
Benim dediğim modelde insanlar mutlu. Geri kalanları zaten evlenme, evlenip napıcan, ben evlendim de ne oldu gibi söylemlerle yakınıyorlar
- 1 yıl
Senin dediğin model ne tam olarak
Toz alan erkek mi
Karşılığında sen ne yapıyorsun
Sabahın ayazında işe gidip saçma sapan insanlarla muhatap olmak
Sıcak evinde kahveni yudumlayıp kitap okumak varken
Sence bu alış-veriş kadın için karlı mı - 1 yıl
Sıcak evimde kahvemi yudumlamak mı? Ben çalışıyorum mesleğim var. Kaldı ki erkek evde toz alıyorken kadın otursun demedim. O da başka bir ev işi yapar O sırada. Siz olayı çok yanlış anlamışsınız. Erkek yapsın kadın otursun diyen yok. Hayat müşterek diyorum. Herkes bir şeylerin ucundan tutacak bu kadar basit
- 1 yıl
Kadının yeri evidir
Nokta
Çalışan kadın olabilir kendi tercihi
Ama ondan ne iyi bir eş nede iyi bir anne olur
Biraz bu söylediğimi düşün
- 1 yıl
Çalışan erkekten baba oluyorsa çalışan kadından da gayet iyi anne olur sen rahat ol
1 yılEv işi yapmayacaksa evimde ne işi var kadının?
Mantık bu.00 Yorumla
1 yılİkisi de çalışıyorsa erkek de işin ucundan değil ortasından tutmalı
00 YorumlaEv işleri ve çocukların sorumluluğu sadece kadının görevi değil erkeğin de görevidir.
10 Yorumla
1 yılHayır bence. O evde kaç kişi yaşıyorsa hepsi bir şey yapmalı
10 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)1 yılGüncelleme yeri beni bağlamaz oraya girmiyorum soruna cevap vereyim kuran-ı kerim'de kadın erkeğin hizmetçisi süslü eşyası yazar ayrıyeten kadın kocasına itaat etmek zorundadır ev işlerini kadın yapmak zorundadır
01 Yorumla- 1 yıl
Sadece kadının kocasına itaat kısmı doğru o da itaat derken sözünü dinlemek, saygı göstermek anlamında. Hizmetçilik değil. Diğer yazdıklarının tamamı asılsız çöp bilgiler. Kuran'da öyle bir ayet yok yani. Nerenden uydurduğunu da merak etmiyorum açıkçası.
Yanii... Kadinda çalısıyorsa çoçukları için bir bakıcı ve temizlikci. tutabilirler ama çok masraflı olur.
00 Yorumlahayır tabi ki ben de yardım ederim eşime...
10 Yorumla
1 yılEğer erkek calisiyorsa evet kadin yapmali
10 Yorumla- Ev & Yaşam konusunda 637 cevap paylaştı.
1 yılEvde yaşayan herkes ev işlerini yapmak zorunda.
10 Yorumla
1 yılHayır, kendi işimi kendim görebiliyorum
10 YorumlaÖyle bir şey olamaz herkes yapar, yapmalı.
10 Yorumla
1 yılHayır tabiki, erkeklerde yapmalı.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)1 yılEvet. Sadece ev işi de yeterli değil. Banyoya girince sırtımı keseleyecek, işten gelince ayaklarımı yıkayacak. Ayak bakımım eşime aittir. Pedikür de ona ait.
01 Yorumla- 1 yıl
Dedi boş işler müdürü
Gizli Üye(30-35)1 yılDuruma göre kim uygunsa ı yapmak zorunda
10 Yorumla
1 yılAhahha öyle biriyle asla hayat geciremem😂😂
20 Yorumla
1 yılBirlikte yapılır
20 YorumlaHayir erkekte yapmali
10 YorumlaÇalışmayan yapmalı.
10 YorumlaHerkes yapsın banene
10 Yorumla
1 yılHayır