Her şeyi ayağına bekleyen erkeklerin amaçlarını çözmüş değilim. Mantıklı açıklamalarınızı bekliyorum. Ev işi yapma zorunluluğu geleneksel aile yapısının işleyişidir. Fakat İslam bile kadına ev işi yapma konusunda zorlama yapmıyor. Erkek evde ev işi yapmayınca sıkıntı olmuyor, evli kadın ev işi yapmayınca adam boşanıyor. Ne kadar saçma.
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
- Aile & Toplum konusunda 2,1b cevap paylaştı.
7 ayİslam'a göre kadınların sorumlulukları az. Asıl sorumluluk erkeğe düşüyor. Hakları fazla olanın sorumluluğu da fazla oluyor haliyle. Senin de dediğin gibi kadının ev işi yapmak gibi bir zorunluluğu yok. Kadın ev işi yapıyorsa zorunluluktan değil gönlü yapmak istediği için yapar
11 Yorumla
Soran7 ayKesinlikle öyle.
En İyi Cevaplar
- Aile & Toplum konusunda 3,9b cevap paylaştı.
7 ayİş bölümü yapılmalı bence.
Yani erkek dışarıda çalışıyorsa kadın ev işlerini üstlenebilir ama yine de ev işi asla biten bir şey değil. O yüzden erkek kendi eşyalarını toparlayarak da olsa kadına destek olmalı.
Zaten kadın çalışıyorsa erkek mutlaka ev işlerinin yarısını üstlenmeli.
Ha, erkek kadının parasına dokunmuyorsa o zaman kadın ev işi için birini tutabilir.01 Yorumla
Soran7 ayTabii benim de düşüncem o yönde. Arada sırada yardımcı olması gerekir. Her ev işini kadına üstlenen erkek maalesef ki evliliğe değer vermiyor, kadını hizmetçi gibi görüyordur zaten.
7 ayAdam akşama kadar çalışıp evin geçimini sağlama sorumluluğunu üstleniyorsa siz de bir zahmet ev aletlerinin tuşlarına basma sorumluluğunu üstlenin...
İslamı da tembelliğe ve bencilliğinize alet etmeyin artık
017 Yorumla
Soran7 ayBirincisi, kadın tuşlara basmıyor. Bunun ev temizliği var, yemeği var, çocuk bakımı var... Her gün tekrarlanan onlarca var bunlar da ciddi bir emek ister. Yani ev işleri öyle kolay değil.
İkincisi, İslam tembelliği değil, adaleti emreder. Yani herkes gücüne göre sorumluluk alır. Erkek dışarıda çalışıyorsa kadın da evde çalışır; ikisi de birbirini tamamlar. Ama erkeğin yardım etmesi kolunun kopacağını göstermez. Peygamber Efendimiz (s. a. v.) bile eşlerine yardım ederdi. Ev işi görevi tek bir cinsiyete yüklenmemiştir. O yüzden ev işi sadece kadının değil, erkeğin de sorumluluğu.- 7 ay
Kırk sene önce babaannelerimiz bugün tuşuna basılarak kolayca ev işlerini yapabildiğiniz ev aletlerine sahip olmadan tüm ev işlerini yapabiliyorduysa, bugün herhalde çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, mutfak robotu, elektrikli süpürge, air fryer ve birçok imkandan faydalanan kadınlar herhalde babaannelerimizin 24 saate yetiştirebildiği işleri yetiştirdiğinde elbette ki zamanları artıyor olmalı. Dolayısıyla artık ev işleri çok zor bütün günümüzü alıyor demeniz hiç de samimi değil.
Hele hele erkeğe aile içimde otorite olmayı hatta bu otorite çiğnendşğinde gerekirse dayakla kadını hizaya sokmayı hak olarak veren mirastan payı bile iki misli veren İslamin erkeğe sağladığı bu imkanlar söz konusu olunca feminşst kesilip olay kadının hem dışarıda çalışmayıp hem de evde yardım alma beklentisine gelince Müslüman kesilmesi de hiç dürüst bir yaklaşım değil
Soran7 ayMüslüman kesildiğimi nereden anladınız?
