Güzel pilav yapan varsa püf noktalarını alayım.
Yaptığım pilavlar hep lapa oluyor. Neden olabilir?

Türk usulü pilav için öncelikle nişastasından arındırmalısınız, arındırmazsanız lapa olma ihtimali artacaktır. Ayrıca suda bekletmeden pişirmeye çalışırsanız ve su oranı fazla olursa da lapa olacaktır.
Pirincin türü ne kadar önemli olsa da esas püf noktası pirinci bol suda yıkamak ardından 30 dakika ılık suda bekletmek ve 30 dakika beklemiş pirince 1 e 1,5 su vererek kısık ateşte pişirmek doğru sonuca ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Başarılar dilerim ✨️🔪
ben 4 kez sıcak suda yıkayıp bir kez de soğuk sudan geçiriyorum nişastasından gitsin diye
Herkesi Hayran Bırakacak Harika Bir Pilav Yapmanın 10 Püf Noktası
Püf 1: Pirinci iyi seçin
En iyi sonucu genelde baldo pirinçle alırsınız. Bu nedenle güzel şişip tane tane kalabilecek olan baldoyu tercih edin. Püf 2: Pirinci ıslatınPirinç ıslatmadan da pilav yapabilirsiniz, evet bu da bir seçenek. 1-2 saat öncesinden ılık suda ıslatmaya bırakırabilirsiniz. Ancak bir önemli nokta daha var ki pirinci isterseniz ıslatın isterseniz ıslatmayın, duru su çıkana kadar pişirme işlemi öncesinde yıkamalı ve süzdürmelisiniz. Püf 3: Tereyağ kullanınSağlıkla ilgili bir probleminiz yoksa tereyağ kullanmayı tercih edin. Kapağı açıp tabağa koyduğunuzda mis gibi kokan bir pilav için ilk tercihiniz tereyağ olsun. Ama minicik bir zeytinyağı da eklerseniz tereyağının düşük yanma derecesini ayarlamış olursunuz. Püf 4: İyice kavurunYıkadığınız pirinçleri tereyağlı tencerenize dökün ve uzun uzun hafif ateşte kavurun. Pirinci ne kadar iyi kavurursanız o kadar iyi bir pilav elde edersiniz. Karıştırırken dikkat etmeniz gereken nokta ise alttan yukarı doğru karıştırmanız. Böylece pirinci kırmazsınız. Kaşığınız mutlaka ve mutlaka tahta olsun. Püf 5: Limon suyunu unutmayınDaha beyaz bir pilav elde etmek istiyorsanız pilavı kavururken 1-2 damla limon suyunu içine sıkabilirsiniz. Tereyağının vereceği sarılığı engellemiş olursunuz. Püf 6: Ölçünüzü bilinÖlçü her şeydir. İyi bir pilav yapmak istiyorsanız ölçünüz 1'e 1,5 olsun. Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz. Su yerine tavuk ya da et suyu kullanırsanız daha lezzetli bir pilav elde edebilirsiniz. Tabii ki onlar da sıcak olacak şekilde. Püf 7: KarıştırmayınSuyu döktükten sonra pilavınızı çılgınlar gibi karıştırmayın. Sadece suyun her tarafa dağılmasını sağlayacak şekilde karıştırın. O da bir kere olsun. Sonra kapağını kapatın. Püf 8: Kısık ateşte pişirinAltını fazla açarsanız pirincin içinde yüzdüğü su çabucak buharlaşacak ve pilavınız lapa olacaktır. Bunu engellemek için en kısık ateşte yavaş yavaş pişirin. Püf 9: Kapağı açmayınTıpkı yüksek ateşte pişirmek gibi kapağı açmak da tencerenin içindeki buharı yok edeceği için pişme süresini uzatır ve lapa olmasına neden olur. Kapağını yalnızca suyunu çekmeye yakınken açın. Püf 10: DemleyinPişen pilavınızı hemen servis etmeyin. Kapağın altına bir havlu kağıt koyun ve kapağı kapatın. Bırakın pilavınız en az 20 dakika demlensin ve tatlansın. Şimdiden afiyet olsun.
