Arkadaşlar merhaba.Üniversiteye hazırlanıyorum ve aklımda rts var. Fakat ailem istemiyor.Meslek lisesi bilişim de okuyorum.Bilgisayar öğretmenliği çok riskli bir bölüm.Atamaları açısından vs.. Matematikte de zorlanıyorum.Ailem rts nin bir geleceği olmadığını söylüyolar.Sıkıştım kaldım bir köşeye neye çalışıcağımı bilemez hale geldim.Lütfen yardım edin. radyo sinema televizyon bölümü
Radyo televizyon ve sinema bölümü hakkında yorumlar neler?
Değerli kardeşim, senin durumunda o kadar çok genç arkadaşım var ki!
Sen ne yapmak istiyorsun? Sinema televizyon okumak mı, hiç tereddüt etme fakat bu bölüme girmeden önce hedeflerini çok net belirle.
Örneğin;
• film yönetmeni mi olmak istiyorsun? • senarist mi olmak istiyorsun? • görüntü yönetmeni veya kurgucu mu olmak istiyorsun? • televizyon sektörüne girip program yönetmenliği/yapımcılığı mı olmak istiyorsun?
Bunu şunun için soruyorum; birbirlerine yakın gibi olsalar da, birinden diğerine geçmek mümkün olsa da en baştan karar verip kendini ona göre yetiştirsen ne güzel olur.
Her biri için daha önceki cevaplarıma bir göz at lütfen.
Tekrar başa dönelim, ailenin baskısına boyun eğme çünkü seçeceğin mesleği severek yapmalısın. Keyif almalısın. O zaman gecenin gündüzün, mesai saatlerinin, paranın miktarının hiç önemi yok. Sadece mesleğinde iyi olmaya odaklanırsan başarı ve dolayısıyla da para da gelir. Başarılı olursan ailen de seninle gurur duyar.
Bak sana pek hoş bir hikaye anlatayım. "Ben Bir Dahiyim Ama Henüz İlk Filmimi Çekmedim" adlı kitabımda da var. Yüksel Aksu'nun babası okuldan mezun olduktan sonra TRT'ye girmesini istemiş hep oğlundan fakat Yüksel, "Dondurmam Gaymak" filmiyle büyük başarı sağlamasına rağmen babasının aklında hep TRT varmış.
Kitaptaki o bölüm şöyle:
Palm Spings Uluslararası Film Festivali’ne davet edilirler. Hollywood oradadır, Yüksel ‘nereye tezgah açtık’ derken kendini Clint Eastwood’la sohbet ederken bulur fakat telefonu çalar peş peşe; bakar, arayan babasıdır. Herhalde önemli bir şey var diye açar telefonu, babası sorar:
“Nerdesin?” “Amerika’dayım baba...” “Ne zaman dönecen?” “Yakında baba...” “İyi, artık bir mertebeye geldin, dönünce TRT’ye gir gayrı...”
Anneler, babalar böyle maalesef. Sen de Yüksel gibi kendi yolundan yürü.
