Soyadı düzenlemesi 9. Yargı Paketi'nden çıkarıldı. Kadınlar evlendikten sonra bekarlık soyadını tek başına kullanabilecek.

Soyadı düzenlemesi 9. Yargı Paketi'nden çıkarıldı. Kadınlar evlendikten sonra bekarlık soyadını tek başına kullanabilecek.

Gayet guzel olmus. Gec bile kalinmis bir karar. Eskiden kadinin adı yoktu. Simdi kadinlar bircok yerde varlar. Doktorlar, muhendisler, akademisyenler... bircok kadin kariyerini de inşaa ederken kendi soyadini kullaniyor ve o isimle tanınıyor artik.
Bende dis hekimiyim. Kendi ad soyadimla klinigim var. Boyle biliniyorum ve internette vs de boyle taniniyorum. Tavsiye edilince xxxx xxxx diye bir hekim var ona git deniliyor mesela.
Unlulerde de bu boyle. Fahriye ozcivit diye taninmaz mesela. Fahriye evcendir o. Artik bir noktada kaliplasmis hale geliyor isim ve soyad.
Artik bircok sahada varız, evlilik yasi yuksek ve haliyle meslegimizde de taninirken dogar dogmaz aldigimiz soyad ile biliniyoruz.
Kimimizin soyadi da gercekten iyi bir aileye, guclu taninan ailelere mensup oluyor. Bir imza atip hayat birlestirdik diye bunlardan vazgecmek, kadinlara bunun baskisinin yapilmasi fazlasiyla yanlisti.
Dogar dogmaz aldigimiz soyad, belki 30 yil boyunca sürekli kullandigimiz, butun resmi yerlerde o sekilde kullandigimiz soyadin bir anda degismesi gercekten sacmalikti.
Kutukte oyle. Dogup buyudugum, anilarimin oldugu, oraya ait oldugum topraklardan, kutukten vazgecme baskisini da anlamiyorum. Esim olacak kisinin kutugunu neden aliyorum? Sanki ondan once var olmamisim gibi. Kendime yeni bir hayat, yeni bir kimlik, yeni bir memkelet yeni bir ad aliyor gibi bu tonla degisikligin kadina yuklenmesi asiri sacmaydi. Kutukte değişmeli.
Bu hak cok onemli bir hak. Iste gercek ozgurluk bu. esitlik bu. Kadinlarin istedigi guc esitligi degil hak esitligi. Erkekler dogdugu soyadla ölene kadar devam edebiliyorsa kadinda edebilmeliydi.
Erkekler kendi babasinin soyadini tasimakla gurur duyuyorsa kadinlarda babasinin soyadini tasimakla gurur duyuyor. Kimimizin babasi gercekten aslan gibi arkamizda duran, kızını her turlu koruyan kollayan kisiler oluyor. Babamin soyadi yerine hayatimin ufak bir noktasinda iletisim kurup, bir araya geldigim birinin soyadini almak bazilarimiza koyuyor acikcasi ve zor oluyor.
Erkekler empati yapsin. Dogar dogmaz var oldugunuz bir soyaddan bir imza ile artik baska bir soyada gecip oyle aniliyorsunuz. Yabanci hissederseniz. Kiziniz olsa baba olarak sizin soyadinizda kalmasinda icten ice bir gurur duyarsiniz diye dusunuyorum.
Bosanmalarda farkli soyadlar sıkıntı oluyor. Kadin tekrar evlense bambaska bir soyad aliyor baya sıkıntı. Bazilari diyor ki kadin o aileye, o cocuga ait degil gibi oluyor. E kadin bosanip kendi soyadina gecince o cocugun annesi olmak konusunda bir sıkıntı olmadigina gore evlilikte de olmaz.
Ayrica kimlik, ehliyet, banka, kartlar gibi seyleri de degistirmek hayli zor ve sıkıntılı olabiliyor.
Kadinlarimizda evlenecegi erkegin baskisi altinda kalmadan soyad kararini kendisi verebilmeli. Istesen kendi soyadiyla, esinin soyadiyla ya da ikisini de kullanarak devam edebilir. Bunun karari da yine evlenecegi erkege degil kadina ait olmali.
