Çok şükür benim çevremde böyle insanlar yok. Zaten resmi işlerde ve attığım maillerde gerekli özeni gösteriyorum. Arkadaş arasında da bir o kadar rahat konuşmak istiyorum. Hoş konuşuyorum da. Ama bazı TDK'lığa soyunan arkadaşlar insanı sinir etmiyor değil. :) Bazıları bunu takıntı haline de getirmiş, ille düzeltecek! Peki siz, yazım yanlışlarınızı TDK'lığa özenip düzeltmeye çalışan arkadaşınıza ne tepki veriyorsunuz? #SenTDKDeğilsin
Yazım yanlışlarınızı TDK'lığa özenip düzeltmeye çalışan arkadaşınıza ne tepki veriyorsunuz?
Türkçe bizim anadilimiz ve oldukça önemli. bugun insanların takip ettiği kişilere bakıyorum hani ozendikleri, bilgili dedikleri insanlar bunlar... bir şey anlatacaklar yabancı kelimeleri kullanıyorlar sonra diğerleride -ne kadar bilgili-diye düşünüyorlar. oysa Türkçe ifade edemedikleri için yabancı kelimesini kullanıp bırakıyorlar ve maalesef anlamıyoruz. Bunu geçtim sürekli bir yabancı dilde açıklama durumu senin hitap ettiğin kesimin anadili Türkçe zaten ısrarla yabancılara hitap eder gibi yazmanın anlamı yok. illa yazilacaksa Türkçesi ile birlikte yazılsın. Şu an çoğumuz kelimeleri yanlış yazıyoruz bir millet için dil çok önemli köklü bir dilimiz var ve biz degerlendiremiyoruz.
1
2 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Az önce hesabına baktım fenomen yazıyor ve bencelerin var. buna rağmen yaptığın açıklama Türkçeyi rahatça konuşma diyerek yanlış kullanımı tercih etmen üzerine yanlış anladıysam düzeltin. Gerçekten üzüldüm.
Benim demek istediğim o değil. Tamam sizin dediklerinize katılıyorum ama ben şunu demeye çalışıyorum. En samimi arkadaşlarınızla konuştuğunuzda böyle farklı konuştuğunuzda (espirisine) bunu çok biliyormuş edasıyla iğneleyen kişilerden bahsediyorum ben. Yoksa bir ortamda yanlış Türkçe kullanımını bende eleştiriyorum. Benim sorduğum soru samimi arkadaşlar arası muhabbetlerini kapsıyor. Teşekkürler ✌
Ahshsjsjsjs görsele koptum. Ben hiç hata yapmadığım için maalesef düzeltme zevkini yaşamıyor kimse. Ama bu sitede birinden öğrendiğim bir şey vardı “dipnot” bitişik yazılıyormuş. Bilmiyordum. Ben çok seviyorum hatalarımla yüzleşmeyi yeni şeyler öğrenmeyi. Sorun değil arkadaşlar 👍🏻
Bu çığ gibi büyüyen bir psikiyatrik sorun gibi gözüküyor. Bu aslında bir nevi Obsesif Bozukluk türü ancak birçok kişi bunu hafife alıyor. Ama buna sürekli olarak dikkat ediyorsa bir kişi mutlaka bir Psikiyatri uzmanına başvurması gerekir.
Samimiyiz diye herkez mi yazmak gerekiyor veya belli başlı kurallar var. Bunlara uymadıığın anda zaten Türkçe den çıkıyorsun. ( misal ben burada kesme işareti kullanmadım diye o kadar sorun olmuyor.) Fakat siz tutup da bağlaç olan de/da yı kelimeye eklediğinizde dilimizde olmayan bir kelime yaratmış oluyorsunuz. Biz cümleyi doğru anlasak da öyle saçma bir cümle çıkıyor ki ortaya. Ve bu doğrusunu bilip önemsememekten olmuyor. Bilmemekten oluyor. Öğrenmek ve düzgün yazmak varken ne diye yanlış yapalım?
"Çok da güzel değil. " yerine "Çokta güzel değil." Yazmanın anlamı nedir? Bu bir samimiyet belirtisi değil. Evet, biz ne demek istediğini anlıyoruz, gördüğüm zaman düzeltmiyorum da ama doğru yazılsın isterim. Çünkü bu gideceğim yerine gidicem yazmaya benzemiyor. Sonuçta mektup yazmıyorsun, alt tarafı mesajlaşıyorsun yani konuşma dili ile yazabilirsin ama çok bariz yazım hataları yapmaya gerek yok. Sürekli düzelten arkadaşınız varsa doğrusunu yazın, ne kaybedersiniz...
Kimse TDK ya özenmiyor, bazı kelimelerin okunduğu gibi yazılmasını (gelioz-gidioz gibi) geçtik de bağlaç ayrımı yabancı harf kullanımı özel ismi belirtme bunlar oldukça önemli bence. Çokta nedir arkadaş? Bende ile ben de aynı anlamda mı bir düşünün? Herkez herkes? Zor değil gerçekten değil azıcık çaba ve akıl yürütme sadece ☺️
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Dikkat ediyorum, bazen klavye hatalari oluyor ama simdiye kadar pek kimseyi duzeltmedim gozume carptigi halde.. Sadece soru sorarken sitenin kurali yazim ve noktalama isaretlerine dikkat edilmesi oldugu icin vitrine cikmis rutbeli pembeli bir uyenin sorusundaki bir sozcuge getirdigi eki elestirdim.. ve sitenin kural ihlali yapan sorulari vitrine cikarmasi sasirtiyor...
Bazen farkında olmasam da yanlış yazım hatası yapıyorum bunun dışında dikkat ederim ha kim nasıl konuşmuş karışmam ama gıcık olduğum tek şey eksik yazı yazmaları bide okumuşlar yapınca direk kaçasım geliyor
Başka ülkeler gibi sömürge devletlerinin dilini konuşmuyorsun. Kendi dilini konuşuyorsun. O zaman hakkını ver. Şu yazıyı okurken gözüm kanadı. Bazı şeylerin bilincinde olun artık.
Yorumlarda birine haddini bildirdim. Zoruna gitmiş olmalı. Engellemiş. O zaman "Sosyal medyada rahat olmayı severim. Ağzının payını veririm laf edemezler bana." yorumunu yapan şahsiyet, boyundan büyük laflar etme 😊
En İyi Cevaplar