Otonom Araç Teknolojisi ve Geçmişi!

_ToxiCs_

Hepinize merhaba KScan'lar.

Son zamanlarda oldukça adından söz ettiren bir teknoloji; OTONOM ARAÇLAR.. Düşünsenize, siz hiç bir şey yapmadan aracınız sizi A noktasına B noktasına taşıyor. Sizce de şaşırtıcı değil mi? Evet, bu sebeple artık otonom araçları daha sık konuşmaya başlıyoruz.

Otonom Araçlar Geleceği Şekillendirebilir mi?

1936 : General Motorsun sponsor olduğu Futurama fuarında, elektrik devresi ile kontrol edilen araç tanıtıldı.
1936 : General Motors'un sponsor olduğu Futurama fuarında, elektrik devresi ile kontrol edilen araç tanıtıldı.

İlk olarak otonom otomobil fikrinin oluşumundan bahsetmek gerekiyor. Bu teknolojinin son 10 yılda konuşulmaya başladığını düşünüyor olabilirsiniz. Fakat bunun ilk denemeleri 1920'lerin ortalarında, o günün şartlarına uygun olarak yapıldı. 1950'lerde ise otonom araç çalışmaları ivme kazandı. İlk kez gerçek sürücüsüz diyebileceğimiz testler 1980'lerin ortasında, üniversitelerin desteğiyle başarıyla gerçekleştirildi.

Otonom Araç Nedir?

Otonom Araç Teknolojisi ve Geçmişi!

Sürüş ortamının bilgisayar sistemi ile kontrol edildiği sistemlere, otonom sistemler diyoruz. Otomotiv mühendisleri Ocak 2014'de sürüş sistemini daha iyi anlayabilmemiz için, otonom araçlarda bir seviye sistemi oluşturdular. İsterseniz bu seviyeleri biraz açalım ve detaylandıralım.!

Seviye 0 (Otonom Olmayan Araçlar)

Otonom Araç Teknolojisi ve Geçmişi!

Sorumluluğun tamamının sürücüde olduğu seviyedir. Gösterge panelindeki herhangi bir uyarı, ışık ve ses olsa dahi bu otomasyon olarak kabul görmüyor.

Seviye 1 (Sürücü Asistanı)

Otonom Araç Teknolojisi ve Geçmişi!

Park etmek, hız sabitleme ya da şerit takibi gibi konularda, kontrolü kısmen bırakabildiğimiz seviyedir. Bu seviyede aracınız, gaz veya fren pedalını idare ederken eş zamanlı olarak direksiyonu yönetemez. Burada yine sorumluluk sürücüye aittir.

Seviye 2 (Kısmi Otonom)

Aracınızın sürüşünü kısa bir süre ile tamamen bırakabildiğiniz seviyedir. Bu seviyede iki otonom sistem birlikte ve eş zamanlı çalışır. Peki nedir bunlar? Hız sabitleme ve şerit takip sisteminin aynı anda çalışması gibi. Sürücü direksiyon ve pedalları kontrol etmese dahi, yolu takip etmeme şansı yoktur.

Seviye 3 (Koşullu Otonom)

Otonom Araç Teknolojisi ve Geçmişi!

Araçta bulunan sensörler sayesinde sürat ve direksiyon kontrolü gibi unsurların, aracınız tarafından komut alınmadan yapılabildiği seviyedir. Araç yolculuk sürecini takip edebilse dahi, sürücü herhangi bir duruma karşı hazırlıklı olmalıdır. 3. Seviye otonom araçların en bilindik örneği; Audi A8 modelidir. Günümüzde otonom araçlar çok pahalı olsa da, teknolojinin gelişmesi ile birlikte otonom araçlar da herkes tarafından erişilebilir hale gelecektir.

Seviye 4 (Sürücünün Tamamen Serbest Kaldığı Seviye)

Araç harekete geçme, sürüş, park etmeyi kendi başına yapabilir. Fakat bu seviyedeki araçlarda, yine direksiyon ve pedallar bulunur. Araç zor durumlarda sürücüden yardım istiyor olsa da, cevap alamama durumunda sürüşe devam eder. Sürücü her ne kadar rahat gibi görünüyor olsa da, bu seviyede dahi tetikte olmalıdır. Bu durumda tam otonom sürüş keyfinin, yarıda kalması anlamına geliyor. Ancak mevzuat ve altyapı gelişene kadar, bunu yalnızca sınırlı bir alanda yapabilirler (genellikle en yüksek hızların ortalama 30 mil / saate ulaştığı kentsel bir ortam). Bu, coğrafi sınırlama olarak bilinir. Bu nedenle, var olan çoğu Seviye 4 araç, yolculuk paylaşımına yöneliktir.

Seviye 5 (Tam Otonom)

Otonom Araç Teknolojisi ve Geçmişi!

Otonom sürüş seviyesinde gelinebilecek en üst nokta. Burada sürücü artık yolcu konumundadır. Yolcular araç içerisinde diledikleri gibi davranabilirler. Pek çok sürücünün otonom araçtan beklentisi tam olarak bu. Pedal yok, direksiyon yok.. Seni istediğin noktadan, istediğin noktaya götürebiliyor. ( Bir araba kullanma zevkimiz vardı, oda gitti. ) Tüm bu seviyeler tanımlanmış olsa da, bugün trafiğe çıkabilen araç seviyesi sadece 3. seviyedir. Şirketler bu seviyeyi artırmak için, otomotiv firmaları yüklü miktarda yatırım yapıyorlar. Çözümlerin ne olduğundan daha çok, bunların kimin ürettiğini biliyoruz.

Five AI

Otonom Araç Teknolojisi ve Geçmişi!

Yapay zeka yazılımlarında uzmanlaşmış şirketlerden biri olan, İngiltere merkezli FIVE AI ülkenin en büyük otomatik sürüş yazılım şirketidir. Şirket söz konusu yazılım platformunun bütçesini yaklaşık, 13 milyon sterlin ile devlet desteğini arkasına alarak 23 milyon sterline yükseltti.

Google

Otonom Araç Teknolojisi ve Geçmişi!

Google ise 2009 yılında başlattığı ve sonradan gün yüzüne çıkan, 6 yıllık gizli projesi için harcadığı para; Tam tamına 1.9 milyar dolar.. Bu proje bugün google'ın üst şirketi olan Alphabet'in otonom aracı Waymo'ya dönüşmüş durumda. Waymo bugün 1 milyon kilometre devirmiş olsa da, kat etmesi gereken daha çok yol var.

As Bayrakları As

Ülkeyi yönetenler neyin kıymetini bilmiş ki, senin kıymetini bilsinler..!
Ülkeyi yönetenler neyin kıymetini bilmiş ki, senin kıymetini bilsinler..!

Türkiye olarak bizimde bu konuda iftihar etmemizi sağlan bir mühendisimiz var. Amerika'da otonom elektrikli aracın algoritmasını yazan KAMRAN TÜRKOĞLU..

Farklı bir Bence olmasını istedim ve aradım taradım, sizlere doğru bilgiler vermek istedim.. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim..

Otonom Araç Teknolojisi ve Geçmişi!
26 Cevap