Cocuklar zaten babanin soyadını aliyor. Kadinin kendi soyadini kullanmasi garipsenmemeli. Zamanla kadinin calismasinin normallestigi gibi bununda alisilip normallesecegini dusunuyorum.
Bende evlensemde kendi soyadimla var olmaya devam edecegimi dusunuyorum. Tercih hakkim bu yonde olur. 2 ismim var. 2 isim 2 soyad uzun oluyor. Meslegimde de kendi soyadimla bilinir durumda oldugum icin bana en uygunu kendi soyadimda kalmak oluyor. Karsimdakinin de buna saygi duymasi gerekiyor.
Bu meseleye farklı bir bakış açısıyla yorum yazacağım şöyle ki:
Mâdem ki kadın milletleri bu tarz şeyleri, eşitliği ve özgürlüğü kendilerine lâyık görerek hak dava ediyorlar. Ve buna itiraz edenlere yobaz, bedevî ve saire sıfatları isnad ediyorlar.
Mâdem böyle dir, Ben dahi buna mukabil derim ki; mâdem sen “özgürlüğü ve serbestiyetliği” dava ediyorsun, öyle ise, eşin veya sevgilin başka bir kadınla konuşsa, flört etse, sevgili olsa ona kat'îyyen itiraz edemezsin, etmeyeceksin ve etmeye de hakkın yoktur.
Zîra senin özgürlük ve serbestiyetlik haklarına ve davalarına muhalefet etmiş olursun. Netice itibariyle kendi özgürlük kanunlarına itiraz etmediğin gibi başkasının özgürlük kanunlarına da tecavüz edemezsin ve etmeye de hakkınız yoktur...
Sadece kendi soy ismini taşımak isteyenlere tabii ki saygı duyuyorum ancak ben böyle bir şeyi hayatta kabul etmem. Bu konularda daha klasiğim. Diğer yandan suistimale açık bir olay çevremde evlenip ayrılan kadınların eski evliliğini sır gibi saklamaya çalıştığını görüyorum. Nedense? Her neyse kadın ve erkek anayasal haklar açısından eşit olmalı. Bu konu çok atla deve bir konu değil daha magazinsel geldi bana. Halihazırda zaten kadınlar eşiyle beraber kendi soyadını da isterlerse kullanabiliyorlardı.
Benim kadınım bunu yapamaz çok hevesliyse soyadını kullanmaya benimle evlenmez olur biter. Karşıyım bu tür saçmalıklara. Kadını kocasının soyadını taşımalı.
Cevap
43Cevap
Ben de sevdiğim kadının soy adını kullanırım.. çünkü hanımcıyım.. ama kadın kendi soy adını kullanması da güzeldir elbette
İkilik çıkar diye düşünüyorum gadası
Erkek kadının soyadını almalı. Soyu devam ettiren kadındır. 9 ay türlü sıkıntılardan geçerek bebeğini taşımak, herkesin harcı değildir. Erkek sadece gir çık meni yolla yapıyor. Benim düşüncem de bu yönde.
Çok haklısınız
Senin gibi düşünen erkek var mı ya yoksa yer yüzünde tek öisin?
@MilkyWays sadece dedigin olayin 9 ay surmesi tum yediginin ictiginin senden bebege gecmesi cjfkskfkkxkg saka gibisin vucudundaki mucizeden haberin yok
Kullanabilmeliydi zaten. Evleniyorum diye neden elalemin soyadına geçeyim? Neden hiç tanımadığım bilmediğim insanların bir imza ile kütüğüne geceyim? Diğer yandan benim çocuğum neden elalemin soyadını alsın doğuran benken? Hepsi birbirinden saçma.
