Ben niye benim diye düşündünüz mü hiç?
Hakikaten düşünüldüğünde nasıl bir sonuca varıyorsunuz?
bir ben vardır bende benden içeri demeyin ama...
Hakikaten düşünüldüğünde nasıl bir sonuca varıyorsunuz?
bir ben vardır bende benden içeri demeyin ama...
Düşünceleeeeer. Yazabiliyorum istediğim düşünceleri. Fakat üşeniyorum bazen yazmaya. Dünyaya kendi gözlerinden bakıyorsun. Sen teksin, özelsin. Dünyayı kendin yaşıyorsun. Kendi gözlerinden yaşıyorsun, görüyorsun. Kendi hayatını yaşıyorsun. Sen sensin. Başkası değilsin. Herşeyi sen yaşıyorsun. Hayatını sen yaşıyorsun. Sen sensin. Asıl sensin. Herşey sensin. Herşey senin üzerine kuruldu. Senin bu hayatta önemli bir görevin var. Sen nesin acaba?
Ben neyim? Peygamber miyim? ne olur beni daha fazla merak içinde bırakma. Dayanamıyorum noolur. Neyse söyle. Koru beni. Allahım allahım alahım bu hayat benim hayatım. Herkesi görüyorum. Herkesi kendi gözlerimden görüyorum. İpler benim elimde. Herkes benim için birer kukla. Çünkü asıl yaşayan benim. Diğerleri yaşamıyor. Bir tek ben yaşıyorum. AAAAAA!
Önce şükretmeliyiz bize bu hayatı verdiği için. Kendimi çok boş hissediyorum son zamanlarda. Son zamanlar değil, kendimi 3 yıldır boş hissediyorum. 3 yılda kayda değer hiçbirşey yapmadım. Boş gezenin boş kalfası oldum hep. Asıl konuya dönecek olursam valla hala çözebilmiş değilim.
Ben niye varım? Niye ben dünyayı birinci tekil şahıs 'ben' gözüyle görüyorum? Niye bir başkasınınkinden değilde benimkinden? Niye ben? Ben bu dünyaya önemli şeyler yapmak için geldiğime inanıyorum ama ne zaman? Ne zaman kafama dank ederse mi? Ne zaman kendi kendime çabalayarak birşeyler kazanmayı öğrendiğim zaman kendi ayaklarım üzerinde dimdik durabildiğim zaman mı? Neyse ben yatıyorum.
Uçmak istiyorum kanatlanıp uçmak. Keşke uçabilseydim. Artık şu ürkek kabuğumdan çıkmam lazım.
bu dünyaya gelirken
tipimi seçmedim zekamı seçmedim boyumu seçmedim kalbimi ruhumu seçmedim bana verildi
beni ben seçmedim ama dezavantajlarımı ben çekiyorum üstüne dertler geliyor sağlık sorunları geliyor aşk sorunları geliyor çıkış yolu bulmak için debeleniyorsunuz değiştirdiklerinizden kurtuluyorsunuz değiştiremediklerinizi kabulleniyorsunuz hayatta istekleriniz olmuyor ne kadar çalışırsanız çalışın batıyorsunuz...
hayat bu ne zaman öleceğimiz belli değil neden uğraşıyoruz akışına bırakınca birşey değişmiyor uğraşınca değdiğimi diye düşünüyorsunuz
bu yüzden geçmişinizi değiştiremezsiniz geleceğinizi değiştirisiniz ama şuanı yaşamazsanız mutlu olamazsınız...
cocuklumdan beri diyorum bir sonuca varamadim, asil merak ettim shey benim olmam ve olmamam arasindaki fark kayinat ichin nedir, bir sonucha varamadim ama...
Gerçekten benim dışımda birinin bunları sorabileceğini düşünmemiştim.
cevaplayan doğru yorumlamış soran katııyor
Felsefe mi yapıoz kank
:) ne yapalım maç izleyemedik ikame olarak felsefe olsun dedik
felsefe iyidir iyi..
hee aynen
Cevap
46Cevap
"Ben niye benim" diye düşünmekten ziyade "benim ben olduğumu düşündüren şey nedir" bana diye sormak gerekir?Çünkü ben benliğimden şüphe ediyorsam demekki bir bit yeniği var bu işte demekki ben bildiğim ben değilim bu durumda bir başka Benim aslında...Soruna 5 puan veriyorum..
