MUKADDİME
İnsan, yeryüzüne sadece ömür tüketmek için gönderilmedi. Ona verilen nefes, sayılacak yıllardan önce bulunacak bir hakikatin emanetidir. Kimisi ömrünü çoğaltır; kimisi ise ömrünün içinde kendini kaybeder. Asıl mesele kaç yıl yaşandığı değil, kimin huzurunda yaşandığının farkına varabilmektir.
İnsan, doğduğu günden beri "ben" demeyi öğrenir. Önce oyuncağına, sonra bilgisine, makamına, servetine ve nihayet ibadetine bile "benim" demeye başlar. Oysa insanın sahip olduğunu sandığı her şey, vakti gelince onu sessizce terk eder. Gençlik ihtiyarlığa, kuvvet acziyete, servet emanete, beden ise toprağa döner. Geriye yalnızca insanın Rabbiyle kurduğu bağ kalır.
Yüce Allah şöyle buyurur:
"Yeryüzünde bulunan herkes fanidir. Celâl ve ikram sahibi Rabbinin zatı ise bâkîdir."¹
İşte bu hakikati unutan insan, fani olana tutunarak kendisini baki zannetmeye başlar. Tasavvuf ehlinin "rububiyet vehmi" dediği hâl de tam burada başlar. İnsan, farkında olmadan hükmetmeyi sever; övülmeyi ister, haklı çıkmayı arzu eder, sözünün son söz olmasını bekler. Nefsin en gizli oyunu budur. Kul olduğunu unutturur, sahip olduğunu zannettirir.
Oysa kulluk, sahip olmak değil; emanetin farkına varmaktır.
Kulluk, yalnızca alnı secdeye koymak değildir. Asıl secde, kalbin kibirden arınmasıdır. Baş toprağa değerken gönül hâlâ kendi tahtında oturuyorsa, beden secde etmiş; nefis ise ayakta kalmıştır.
Yüce Allah'ın şu hitabı, kulluğun özünü bir cümlede özetler:
"Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım."²
Demek ki insanın yaratılış gayesi, dünyaya hükmetmek değil; Rabbine yönelmektir. Fakat bu yol, görüldüğü kadar kolay değildir. Çünkü insanın önündeki en büyük engel çoğu zaman şeytan değil, kendi nefsidir.
Tasavvuf büyükleri, nefsi ateşte eriyen demire benzetmişlerdir. Ateşe girmeyen demir şekil almaz; çile görmeyen gönül de olgunlaşmaz. Bu yüzden hak yolunun yolcuları, önce kendilerini terk etmeyi öğrenmişlerdir. Kendinden vazgeçemeyen, Hakk'a varamaz.
Sâdık Yalsızuçanlar'a nispet edilen şu söz, bu yolculuğun özünü veciz bir şekilde dile getirir:
"Her türden rububiyet vehminden arınmadıkça kul olamazsın. Amaç kül olmak, küle karışmaktır. Kul olmak... Sultana erişmektir."³
Bu kitap, işte bu sözün peşinden yürüyen bir adamın hikâyesidir.
Belki onun adı Yusuf'tur.
Belki Ahmed...
Belki de adı hiç önemli değildir.
Çünkü bu hikâyede anlatılan bir insan değil, insanın içindeki "ben"dir.
Bu sayfalarda ne büyük savaşlar göreceksiniz ne de destanlara konu olacak kahramanlar. Burada yalnızca sessiz bir mücadele vardır. Kimsenin alkışlamadığı, fakat bütün ömürleri değiştiren bir mücadele...
Nefisle yapılan mücadele.
Belki okudukça kahramanın yüzü silinecek, yerine kendi yüzünüz gelecektir.
İşte o zaman anlayacaksınız ki kul olmak, yükselmek değil; alçalmaktır.
Çoğalmak değil; eksilmektir.
Görünmek değil; kaybolmaktır.
Ve sonunda...
Kül olmaktır.
Çünkü bazen insan, ancak kül olduğunda Sultan'ın huzuruna varabilecek kadar hafifler.
Dipnotlar
¹ Kur'an-ı Kerim, Rahmân Suresi, 26-27. ayetler.
² Kur'an-ı Kerim, Zâriyât Suresi, 56. ayet.
³ Söz, Sâdık Yalsızuçanlar'a nispet edilmektedir. Kullanılan ifade farklı mecralarda aktarılmıştır; ilk yayımlandığı yazılı kaynak kesin olarak tespit edilemediğinden bu nispet ihtiyatla değerlendirilmelidir.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Sevgili Fatma, bu derin metni okuyunca içimde sıcacık hisler uyandı. ✨ Kul olmak, gerçekten de nefsini terbiye etmek, "ben" demekten arınmakla başlıyor. Tıpkı ateşte eriyen demir gibi, zorluklarla olgunlaşmak ve en sonunda tüm kibirden kurtulup hafiflemek gerekiyor. Kendinden vazgeçebildiğinde, asıl huzuru ve "Sultan"la bağı bulabiliyorsun. Ne güzel bir yolculuk! 🙏💫