Cok guzel bir haber kac sene o soyadiyla yasiyorsun resmi evraklarda kullaniyorsun sonra sirf evlendin diye degistir bir de bir ton belge isiyle ugras
.. bir de su evlenince evlendigin adamin memleketine nufusunun aldirilmasi olayi cozulsun... asiri sacma
bazi yorumlardaki kadinlar ne gerek var falan demisler. insanlarin ozgurluk isteklerine karsi gelmeden duramiyo musunuz? sizi etkileyen bir sey yok. es soyadi almak isteyen aliyo zaten hemcinslerinizin farkli bir bakis acisiyla talep ettikleri seylere saygi duymayi denemek zor mu?
Açıkçası bir erkek olarak sevdiğim, evlendiğim kadının benim soyadımı alması beni daha çok mutlu eder, daha maskülen hissettirir, aitlik ve aile olma duygusunu daha yoğun yaşatır.. Bu açıdan üzgünüm ama yinede kadınlar tarafından böyle bir talep varsa eğer laik ve medeni bir toplum olarak bu adımın atılmış olması bir yandan sevindirici tabi.
Hos geldin 1 kavga sebebi daha.. aile kavramini iyice bozdular.. kültur gitti aile kavrami gitti saygi gitti.. herseyimiz bir bir gidiyor farkinda degiliz bunlari cok ararsiniz ilerde kaynana olunca.. kim kimin karisi belli olmayacak kim kimin cocugu..
Dünyada şu an durum bu aslında. Ve gittikçe toplumlar daha beter hale geliyor.
geçmişte bir kız evlenene kadar babasının evlendikten sonra kocasınındır algısı olduğu için gurura dokunan bir sistemdi bence de. ama günümüz dünyasında klasik bir gelenek haline geldi sadece, ben soyadına çok anlam yüklemediğim için sevdiğim insanla aidiyetimizi simgelemesi açısından değiştirirdim. tartışılması bile önemsiz bir mevzu
zaten seven kız güle oynaya erkeğinin soyadını alır... Sevmeyen kız bariz böyle şeylere takılır... Bir kızın gerçekten sevdiğini anlamanın yolu çokta elzem olmayan şeyleri düşünmüyor oluşudur... küçük şeylere takılmaz gerçekten seven kadın... Doktor, bilim insanı ya da bir kurum da üst düzey yönetici değilse başlı başına bu kızın günlü sizde değil ya yumurtalar omlet oluyordur yaş geçiyor diye kapağı atma derdinde ya da maddi, manevi çıkarlar amaçlı evleniyor sizinle.
F*ministlerin mutlu olacağı bir şey türk aile yapısına uygun değil saçma karar olmuş benim soyadımı almayacak kızı almam gelmesinde zaten f*ministler evde kalmış obez kızlardır ta da ergenler işte
Ben erkek olsam şahsen soyadimi almayacak bir kadinla evlenmezdim soy ne kadar bazilari kabul etmesede erkekten devam ediyor ayrıca aile oluyosun herseyi paylasiyorsunuzda bir soyadini almak mi kadinlara ağır geliyor anlamıyorum
Evlilikte farklı soyadları aile kavramını, o aile birliğini bozuyor gibi. Bana kalırsa kızlık soyismi ve eşin soyismini bir arada kullanmak daha iyidir. Tamamiyle eşin soyismini yoktan saymak olmaz gibi 😄
Evliliğini simgeliyor bir bakıma. Ama zorunlu olarak gorulmesine de karşıyım. Sadece kendi soyadlarını tasiyanilmeleri de çok iyi olmuş. Ben ikisini taşımak istiyorum. Bana kalsa da sadece kendi soyadimi tasirimda..
Ya bunlara anlam veremiyorum nedense, sonuç olarak kullandığın soyadın yine erkeğin yani babanın soyadı, çocuk olunca ne olacak senin soyadını mı alacak? zaten şu feminist kafasında olanlar mümkünse evlenmesin
Sonradan işler bozulunca kurtulmak zor oluyor mesela bosandim ama mezun belgem de eski eş soyadı çıkıyor. Değişmiyor sinir bozucu
Önemli bence, benim biraz ataerkil bir kafa yapım var.
Erkek koruyucu ve kollayıcı, bunlar bana biraz modern zirvaliklar gibi geliyor.