Fazla su koyuyorsun ve kapatma zamanını tam ayarlayamıyorsun muhtemel. Suyu pirinclerin 1 cm üstüne gelecek şekilde yani su varken de pirinclerin biraz görünmesi lazım zaman olarak da suyunu çekip su balonları oluşunca. Ben bu kadar biliyorum ama youtubedaki teyzelerden öğrendim ben de 😄 zamanla oluyor ya başta kötü oluyor illaki
Suyunu çok koyuyorsundur pirince göre değişir ama normali 1 e 1.5 dir. Pirinçleri biraz kavur rengi değişir zaten anlarsın ama suda beklettiğin için çok sert karıştırma yavaş yavaş :D Suyu koyduktan sonra da kısık ateşte suyun çekmesini beklemen lazım ve kapağını açma.
1 bardak pilava 2 bardak su konulur genelde. Ölçü 1/2 dir. Tabi pirincin kalitesiyle de alakalı biraz. Baldo pirinç biraz daha fazla su ister. Eğer baktın pirinç lapaya doğdu kaçıyor karıştırma! Üstüne biraz bayat ekmek at ağzını kapat o fazla nemi çeker
Cevap
40Cevap
1. En iyi pirinci seçin
En iyi sonucu genelde baldo pirinçle alırsınız. Bu nedenle güzel şişip tane tane kalabilecek olan baldoyu tercih edin. Püf 2: Pirinci ıslatınPirinç ıslatmadan da pilav yapabilirsiniz, evet bu da bir seçenek. 1-2 saat öncesinden ılık suda ıslatmaya bırakırabilirsiniz. Ancak bir önemli nokta daha var ki pirinci isterseniz ıslatın isterseniz ıslatmayın, duru su çıkana kadar pişirme işlemi öncesinde yıkamalı ve süzdürmelisiniz. Püf 3: Tereyağ kullanınSağlıkla ilgili bir probleminiz yoksa tereyağ kullanmayı tercih edin. Kapağı açıp tabağa koyduğunuzda mis gibi kokan bir pilav için ilk tercihiniz tereyağ olsun. Ama minicik bir zeytinyağı da eklerseniz tereyağının düşük yanma derecesini ayarlamış olursunuz. Püf 4: İyice kavurunYıkadığınız pirinçleri tereyağlı tencerenize dökün ve uzun uzun hafif ateşte kavurun. Pirinci ne kadar iyi kavurursanız o kadar iyi bir pilav elde edersiniz. Karıştırırken dikkat etmeniz gereken nokta ise alttan yukarı doğru karıştırmanız. Böylece pirinci kırmazsınız. Kaşığınız mutlaka ve mutlaka tahta olsun. Püf 5: Limon suyunu unutmayınDaha beyaz bir pilav elde etmek istiyorsanız pilavı kavururken 1-2 damla limon suyunu içine sıkabilirsiniz. Tereyağının vereceği sarılığı engellemiş olursunuz. Püf 6: Ölçünüzü bilinÖlçü her şeydir. İyi bir pilav yapmak istiyorsanız ölçünüz 1'e 1,5 olsun. Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz. Su yerine tavuk ya da et suyu kullanırsanız daha lezzetli bir pilav elde edebilirsiniz. Tabii ki onlar da sıcak olacak şekilde. Püf 7: KarıştırmayınSuyu döktükten sonra pilavınızı çılgınlar gibi karıştırmayın. Sadece suyun her tarafa dağılmasını sağlayacak şekilde karıştırın. O da bir kere olsun. Sonra kapağını kapatın. Püf 8: Kısık ateşte pişirinAltını fazla açarsanız pirincin içinde yüzdüğü su çabucak buharlaşacak ve pilavınız lapa olacaktır. Bunu engellemek için en kısık ateşte yavaş yavaş pişirin. Püf 9: Kapağı açmayınTıpkı yüksek ateşte pişirmek gibi kapağı açmak da tencerenin içindeki buharı yok edeceği için pişme süresini uzatır ve lapa olmasına neden olur. Kapağını yalnızca suyunu çekmeye yakınken açın. Püf 10: DemleyinPişen pilavınızı hemen servis etmeyin. Kapağın altına bir havlu kağıt koyun ve kapağı kapatın. Bırakın pilavınız en az 20 dakika demlensin ve tatlansın. Şimdiden afiyet olsun.
