Zor bela bir nişan süreci atlattık. Söz / nişan birlikte evde oldu neyse nişandan bir gün önce nişanlım eniştemi arayıp takı takılıp takılmayacağını sordu ( babam hayatta değil ) olaylar o gün patlak verdi. Dedik ne demek takı takılacak mı bu aile bilmiyor mu bunu dedik.
neyse tabii ben yine bir set takarlar diye bekliyorum. Nişan günü bana sadece küçük bir halka ( halka bile değil tam ) küpe taktı kayınvalidem. annem bilezik taktı. Bana bohça yapmayı kendi istedi ama işte güya az bir şey yapacağını söylemiş ben çok şey istemişim diye takı alacak paraları kalmamış ve bunu bana dile bile getirmeden küpe alıp getirmeyi uygun görmüş.
Nişanın üstünden 1 ay geçti annesiyle biz çok sık konuşmuyoruz neyse bugün aradım çünkü sağlık raporu falan almaya çalışıyordum nikah için başvuru yapalım diye. nişanlımla eylül - ekim arası düşünüyorduk ama telefonda bunu söylediğimde işte büyüklerinizle oturmadan karar veremezsiniz tarzı bir şey söyledi ( büyükler dediği de sadece kendi ailesi ) işte kilisten babaanne gelcekmiş , kızı üniversiteye gidiyormuş vs. nişan için de aynısını yapmış kızım gelcek kızım gelcek diye ona göre gün vermişti bize ama o gün kızı geldi de noldu çok mu mutlu oldu , çok mu yardımı dokundu hayır. Misafir gibi geldi misafir gibi gitti. Sürekli kızı abisini çok merak ediyormuş düşünüyormuş gibi ona göre gün seçtirmeye çalışmasından bıktım.
benim ailem onlara göre daha az ama sonuçta benim de gelecek insanım var ben diyor muyum bizimkilere göre gün alacağım diye..
neyse sonra bugün ilk defa konu nişana geldi bende dedim ki benim değerim bir küpe değildi anne.. işte dedim nikahta umarım sorarsınız bana ben bekliyorum dedim. Set almadıklarını söyledim. Ben dedim sizden çok bir şey beklemiyorum zaten ama dedim bu da değildi dedim.
neyse işte açtı ağzını herzamanki gibi yok ona masraf ettik buna masraf ettik diye.
kimse kusura bakmasın ama o yaptıysa ben de yaptım. hem bohça yaptı annem hem bilezik aldı üstüne gittim zorla yaptırdığım ( parasını bile ödemediği mutfak dolapları ) dolapların tezgahla , seramik masrafını kendim karşıladım.
gittim tüm beyaz eşyamı aldım.
bana diyor ki daha eşya masrafı var biz çok şey takamayız.
daha diyor sana halı , perde alcam bende dedim ki anne bana halı perde alana kadar kenara bir bilezik koyabilirsin ben senden bunları beklemiyorum zaten kendim alıyorum dedim.
Onların her yaptıkları masraf oluyor ama benim harcadıklarım görünmüyor hiçbir şekilde.
dedim ki eşyaları alamıyorsanız nişanlım zaten destek olur takside bölersiniz o da alır dedim. Bana gelip oğlunu kötülüyor. Onun öyle bir gücü mü var nasıl alabilcek , sen onun alabileceğine inanıyor musun dedi.
ben bıktım artık nişanlımın ailesinden ve isteklerinden. Nikah tarihini bile kendim seçemiyorum. Benim ailem karışmıyor ama onlar hep laf ediyor. Yok gelecek insanım var bilmem ne. Nişanda da aynısını dedi durdu getirdiği dışardan sadece 1 kişiydi geri kalan abisi eşi , nişanlımın kardeşleri o kadar… hiçbir akrabaları yoktu bile.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Kaynananızın tavrı yanlış ama siz de hatalısınız. Ben mesela evde yapılan söz/nişanda takı takılması gerektiğini sizden öğrendim şu an. Biz de evde yaptık ama çiçek çikolatalarını alıp geldiler yedik içtik sohbet ettik yüzükler kesildi. Ama takma takıştırma olmadı. Bohça da yapmadık mesela kaynanam neden benim donumu alsın ki veya benim annem neden damadına don alsın. Hepsi saçmalık ve teferruat. Sizin de bu kadar beklentide olmanız hata. Kaynananızın da yüzünüze vurması hata. Keşke her şeyi min. düzeyde tutsaydınız. Devir zaten ekonomik olarak sıkıntılı. Min. Düzeyde tutup aileleri de çok karıştırmayınca hiçbir sıkıntı çıkmıyor inanın ki.