Benim hayatımda hiç bilgi sahibi misiniz de böyle cümleler kurabiliyorsunuz?
Kadınlar artık yalnızca ev işiyle uğraşmıyor; çocuk bakımı, sosyal sorumluluklar, ruhsal yük, çoğu zaman da hem ev hem iş hayatını birlikte yürütüyor. O çamaşırı yıkamak, asmak, ütülemek, dolaba yerleştirmek hâlâ insan emeğiyle yapılıyor.
Ayrıca İslam senin söylediğin gibi “erkeğe otorite verip kadını dövme hakkı tanıyan” bir sistem değildir. Aksine Peygamber Efendimiz (s. a. v.) hiçbir kadına el kaldırmamış ve “En hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır.” buyurmuştur. İslam’ın “erkek aile reisidir” anlayışı, sorumluluk ve koruma anlamındadır, baskı ya da şiddet anlamında değil.
Miras konusunda da İslam adaletsiz değil, aksine yükü paylaşmaya göre hakkı belirlemiştir. Erkek geçim yükünü taşır, o yüzden payı fazladır. Kadın ise mirasından sorumlu değildir, kazancını paylaşmak zorunda değildir. Yani burada bile “adalet” gözetilmiştir.- 7 ay
Dün referansıyla tezini desteklemeye çalışmanız işinize geldiğinde Müslüman kesilme potansiyelinizi kanıtlamaya yetiyor... İslam adaletsiz değildir ama erkeğe de yüklediği yüklerin karşılığında pek çok imkan tanıyor... İnkar etseniz de İslam elbette ki her mantıklı sistem gibi yüklediği sorumlulukların karşılığında yetki yani otoritede tanır. Ve sadece tanır demekle de kalmıyoruz, erkeğin aile içerisinde otorite olduğunu gösteren pek çok İslami kaynak vardır. En başta Nisa suresinin örnek gösterilebilir, Veda hutbesi örnek gösterilebilir. Zaten bir sorumluluk yüklemesi olduğu noktada onun karşılığında yetkinin verilmemiş olması hiçbir sistemde söz konusu bile olamaz...
Peygamberin eşlerini dövmemiş olduğu bilgisi, gerektiğinde yani itaatsizlik durumunda belirli koşullar oluştuğunda dayak atılabilmesi dönemindeki ayetin anlamını ortadan kaldırmaz. Sonuçta bu ayet kadınların dövülmesini emretmiyor. Sadece mecbur kalındığında bunun yapılabilmesine izin veriyor. Bu iznin kullanılması için koşulların ortaya çıkmış olması gerekir. Yani uyarı ile yatakların ayrılmasıyla ortadan kalmayan bir itaatsizliğin olmuş olması gerekir. Dolayısıyla da Hz. Muhammed'in eşleri bütün ümmetinin itaat ettiği Hz. Muhammed'e eğer ki böyle ısrarlı bir itaatsizlik içerisinde bulunmadılarsa sonuçta da dayağın gerçekleşmiş olması zaten mümkün olamazdı...
Erkeğe yüklediği yüklerin karşısında ona verdiği yetkiler, ona sağladığı imkanlar ortadadır. Bunların bazılarını inkar ediyorsun, bazılarını etmiyorsun. Ancak bunların hiçbiri bugünkü Türkiye'mizin kanunlarında yer bulmuyor. Yani erkek çift miras almıyor. Veya erkeğin aile reisliği söz konusu değil. Erkek eşinin çalışmasını yasak edemiyor. Tüm bu imkanlardan mahrum olan erkeğin bugün modern toplumda kadından daha fazla sorumluluk yüklenmesini beklemek mantıklı mıdır sence?