Pılavım meşhurdur. Ilk başta güzel bir pirinçleri yıka sonra istege bağlı şehriye yahut sehriyesiz istersen bir 10 15 dakika kısık ateşte kavur tereyağ ile.(not: tereyağ bol olsun güzel tadı oluyor ) . pirinç cesidine göre suyunu ayarlaman gerekiyor. Kimileri misal 2 bardak pirinçe 4 bardak gidiyor kimileronde 3 bardak yahut 4.5 bardak su koyuyor. Suyunu koy kaynasın orada altıni aç kaymadıktan sonra kıs altınò 1-2 damla limon tuz havlu koy tencerenin üstüne kapağı kapat çekene kadar öyle dursun kapat altını
Cok basit önce bir su bardağı pirini ılık suda bir yarım saat kadar beklet. Akabinde tencereye yağ koyup erittikten sonra arpa şehriye koy bir tutam onu biraz kavur. Sonra pirinçlerin suyunu süzüp tencereye boşalt. Akabinde pirinçleri minimum 5 dk karıştırarak kavur. Akabinde 1 buçuk su bardağı kaynar su hazırda tut ve bunu tencereye boşalt 1 tatlı kaşığıda tuz koy. Sonra tencerenin kapağını kapat pilavı hiç karıştırmadan yaklaşik 15-20 dk en kısık ateşte ve en küçük ocakta pişir sonra suyunu çekip cızırdama sesi gelince ocağı kapat tencerenin içine havlu kağıt koy sonra kapağı kapat ve 5- 10 dk ocak yanmadan demlenmeye bırak. Tane tane pilav olmuş olur böylelikle afiyet olsun🙂
Bunun yöntemleri var. Onlara sadık kalmaya çalış. Çok iyi olduğunda göz kararı yaparsın. Mesela Önce suya koymadıysan bile pirinçleri bir yıka sonra. tereyağını koy ve kavur biraz. İyi kavrulduğuna kanaat getirirsen. 1 bardak pirince 1.5 bardan su ile karıştır ve altının ateşini normal bırak, sonra pirinçler üstten gözükmeye başladığında biraz altını yani ateşini kıs. bırak öyle olsun. Sonra olup olmadığını öğrenmek istiyorsan, tahta bir kaşık al ve içine sok hafif ayır. Dibinde su yok ise fokurdayan olmuştur. Varsa biraz daha bekle. Arpa veya tel şehriyeli yapacaksan önceden kavur onları sonra pirinç ile kavur. İnan en basit yöntem bu ve kesinlikle lapa olmaz. Tabi bu anlattığım bizim ülkenin baldo veya osmancık pirinci için.
Ben bir de pilavı tane tane yapıyorum iyi güzel insan.
Pilavın farklı çeşitte yapılma imkanı var.
Mutfağa fazla girmiyorsun anladığım kadarıyla yemek yapma aşkını ruhunu takmamışsın ne zaman ki atarsan o zaman kedi gelip her mutfağa girişinde heyecan duyacaksın yeni yeni yemekler pastalar kekler yapacaksın yeni keşifler güzeldir denemesi bedava
Verdiğim Tarifeyi yaptınmı Kız
Bak simdi az bisey sıvı yağ az bisey de tereyağı koy sonra pirinçli at ama iyice kavur bi 5 6 dk iyice kavur ondan sonra bi parmak kalınlığında olacak şekilde suyu dök ve ondan sonra tuzunu dökersin sonra pilav oldu ya altını kapattın, bi havlu al onu tencerenin üstüne koy ama pilavlara deymicek he ondan sonra havlunun üzerine de tencerenin kapağını koyarsın bi 10 dk dinlensin sonra da afiyet olsun 😇 😇
Sana gıcığı vardır 🤭 Şaka tabi, aferin yine de sana en azından yapmaya çalışıyor uğraşıyorsun, yapamadığında da olmuyor diyip bırakmamışsın, nasıl güzel yapabilirim diye araştırıyorsun. Lapa da olsa pilavın yenilir senin. Çok yakında çok güzel yapacaksın eminim, kolay gelsin, devamkeee 😀
Pirincin zürriyetinden başlamış uzun uzun da yazmış holistik yaşam şeysi.