Öncelikle evde nişan yapan çok arkadaşım var ve evet setleri takıldı , bileziklerine kadar takıldı. Ben bir takı merasimi zaten beklemedim.
Siz görmediniz diye yok değil bu.
Evde yapılmasını da onlar istemişti ayrıca. Ha mekanda yapmışım ha evde takmak isteyen takardı.
Kendinizi anlatmışsınız bence sizin hikayenizde de karşı tarafın hiçbir şeye el atası yokmuş ki yapmamış sizde zaten minimum düzeyde takılıyorum kafasında olduğunuz için bunu oh ne güzel diye algılamışsınız. Siz o düşüncede olabilirsiniz ama ben değilim. Bohça konusunda gelirsek , aileler bir araya geldiğinde ( kadınlar sadece ) kayınvalidem bohça yapmak istiyorum dedi. Bizde tamam bizde yaparız o zaman dedik. zaten ailelere yapmadık sadece kişisel olarak tuttuk bohçayı.
Bu arada alacaklarımızı da kendimiz seçerek aldık kimse bizim adımıza almadı. Haa benim kayınvalidem yanımdaydı sadece ama erkek bohçası hazırlarken gidip nişanlımı da yanımda sürüklemedim. Ona sorarak aldım.
Bu da bir gelenek ve yapmak isteyen yapıyor.
Kayınvalidem 6 yıl önce yaptığı bohça masrafına denk geleceğini sanarak zaten yapmak istemiş ama şu an ki fiyatları görünce önce bir yapmak istemedi zaten. Sonrasında ise bana söylemeden bir aydır kızım daha setini alacağız diyen kadın ne hikmetse bana sormadan küpe alıp gelmiş.
Ben evde yaptım ama benim evimin bir bölümü için organizasyon tutmuştuk. Ev olup olmaması değil buradaki sorun zaten nikahta da takmayacakmış. Benden bekleme dedi ağzıyla.
Ben sanki bana 5 bilezik tak bilmem neler al demişim.
Evladını evlendiren bir Anne babanın gibi davranmıyorlar ben buna kızıyorum.
Benim de bir ailem var ve bana gelip kızım baban bile yok başında bu kadar şey niye alıyorsun bile demedi.
Ben size kötü bir şey söylemedim ki. Ben hep bu kafadaydım karşı taraf çarşıya çıkalım vb de dedi mesela ben çıkmadım. Ev eşyalarını alalım dediler kabul etmedim çalışıp biz alırız dedim hatta evlilik süreci uzadı bu yüzden ama önemli olan aileleri çok müdahil etmemekti. Bana kalsa düğün de yapmazdım ama onu onlara bıraktım artık. Aileler ne kadar dahil olursa o kadar sıkıntı çıkıyor bunu unutmayın. Ne kendi ailenizi ne karşı tarafı çok dahil edin elbette fikir alın ona bir şey demiyorum. Daha evlenmeden Problemler çıkmaya başlamış, evlenince daha da büyüyecek. Bu saatten sonra daha temkinli olmanızı öneririm. Sizin iyiliğiniz için konuşuyorum. Tabi her yöre farklı herkesin düşüncesi de farklı bohça vs. isteyen yapar isteyen yapmaz. Bazıları saçmalık derecesinde yapıyor ama. Geçen bir video gördüm mesela kız damat bohçasına kürdan koyuyordu, ne alaka dedim 😂 siz isterseniz milyonlar harcama yapın yine sizin iki isteğiniz ona batacak. Ama bir anne baba olarak maddi durumları varsa elbette takmaları lazım çünkü kendi oğullarına da destek oluyorlar. Evdeki söz nişanda değil ama düğünde ne kadar imkanı varsa takmalılar diye düşünüyorum. Siz yine küçüğü olarak alttan almaya çalışın zor biliyorum ama insanlar yaşlandıkça huysuzlaşıyor. Sonra saygısız gelin olursun sürekli oğluna seni kötüler bu da ilişkine yansır. Sen çizgini bozmamaya çalış ama çok da canını sıkma lütfen inan dert hiç bitmiyor. Evlenince de ne kadar uzakta oturursan o kadar iyi
Sizin durum daha farklı ilerlemiş size karışan olmamış ama bende öyle değil her şeyime müdahale eden bir aile var.. tabii ki yeri geldiğinde bu kendi ailemde oldu. Aileleri mutlu edemedik ki biz en başında hiç.