Soran7 ayİslam’da erkeğe yüklenen sorumluluklar elbette var evet; geçimi sağlamak, aileyi korumak ve yönlendirmek gibi. Ancak bu hiçbir zaman kadının emeğini yok saymayı veya onu baskı altında tutmayı yok sayamaz. İslam kadını ezmeyi değil, adalet ve dengeyi emrediyor.
Bakın bahsettiğiniz Nisa suresi ve Veda Hutbesi referansları, erkeğin ailede sorumluluk sahibi olduğunu ve yönlendirici rolü olduğunu göstermesi her şeyi sorgusuz sualsiz yapması gerektiğini göstermez. Çünkü kadına (eşine) karşı da epey sorumlulukları vardır. Gereksiz yere ve kafasına göre şiddet uygulaması İslami davranış söz konusu bile değil. Aile ve evlilik kurumunu sarsacak hareket bulunduğu üzere atabilir.
Dahası söz konusu ayetlerde, “gerekli koşullar oluştuğunda dayak” izni tarihi ve kültürel bir bağlamda verilmiş olup, bugün uygulanması meşru veya zorunlu değildir. Peygamberimizin (s. a. v.) hayatı ve uygulamaları bunun en net kanıtıdır. Mesela o eşlerine el kaldırmamış, uyarı ve eğitim yoluyla rehberlik etmiştir.
Modern toplumda ise Türkiye’nin kanunları, kadının haklarını korur, erkeğe mirasta ya da aile reisliği konusunda tanınan ayrıcalık yoktur, kadının çalışma özgürlüğü vardır ve günümüz şartlarında erkeğin “tüm sorumluluk yükünü taşıdığı için her yetkiye sahip olması” demek erkeği ilahlaştırmak anlamına gelmiyor.- 7 ay
Yönetmek ve hükmetmek var ama bu ezmek demek değil...
Son paragrafında tğrkiyedeki eşitlik ortamından bahsetmişsin. Dolayosıyla erkeğin daha fazla yük yüklenme sorumluluğu da ortadan kalkmış oluyor adam eve ekmeği tek başına kazanıp getiriyorsa sen de bir zahmet o ekmeği tek başına dilimleyip adamın önüne koyacaksın; adam o evin su parasını tek başına ölüyorsa sen de bir zahmet o suyla temizlik yapma sorumluluğunu tek başına üstleneceksin...
İşine gelince İslamdır referans verip gelmeyince tarihsel bağlamdı modern dünyaydı cumhuriyet rejimiydi demek olmuyor öyle
Soran7 ayYa tamam da bir yönetici yetkisini kullanırken adaletle hareket etmek zorunda olması gerekiyor. Ailedeki liderlik de aynı prensibe dayanır. Erkeğe yüklenen sorumluluk, onun üstünlüğü değil, adaletle koruma görevidi. Öyle her şeyi kafasına göre suistimal etmek demek, otoritesini kullanma hakkını taşımak demek değil.
Erkek evin geçimini üstleniyorsa kadın da evin düzenini sağlar. Ama tekrar diyorum, ev işini yapmak gibi bir zorunluluk yoktur kadın için, aksine saygıdan ötürü yapar. Zorunluluk değil. Yani senin anlayacağın ev işi ortaktır.
Ayrıca İslam’ı “işine geldiğinde kullanmak” suçlaması doğru değil çünkü dinin özü, zamanın şartlarına göre uygulanabilirlik üzerine kuruludur. Peygamber Efendimiz (s. a. v.) bile toplumsal değişime göre uygulamalar yapmıştır. Tarihsel bağlam demek, İslam’ı reddetmek değil, onu doğru anlamlandırmak demektir.
