Bir Fransız Klasiği: Citroen 2CV!

tastycock

Fransız halkının ucuz arabası: Citroen 2CV!

Hikaye 2. dünya savaşından sonra başlıyor.

1947de Charles De Gaullee tanıtılan Citroen 2CV prototipi
1947'de Charles De Gaulle'e tanıtılan Citroen 2CV prototipi

2. dünya savaşı sonunda Fransa cumhurbaşkanı olan Charles De Gaulle Fransız halkının ulaşım ihtiyacını mümkün olan en ucuz şekilde karşılayacak bir otomobil yapılması talimatını veriyor. Citroen 2CV bu düşünceyle tasarlanmış bir arabaydı. Arabayı sadeleştirmek, hem ucuz hem hafif yapmak için ciddi bir mühendislik çalışması yapılmıştı. 1947'de De Gaulle'e tanıtılan ilk prototipte arabanın tavanı ve kapıları çadır brandasından yapılmıştı. Önden elle marş yapılacak şekilde planlanan arabada ağırlığı azaltmak için stepne yoktu, ön sol tarafta bir tane far vardı.

Temel Özellikleriyle ilk 2CV!

435 cc hacmindeki 23 beygirlik motor
435 cc hacmindeki 23 beygirlik motor

375 cc'lik 2 zamanlı ve hava soğutmalı motoru, yerden yüksekliği sayesinde her türlü bozuk yol ve kısmen de arazi şartlarında hareket edebilen, 4 kapılı ve 585 kg ağırlığındaki bu arabanın kapılarında veya bagajında bir kilit yoktu. Yakıt deposu şöför koltuğunun altında. koltuklar bildiğimiz somya mantığıyla iki yandaki yayların arasına gerilen şerit saclardan yapılmış ve üzeri de basit bir döşeme çıkarıp yıkanabilir olacak şekilde minder gibi dışarıdan yerleştirilmişti. Arabanın İç kısmında bir torpido veya ön kokpit çalışması söz konusu değildi. Bagaj kapağı yerine de branda kullanılmıştı.

2CV Prototipinin iç görünüşü
2CV Prototipinin iç görünüşü

Sonuçta amaç en ucuz ve en hafif arabayı üretmekti. Arabanın 2 zamanlı motordan dolayı yağ haznesi, karteri yoktu. Hava soğutmalı motordan dolayı da radyatörü, devri daim pompası, termostatı yoktu. 3 vitesli manuel şanzımanıyla hafif ve kullanımı rahat bir arabaydı bu. Ve 1948'de Citroen 2CV seri üretime başlanmıştı.

2CV'nin teknik özellikleri

Citroen 2CV insanları fazlasıyla mutlu ediyor. Asgari ücretle çalışan bir Fransız 2-3 aylık maaşıyla bu arabadan alabiliyordu. 375 CC iki silindirli 9 beygir gücündeki motoruyla hizmete giren arabanın azami hızı saatte 60 km idi.

Citroen 2CV üstten içinin görünüşü
Citroen 2CV üstten içinin görünüşü

25 litrelik yakıt deposu şöför koltuğunun altında yer alan araba sorunsuz, bakım gerektirmeyen ve çok ucuz bir arabaydı. Ön camın otrasında bir tane cam sileceği vardı ve bu elle hareket ettirilen mekanik bir yapıya sahipti. Yukarıda dediğimiz gibi. Amaç mümkün olan en hafif ve ucuz arabayı üretmekti. Vites kolu ön göğüs kısmında yer alan bu arabanın vites kolu daha sonra aynı konseptte üzretilen Renault 4 modelinde de kullanıldı. Aslına bakarsanız Renault 4 bu araba referans alarak tasarlanmıştır.

Citroen 2CV revize ediliyor ve kardeşleri geliyor.

Bir Fransız Klasiği: Citroen 2CV!

1961 yılında arabanın kapılarının metal olarak değiştirilmesi için başlatılan çalışmada kapıların sac yapılmasına ilave olarak 2 silindirli, 2 zamanlı ve hava soğutmalı 425 cc hacminde ve 14 beygir gücünde yeni bir motor yerleştirildi. Bu motora ilave olarak 6 voltluk bir akü ve marş motoru ilave edilerek kullanım kolaylaştırıldı.

