Türk toplumunda ev işlerini kadının göreviymiş gibi olması bir alışkanlık mı sizce?

Türk toplumunda ev işlerini kadının göreviymiş gibi olması bir alışkanlık mı sizce?

Eskiden kadınların çalışması zorunlu gibi değildi.
Şimdi maddi sorundan dolayı kadınlar katkı sağlamak amacıyla çalışıyor.
Benim büyüklerim tarlaya çapaya gittiği zaman, yemeği dedem yaparmış temizlik de dahil. O da çalışırmış ama çok yorucu işi olmadığı için ev işlerine dahil olurmuş.
Şimdi ise günümüzde iş şartları çok daha ağır oluyor bir de fabrika ve vardıyalı iş varsa hem fiziksel hem psikolojik yorgunluk hakim.
Kadınlar fiziksel olarak erkeklerden daha güçsüz dense de fiziksel acıya dayanabilirler ama psikolojik acıya dayanamıyorlar.
Ben işe gittiğimde evde de işler var diye düşüne düşüne harap oluyorum. Çalıştığım saatler eziyet gibi geliyor ne yemek yapacağım, ne zaman dinleneceğim, misafirim var ama umarım yorgunluğumu fark edebilirler de geldiler diye mutsuz oldum sanmazlar vb. Düşünceler oluyor. Her gün yemek yapamadığım zamanlar sık oldu kendime de bakamadım ne makyaj yapabiliyordum ne sosyal hayatım vardı. Bazen iş hayatı bizi çok yoruyor ama geçinmek için başka çaremiz yok..
Şimdi şöyle bir gerçek var ; kadın çalışsın veya çalışmasın mutfağa gidip yemeğini yapmak zorunda. Fiziksel güdü sonuçta açlik, susuzluk.. Bir başkası gelip yemeğini yapamayacak, özellikle de bekarsa. Eşi varsa diyelim ki eş de yeri geldiğinde destek olur. Beraber yemek 🍜 yapılırsa da bazen çok zevkli bir aktivite bence. ✨
Yine haklısın 😃
Hahah haklı olmanın mutlu olmaya paralel sayıldığı bir evrende de olmak dileğiyle sdf
Amin 🤲🏼😃
İkisi de çalışıyorsa ev işi de ortaktır kmse tek başına ikinci mesai yapmamalı
eşime yardım ederim ben
Alem adam görsün 😃😃
Eyvallah :D
MassiveStroke00 🌿 çalışan bir kadından her gün hem işte performans bekleyip hem evin tüm sorumluluğunu yüklemek bana adil gelmiyor. Bu durum biraz alışkanlık biraz da kuşaktan kuşağa aktarılan rollerden kaynaklanıyor. Ama artık kadın da erkek de çalışıyor 💼 ev ortak yaşam alanıysa sorumluluk da ortak olmalı. Ben evliliğimde paylaşımın ilişkiyi güçlendirdiğini gördüm 💛 Yük tek tarafa binince sevgi değil yorgunluk büyüyor.
Cevap
13Cevap
Merhaba! Şimdi bu konuda herkesin ayrı bir görüşü var evet bana göre emek yapmak ev temizliği yapmak kadın sağlıklı ise onun görevi ben eşimi çalıştırmak istemiyorum benim isteğim bana iyi bir eş çocuklarına iyi bir anne olsun bu bana yeter elhamdulillah elim ayağım var eşime evlatlarıma bakamayacak durumda isem evlenmem.
Bu algıyı kıracak olan yine kadınlardır. Görev bilinciyle hareket etmek çocukluktan beri bilinçaltımıza yerleştirildiği için çoğu şeye aslında karşı olup fakat sırf içi rahat etmediği için fedakar, cefakar kadın rolüne bürünüyor. İnsanın kendi çocuğuna emek harcaması zaten olması gereken ama onun dışında bu hayatta kadın hiçbir şeye mecbur değildir.
Tabii ki çalışan kadından her gün bunu beklenti haline getirmek kadına büyük haksızlık onun da yorulduğu yapmak istemediği günler olabilir önemli olan evdeki partnerin buna tutumu. Ve kesinlikle toplumda süregelen bunu kadının görevi olması
Bu çalışan kadına büyük bir haksızlık olur, hem evde hem de işte çalışacak ha, işler yemekler paylaşılmalı. Evlilik bir başkasına yük olmak demek değildir, sıkıntı olmak demek değildir, takımdaş olmak demektir
Bence bu beklentiler tamamen yanlış. Ev işleri de dahil olmak üzere her iş eşit paylaşılmalı. Hem kadın hem erkek çalışıyorsa, ev işlerini de ortak yapmaları daha adil olur.
Evet olmalı. Ondan sonra erkekler prensesleşti diye hayıflanıyor kadınlar.
Ev işi yapan erkek zaman içerisinde prensesleşmeye mahkum maalesef.
~ Eskiden kadınlar çalışmadığı için böyle bir algı vardı ama şu an çalışan kadın çoğaldığı için işler ortak yapılmalı ~
Çalışan kadınlara erkekler yemek yapmalı zorunlu olarak yasalastırılmalı bu erkek fiziken daha güçlü ondan aslancıklar yapsın yemek
Her gün evi döndürmeye çalışmak çok zor iş , çalışmadan bile evin işi bitmiyor
kadın evliyse eşi de yardım etmeli tek yapmamalı ama yapıyorsa da şikayet etmemeli - bence ev işinden şikayet eden kadın biraz itici
Hayır. Çalışan bir eşim olursa ve hele ki birde yoğun bir işte çalışıyorsa ev işi yemek temizlik vs ben devralırım.
Bunlar sadece kadının görevi gibi görülüyorsa haftada 1 max 2 temizliğe kanaat getirmek lazım.
Kadın çalışıyorsa ev işlerini karı koca paylaşmalı ama çalışmıyorsa ev işlerini sadece kadın yapmalı
Neden beklesin bekleyen kişi onu kullanmak için bekler başka açıklaması olamaz
Yardım edılmelı calısmasada... o senın hayat arkadasın
Evdeyse yapması gerekiyor çalışıyorsa ortak yapılmalı denge önemli
hayır sonuçta o da çalışıyor, birlikte yapılmalı ev isleri
Onun da canı var sonuçta bazen işten gelip direkt dinlenmek onun da hakkı aile içinde bu sorun edilmemeli
Ortak şekilde yapılabilir herkes açısından iyi olur
Ataerkil toplumun dayatması aslında görev ya da zorunluluk değil.
Bence işler bölüşülmeli
Çalışıyorsa hayır çalışmıyorsa evet
Hayır tâbi ki zor olur
Ortaklaşa olmalı
Hersey kadından beklenmez
Ortak olmalı
Hayat müşterek
iyi olsun yeter temizliği
Hayır değil tabiki
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?