Sonuçta ne erkek ezilsin, ne kadın. İslam’ın amacı buydu zaten. Yani adaleti korumak, güç dengesini kurmaktır. Durum bu.- 7 ay
Elbette adil olacak ama bu ona itaatsizlik edilebileceği anlamına gelmiyor. Erkeği evlenmeden önce tanıyacaksın asil biriyle evleneceksin ama sınra onun kararlarına uymama seçeneğin olmadığını da bileceksin. Yani hangi müdüre "senin kararını doğru bulmuyorum ve uymuyorum" diyebilirsin?
Erkek için kadından üstün ifadesi geçiyor mu geçmiyor mu tam bilmesem de statüsü üstündür. Yani ailede üstündür. Herhangi bir erkek sana üstün değildir ama kocanın üstün konumunu kabul etmek zorundasın İslama göre...
Bazıları herkes Allah önğnde eşittir diyor tamam Allah huzuruna çıkışında tabi ki herkes eşit padişah da kuldur onun kölesi de kuldur ama dünya düzeninde biri diğerine itaat eder; sen de patronun da kuldur ama sen ona itaat edersün. Ailenin patronu da erkektir.
Senin itaatini kötüye kullanıp erkekle evlenmemek hakkındır yanlış yaptın evlendin boşanma hakkın da var ama onun karısıyken itaatsizlik edemezsin.
Benim bu dediklerim İslam referansına göre düzen. İslam bu şekilde erkeği karısına hakim onun üzeründe otorite kılarken bu otoritenin gereği olarak da asimetrik sorumluluk yüklemiş. Bu düzenin yetkilerini erkekten alan bir düzen söz konusuyken İslamin erkeğe yüklediği asimetrik sorumluluklar için dinimiz de böyle diyor filan diye ortaya çıkınca dini işine geldiği gibi kullanmış oluyorsun
Soran7 ayİslam’da itaat kavramı “kayıtsız şartsız boyun eğmek” anlamına gelmez; adalet sınırları içinde saygı göstermek anlamına gelir. Erkeğin ailede lider olması onun hakim ya da patron olduğu anlamına değil, sorumluluk taşıdığı anlamına gelir. Kavvam kelimesi de bu yüzden koruyucu, gözetici olarak tercüme edilir; hükmeden olarak değil.
Ailede yöneten konumunda olan erkeğin görevi, adaletle idare etmek, sevgiyi korumak ve eşine zarar vermemektir. İtaat de ancak bu çerçevede olur. Bir erkek İslam’ı bahane edip eşine zulmediyorsa o artık yönetici değil, zalim olur. Kur’an’ın temel mesajı da zaten “Allah, zalimleri sevmez” şeklindedir. Bunu da ek bir şekilde çizmiş olayım.
Müdür patron benzetmesi aile için uygun değildir, çünkü evlilik bir iş sözleşmesi değil, karşılıklı rızaya dayalı bir dostluktur. Kadın ve erkek aynı yuvanın iki tarafıdır. Birinde otorite, diğerinde itaat olursa bu ortaklık değil hiyerarşi olur. Peygamber Efendimiz (s. a. v.) bile ailede emir vererek değil, danışarak karar almıştır. Eşlerine fikir sormuş, onlarla istişare etmiştir. Eğer ailede itaat kavramı bu kadar katı olsaydı Peygamberimiz bunu uygulardı ama yapmadı.
“Kocanın üstün konumunu kabul etmek zorundasın” cümlesi de eksik bir yorumdur. Kur’an’da “erkek kadından üstündür” diye bir ifade geçmez. “Erkekler kadınlar üzerinde kavvamdır” (Nisa 34) ayetinde geçen “kavvamlık”, koruma, geçimi sağlama, sorumluluk taşıma anlamındadır; değer veya statü bakımından üstünlük anlamında değildir.