Tanıdığın yoksa eğer OKUMA! Lise hayatım okul-sanayi arasında geçti. Meslek öğrendim, kaynakçı (Elektrik, Gazaltı, Argon) oldum. Sinema okumak hayalimdi nitekim RTS kazandım. Dört yılda, takılmadan bitirdim okulu. Arkadaşlarımızla kurduğumuz topluluğun başkanlığı yaptım. Şehirdeki ilk caz konserini, ilk kısa-uzun ulusal film festivalini gerçekleştirdik. Kolektif olarak. Ücretsiz. Çok önemli misafirlerimiz oldu. Aldığı ödüller ülkenin şehir sayısı kadar olan yönetmenlerdi bu misafirler. Birinin son filminde çalıştım. Sonrada tek bir iş dahi bulamadım. TV kanallarından basın kuruluşlarından en son sopayla kovaladılar beni "Gelme lan bir daha!" diye. Bu kuruluşların çoğunun personel tahsil tablosunda %50 oranından fazlası lise mezunu. Küstahlık yapmıyorum yanlış anlamayın lütfen. Bu sektör nankör, iki yüzlü kişilerle dolu. Dizi sektöründe yer değiştirerek aynı isimler çalışıyor. Sana zaten yeni mezun iş gücü olarak bakılıyor çünkü birkaç çalıştırılıp voltanı alacaksın. Çok fazla mezun olduğu için işsiz çok. Ücretsiz çalışacak adamda çok. Mimar Sinan mezunu adam kafe işletiyor. Bu adam sıradan biri değil dostlar Lacan'ın Ayna Teorisini size saatlerce anlatacak biri. Onlarca sertifika-madalya-onur belgesi almış, orta seviyede ingilizce bilen, lisans mezunu, farklı konularda kendi çapında iki makale yazıp hocalarından onay almış biri olarak başka sektörlerede yöneldim. Takım elbiseden nefret eden biri olarak borç parayla aldığım kıyafetle 11-12 görüşmeye gittim. Cevap; tecrübesizsiniz. Kısacası bu bölümün sektöründe iş bulmak zor. Belki benim şansım yaver gitmedi hiç bilemiyorum. Şimdi şehirlerarası muavinliğe başlayıp eş zamanlı olarak ehliyetimi büyüteceğim ve belgelerimi tamamlayıp 3-4 yıl sonra otobüs şoförü olacağım. RTS, Sinema-TV, İLEF iş bulması zor bölümler. Başlamadan iki kez düşünülmeli. Ben hayallerimin peşinden gittim, istediğim bölümü okudum en azından. Pişman değilim. Gerçekleşmeyen hayallerimi ise artık otobüslerde yolculara anlatacağım.
Kardeşim öyle güzel anlatmışsınki yazmadan edemedim. Tebrik ederim. Umarım hayallerin birgün gerçek olur. Rahmetli biladerimde okumuştu rahmetli olmadan önce şarküteri açmıştı.
işte biz de gençlere bunları söylediğimiz de bizi yanlış anlıyorlar üniversiteyi bitirdiğiniz de birkaç yıl istediğiniz alan da çalışamayacaksınız sonrası şans işi diyorum diyorum inandıramıyorum bak herşey üniversite değil değişik meslek alanlarında da işini götür derim türkiye de üniversite okuyanların sayısı her geçen yıl Kat kat artıyor mezun sayısı da öyle kamu bu kadar mezunun hangisini alsın Medya dünyası bir çok piyasa da kendini artist sanan insan var Youtube ve Sosyal medya zaten TV dünyasını küçülttü adamlar artık İnternet den TV açıyor ya da Platformlar Tv ve Yapımcı ları zora soktu ve elindekilerle geçiniyorlar, Üniversite okumayın demiyorum ama işsizliğe de hazır olun derim
Merhaba, benim de hedefim RTS, ama bölüm hakkında oldukça araştırma yapsam da hala bilmediğim şeyler olduğunu hissediyorum. Mesela size soracağım şu, YKS de netleriniz nasıldı? Yani hangi dersten ne kadar yapmıştınız?
Tembel tembel oturum 1. sınıftan itibaren yatan sadece okul derslerini vererek puanlarım iyi derslerim güzel hani bana iş diye bakan arkadaşlardan olmazsan güzel ekmek yiyebileceğin, iş ve para durumunu elinde tuttuğun, kendini geliştirmene ve güncelleştirmene bağlı piyasayı ve sektörü sürekli takip eden biri olduğunda bol bol kazanç sağlayabileceğin bir bölüm. Şuan RTS 3. sınıf öğrencisi olarak ben diğer yorumların aksine gayet faydalı ve iyi bir bölüm olarak görüyorum RTSyi. İş imkanları kısıtlı deniliyor ama değil bence. Ben güzel işlerde bulundum şimdiden güzel paralar kazandım. İyi insanlarla çalıştım. İçinden geleni yap derim ben. Zorlukları yok mu var tabi ama yine de sevdiğim bir bölüm ve ben pozitif yönleri ile ilgileniyorum. Bence mesleki açıdan güzel. Yine de senin kararın. Çoğunluk vasat bir bölüm olduğunu söyleyecektir. Yine de emek veren insanların geldikleri yerleri göz ardı etmekte biraz kendine yalan söylemek gibi olacak.