2CV pikap
2CV pikap

Ayrıca ön cam sileceği de iki adet ve motorlu hale getirildi. 1963 yılında ise bu motor 23 beygir gücünde 435 cc hacminde başka bir motorla değiştirildi. Bu motor sayesinde araba azami 80 km hız yapabilir hale gelmişti. Ayrıca bagaj içine bir tane de stepne lastik konulmaya başlanmıştı. 435 CC motorlu 2CV 1963 yılında iki kardeş kazandı. 2CV pikap ve 2CV panelvan. Bu modellerde çamurluklar kasayı daraltmasın diye kasa yanlardan daraltılarak yapıldı ve yakıt deposu dikey olarak çamurluk içine alındı.

2CV panelvan
2CV panelvan

4 Çekerli 2CV Sahara geliyor.

4X4 Sahara arazide
4X4 Sahara arazide

1962 yılında Daha fazla güç ve hız isteyen Fransızlar için 2CV'nin hava soğutmalı 602 cc motorla yapılan 4 çekerli modeli Citroen SAHARA üretildi. 4 vitesli manuel şanzımanlı bu araba 29 beygir güç üretiyor ve azami hızı 115 km'ye çıkıyordu. Diğer motorların hızlanma bilgisi yok. Ancak Sahara için fabrikadan verilen bilgilere göre 0-100 km hızlanma süresi 35 saniye olarak belirtilmiş. Sahara teknik olarak bazı ekstra değişiklikler de içeriyordu.

Motoru arkaya alınan 4X4 Sahara
Motoru arkaya alınan 4X4 Sahara

4 silindirli 602 cc motor ön tarafa sığmamıştı. Bu nedenle motor arkaya alındı, bagaj ön tarafa geçti. Bu defa ön taraftaki darlık sorun olduğu için stepneye yeni bir yer düşünülmesi gerekti ve o da ön kaputun üzerine yerleştirildi.

Citroen 2CV İber yarımadasına gidiyor.

2CV modelinin üretim taleplerine Fransa fabrikaları yetmeyince 1974 yılında Daha ucuz işçilik maliyetleri olan Portekiz'e bir fabrika kuruluyor ve orada da üretilmeye başlanıyor. Portekiz'de pikap ve panelvan üretimi yapılmıyor, 435 cc motorlu 2CV ve 602 cc motorlu Sahara üretiliyor.

Portekizde üretilen 2CV
Portekiz'de üretilen 2CV

Zaman içinde birkaç küçük facelift çalışması yapılmış olsa da 2CV pek de fazla bir değişikliğe uğramıyor. Yapılan değişiklikler koltuk döşemelerinin değişmesi, emniyet kemeri ilave edilmesi, elektrik sisteminin 12 volt olarak değişmesi, kapılara kilit koyulması, motor sıcaklığını içeri verecek kalorifer bağlantısı ve içeriye ve radyo konulması bu çalışmalardan bazıları.

2CVnin üretimden kalktığı zamanki iç görünüşü
2CV'nin üretimden kalktığı zamanki iç görünüşü

Ayrıca orta direğe bağlı olan ve geriye doğru açılan ön kapı menteşelerinin ön direğe taşınması, direksiyon simidinin değişmesi, 4 tekerin de disk frene dönüştürülmesi gibi basit şeylerden ibaret. Sonuçta 23 beygir gücündeki motora çok da fazla yük ilave edemezsiniz.

1980 Citroen Sahara
1980 Citroen Sahara

Bir efsane sona eriyor.

Bir Fransız Klasiği: Citroen 2CV!

Avrupa birliği güvenlik ve emisyon standartlarına uygun olmayan motorlu araçların üretiminin sonlandırılması protokolüne göre Citroen 2CV arabaların üretimine son verildi. 1948-1990 arasında otomobil olarak 3,5 milyon, Sahara, pikap ve panelvanla beraber 5 milyonun üzerinde satılan Citroen 2CV Fransa'da üretimden kalktı.

Bir Fransız Klasiği: Citroen 2CV!

1990-1992 yılları arasında Portekiz fabrikalarında 23.000 adet daha üretildikten sonra tamamen tarih oldu. Ama bu arabanın da hastaları vardı. 2CV modifiye edilerek farklı formatlara sokuldu.

Bir Fransız Klasiği: Citroen 2CV!
Bir Fransız Klasiği: Citroen 2CV!
48 Cevap