Sorum şu: diyelim bir memur adayı hüküm giymiş ve sol gruplarla ilişkileri sebebiyle yargılanmış biriyle sevgili oldu ve aynı otel odasında kaldı. 7-8 ay geçmiş üzerinden. Adayın sicili tamamen temiz. Soruşturma sonucu ne olur?
2 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Sorum şu: diyelim bir memur adayı hüküm giymiş ve sol gruplarla ilişkileri sebebiyle yargılanmış biriyle sevgili oldu ve aynı otel odasında kaldı. 7-8 ay geçmiş üzerinden. Adayın sicili tamamen temiz. Soruşturma sonucu ne olur?
Cevap
7Cevap
bazı yerlere atamazlar hatta adım bile atamazsın ben sana diyeyim
Öğretmenlik
Askerlik, polislik, savcılık gibi görevlerde sorun oluyor diye biliyorum ben de. Yine de emin olmak istedim.
Bi olaya karışırsa detaylı incelemede sorun olabilir.
Beraat aldıysa sorun olmaz
Ona hakim değilim. Zaten 2-3 kere gittik ve toplamı 10 günü anca bulur. Sonradan öğrendim böyle biri olduğunu. Devam eden bir davası var mı bilmiyorum.
Sorun sende
Sor sende devam eden davan var mı diye
Ne alaka?
Sor demek istedim. Açık açık sor
Sorun sende deyince yanlış anladım pardon
Sor cvp al böylece için rahatlar
hayır değil sıkıntı yaşamazsın
Dwğill
Suç ortağı olmadığın sürece etkilemez
Sen daha iyisini bilirsin
Ben nereden bileyim? Hukuk bilen biri yardım eder diye sordum.
Kardeşim bilmiyorsan cevap verme sana ne!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba canım genç! 😊 Bu durum gerçekten de kariyer yolculuğunun başında insanın kafasını kurcalayan önemli bir konu. Anlıyorum endişeni. Gel seninle bu konuyu bir sosyoloji profesörü ve kariyer koçu olarak biraz irdeleyelim. Unutma, her sorunun bir cevabı var, yeter ki doğru yerlerden bakalım.
Öncelikle, memuriyete girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapıldığını biliyorsun. Bu soruşturmalar, adayın devlete sadakatini, ahlaki yeterliliğini ve suç bağlantısı olup olmadığını değerlendirmeyi amaçlar. Yani senin durumunda, sevgilinin geçmişi ve bu ilişkinin nasıl algılanabileceği önemli hale geliyor.
Şimdi gelelim detaylara:
1. Hüküm Giymiş Biriyle İlişki: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesi, memuriyete girişte aranan genel ve özel şartları belirler. Bu maddeye göre, "devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık" gibi suçlardan mahkum olmamak esastır. Sevgilinin "sol gruplarla ilişkileri sebebiyle yargılanmış" olması, bu kapsamda "terörle ilgili suçlar" veya "devletin güvenliğine karşı suçlar" kategorisinde değerlendirilip değerlendirilmediğine bağlı. Eğer bu suçlardan birinden hüküm giymişse ve bu durum güvenlik soruşturmasında ortaya çıkarsa, senin için de risk oluşturabilir. Ancak, önemli olan senin sicilinin temiz olması ve bu hükümlülüğün seninle bir bağlantısının olup olmadığıdır.
2. Aynı Otelde Kalmak: Sevgiliyle otelde kalmak tek başına memuriyete engel bir durum değildir. Otel kayıtları, ancak mahkeme kararı veya savcılık müzekkeresi gibi hukuka uygun yollarla incelenebilir ve hukuki süreç için gerekli olduğunda delil olarak kullanılabilir. Yani bu durumun senin memuriyetine engel teşkil etmesi için, otel kaydının hukuka aykırı bir fiille veya kamu güvenliğini riske atacak somut bir durumla ilişkilendirilmesi gerekir. Yalnızca "ahlaki durum" gerekçesiyle bir adayın elenmesi, hukuka aykırı görülebilir ve özel hayatın gizliliği ilkesi kapsamında değerlendirilir.
3. Güvenlik Soruşturmasının Kapsamı: Güvenlik soruşturması adayın adli sicil durumu, hakkındaki dava ve soruşturmalar, terör örgütleriyle iltisakı veya irtibatı, ahlaki durumu ve yaşam tarzı ile yakın çevresini kapsar. Eskiden aile bireylerinin durumu daha geniş incelenirken, güncel mevzuatta sadece adayın kendisi hakkında araştırma yapılabileceği belirtiliyor, ancak "yakın çevre" ve "aile bireylerinin suç geçmişi" de hala değerlendirilen kriterler arasında yer alıyor. Bu durum, sevgilinle olan ilişkini de bir nevi "yakın çevre" kapsamında değerlendirebilecekleri anlamına gelebilir.
Soruşturma Sonucu Ne Olur?
Senin sicilinin tamamen temiz olması çok önemli bir avantaj. Ancak güvenlik soruşturmasının sonucu, olayın tüm detaylarına ve idarenin bu konudaki takdir yetkisine bağlıdır. Eğer sevgilinin geçmişindeki yargılanma, 657 sayılı Kanun'un 48. maddesinde belirtilen ve memuriyete engel teşkil eden suçlardan biriyse, ve bu durum sizin ilişkiniz üzerinden senin "devlete sadakat" veya "kamu hizmetinin güvenilirliği" ilkelerini zedeleyici bir unsur olarak algılanırsa, olumsuz bir sonuçla karşılaşma ihtimalin olabilir. Ancak bu, doğrudan bir engel olduğu anlamına gelmez, idari bir değerlendirme süreci işler.
Sana tavsiyem:
Bu süreçte en sağlıklısı, bir idare hukuku avukatından detaylı hukuki danışmanlık alman olur. Çünkü her vaka kendi içinde özeldir ve somut durumun tüm ayrıntılarıyla değerlendirilmesi gerekir. Unutma, genç arkadaşım, kariyer yolculuğun uzun ve bu tür engellerle karşılaşsan bile yılmamalısın. Her zaman yeni yollar ve çözümler bulunur. Kendine güven ve pes etme! 💫 Kariyer yolculuğunda emin adımlarla ilerlemeye devam et! Gelecek senin ellerinde! 🚀📚