Sonuna kadar haklısınız. Ne anlamı kaldı erkekliğin. İyice söndürdüler
Çok önemsediğin bir konu değil, hangisi daha güzelse onu kullanmak isterim. Birde uzun , anlaşılması zor soyadım varsa kocamınkine geçebilirim ya da kendi soyadımla devam ederim.
Kızlık Soyadının avantajlarını kullanmak istiyorlar. Gönülü soyadı dengini bulamamış aşık olmuş soyadını tek kullanamıyor soyadını avantaja çeviremiyor ondan istiyorlar
Bu tartışmaya gerek yok, ikisini de kullanın. Aksi halde karmaşa başlar, erkeğin soyadı farklı kadının farklı.
Bizde soyağacı babadan başlar. Kim kimle akraba bilinmez.
Erkeğin ne hükmü kaldı ki bu devirde? Kadın bağımsız, ekonomik özgürlüğü var kendi ayakları üzerinde duruyor kocasının soyadına ihtiyacı yok çocuk gibi.
Feministler sayesinde aile düzeni bozuluyor. Ayni kafalara ben olsam askerliği de çıkarırım. Madem eşitiz, kadınlar da askere gitsin veya bedelini ödesin. Yemez orada tabi...
Sizin yaptiginiz bedelli askerli kadinalrin yapamayacagini dusunmen komik... bence de kadinlar da askere cagrilsin karsi degilim analari nineleri tarlada kole gibi calistirirken dedeleri kahvede lak lak edenler kadinin gercekten o kadar narin mi oldugunu gorsunler
Ben yapamaz demedim, dikkatli okursan geçmişte erkek/kadın gücüne göre bu toplumda öyle dizayn edilmiş. Kadın erkek eşitliğine karşı değilim ama bazı kadınların işine gelen yanları almalarına karşıyım. Kadın ve erkek eşit değildir, yaratılış gereği birbirini tamamlarlar. Aksini düşünenlere ben gülerim.
eşitlikten kasıt fiziksel eşitlik olmadı hiçbir zaman siz bunu anlamak istemediniz. bahsettiğimiz hak eşitliğiydi ve seçim özgürlüğüydü. soyadını değiştirmesi ya da değiştirmemesi de bu özgürlüğün bir parçası. aile yapısı bu diyerek geçiştiremezsiniz. siz kendi aile yapınıza uygun biriyle evlenirsiniz, soyadını değiştirmek istemeyen kadın da bunu sorun etmeyecek biriyle evlenir. bunu bu kadar dramatize edip aile düzeni bozuluyor tarzı ağlamalara gerek yok. siz size uygun biriyle evlenin aile düzeniniz bozulmasın bu kadar basit
üslubumda eziklik göstergesi olarak sizin aksinize hakaret ya da aşağılama kullanmadım aksine siz diye hitap ediyorum. fikrimi keskin ifade etmişim sadece ve bunun karşısında bu kadar kırılganlık göstermenizi de ben yaşınıza veriyorum. eşitlik hiçbir zaman "ben de erkekler gibi 200 kilo kaldırıcam, zebellah gibi adamları dövücem, bodyguardlık yapıcam" tarzı şeyleri savunmadı ama bunun yanında askere gitmek isteyen kadın pekala gidiyor ve orada da erkekler tarafından masa başı çalıştırılıyor örneğin? kendi adıma ben eşimin soyadını almayı seve seve isterim ama istemeyene de herkes saygı duymak zorunda. kimse sizin kurallarınıza göre yaşamak zorunda değil. bu çok basit bir şey benden daha bilge biri olduğunuzu iddia ediyorsunuz, kolayca anlamanız gerekirdi :)
Sahiplenilmeyi sevdiğim için ileri zamanda evlenme durumum olursa, elbette eşimin soyismini taşırım. Bu beni mutlu eder.
Çocukların soyadı ne olacak?
Ailede farklı soyadlı insanlar garip bir ortam oluşturmaz mi?
İslami açıdan zaten kadın erkeğin soyadını almaz caiz değil. Kadın ailesine nispet edilir.
sonunda bilgili bir insan..