Ama Allah var benim ailem yine fikrimizi önemseyen taraf oldu sadece ben yaptıkça karşı tarafın bu kadar rahat olmaları onları da rahatsız etti ve bu sefer bana yüklenmeye başladılar. Bak o kadar şey yaptın ama seni hiçe saydılar dediler. Nişandan önce ablamla kayınvalidem tartıştı ( telefonda)
Sonra bir barışma süreci oldu.. bu sefer dediler ki kadınları arada çıkaralım erkekler konuşup anlaşsın. Eniştem bir de şey diyordu biz anlaşırız o kadar abartmayın. ( nişanlımın ailesi silivri taraflarında yaşıyor bize uzaklar ) neyse eniştem bir gün babasını arıyor ( gündüz vakti ) babası alkol almış enişteme bir sürü laf yapıyor , üstüne gidiyor nişan tarihimi günler kala değiştirmeye kalkıyor tarihi de onlar vermelerine rağmen..
iki oğluna da saydırıyor telefonda.. eniştem de ben sizi anlamadım diyor ve kapatıyor.
Ve telefonda söylediği bir cümle var diyor ki oğlumu ne öğretmenlere vermek istedik de gitmedi.. bu lafı farklı zamanlarda 3 kere söylemiş enişteme ama eniştem söyleyememiş bize. En sonunda bunu da söyledi ve ben delirdim. Şimdi söyleyin bana ben bu aileyle ne yapayım?
Misal gitmiş benim bugün söylediklerimi farklı anlatmış kendime kızıyorum ses kaydı almadığım için.
Ben insanlarla kolay anlaşabilen biriyim ama ben bu kadınla tanıştığımdan beri anlaşamıyorum. Sadece ben de değil kimse anlaşamıyor kimi devreye soksam tartışma çıkıyor.
Yapıcı olsa yine susardım. Yine tamam derdim. Eşi belli ki parayı kısıyor derdim ama bana öyle bir geri dönüşü var ki duymanız lazımdı.
Tutturmuş bir bohça yaptık diye aynı bohçayı bende yaptım.
Madem bu kadar yükü ağır gelecekti niye yapalım dedin derler.. bana gelmiş bir de diyor ki ben bu kadar fazla almayalım demiştim diyor. Ne sanıyordun anne diyorum ses yok ama sergilerken biz yaptık ettik demeyi biliyordu.. ya en başında düğün istiyorlardı misal ben istemedim nişanlım istemedi diye yapmıyoruz peki sorarım sana şu an düğün yapacaklar da olsalardı nasıl olacaktı?
Ben nikah yaparak evlenirken bile bu kadar laf eden bir aile varken o zaman ne diyeceklerdi.
Arkadaşımla konuştum diyor ki yanlış anlama kendimi üstten satmıyorum ama benim bohçam daha kapsamlı alındı 20.000 ne ki benimki 40.000 tuttu dedi. Daha nişanı olmadı eşyası alındı , altınları alındı , seti alındı , bilezikleri hazırlandı. Diyorum ki melike bu insanlar bu kadar şeyi nasıl aldı sana.. çok mu mal varlıkları vardı. Hayır yok diyor bir evleri var iki kişi çalışıyorlar o kadar ama annesi zamanında hep kenara biriktirmiş her şeyini dedi.
Şimdi benim kayınvalideme bakıyorum resmen yerin dibinde olayım diye elinde geleni yapıyor gibi.
Çabalayayım , bende kenara koyayım dememiş / demiyor.
zararın neresinden dönersen kardır.
boş ver gitsin takma kafana