Tabii İslam’da roller asimetriktir ama değerler eşittir. Kadın da erkek de Allah katında aynı değere sahiptir; birinin görevi diğerinden daha üstün kılmaz. İslam erkeğe güç değil, yük vermiştir. Kadına da güçsüzlük değil, korunma hakkı tanımıştır.- 7 ay
Otorite sahibi kişi bir şekilde sorumluluk sahibşyde mesela senin güvenliğinden sorumlu ise sana kural koyabilir gidip gidemeyeceğini yerleri belirleyebilir. Sen bu sorumluluğun gereği olan otoriteyi yani yetkiyi sınırlandıramazsın... ama sınır yok mudur? Vardır elbette... İşlemin emrettiği şeyleri yasak edemez veya hatam şeyleri yapmanı zorlayamaz. Ama haram olmayan bir şeyi senden istediyse bu mantıksız bu gereksiz diyerek yaomamazlık edemezsin veya İslamın gereği olmayan bir şeyi ama yasak da olmayan bşr şeyi yasak etti. Bu yasağa ne gerek var ne sakınca var diyerek yasağı çiğneyemezsin.
Aynen müdür de otorite sahibi ama sınırı var. Yasalarla ve mevzuatla sınırlı yani sana kanunen yasak bşr şeyi emredemez veya yasal zorunluluk olan bir şeyi yasak edemez. Ama onun dışında "benim mantıpıma ters " diyerek itaatsizlik edemezsin...
Soran7 ayBeyfendi, otorite sahibi olmak her şeyi belirleme hakkına sahip olmak anlamına gelmez. İslam’da hiçbir otorite sınırsız değildir. Erkek eşinin güvenliğinden ve geçiminden sorumludur, evet. Ancak bu sorumluluk onun her şeyi sorgusuz sualsiz yapmak anlamına gelmiyor tekrar söylüyorum. Çünkü Kur’an’a göre herkesin Allah karşısında bireysel sorumluluğu vardır. Kadın da erkek de kendi amellerinden hesaba çekilecektir. Dolayısıyla bir erkek ben senin güvenliğinden sorumluyum diyerek kadının hareket alanını sınırlarsa Allah’ın kadına verdiği özgür iradeye müdahale etmiş olur. Bu doğru davranış açısı değil İslam'a göre.
Ayrıca İslam’da “kural koyma” yetkisi yalnız Allah’a aittir. Koca sadece ahlaki ölçüler çerçevesinde rehberlik edebilir, ama kendi mantığına göre yasaklar koyamaz. Bir erkeğin şuraya gidemezsin, bunu yapamazsın deme hakkı ancak ortada açık bir dinî veya ahlaki sakınca varsa geçerlidir. Peygamber Efendimiz (s. a. v.) hiçbir eşine keyfi kısıtlamalar getirmemiştir. Aksine onların toplum içinde aktif olmalarına, görüş belirtmelerine, hatta savaşta bile görev almalarına izin vermiştir. Eğer erkek, ben koruyucuyum diyerek her kararı tek başına alma hakkını kendinde görseydi bu İslam değil, tahakküm olurdu.
Müdür örneğine gelirsek de şöyle bahsedeyim:
Müdürün yetkisi bile yasal ve sözleşmesel sınırlarla çizilidir. Onun da üstünde bir otorite, yani devlet ve hukuk vardır. Aynı şekilde evlilikte de kocanın otoritesi Allah’ın hükümleriyle sınırlıdır. Dolayısıyla benim mantığıma ters deyip itaatsizlik edilmez ama senin kuralın Allah’ın adaletine ters ise o kurala da uyulmaz. Çünkü İslam’da kul, kula değil Allah’a hesap verir.