ve o başka bende? ne dersin.
o başka ben ne? aklımdaki cevabımı vereceksin yoksa başka bir şey mi diyeceksin merak ettim.
onu da düşündüm zaten bu ilk sorudan sonra akla gelen ilk şey o oluyor ama somut birşey koyamıyorsan ikincinin cevabına iş giderek başka sorulara doğru devam ediyor
fikirlerimi boşverebilirdim. doğru tanımlanamaz benimki de. ama yine zorlasak?
aynıymış. :)
zaten herkesin buna varması gerekir, doğru ise. gerçi ben tanrıyla alıp veremediğim olduğu için, kabul edemediğim tanrı derdim o enerjiye.
bilimselliğini bilmem de, benim inancım da o yönde. teklik. tanrıyla kafayı bozduğum için tanrı diyesim deliyor.
teşekkürler cevapladığın için.
Hafifçe gözlerimi araladım, hava aydınlanmıştı. Doğruldum yataktan, her sabah olduğu gibi yüzümü yıkamaya gitmek için banyo ya yöneldiğim sırada aklıma bir soru takıldı, neden her gün aynı hayatı yaşıyorum, sora başka bir soru takip etti istesem başka bir hayat yaşayabilir miyim, belkide yaşayabilirdim bu hayatı tercih etmemin sebebi neydi ki? nasıl olurdu başka hayatım nereyi değiştirebilirdim, sorular ardı ardına beynimi yemeye başlarken birden son buldu... Kimdim ben? Olduğum kişi için düzenlenmiş bir hayat yaşayan mı yok sa olduğum kişinin çizdiği hayatı yaşayan mı? bana bundan başka bir hayat çizilmiş miydi? belki gerçekten başka boyutlarda benimde farklı hayatlar yaşayan paralel yansımalarım vardır, belkide bir hayatımda şövalye idim :) başka bir hayatımda bir pilottum... artık kim olduğumu biliyordum ve rahattım, ne olursa olsun bir zamanlar bende onun hayatını yaşadım... Artık yüzümü yıkayabilirim...
Ben beni oluşuturan tüm etkenlerin bileşiminden meydana geldim önce tanrı ol dedi bir toprak parçasından olan ademin oğlu olarak süre geldim. Biraz babamın birazda annemin genlerini aldım. verdiğim yanlış ve doğru kararlarla seçtiğim yol ile kendime has zevklerimle, bakış açımla sevgimle, öfkemle bu son halime geldim nereden geldiğim veya nereye gideceğim önemli değil bana tanınmış zamanda bu ben ile neler yapacağım önemlidir. Ben tanrı istedi diye benim. Ben beni ben yapan etkenlerimin eseri olmam gerektiği için benim.
Ergenlik çağında baya kafa yormuştum bu konulara. Sonra felsefeyi kenara koydum ki hiç bir zaman sorulara doyurucu cevaplar vermez keza kul düşüncesidir.
İslamda insanın var oluş sebebini araştırdım, yıllardır kafam rahat. Görevimi tam yapamasamda yaratıcıma en azından var oluş sebebimi biliyorum.
Arkadaş düşünmeyi değil inanmayı seçmiş kısaca
Ben evrenin bir parçası olduğu için Benim ,Var olmam gerektiği için yaşadığım için benim,Senin yazılarını görebildiğim için ,Cevapladığım için Benim ,Sana karşılık veren bir bilinç olduğum için Benim Ben benim tekim çünkü dünyada başka Ben Yok ... Benden içeride Ben de yoktur çünkü sadece bir ben var oda benim :)
Arzunun Kanatları filminden bir replik geldi aklıma; ''Neden ben benim de sen değilim? Neden buradayım da orada değil?'' fazla deşmemek lazım.
iyiceymiş izlememişim bulup izleyeyim
hmmmm bir izleyeyim yorumlarım
Ben, kendime ben dediğim anda aslında ben olduğum şeylerin elimde olmadan bana işlenmiş olan bir ruh ve beden olduğunu düşünüyorum. Benim seçimim miydi ki bu ben? Benim seçimim miydiki iyi veya kötğ olmak ki bunun sorumlusu en olmak. Ben diye anlattığımı zkendimiz aslında benliğimiz değil. Hangi kostumu verdilerse onun rolune bürünüyoruz.