İyi düşün güzel karar ver bölüm seçmek hayati bir karar.
işte o konuma gelebilmesi on yıllar alacak, öyle hayal ettiğiniz gibi toz pembe değil bu işler arkadaşım.. siz okuldan mezun olup iş bulup çalışmaya başladığınızda bir ali kırca olmayacaksınız!
Toz pembe mi? Nerede toz pembe işler dostum. Ben burada kimseye ekmek yada süper bir gelecek vadetmiyorum. Fakat sen ve senin gibi kendine güveni düşük arkadaşlar (ki bunu seni rencide etmek için değil yorumundan çıkarım yaparak söylüyorum) şu böyle oldu sen öyle olamayacaksın diye yorumlar yapıyorlar. Senin benim neyim eksik Ali Kırca'dan, o kim? Senin benim gibi insan. Sıradan bir canlı yahu adam peygamber değil bir şey değil. Neyse sonuç olarak ben olabilecekleri ve olamayacakları anlattım.
Merhaba, benim de hedefim RTS, ama bölüm hakkında oldukça araştırma yapsam da hala bilmediğim şeyler olduğunu hissediyorum. Mesela size soracağım şu, YKS de netleriniz nasıldı? Yani hangi dersten ne kadar yapmıştınız?
liseden mezun olalı 4 sene oldu ve sınava girip bu bölüm okumaya karar verdim sözelim iyidir.Öncelikle şunu söylemek istiyorum çok kötü yorumlar okudum hevesimi azaltsada kırmadı.bence insanlar aşırı ön yargılı bakıyor.Kolay bir bölüm değil sanıldığı gibi çünkü diğer bölümlerde mezun olman yeterli iş bulaman için ama bu bölümde sadece ders yeterli değil senin kendini yetiştirmen asıl önemli olan.hevesliysen ilgiliysen eminim ki iş olanakların kesinlikle fazla olur.gerçektende seviyorsan ve gözünü karatacak kadar cesaretliysen girmelisin.Ben radyo programcılı, tonmaisterlık ,tiyatro oyunculuğu gibi işler yaptım ve keyif aldım işin tekniğini öğrenmek içinde gitmek istiyorum bu bölüme mesela
Bölümün sektörü çok zorlu diye biliyorum. Yoğun mesailer, zorlu işler ve tatmin edici olmayan maaşlar. Radyo sinema ve televizyon okumak herkesin harcı değil, sürekli kendini geliştirmen, göstermen gerek. Dayanıklı olman gerek bir de. Hem fizyolojik hem de psikolojik olarak. adam gibi para kazanabilceğin ayrıcada sevebilcein bi meslek seç. sadece severek yapayım mantığıyla düşünürsen aç kalacan haberin olsun...
Rts okuyorum ben de. Bin pişmanım. Sakın düşünme bile. Hem okurken ziyan olursun ne işim var burda diye hem bitirdikten sonra perişan olursun neden iş bulamıyorum ben diye. Sektör fazlasıyla zorlu ve acımasız. Bir kalemde siliyorlar insanı.
O kadar sinir oluyorum ki sakın düşünme kesinlikle hayır diyenlere... Çünkü muhtemelen şu an daha da kararsız oldun. Çünkü ben de çok tepki aldım medya, Sanat sürekli imkansız geliyor çoğu insana ben Tiyatro okumak istiyorum. Ailem de içten içe istemiyor. Yetenekli oldugumun farkındalar ama çoğu insan bu zamanda yürümez bunlar, tutunacagin bir meslek olsun, tanıdığın olsun diyorlar. Denemek evet riskli. Fakat ömrünün sonuna kadar istemediğin bir mesleği seçmekte riskli. Onlara kader gülmedi, belki yeterli çalışmadilar hıh? olamaz mı? Belki iyiydiler ama olmayacagi varmış olmadi. Ama sen de farklı olabilir. Ne ekersen onu biçersin. Çok çalış iyi yerlere gel. Ve sakın unutma pozitif düşün ve kendini hayalini yaşıyor gibi hisset bence böyle yapınca hayalimizi kendimize çekeriz. En azından ben buna inanıyorum... ✨
Kızlar Bir Adım Öne konusunda 3,5b cevap paylaştı.