Bak tek 1 püf noktası var. Pirinci hiç suda bekletmeye falan gerek yok geç onları. Yıkadın mı pirinci? Yağda iyice kavuracaksın. Bu. Püf nokta yağda kavurmak. Tuzunu da attıktan sonra 1 sb pirince 2,5 sb soğuk su koyacaksın. Kaynadıktan sonra orta ateşte kapağı kapatmadan suyunu çekene kadar pişireceksin. Baktın hafif diri duruyor. Yarım sb daha su ekleyip kapağını kapatıp suyunu çektireceksin. Bu kadar
Uzmanlık alanım diyebilirim. Şehriyeli yapacaksan şehriye iyicene kavurduktan sonra pirinc koy iyice yağda kavur bir kaç beyazlık göreceksin arada sonra kaynar suyu ekle pirincin suyunu emsin altını kis arada karıştır ama çorba karıştırırcasina değil. Kaynama bittikten sonra üstüne kağıt havluda kıyıp kapak kapatabilirsn ama bn genelde kapağı kapatıp havluya ya da bez bir sofraya sariyorum... afiyet olsun
önceden benim de hep lapa olurdu artık olmuyor ben baldo pirinç kullanıyorum pirincimi yarım saat kadar sıcak tuzlu suda bekletiyorum sonra güzelce yıkayıp tencereme ekliyorum ölçüm 1e 1.5 oluyor ve sakın sürekli karıştırma ;-)
1. Pirincin nisastasi coktur
2. altini cok kisma
3. Suyu cok koyma
Ben 10 dkka falan suda bekletiyorum, sonra tekrar süzüp yikiyorum , 1 su bardagi pirince 3 veya 3 bucuk su bardagi su koyup orta ateste pisiriyorum...
Aldığın pirinçten kaynaklı olabilir.
Yayla tanem pirincinden almanı öneririm.
Pilavı suda bekletip nişastasından arındırmalısın. Zeytin yağ koyarak pişirebilirsin bir daha. Yağsızda oluyo gerçi
pirinç seçimi oldukça önemliöncelikle teryağı kullanılmalı ardından su oranı olduka iyi ayarlanmalı markadan markaya farklılık olduğu için doğru oranı tutturman zaman alacaktır ancak bir kez doğru ayarı tutturursan o ayardan ve markadan hiç şaşmamanı öneririm
1 bardak pirince 2 bardak su.. önce şehriyeyi kavur ardından güzel yolladığın pirinci ekle kabur 1-2 dk sonra tuz ekle su ekle kaynayınca altını kıs kapağı kapat hiç karıştırma. suyu çekince tahta kaşığı dikey şekilde batır hafif yapışıyorsa altını kapatı afiyet olsun
1-Baldo pirinç alman lazım
2-Pirincin nişastasını iyice almak için yarım saat önceden ılık suda beklet ve karıştır. ya da saklama kabına koy çalkala
3-tereyağını biraz fazla koy
4- 1 su bardağına 1.5 su bardağı su koyman lazım. Eski usül ölçüsü ise pirincin üstüne 1 parmak kalınlığında sıcak su çıkması lazım.
Ben suyunu az koyup kalanı kettle'da kaynar vaziyette bekletiyorum. Pilav pişerken arada tadına bakıp gerekirse su ekliyorum. Hiçbir zaman kıvamı tuttaramadığım olmadı.
