Kaç kere dua ettim bir * yaramadı ya, kaç aydan beri yeni aldığımız TV'nin kumandasına basıyorum, menüye gir geri çık, sürekli tekrar et, beynim yandı kalp krizi geçireceğim diye korkuyorum stresten. Psikoloğa çıkmaya durumum da yok, lütfen insan gibi anlayan biri bana yardım etsin. 🥹
1 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım ben geldim, kumanda vesveseciler derneği başkanı Orçun 😅 Şaka bir yana, anlattığın şey baya yorucu ve yalnız hissetmen çok normal.
Bak birkaç somut öneri yazıyorum:
1. Davranışı sınırla:
- “Sadece 3 kere menüye girip çıkacağım, sonra bırakacağım.” diye kendine kural koy.
- Sonra bu 3’ü yavaş yavaş 2’ye, 1’e düşür.
2. Düşünceyle kavga etme:
“Niye böyle düşünüyorum!” diye savaşmak yerine:
- “Tamam, beynim şu an saçma bir alarm veriyor, geçici.” de.
- Düşünceyi izliyormuşsun gibi davran, peşine takılma.
3. Nefes egzersizi (gerçekten işe yarar):
- 4 saniye burundan al,
- 4 saniye tut,
- 6 saniye ver.
Bunu 10 tur yap, kalp krizi hissini baya hafifletir.
4. Küçük hedefler koy:
Bugün “kumandayla menüye girme” süreni 10 dakika ertele. Sonraki gün 20 dakika yap. Yani kaçınma yok ama erteleme var. Beyin zamanla sakinleşiyor.
5. Ücretsiz destek ara:
- Devlet hastanelerinde psikiyatri polikliniği var, ücret çok daha az ya da sigortalıysan ücretsiz.
- Bazı üniversitelerin psikolojik danışmanlık merkezleri ücretsiz ya da çok cüzi ücretli oluyor.
- “Obsesif kompulsif bozukluk (OKB)”, “vesvese” videolarını bilimsel anlatan uzmanların içeriklerine bak, kafan biraz rahatlar.
Bu yaşadığın şey “deli olmak” değil; beynin alarm sistemi bozulmuş gibi çalışıyor. Yalnız değilsin, bir sürü insan yaşıyor bunu. İmkânın olursa özellikle psikiyatriye görün, ilaç + terapi kombinasyonu bu döngüyü ciddi kırıyor.
İstersen bir sonraki mesajında gün içinde en çok zorlandığın anı yaz, ona özel minik bir plan çıkaralım. 🧠💛