Soran7 ayAyrıca mantıksız bile olsa kocanın sözüne uymak gerekir” anlayışı, İslam’ın adalet ilkesine tamamen aykırıdır. İslam’da kadın akılsız ya da iradesiz bir varlık olarak tanımlanmamıştır, aksine insan aklını kullanarak sorumluluk alır prensibi vardır. Kur’an defalarca düşünmeyi, sorgulamayı, aklı rehber edinmeyi öğütler. Eğer kadının tek görevi mantıksız bile olsa itaat etmek olsaydı Kur’an kadına bireysel sorumluluk yüklemezdi... Unutulmamalı ki İslam’da otorite kelimesi emir
vermek için değil, adaleti sağlamak için vardır. Erkeğe aile içinde liderlik verilmesinin sebebi kararları tek taraflı almak değil, kriz anlarında dengeyi korumaktır. Yani liderlik buyurma hakkı değil, sorumluluk yüküdür. Erkeğin kararları, kadının iradesini yok saymak yerine onunla istişare ederek alınmalıdır. Nitekim Peygamber Efendimiz eşlerine hiçbir konuda zorla hükmetmemiştir.
Eğer bir erkek benim kararım mantıksız da olsa uygulanmalı diyorsa o kişi artık yöneten değil, kibirle hareket eden biridir. Kur’an, Firavun’un zulmünü anlatırken onun da mantıksız yasaklar koyduğunu söyler. Bu yüzden İslam, hiçbir yöneticinin, özellikle ailede dahi olsa yani, kendi nefsine göre kural koymasını onaylamaz.
Gerçek İslami otorite adalet, merhamet ve istişare ile uygulanır. Kadının iradesini bastıran, düşüncesini küçümseyen ya da hareket alanını keyfi şekilde sınırlayan hiçbir erkek Allah’ın “kavvam” dediği koruyucu sıfatını taşımaz. Çünkü kavvam olmak, kadını kontrol etmek değil, kadını koruyarak desteklemektir- 7 ay
Mantıksız bulduğun sözüne itaat etmediğin kişinin senden sorumlu olmasını bekleyemezsin... padişah bir emir verince ne oluyor? Bu mantıksız deyip itaatsizlik edebiliyor musun? Ya da komutan ya da müdür... sana göre mantıksız ona göre mantıklı olabilir... kimin mantığı son sözü söyleyecek? O aileden veya o kurumdan sorumlu olan... aile reisi veya ordunun komutanı sorumlu
Soran7 ayMantıksız bile olsa bana itaat et denen bir evlilikte liderlik değil, kibirdir. Kur’an aklı kullanmayı emreder, kör itaati değil. O yüzden anlattıklarınız mantıksız.
- 7 ay
Mantıksız da olsa diye bir şey yok herkesin fikri ayrı olabilir. Liderin fikrini değiştirmek için çabalarsın amamçaba sonuç vermediğinde sözünü dinlersin..
Zaten itaat diye bir şeyden bahsediyorsak zaten çok da mantıklı bulmadığın ikna olmadıpın zaman da onun sözünü dinlemeye mecbur olmak bunu böyle kabul etmek demek... bunu mantıklı bulmadığını veya ikna olma şartına bağladığında sokaktaki bir adamın fikrini mantıklı bulduğunda onun tavsiyesine uymak durumundan farkı kalmaz. Mantıklı bulduğun herşeyi her kim söylerse söylesin zaten yaparsın... ama buradan senin güvenliğinden sorumlu ise senin geçimini sağlamaktan sorumlu ise son sözü söylemek ona düşer. Bunu tartışmak bile yersiz.
Kaldı ki adama fazladan sorumluluk yüklendiği için bu yetki bu otorite ona verilmiş. Eee evlilikte sen kadın olarak mantıklı bir şey söylediğimde ve kocan da bunu mantıklı bulduğunda zaten o konuda senin dediğini yapacaktır. Bu durumda o da sana mı itaat etmiş oluyor? Gerçekçi olalım itaat karşılıklı olacak bir şey değil. Mantıklı bulmaya da bağlanmaz zira herkes zaten söylediği şeyi veya taleplerini mantıklı bulur. İtaat her iki tarafın zıt fikirde oldupu zaman devreye girer. Zıt fikirde kaldığında "erkek son sözünü söyledi ben o söze uymak zorundayım" diyemiyorsan islamın erkeğe yüklediği fazladan soeunluluklara ve o sorumlulukların doğal sonucu olan otoriteye saygı göstermiyorsun demektir.
