Bu yaz doğu turuna çıktım ve ilk adresim Van oldu. Gittiğimde ilk işim güzel bir kahvaltı yapmak oldu. Neler yaşadığımı ve deneyimlerimi anlatacağım.

Meşhur olduğu için ilk buraya gittik. Kapıda iki adam sizi karşılıyor ve mavi, kırmızı masalar var. Biz mavi masalarda oturduk, biraz emrivaki oldu ama kırmızı masaların işletmecisi biraz pasif kaldı diyeyim :D Henüz oturmadan masalarımıza çaylarımız konmuş, masamız donatılmaya başlanmıştı bile. Çalışanlar çok ilgililerdi ve çayımız biter bitmez doluyordu. Bu konuda gerçekten tebrik ediyorum kendilerini.
Van kahvaltısında bildiğimiz lezzetler; yeşil ve siyah zeytin, kavurmalı yumurta, domates, salatalık, bal dışında kendilerine ait 3-4 çeşitleri daha var.
1. Gavut

Gavut; taze buğdayın öğütülüp, tereyağı ile kavrulmasıdır. Masaya geldiğinde buğdayın kokusunu hemen alıyorsunuz. Açıkçası ağır bir tadı vardı, bunu bize çilekli reçelle ikram ettiler, aynı tabakta yan yanalardı. Benim çileğe alerjim olduğundan sade yedim. Çatalın ucuyla tadına baktım, ağzınıza buğdayın o ağır tadı yayılıyor ve buğday tanelerini hissediyorsunuz, tam kremsi diyemeyiz. Aşina olmadığım ve sevmediğim bir tat oldu ama yöresel bir lezzet olduğunun altını çizelim.
2. Çökelek

Van cacığı olarak da biliniyor. Süzme yoğurdun içine maydanoz, dere otu konularak yapılıyor. İsteğe göre pul biber ya da tuz ekleyebiliyorsunuz. Benim önüme gelen çökelek daha büyüktü ve tereyağı üstündeydi fotoğraftaki gibi sarı değildi, bembeyazdı. Şöyle söyleyim yediğinizde tereyağı yedim demiyorsunuz, enfes bir tadı vardı ama çökelek çok ekşiydi eğer ikisini aynı anda yerseniz tat daha güzel oluyor. Ne iyi ne kötüydü. 🤷♀️
3. Murtuğa

Murtuğa; un, yumurta ve tereyağından yapılıyor. Hani tavada omleti unutursunuz dibi tutar ya işte murtuğanın tadı ve kokusu da o dipte kalan lezzet ve tadı barındırıyor. Murtuğanın yanında da çilek reçeli koymuşlardı :/ Sade yedim ve bu da ne çok beğendiğim ne de kötü bulduğum bir tat oldu.
4. Otlu peynir

Keçi ya da koyun sütünden yapılıyor, içerisinde sirmo, heliz, mendo, siyabo, kekik, yabani nane ve sov otu konuluyormuş. Zaten peynir düşkünü biriyim, ne diyebilirim ki? Ba-yıl-dım! 😋😋😋
5. Ceviz reçeli

Ben cevizin reçeli olduğunu o gün önüme getirdiklerinde öğrendim. Ceviz olgunlaşmamışken toplayıp reçelini yapıyorlar. Ağır bir tadı var, ancak bir tane yiyebildim ve kokusu çok yok. Tadı hoştu ama evime alıp yemem. 🤗
Bonus 💖

Ta daaa, Van kaymağı... 😋😋😋 Ben hayatım boyunca böyle kaymak yemedim. Öyle ki, iki tabak yedim ve enfesti, şahaneydi... Tek başına bile çatal çatal yiyebiliyorsunuz. Tarifi, kokusu imkansız anlatılamaz...
Not: Van'da bildiğiniz güzel bir yer varsa kahvaltı yapmak için lütfen adresini benimle paylaşır bilir misiniz? 🤗🙂 Bu gittiğim yerden memnun kalmadım. Sunumlar güzel değildi, daha iyi bir yer varsa oraya gidin :)

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
En İyi Cevaplar