çünkü benliğimin ait olabildiği beden bendim.
ruhum, ruhuma yakıştı.
ben benliğimdeki o ben ' e tutsak şimdi.
yok düşünmedim..düşüncek daha önemli şeylerim var..
Bugün ne giysem mi?
Herkesin aklına gelir tabi arada
hmmm peki
çok düşündüm.. sonuç yaşamam gereken tecrübem buymuş - neden belli değil önemli de değil ben ben olmasaydım da duygularım var olacaktı farklı bir yaşamda dahi gülen yüz acıyan kalp benim olacaktı
hayatı sevıyorum yasamayı sevıyorum cıceklerı bortu bocekelrı benı sevenlerı ben herseyı sevıyorum galıba belkıde bu yuzden ben ben olabılırım :)şu ankı dusuncem bu :P
ben ben olmiyimda kim olayım ben ztn ben olduğum için benim sen sensin benbenim ben her zamn ben olucam sen sen olabilecek misin bnu düsündün mü hic?
heeee bak bu çok değişik bir bakış olmuş.
şurada iki kendimizin sırrına varmaya çalışalım dedik işi yine aldatmaya ilişkiye getiriverdiniz valla helal :)
ne aldtmsı ne iliskisi ya surda baktm benli cümlelere takmıssın bende biraz uzatıyım dedim nse düzgün bi cevap istersen evt her gce uyumadn önce aklıma takılıo ama iyiki ben ben olmusum :D
Yarabbi bildir de
Ben beni bileyim.
Beni bilen ben ile
Kendime geleyim.
Benim bensizliğim ile
Ben seni bileyim
Seni bilmeyen beni
Ben neyleyeyim. (mevlana)
"Ben niye benim" ya da "Ben kimim" sorularına "düşünme" yoluyla ulaşmazsın. Bu varoluşsal bir durumdur. Kim olduğunun yanıtını "sen orada olmadığın zaman" bulursun. Bunun da yolu meditasyondur.
boyle seylere takili kalirsan duz yolda yuruyemez olursun.. sonra bu niye duz ben niye duz gidiyirum vs vs islerin icinden cikamazsin :))
ben neden böyleyim diye düşünürüm niye böyle bir hayat diye?=
aynen. ben daha çok şeyi düşünürüm. annem ya da babm başkasıyla evlenseydi dış görünüşüm değişse dahi ben yine ben mi olurdum? yoksa benliğim yeryüzünde var olmaz mıydı?
Ben niye benim dedim sonra benim işte dedim. Benli kelimelerin ardı arkası kesilmedi.
sende bir ayak var zaten huylandım ben senden bir önceki sorumdan da
yok onun için demedim sende değişik bir zihin var anlamında idi
Neden ben benim?
Neden benim sevgilim yok?
Babam pasta yapmayı nereden öğrendi?
Ben neden benimde başkası değilim dersen. Sen aslında zaten başkasısın diyebilirim:)
Cevabını bildiğin bir soru olsa da, yine de insan bir anda kendi benliğini hissedebiliyor ve bu insana şaşırtıcı gelebiliyor...
Bunları düşününce içinden çıkamıyorum,oyüzden hiç düşünmemek daha iyi.
sen sen olmasan sen olduğunu düşünemezdin ne oldum ben derdin
Bir ben var benden içeri, en-el hak, Allah'ın âlemden ayrı ve müstakil bir şahsiyeti yoktur, her şey Tanrı’dan ortaya çıkar ve oluşur ...
Baskasi olsam da ben olurdum.
Ben benim peki sen kimsin?
Ben benim çünkü ben böyle yaratıldım ve her ne olursam olayım sonuçta insanım. Ben yine benim çünkü kendi sorumluluklarımı bilmek ve bu hayatta sağlam bir şekilde ayakta durmak zorundayım ~
evet düşündmm ama bu dünyaya sınanmak için geldiğim aklıma geldi ve çokda dertlenmedm açıkcası :)
Şu yaşıma kadar yaşadığım ve karşılaştığım deneyimler beni böyle yaptı. Bir de genler galiba.
ben düşündüm, düşündüm ama düşündükçe kafam karıştı ve resmen bi tuaflaştım gerçekten sanki kafama saksı düşmüş gibi tuaf bi hisse kapılıyor insan.
çünkü herkeze bu soruyu sorgulatacak bi neden verilir yoksa herkez birbirine benzerdi herkez kendini özel hissetmeliki farklılık oluşsun..
başka biri olsaydın aynı soruyu yine sorardın. bu paradokstur kardeşim.