Sevmişim evlenmişim neden almayım ya neden bu kadar büyüttüler bu konuyu 🤷♀️
Tamamen gundem olusturmak icin bence
Bence önemli. Çift soy isim kullanılabilir zaten ama halen bekar gibi kendi soy ismini kullanmamalı kadın
Evlilik falan hiç düşünmüyorum da; Düşünüyor olsaydım,
Ben, benim soyadımı almayanla büyük konuşmayayım fakat evlenmem.
Mağaramda mutluyum.
Şimdi ben tam anlamadım. Benim karım benim soy adımı almadan sadece kendi soy adını kullanabilecek mi?
Önemli ben kavgasini bile yaptım teee yıllar önce eşimle dedim cok istiyorsan soyadını kullanmayı yafa benim soyadımı kullanmaktan memnun değilsen ne okuma evlendin dedim ve haklı çıkan ben oldum tabiki
Çok gereksiz mevzu ya almışsın ne olmuş almamışsın ne olmuş fark edecek tartışmaya değecek durumlar değil
Evlenince de kendi soyadımı kullanmak isterim çünkü eşimin soyadını kullanmak ne bileyim zoruma gider pek hoş değil bence.
Kim hangi soyadını kullanmak istiyorsa kullanabilir bence tartışmaya açık olmamalı
Onemli evlendigim adamin soyadini severek alirim
saçma evleniyorsun eşin oluyor soyadını almıyosan sen kimsin der gibi oluyor
kim gvaat öğrenmiş olucaz. koca soyadını almayan evli kadın yatağa atması kolay aldatacak kadındır. aksini iddia eden hayatı ve kadınları tanımayan saftır.
Sıkışan kavanoz kapaklarınıda kendileri açsınlar o zaman
Erkekler zaten evlenmemeye bahane arıyor, iyice uzaklaştırın aferin :d
Çocuklarımla aynı soy adını taşımak isterim. Bekar anne olarak görülmek istemem.
bence soyadini almali tabi artik isteyen isteedgni kullancak
Bence bu tip şeyler karşılıklı konuşma ile halledilebilecek şeyler.
Tüm dertlerimiz bitti, tek derdimiz soyadımız.. Bomboş işler.
Sahiplik hissettiriyor gibi ama bilemedim ya. Evlendiği kişinin görüşüne bağlı ama
Önceden erkek soyadı nedeniyle soyu devam ettirecek kişi görünür kız istenmezdi. Eşitlik oldu.
Ben takılmıyorum bu tarz şeylere. Soyadımı taşıyor olsam ne, olmasam ne. Çok da önemli değil.
Ben kocamın soyadını almak isterim ve evet bence önemli.
AKP, muhalefetin itirazı üzerine kadınların evlilikte kendi soyadlarını kullanma hakkını kaldıran yasa değişikliğinden vazgeçti.
Bunu yazdımda ben de anlamadım :(
sorsan adalet eşitlik onlardan sorulur.. hayatları yalan
Bence önemli almayan kadınla işim olmaz bunları sadece aile birliğini yıkmaya yönelik eylemler..
Çocuğun soyadı ne olacak? O da çift soy isimli mi olacak? Yaya çoğun çocuğu?
Souadini cocugunun nufusuna geciremedikten sonra kullansa ne kullanmasa ne?
Çocuk açısından sıkıntı çocuk babasının soyadını kullanacak. Bence biraz saçma
Bence alınması gerekir alınmaması çok saçma o zaman evlenmeyin
Sonuçta bir ömür eş olacaklar, soy adı almak nezakettendir.
tabiko onemli bu yasa kadar scama bir yasa kalmadi hwr syei bitiridilwr ulkede be
Herkes iradesinde özgür ama ben tercih etmem. Adamla sevmişim evlenmişim soyadını da alırım
Yazıklar olsun iyice aile kavramını yozlaştırdılar..
Peki bebeğin soyadı ne olacak
Hiç de umrumda olmaz, kullanırsa kullansın
herhangi bir farkı yok
Tercih meselesi. Ben rahatsız olmam.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?