İşte İslamı ve adalet kavramını işine geldiği gibi kullanmak bu oluyor söz hakkına konu geldiğinde eşit söz hakkının olmayışı durumunu adaletsizlik olarak tanımlayıp erkeğin tek başına yüklendiği ağır sorumluluklar için "İslam bunu böyle emrediyor " demen İslamı adalet değil adaletsiz taleplerine dayanak yapmak istiyorsun demektir
Soran7 ayAile ordu değil, ben de asker değilim. Mantıksız bile olsa itaat edeceksin diyorsan zaten orada sevgi, saygı yok demektir. Bak, evlilikte bir tarafın her dediği kural oluyorsa o ilişki değil, tahakkümdür. Bak İslam’da erkek “kavvam” olarak geçer, yani ailesini koruyan, gözeten, sorumluluk taşıyan kişi. Hükmeden, susturan, keyfine göre karar veren kişi değil. Kesinlikle böyle bir şey yok.
Erkek ailesini koruyacak diye, kadının aklını ve fikrini devre dışı bırakma hakkı yok. Kur’an’da hiçbir yerde “erkek her konuda son sözü söyler” yazmaz. Tam tersine Peygamber’e bile “onlarla istişare et” denir.
Ve madem erkek bu kadar sorumluluk taşıyor diyorsun o zaman o sorumluluğu adaletle yerine getirsin. Çünkü Allah kimseye sınırsız güç vermemiştir. Ben böyle istiyorum, sen susacaksın demek İslam değil, bahsettiğim üzere ego tatminidir. Liderlik dediğin şey ben dedim oldu demek değildir. Gerçek lider, dinler, değerlendirir, adaletle karar verir. Peygamber bile eşlerinin fikirlerini dikkate almışken sen hangi otoriteden bahsediyorsun?
Soran7 ayHiç kusura bakma ama bu anlattıkların tamamiylen kadını hizmetçi muamelesi göstermek oluyor. Yani hem sonra mantıklı bulmadığın söze de uyacaksın diyorsun. Pardon da sen kimsin ki benim mantığımı hiçe sayıyorsun? İslam bana da akıl verdi, vicdan verdi. Ben kör değilim, kukla değilim. Allah bana düşünebileyim, sorgulayabileyim diye akıl verdi. Sırf bir adam ben reisim dedi diye her şeye boyun eğeyim diye değil.
Erkek son sözü söyler demek kolay. Peki o son söz yanlışsa ne olacak? Hatalı bir karar yüzünden evin düzeni bozulursa o vebali kim ödeyecek? Yine kadın mı? Çünkü siz otoriteyi hep güçle karıştırıyorsunuz. Otorite keyfiyet değil sorumluluktur.
Ben İslam’ı kendi işime geldiği gibi kullanmıyorum, tam aksine doğru yorumluyorum. İslam adalet ister, kör itaat değil. Kadın fikir beyan etti diye asi olmaz. Kadının sözüne değer vermemek, onun aklını hiçe saymak İslam’a değil, ataerkil zihniyete dayanır.
Kur’an açık söylüyor: “Aranızda sevgi ve merhamet var ettik.” (Rum 21) Yani bu iş emirle, korkuyla, “ben reisim” dayatmasıyla yürümez. Benim saygım, bana saygı duyan birine olur. Karşılıklı güven, karşılıklı emek olmadan o aile sadece kâğıt üzerinde kalır.
O yüzden, bana “mantıksız da olsa uymak zorundasın” deme. İslam bana akıl verdi, özgür irade verdi. Ben eşime saygı duyarım ama körü körüne kimseye boyun eğmem. Gerçek Müslüman, adaletle davranır; itaat bekleyerek değil, hak ederek saygı görür. Saçmalamanın da bir sınırı var.
