Kız isteme töreninde tuzlu kahve yapacak mısınız? Erkekler siz de kahveniz öyle gelirse içecek misiniz =)) ?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Bana salakça geliyor. Yani ben kahve sevmem zaten, sade içemem acı geliyor. Sütlü kahve anca. Ki, tuz falan oldu mu ilk yudum da gelirse ağzıma içmem. Kızı vermiyorsa bunun yüzünden, giderim o evden. ''Aşk Tutulması'' filmindeki olaya döner. Bir maç yüzüne, takım yüzüne terk etti evi çocuk. Yani saçma sapan adetlermiş, bak hele. Düzgünce getir kahveyi içelim işte. Yok tuzlu kahve içebiliyorsa sonuna kadar, kızı üzmezmişmiş. Boş bir şey o. Üzecek adam bellidir baştan, üzmeyecek de öyle. Kahveyle ilgisi yok olayın... 🤔🤔🤔
Onun elinden taş yerim ben olsunda inşallah yok ama 😂😂😂😀😀
Ama içmiyecem demişler ya seve seve içiceksiniz
Misafirliğe mi gidiyorsun oraya 😂😂😂😂
Tabiki hele de beni istemeye gelen adam yandi ne var ne yok katicam icine beni almak kolay degil ama aldiktan sonrada bilir ona neler yapicagimi :)
Tuzlu kahve gelenek olmuş. Her damat adayı mutlaka o kahveyi içer. Oldu da içmedi en fazla o kahvenin içine bolca tükürmüş oluruz :) :)
Hiç yakışmadı
@AdabıMuaşeret yapcak bişi yok bir kere gelenek olmuş. O kızı mahçup etmemek adına o kahveyi için sizde ne olucak yani sonuçta ucunda ölüm yok ya :)
Gelin damadı beyenmediği istemediği zaman damada tuzlu kahve yaparak tavrını ortaya koyarmış. Damatta buna göre vazgeçermiş. Talip olduğum kadın bana tuzlu kahve yapsın, o ortamda beş dakka durmam. Seni istemiyorum diyen kadına verilecek en büyük cevap oradan uzaklaşıp gitmektir.
@AdabıMuaşeret bununla ilgili çeşitli rivayetler vardır. Sen bu şekilde olanını biliyorsun ben daha farklısını biliyorum. Ayrıca gelenek olmuş birşey için o adam o evden gidersede buyursun gitsin mümkün ise bir daha da geri gelmesin zaten.
Bir rivayete göre ; Oğuz Türkmenlerinden kalma bir göçebe adetidir. Damat adayının sabrını ölçmek için değildir. Kızın gönlünün o erkekte olduğunu göstermek için yaptığı bir gelenektir. Gelenek aslında demirciden alınmış demir soğutma suyundan damada bir miktar ikram edilmesidr. Ancak demircilik azalınca yerine, içine tuz katılmış su verilmeye başlanmış.
Uzun yıllar sonra yemen civarından gelen kahveyle tanışan yerleşik türkler kahveye tuz koymaya başlamışlar. Yazılı olmayan, sözle aktarılan kültürler için bu tip sürüklenmelere sıkça rastlanır. Genellikle geleneklerin sadece biçimleri yahut benzetmeleri/yakıştırmaları ayakta kalır anlamı yitrilir.
Diğer rivayet ise ;
Sultan II. Abdülhamid’in son senelerinde vefat eden emekli miralay Osman Fevzi Bey’in vasiyetnamesinden bir bölüm II. Abdülhamid Han’ın eşine ne kadar büyük bir sevgi duyduğunu göteriyor. Mektupta şunlar yazıyor:
“Sevgili Refikam Semahat Hanım; Sizinle ilk tanışmamız, hayli ibretamiz olmuştu. Komşularımızın tavsiyesi ile size talib olduk ve rahmetli validem ile beraber, evinize, sizi istemeye gelmiştik.
Âdet üzere, kahve ikram etmeniz icab ediyordu. Biraz sonra kahvelerimizi getirdiniz. Valideminki sade idi, fakat ben bir yudum alınca neye uğradığımı anlamadım. Çünkü kahveye şeker yerine bol mikdarda tuz koymuştunuz. Size bunu hissettirmemeye çalıştım, fakat hemen farkettiniz ve bir çığlık attınız. Ben ise, sizi mahcub etmemek için; “Aman efendim, ne hoş bir tesadüf, bendeniz, asker tabiatli olduğumdan herhalde, kahveyi tuzlu içerim. İnşaallah mes’ud bir yuva kurarız ve siz de bana hergün tuzlu kahve yaparsınız.” demişdim.
İşte sevgili Semahatcığım, sizinle tam 50 sene devam eden bu mes’ud izdivacımız, tuzlu kahve ile başladı. Aslında hayatımda o ana kadar hiç tuzlu kahve içmemişdim. Zaten İçilecek gibi de değildi. Siz 50 sene boyunca hergün bana, hoşuma gittiğini zannederek tuzlu kahve yaptınız. Bu kahvenin her yudumu zehir gibi acıydı. Fakat bu azabı size hiç hissettirmedim. Zira, karşımda mahcub bir hale düşmeniz, kalbinizin kırılması bana, tuzlu kahveden daha acı gelecekdi.