Güzel allahim herkesi farkli yaratmis..her insanin ayri bir güzelligi var. Bazen bende oyle oluyorum ben niye benim diye düsünüyorum ama derler ya davul bile dengi dengine. ..
Bu soruyu çok mu dusundun dıye dusunduğum kadar ben nıye benım diye dusunmedım.
düşünmez olur muyum hiç :))) cevap gelmiyor ama içerden.
Çok Güzel Bir Soru İnsan Şöyle Bir Düşününce Gerideki Hataları Anlıyor.Değişik Bir Kişiliğe Bürünüyor.
Çünkü ben olmak için doğmuşum, beni bir başkası ben yapamazdı ...
çünkü herkes biri benimde bu olmam gerekiyormuş ben olmasaydım başkası olurdum
onu değilde bigün beynim aklımdan giderse naparım die çok düşündüm
hakikatten yalvarıyorum ne olur kopaaan oluyum yaw ne içiyonuz siz bu nasıl bi kafa arkadaşım banada söyleyin ne olur :D:D
Sen cevabı bulduysan başkasının cevabını merak etme bence.Herkes beyninde ki düşlerine sikilirken kimse gerçek hayatta tatmin olmaz.Özüne inersen kendinin derinliklerinde boğulursun
dünya nasıl oluştu, evrenin tarihi, ben nasıl oluştum, nerden geldim nereye gidiyorum gerizekalı ev arakadaşımın ayakları neden böyle gibi sorularıda doğurdu kafamda
:D komik. neden mi. ben ben ben diye bakınınca o ben ortadan kaybolur. bakmadığımda ortaya çıkar. ama ben bakmadan görmeyi öğrenemedim. sorunun cevabı ben de değil.
üstelik kendi kendimi nasıl bileceğim. cevap bende olsa bile görmedim.
anlasılmayan her soru felsefık degıldır , bazıları sacmadır , tıpkı senınkı gıbı ...
Kişiliğimle tipi mbirbirine cuk diye oturmuş.Baska birisi oldugumu düşünemiyorum bile.
Ben çok düşündüm. ben neden ayşe yada fatma değilim de benim diye düşündüm hep. garip bişey :)
Ben benimde yanarken bulurum neden olduğumu dierleri gibi
Başkası olma kendin ol demiş manitaya Tarkan abi başka da bilmem..:):)
Sen , ben olamadığın için Sensin. Bende Sen veya bi başkası olmadığım için benim
6 ay önce bağırsak hastası olduğumda daha 19 yasındayım neden ben neden bu yaşta dışarı verildi bağırsağım dedim.
sonra yanlış düşündüğümün farkına vardım :/
tam da son cümleni yazacaktım ki görünce sildim :D hiç düşünmedim o soruya kafa yorarsam kesin deliririm :)
:D bunu baya bir düşünmüştüm bir ara az daha intihar ediyorum fazla takmayın sen sen sin işte dedim ve o piskolojik manyaklıktan kurtuldum :D
- düşünmedim.cevabı çok basit çünkü.
- ben sen ya da bir başkası olmadığım için benim.
- sen de o yüzden sensin.
psikanaliz dedin
kedi dedin
hala gizlisin
:) bitter olduğun kadar epey parlak bir zekaya da sahipsin gördüğüm kadarıyla
kedi demedim ama hatırlayamadım dedim mi acaba. ben mi dedim hangi ben dedi bilemedim şimdi
: )))
yav saşma sapan felsefe mi yapalım yani onca konu dururken
cok dusundum ama degsemezsn sen mecburen sensın baska caren yok dıye bısy yok :)
Tanrı tanımaz varoluş sorusu. zeka düzeyine göre çok can yakar, aptallar zaten mutlu
Hersey zaman mekan ve kisiler iliskisi
Aslında sen bu iliskiler icinde bir kavram karmasasisin
Sırf bu yüzden dünyada kimse kimseye benzemiyor
ben benim, çünkü anamın babamın seçeneği benim değil.:P
İmtihan dünyasında imtihan edilmek için varım.Bu olmam gerekiyormuş.
ben dusundum benim içimde küçük bir ben var beni benden daha iyi anlayan
yıllardır soruyorum bu soruyu kendime Allah'ım bu dünyaya ben niye geldim ...
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar