Kadınlar evlendikten sonra kendi soyadlariyla devam mı etmeli, iki soyad mi kullanmali yoksa sadece eşinin soyadini mi kullanmalı?
Kendi soyadı
Eşinin soyadı
İki soyad
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Kadın evlenince neden kızlık soyadı dan vazgeçiyor hiç anlamıyorum. İki soyad ya da kızlık soyadlarını kullanmaları daha doğru
Kadınları o kadar hor görüyorlar ki soyadımiza bile sahip çıkamıyoruz sizi bilmiyorum ama ben saçma buluyorum..
Kendi soyadımı çok seviyorum ya. Ama eşimin soyadını da alırdım, sonuçta artık ailem dediğim insan eşim olurdu. İki soyadlı da olunabilir bu yüzden ama bence çok da gerek yok. Eş soyadıyla ilerlenir. Tek soyad iyidir. 😄
Cevap
31Cevap
Kadın kendi soyadını kullanmalı bence ya da istediğini, Soyadı konusu toplumsal ve kültürel farklılıklara göre değişkenlik göstermektedir. Bazı toplumlarda kadınlar evlendikten sonra kocanın soyadını alırken, bazı toplumlarda kendi soyadlarını korumaktadır. Sonuçta, bu bir kişisel tercih meselesidir ve kadınların kendi isimlerini veya evlenirken kocalarının soyadlarını kullanmaları tamamen onların tercihine bağlıdır. Hiçbir kadına bir şey dayatılmamalı, seçimleri saygıyla karşılanmalıdır.
Eski köye yeni adet gerekmez. Bir kadın kocasının soyadını almayacaksa hiç evlilik düşünmesin 👍 gelin almak derken bir kızın baba evinden alınıp koca evine geçmesi demektir ve artık eski soyadını bırakıp yeni bir soya yön verecek şekilde o aileye katılması demektir. Yani soy ağacında kızlar babalarının soy kütüğünde solmaya mahkum bir yaprak gibidir. Eşlerinin soy ağacında yeni bireylere can vermek için babalarının soy ağacında solmak zorundalar.
bizlar sizin köleniz değiliz böyle kaba bir itham daha görmedim.
Köle mi? Oda nerden çıktı?
Gerçekleri yazdım oysa 👍 sanırım biraz acı geldi. Zaten gerçekler acıdır.
Bunu insanlar tersine döndürse ve artık siz kızların soyadlarını alacak olsanız ağlarsınız buraya gelip ah kam kesiyorsunuz
Bizde soy erkek üzerinden yürüyor 👍 kadın olsak kocamızın soyadını alırız. İçinde doğduğumuz toplumun kuralları.
Sana "eski köylü" demek isterdim ama artık köylüler bile mantık doğrultusunda hareket ediyor. O yüzden eski köy artık yok. Mantığınla hareket etmediğin taktirde insan değilsin. Doğru olan mantıktır ki dinimiz bile bunu emreder. ENFÂL 8/93:22: Allah katında canlıların en kötüsü, hakikate karşı sağır ve dilsiz kesilip aklıselimle düşünmeyen kimselerdir.
@incelemeelemani Dostum karının soyadını alacaksan saygı duyarım 👍 iç güveysi gideceksen gene saygı duyuyorum ama bana ve fikrime saygısız olursan buna saygı duymuyorum 👍 senin fikrin sana bizlerin fikri bize şimdi uzaaaaaa.
Zaten eşinin soyadını alması çok çok saçma ne alaka eşinin soyadı erkeğin soyu devam ediyor kadının ki kalıyor saçmalık
@Madrigals ENFÂL 8/93:22: Allah katında canlıların en kötüsü, hakikate karşı sağır ve dilsiz kesilip aklıselimle düşünmeyen kimselerdir. Aklıselim ile yani her iki tarafa da hak verip düşünmenizi tavsiye ederim. Babanın annenin soyu için düşünmesi zaten bir saçmalık. Çünkü senin karının da senin ailen için hassas davrandığını sanıyorsun. Ama emin ol davrandı belki ama kendi Ailesi kadar düşünmedi. Akılsızlık yapmayın.
Kariyeri oluşmuş kendi soyadıyla mesleğinde tanınmışsa iki soyadını birden kullanması daha mantıklı olur. Böyle bir durum yoksa eşinin soyadını kullanabilir.
ENFÂL 8/93:22: Allah katında canlıların en kötüsü, hakikate karşı sağır ve dilsiz kesilip aklıselimle düşünmeyen kimselerdir.