Bu yüzden size hiçbirşey hissettirmedim. Artık ahiret yolculuğu başlıyor. İnşaallah dünya hayatındaki beraberliğimiz Cennet’te de devam eder. Çünki, “Dünyada kimi seviyorsanız, ahırette de beraber olursunuz” sözü hadis-i şerifdir. Sizleri Alalhü Teâlâ’ya emanet ediyorum.”
abla ne yaptın yaa :)
@AdabıMuaşeret niye ne oldu ki şimdi :)
tarih hocası gibisin :)
Cevap
20Cevap
Aman kızlar boşverin yapmayın tadı hic hoş olmuyor kuzenin kız isteme merasiminde kahveler karıştı yanlışlıkla damatın fincanını ben almış bulundum 😖Tuzlu kahvenin anlamı başka karıştırmayın 😉
Mecbur icilecek.. bereketdir erkegin dayanikliligi ve sabri olculur.. allah bir musluman evladi cikarsin karsina:))
Tuzlu kahvenin hikayesi bilindiği gibi iyi bir şey değil gelinin damadı beğenmediği ve istemediği anlamına gelir ☺
Yapmayacağım yani
tabi yapicam tuz çoragi olacak hatta acı bile koyabilirim o şanssız erkek her kimse tepkisini simdiden merak ediyorum
ben bu dakiakadan sonra tahriklere gelmem :) kahvemi en iyi şekilde yaparım ikram ederim.
Aklı başında insan farkını heryerde gösteriyor. 👏👏
Yaparım ben ya tatlış oluyo bence o eziyeti izlemek 😄
bana kalsa yapmam da işgüzar arkadaş eş dost akraba kesin tuz biber vs ekleyecektir kahveye.
şimdi iş o noktaya gelince
ne olursa onu içersin itiraz etmek gibi bir şansın yok sanki:)
evlilik bize uzakkanka
tuzlu kahvemi kendim yapıyorum.
Yapacağım içine ekstradan kimyon, karabiber, pul biber ve tükürük atıcam 😂
Tuzlu tuzlu nasıl icsin kıyamam ben ona içine tükürüp öyle götürürüm djkwlzjrkwkdkf
Kıyamam ben vallahi, ben yapmam diyorum ama ark. sen karışma deyip duruyorlar :D
Mecbur içecez yoksa kızı istemiyormusuz demek oluyormuş 😂
Tuzlu kahve yapmak SENİ BEĞENMEDİM İSTEMİYORUM demek... İş orada yatar...
Tabiki yapacam 😎 Ama azcik yaparim kiyamam herhalde ama o anki icimdeki sevdiyede bagli 😂😂😂
Ben yaparım ama o an kıyamayadabilirim :D ama düşününce yaparım yani, içsin ne var ölmez :D
Kıyamam yaa :) yok ya da kıyarım adet sonuçta mecbur içecek
Tuzlu kahvenin olayı aslında şudur,
Kız istenmeye gidildiğinde, kız eğer çocuğu istemiyosa çocuğa tuzlu kahve yapar. Bundan kimsenin haberi olmaz. Çocuk da tuzlu kahve içtiğinde anlar durumu "hadi kalkın gidelim der". Şimdilerde tuzlu kahve içtirmek moda oldu ama 😕
hadi ya aslında çok mantılıymış :) yapmaya bilirim o zaman
Sen hala istiyosan içir tuzlu kahveni 😛 Ben sadece geleneğin gerçekte nasıl olduğunu söylemek istedim 😊
Peki teşekkürler bilgi için :) öğrenmiş oldum
Gitmeden once kizi uyaririm cok sacma seyler. Ayar oluyorum bu tarz gereksiz adetlere.
Tuz biber artık duruma gore hangi baharatlar varsa evde 😂😂
Kıyamam herhalde :) ekstra tatlı yaparım kahvesini :)
yaparim da o zamanki insafima kalmis belki de kiyamam :)
Acılı yapacam gebersin pislik. Ses cikarirsa asla istemem
Yapan da icen de sacmaliyor. Ulkenin civisi cikti gelenek gorenek adi altinda.
Yok tuzlu kahve yapmam kiyamam ben ona
yapmam ya normal kahvesini içsin
İçmem. Saçma sapan batıl adetlerden nefret ederim
kahveye tukuruceemm :D bızım adetlerımızde bu var
Evet yapardım tabi o günleri görebilirsem😕
@slowmotion1 yapcan mı 😂
Tuzlu değil de turşu suyu koyacağım. Miss gibi.
Zehir olsa içeriz; gönül aksın hele ;) 💕
Yapmam. Bol şeker koyarım. Kıyamam.
kahvesi sekerli olur tatlisina aci koyarim
Beni istemeye geleceklerini sanmıyorum
Yapmıyıcam eziyetten başka bir şey değil.
Hatunum yapmışsa içeriz be 😊
başlarım böyle saçma adetlere ya :/
İçmeyeceğim saçpa sapan adetlere kapalıyım.
Yapacağım tabi ki yiyorsa içmesin.
Tuzlu kahveden ölen adam var
Yapmam ya kıyamam ben
Yok ben tuzlu vermicem. Tatlı tatlı ıcsın <3
Bol şekerli yapmayı düşünüyorum
Tek tuz olsa iyi 😂😂😂 mecbur zıkkımlanacak 😂
Yapmam gerek yok, normal kahve içsin işte 😏
Koymam heralde, kıyamam :/
İçmem midem hassas kusarım direk :D
içmem bırakırım sehpaya , ne olursa olur
babasınınkiyle değişirim :D
Basacağım tuzu valla :D