7 ayevet kadın işi ben temizlik yapamıyorum böyle bir yeteneğim yok ama yemek yapabilirim evi dağıtabilirim böyle süper güçlerim var
07 Yorumla
Soran7 ayHerkesin yeteneği farklı olabilir ama ev düzeni ortak bir sorumluluktur. Ben yapamıyorum deyip tamamen kenara çekilmek adil mi sence?
- 7 ay
o zaman git sen çalış ben evi temizlikci tutarım :D
- 7 ay
sarışın mavi gözlü dar elbiseli rus sokarım eve temizletirim
Soran7 ayİstediğini yap ama evliysen eşinin gönlünü kırma hakkına sahip değilsin.
- 7 ay
evli deyilim
Soran7 ayEvleneceksen demek istedim.
- 7 ay
evlenmiyicem
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
5Cevap
Aile & Toplum konusunda 2,3b cevap paylaştı. Öyle bi zorunluluk yok erkekler eşine yardım etmeli ev işinde her şey kadından beklemek doğru değil
10 Yorumlaherkes çoğunluk senin fikrinde ama benim içimden geldiği için yapıyorum 🤦♀️
10 Yorumla
7 ayKadın çalışıyorsa ortaklaşa yapılmalı bence. Ama kadın çalışmıyorsa ev işlerini yaparak eve katkıda bulunabilir diye düşünüyorum
03 Yorumla
Soran7 ayErkeğin ev işine katkı sağlaması gerekiyor. Bu bir iş bölümü değil. Her ev işini üstlenemez kadın.
- 7 ay
Görüşümü yazdım
Soran7 aySaygı duyarım.
Gizli Üye(18-24)7 ayEvlenip kendinizi uzmeyin işte bosverin erkeğe muhtaç degilsiniz siz güçlü özgür hür kadınsıniz evlenmeyin herkes kendi işini kendisi yapsın
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)7 ayErkek ev işimi yapsın saçmalamayın yaaa
14 Yorumla
Soran7 ayEv işi yapmanın bir cinsiyeti yoktur. Herkes kendi işini ve kendi arkasını toplamakla sorumludur. Kadın bir erkeğin arkasını toplamak gibi bir mecburiyeti yok. İslam bırak ev işi yapmayı, çocuk doğursa bile ona bakmaya bile mecbur değil.
Cevap sahibi7 ayHe canım sen yat zibar çalışma ev işi de yapma erkek sana baksın. Ne güzel dünya
Soran7 ayKardeşim bunu ben uydurmuyorum. islam görüşüne göre söylüyorum. Sence neden erkeklerin hakları bu kadar fazla merak ettin mi? Çünkü sorumluluğun orantıyla alakalı. Yani ne kadar fazla sorumluluk o kadar fazla haklar. Adalet bu.
Soran7 ayKadının çalışmak zorunda bırakılması modern dünyanın kurduğu ekonomik düzenin bir sonucudur. Ama aslında bir kadının çalışıp çalışmaması kendi kararına bağlıdır. Bu bir zorunluluk değil bir tercihtir. Kadın isterse üretime katkı sunar, istemezse evinde olur. Bu onu değersiz kılmaz. Çünkü kadının asli sorumluluğu geçimini sağlamak değil, hayatını kendi huzuruna göre kurmaktır.
Geleneksel düzende ise erkeğe daha fazla yükümlülük verilmiştir. Erkeğin mirastan daha çok pay alması da bundandır. Çünkü o kazancıyla sadece kendine değil ailesine eşine ve gerekirse kız kardeşine de bakmakla sorumludur. Yani fazla pay bir ayrıcalık değil bir sorumluluktur.
7 aySende kocanı ona göre seç
10 Yorumla
7 ayHayat müşterek ve sende tepkini koyman gerekli
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,4b cevap paylaştı. Yardımlaşmak gerekir
10 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?