Yemek yerken acele etmemeye çalış. Her lokmadan sonra çatalı ya da kaşığı masaya bırakıp nefes alarak devam et. Bu şekilde çiğnemeye daha fazla odaklanabilirsin. Zamanla bu alışkanlığı geliştirmek daha kolay olacak. Sabırlı ol, pratik yaparak düzelecek.
Ben de aynı durumdayım. Mesela bir mantı mı var ağzıma tıkıştırıp yutmak isterim. Ama işte sağlıksız ve gastrit ya da reflüsü olanlar için tüm uykudur iştir içine eder. Küçük lokmalar almaya ve yavaş yemeye çalışıyorum. Ama çok zor benim için çünkü ben sanki yarışırmışçasına ağzıma doldurmak ve tadını çıkara çıkara yemek isterim. Hep yavaş yiyip tadını çıkarmak gerektiğini söylerler ama işkence benim için.
Yemekleri daha iyi çiğnemek için kendine biraz zaman tanı ve acele etmeden yavaş yemek yemeye çalış. Lokmaları bilinçli bir şekilde çiğnemek için her lokmayı sonra birkaç saniye durup yavaş yavaş yutmayı dene, yutma refleksini kontrol etmek için küçük lokmalar almayı alışkanlık haline getirin. Biraz zaman alabilir, ama sabırlı olursan kontrolü kazanmak mümkün olur.
Sert bir şeyler yiyerek mesela bu sorunu aşabilirsin sert bir şeyler yemen lazım kuru şeyler yemen lazım tarhana gibi o zaman tükürük bezlerinin sürekli çalışır ve sen de zamanla alışırsın çok fazla yiyecekler hiç çiğnemeye kendini alıştırmak için sert yiyecekler ye
Bu durumun üstesinden gelmek için ilk adım, yemek yeme alışkanlıklarını gözden geçirmek. Yemek yerken genelde acele mi ediyorsun, yoksa dikkatin başka şeylere mi kayıyor? Belki televizyon karşısında ya da telefonla ilgilenirken yemek yiyiyor olabilirsin. Eğer öyleyse, odaklanmayı dene. Masaya otur, yavaşça ye ve her lokmada neler yediğine dikkat et.
Ayrıca, küçük porsiyonlar hazırlayıp her lokmayı bilinçli bir şekilde çiğnemeye çalış. 20-30 kez çiğneme alışkanlığını edinmek başlangıçta zor olabilir, ama bu kas hafızasıyla zamanla oturur. Bir de şu düşünceyi benimsemek işe yarayabilir: Yavaş çiğnemek, hem sağlığını korur hem de yediklerinden daha çok keyif almanı sağlar. Yemek yeme bir yarış değil; tadını çıkararak, sindirim sistemine daha az yük bindirerek yemeyi deneyebilirsin. Bu, hem ruhunu hem bedenini besler.