Şimdi olaya şu açıdan bakmanızı tavsiye ederim.
Bu bölüme dair benim net ve ayrıntılı bilgim yok. Ancak, hangi bölümü seçerseniz seçin, o bölüm bazında kendinizi en iyi biçimde yetiştirmeye odaklanın. Hedefiniz bu olsun. Yani, o alanın en bilgili, birikimli, yetenekli kişilerinden bir tanesi olmanız, size zaten artı puan katar. Bu tür kararları verirken, çevrenizde ki kişilere değil, daha seçkin ve bilgili kişilere istişare edin. Ayrıca, bu bölümde okuyan kişilerden, bu bölümden mezun olup, bu bölümle alakalı işleri idame ettiren kişilerden fikir almanız ayrıca fikir verecektir.
Arkadasım RTS okudu şu an bir dizide 2.yardımcı yönetmenlik yapıyor ayda 5.000 lira alıyor. Yönetmen ise 16.000 lira alıyor bir diziden aylık. Bilirsin 1 yönetmen 2 tane de yardımcı yönetmen olur bir dizide.
İlerde işi garanti olan bir meslek yok.
Birisi çıkar, arkadasım işletme mezunu şu an bir şirkette pazarlama müdürü aylık 10.000 lira alıyor der.
Birisi çıkar, arkadasım matematik ögretmeni özel ders veriyor aylık 10-15.000 kazanıyor der.
Her meslekte işssizlik var ki. 1000 liraya çalışan mühendisler var bu ülkede.
şuanda yazdıgın yazının aynısı benim içinde geçerli her harf her kelime her cümlen dahil. rts dan cok reklamcılık düşünüyordum ama bilgisayar öğretmenliğininde ataması olcakgını bılsem pc yi severim rahat meslek..
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
cok riskli. herseyi geçtim kpssden 95 alman gerekiyor
Bende Meslek Lisesinde Okuyorum bilgisayarlı Muhasebe Ve Finansman, ancak bende radyo televizyon ve sinema bölümü düşünüyorum. üniversitede zaten radyocu 2-3 tane tanıdığım var az çok biliyorum radyo konularını aşınayım yani, Radyo akdeniz Fm Genel yayın yönetmeni sayın Emre Özdemir çok yakın tanıdığım oluyor. yayınına katılıyorum zaten arada, bence bu bölümü seç severek yapabileceğim bi meslek ;)
değerli arkadaşım ailen çok haklı. 15 senedir sektördeyim eğer seçersen çilen uzun demektir. bence de geleceği olan bi bölüm seç, eğer medyada olucam diyorsan yine olabilirsin, ama elinin altında mutlaka sevebileceğin başka bir iş olsun, medya dışardan görüldüğü gibi değil...
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
ailem psikoloji,hukuk vb okumam tarattarı sınava da az kaldı..
Radyo Tv sinema bölümü bitince girecegin işlerde yükselmen cok zor. Cok kanal var ama dedigim gibi cok ugrasırsın.24 saat yayında olan kanallarda cidden vardiyalara gecmeye baslarsın zamanla. bölümüne göre degişir tabi. sonra da yorgunluktan bitersin
kuzenim bilg. mühendisliği okudu yazılımlı oldu türkiyede 4bin liraya çalışıyordu amerikan şirketi teklif etti oraya gitti 6 bin dolar maaş alıyor şimdi.