Öncelikle yağı koydun tavaya sehriyeyi kizarttin pirinci yıkadin döktün güzelce kavur Bi kaç dakika sonra kaynar suyu dök o fokurdayacak fokurdasin altını kıs kısık ateşte piser tuzunu falanda at ara ara karıştır ala ilk basta baya su dök o Su zaten pise pişe çekecek suyunu ve den den olucak
10 yıllık ev hanimiyım sana önerim. pirincleri iyice suru su gelene kadar yıka. iyice birbirinden ayrılana kadar kavur yapışıyorlar ya ayrılana renk degiştirene kadar kavur. Her pirincin pişme suresi ayrı bir veya 2 parmak gececek. sekilde suyunu koy çektikçe bakarsn piştimi diye sakın karıstırıp durma cok su koyar az kavurursan lapa olur 2 si püf noktası
Önce pirinci kizartican sonra tere yağı atıp kavur sıcak su ekle pissin un kat birazcık karıştır tuz at soğuk su ekle off diyorum..
Pişerken kapağını açma birde suyunu fazla koyma üstünü çok az geçsin yarım parmak kadar. Afiyetle güzel pilavların olsun hayden 😂
Pirinç Pilavı Yapmanın Sırları
Öncelikle hangi pirinç sorusunun cevabını bulmalıyız. Türk pilavında, pirincin suyu içine çekmesi ayrıca önemli. Bu noktada tombul haliyle pek sevimli “ Baldo” ideal. Ancak benim gibi aromalı tatları sevenler için ince, zarif dokusu ve mis kokusu ile “ Yasmin” harika bir seçim olabilir.
Pirincin kavrulması ve neminin gitmesi için doğru şekilde kavurmak önemli. Tereyağı olmazsa olmaz ama yanma derecesi yüksek olduğu için, bunu düşürmek adına bir tatlı kaşığı iyi kalite sızma zeytinyağı koymak çok önemli. Doğru oranda su eklemek beşinci madde. Kapağını kapattıktan sonra bir daha açmadan rahatça pişmesini ve sıvıyı içine alarak diğer lezzetlerle birleşmesini sağlamalısınız. Birçok yemekte olduğu gibi, pirinç pilavı 5-7 dakika illa dinlenmeli. Maddelerin ayrıntılarına girelim şimdi. Pirinç çeşidini kendi ağız tadınıza göre, farklı çeşitler deneyerek bulabilirsiniz. Baldo, Osmancık, Basmati birçok pirinç var, deneyin. Pirinci neden ıslatırız iyi anlamak önemli. Tek sebebi nişastasını çıkarmak değil. Bilim insanları, pirinç pilavını yaparken pirinci ıslatmadan haşlamanın sağlığa zararlı olabileceğini düşünüyor. Son deneylere göre suda bekletmeden pişirmek, kalp hastalıklarına, diyabete, hatta kansere neden olabileceğini kanıtladı. Deneylere göre pirinçte, endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Bundan arınmak için en az 12 saat suda bekletmenin arseniği %80 oranında düşürdüğü gözlemlendi.
Pilav yaparken pirinç seçimi çok önemlidir. Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekir. Pilav yapımı için en uygun pirinç, baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel en az yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
Pirinç pilavının kıvamının güzel olmasının bir diğer sırrı da pirinci bol suyla iyice yıkamaktır. Sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri bir süzgece alıp, akan suyun altında iyice yıkamalısınız. Böylece kalan nişastası güzelce arınacak ve pilavınızın tel tel olması kolaylaşacaktır.
Ardından tereyağı ile kavurma faslı gelir. Bu süreçte tahta kaşığın arkası ile pirinci nazikçe hafifçe karıştırmayı tercih edin. Daha önce ıslattığınız su iyice buharlaşsın. Ardından genellikle bire-bir buçuk ölçüsü ile mümkünse ilikten yaptığınız et suyunu ekleyin. Yoksa su da olur. Ardından kapağını kapatın ve yaklaşık 20 dakika en kısık ateşte pişmeye bırakın. Piştikten sonra üstüne bir bez serin (tencere kapağından süzülen sular içine yağmur gibi akıp yumuşatmasın diye) ve demlenmeye bırakın. Dilerseniz içine yeni bahar ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.