Kariyeri oluşmamışlar diye bir aklıselim var mı?
Zaten, kadınların kocasının soyadını alması cumhuriyet rejimiyle gelen bir şey. Önceden yoktu. Kadın, babasının adına refere edilirdi.
Bahsettiğiniz bu hususu araştırmadım ama gerçekten yüksek lisans tezi olan bir araştırma konusu olduğunu buraya not düşeyim. Belki yapılmış araştırmalar vardır. Bilmiyorum ama kadının cumhuriyet öncesinde kendi soyadını taşıyor olmuş, olması gerçekten iyi bir arama motoru etiketi. Umarım birilerine faydası olur.
Nasıl istiyorlarsa öyle olsun. Sonuçta yetişkin insanlar. Yetişkin değilse o evlilik zaten istismar ve suçtur.
önce kendi soy adı sonra eş soyadı olmaz mı? bence olur
Saçmalıktan başka hiçbir şey değil. Çocukları kendi soyadını 13 yaşına varınca seçmelidir. Yani sorunun kendisi saçma ki bu doğrultuda evrensel olarak pek çok karar var. Bir erkek yalnızca evlendi diye kadının soyadını değiştiremez. Mantığa aykırı.
Canı ne istiyorsa öyle yapmalı. Bir insanın kendi adına, soyadına karar veremiyor olmasının ahlaklı bir açıklaması yok.
Kendi soyadında kalsın bence karşındakinin soyadını almak çok saçma
evlensem bile kendi soyadimla devam ederdim ama evlenmeyecegim icin sıkıntı yok
Takdir ettim. Olması gereken bu zaten. Evliliksiz uzun ve sağlıklı bir ömür diliyorum.
Soyağacı için kocasının soyadını alması önemli yoksa edevletteki merak ettiğimiz ağacı çizemezdik :) :)
Değişmesi gereksiz çocukta belli yaşta isim ve soy isim değişim hakkı olmalı, aynı soyad vs seni aile yapmıyor
Bence eşinin soyadını kullanmalı, bu konuda da feministler duyarcı olmamalı. İlerdeki karımın benim soyadımı kullanmasını isterim
Sen bekar kal birader. Gerçekten evlenip çocuklarına bu sadaka fikirlerini aşılamanı istemem.
Valla benim soyadımı istemiyorsa evlenmezsin ki benim iiime gelir evliliğe zaten karşıydım kurtulurum evlilikten 😃
Ben eşimin soyadını kullanmayı kötü birsey olarak görmüyorum
Ben kendi soy adıma devam ederim eşimkini almak istemiyorum
Ben evlenince eşimin soyadını kullanırım, hayatlarımızı birleştiriyoruz sonuçta.
Tercih meselesi. İsterlerse iki soy adını da kullanırlar
Bence kendi soyadını kullanmalı saçma erkeğin soyadını alması
Bence erkeğin soyadını almalıdır. Gelenekler böyle söylüyor nitekim.
O geleneklerde kızları çocuk yaşta satmakta var ama
Türk örf adetinde kızları küçük yaşta satmak yoktur. Başlık parası da Türk geleneği değildir.
@Celebrindir ama soyadını vermekte değildir o bize yabancılardan geçen bir gelenektir
Ne İslam'da ne de Türk/Kürt adetlerinde böyle bir şey var. İslam'ın evlilik şartları bellidir ve çocuklar evlenemez.
Benim babaannem 12 yaşında evlenmiş bu ne ozaman
İslam'a göre ergenlik çağı ergenlikle başlar. Gerçi bu konu tartışmalıdır. Kaynak bırakıyorum okumanız için.
sorularlaislamiyet.com/kizlarin-kac-yasinda-evlenmeleri-uygundur-hz-aise-kac-yasinda-evlenmistir-0
Eski Türkler'de Celebrindir Bey ve eşi Asena Hatun diye söz edilirdi. Soyadı o zamanlarda yoktu. Soyadı kanunu da eşinin soyadını alma olayı da Batı'dan gelmiştir. Senin babaannen o yaşta evlendirildiyse bu bizi ilgilendirmez. Bunu bir millete mal edemezsin
@Celebrindir sen bence yazdıklarımızı baştan oku
Hayatımızı gelenek ve görenekler ile yaşamak akıl sağlımızı kısırlaştırır. Asıl olan Allah'ın bizi bahşettiği akıl ile idrak ederek ve karşımıza çıkan hususları bu yolda deneme ve yanılmalar yaparak bulmaktır. Bu doğrultuda: insanlar için soyadı kullanılmamasının zararlarını deneyerek idrak ettik. Erkeğin soyadının kullanılmasının zararlarını ise idrak ediyoruz. Bu doğrultuda aklı çalışan ve geleceğin insan özgürlüğünde olduğunu idrak edebilen her bir birey., geçmişte hiç olmayan ve baba adlarının kullanıldığı soyadı pastasını her bir bireyin nasıl kullanması gerektiği konusunda bir şarta sahip olmadığını zaten düşünür. Ama beyni ve vicdanı varsa.