Bende rtv öğrencisiyim ön lisans grü teknik bilimlerdeyim derslerimin gerçekten bana bişi öğrettiğini düşünmüyorum Resim çiziyorum Şiir yazıyorum Kdimi övmek gbi değil yanlış anlamayın sesim melek mosso gbi Sesimde var rtv zaten böyle bir bölüm ama ben okula gitmek istemiyorum çünkü okulda zaman harcadığımı düşünüyorum bilen var mı fikir verin sizce ne yapmalıyım
RTS koca bir dünya. hangisinde ne noktada olmak istiyorsun bunu belirle. Okurken yapmak daha doğru. Kendini bu belirlediğin konu (lar) da geliştirirken bir çok şey olabilir
arkadaş özel kanalda çalışıyordu artık düzenli bir hayatı olmadığı için lojistik firmasına girip hayatını kurtardı iyi düşün sağlam adım atmanı tavsiye ederim
eger hayalin buysa peşinden git.. ben sonradan anladım geç oldu ama şimdi ugraşıyorum bu işlerle ve çok keyıf alıyorum.özetle önemli olan mutlu olduğun şey
Başka bölüm seç . Not : bir radyo tv sinema mezunuyum. İş çalışırsan kendini geliştirirsen her sektörde var ama rtv de kısıtlı . Heleki kızlar için erkek en kötü kameraman olur kız ne yapsın
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Yoksa seni tanıyormuyum. (isminin baş harfi ne ?)
Yönetim bilişim sistemleri de güzel bir bölüm ayrıca ek puanda alıyorsun. :)
Geleceği yok mu ? Sizin aile ileri görüşlü değil o zaman. İşini iyi yapan için her zaman gelecek var.
0
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ben iyi yapıcağıma inanıyorum. Fakat komşumuz ankara üniversitesi rts den mezun olup markette gıda tanıtımı yapmakta:/ Ne yazık ki bunlar gerçekten korkutuyor
iletişim fakültesinden biri olarak eğer kendini çok geliştirceksen git gerçekten koşacaksan eğer arkana filan sakın bakma ama sana şunu diyebilirim ki çoğu mezunu işsiz
ben şu düşünceye uyuzum ya.. arkadaş vizyonu olan adam bırak dünyayı marsa gitse aç kalmaz lan siz neyin davasını yapıyosunuz ? ne biliyosunuzda ne konuşuyosunuz?
Değerli kardeşim, senin durumunda o kadar çok genç arkadaşım var ki!
Sen ne yapmak istiyorsun? Sinema televizyon okumak mı, hiç tereddüt etme fakat bu bölüme girmeden önce hedeflerini çok net belirle.
Örneğin;
• film yönetmeni mi olmak istiyorsun?
• senarist mi olmak istiyorsun?
• görüntü yönetmeni veya kurgucu mu olmak istiyorsun?
• televizyon sektörüne girip program yönetmenliği/yapımcılığı mı olmak istiyorsun?
Bunu şunun için soruyorum; birbirlerine yakın gibi olsalar da, birinden diğerine geçmek mümkün olsa da en baştan karar verip kendini ona göre yetiştirsen ne güzel olur.
Her biri için daha önceki cevaplarıma bir göz at lütfen.
Tekrar başa dönelim, ailenin baskısına boyun eğme çünkü seçeceğin mesleği severek yapmalısın. Keyif almalısın. O zaman gecenin gündüzün, mesai saatlerinin, paranın miktarının hiç önemi yok. Sadece mesleğinde iyi olmaya odaklanırsan başarı ve dolayısıyla da para da gelir. Başarılı olursan ailen de seninle gurur duyar.
Bak sana pek hoş bir hikaye anlatayım. "Ben Bir Dahiyim Ama Henüz İlk Filmimi Çekmedim" adlı kitabımda da var. Yüksel Aksu'nun babası okuldan mezun olduktan sonra TRT'ye girmesini istemiş hep oğlundan fakat Yüksel, "Dondurmam Gaymak" filmiyle büyük başarı sağlamasına rağmen babasının aklında hep TRT varmış.
Kitaptaki o bölüm şöyle:
Palm Spings Uluslararası Film Festivali’ne davet edilirler. Hollywood oradadır, Yüksel ‘nereye tezgah açtık’ derken kendini Clint Eastwood’la sohbet ederken bulur fakat telefonu çalar peş peşe; bakar, arayan babasıdır. Herhalde önemli bir şey var diye açar telefonu, babası sorar:
“Nerdesin?”
“Amerika’dayım baba...”
“Ne zaman dönecen?”
“Yakında baba...”
“İyi, artık bir mertebeye geldin, dönünce TRT’ye gir gayrı...”
Anneler, babalar böyle maalesef. Sen de Yüksel gibi kendi yolundan yürü.
Sana bol şans ve başarılar dilerim.