Bu noktada haklısınız ama yine de süregelen bu geleneğin zararını göremediğimden ya da bilmediğimden böyle yazdım. İslam, kendi esaslarına zıt olmayan geleneklerin devamına bir şey dememiştir.
katılmıyorum çünkü sen artık evlendiğin beyin aile üyesi oluyorsun yoksa soyadı genişliği olur:d
Islam'a göre uygun olan böyle diye biliyorum
Öyle bir alakası yok İslam olduğu dönemde soyad bile yoktu
İkisini de kullanırsa hem nedeni hali hem kimliği belli olur.. Zaten sosyal medyada vs. Çift soyad kullanılıyor ki
Yeniden evlenirsem iki soyadı kullanirim. Ama kendi soyadimdan da memnunum.
Kişisel bir tercihtir
Ben hem eşimin hemde kızlık soyadımı taşıyorum
Ve bu durumdan gayette memnunum
Nasıl isterlerse. Kendi soyadını değiştirmek istemeyebilir çok doğal bir şey. herkes istediği gibi hareket etmeli.
İlk defa böyle düşünen bir erkek görüyorum inşallah çoğalırsınız😊
Sağolun😊
Kendi tercihleri ama benim soyadim cok guzel😛
Kişiden kişiye değişir
Aslında en doğru yanıt bu. Takdir ettim. Saygılar.
Teşekkürler
Benim soyadımi almayacaksa hiç evlenmesin
Sen evlenme zaten birader. Ama inancına uygun değil sanırım. İlla bir garip kadını bulup fikirlerini idrak edeceksin. O zaman Arabistan da eminim kendine uygun bir eş bulursun. Şartlı ve ağır cümleler kullandığın için bu tür bir yorumu hak ediyorsun.
Yiooo her türlü burada bulurum almicaksa yallah başkasına hiç işim olmaz
Aslında bu ülkede şeffaf bit eğitim olsa sen bu ülkede kendin kadar tuhaf düşünen birisini bulamazsın ama bulabileceğin kadınlar ise üzülerek söylüyorum ki: maalesef hayata küsmüş, yarın bir gün aldattığın halde hesap bile sana sormayan, dünyası ona sadece verebileceğin çocukluklar olan, sana karşı yüklendiği tüm sorumluluklar doğrultusunda kulun, köpeğin olan kadınlar olur. Eğer bu tür bir kadını eğitmek yerine köpek istiyorsan. Keyif senin.
Yapma ya
Yaptım bile, donunu topla
Seni ben ıslah ve adam edecek değilim. Hadi git yoluna.
Ne ağladın be benim yorumun altına gelmiş bana yol veriyor puhahah
Senin ben yoluna, yorumuna, yordamına tüküreyim kuş. Bu sözlerin sonrasında sana ilişki teklif edebilecek kadınlar bile olabilir fakat ben senin verdiğin cevaplar doğrultusunda burada sadece günlük seks için kadın aramaya gelmiş ve kafa tasının içinde bir beyin olmadığını anlayan bireylerden yalnızca birisiyim. Anlık yorum uyarısını açmış sabahtan akşama kadar ot çeken bir kisisin sen.
Puhahah ötede ağla
Bulunduğun platform bir tartışma alanı. Yahu zırcahil tartışma nedir bilmezsin. Sanıyorsun ki, sahte nick ve isimle bulunam. Hack ne bilmezsin siber suç ve bu suç kapsamında ne yapılır/yapılıyor bilmezsin. Ettiğin yorumlar hangi uyuşturucu veya alkol kafası ile olur bilmezsin. DNS ve VPN biliyorsundur belki ama VPN konusunda hangilerinin tek alternatif olduğunu hangilerinin olmadığını bilmezsin. Yazıştığın kişinin tüm bu konuların ne kararında bilgi sahibi olduğu bilmezsin. Karın platformuna, kadınlar bu platforma katılamaz ama ben kadın ayarlarım kafası ile takılıyorsun. Yahu Allah senin belanı versin.
Çatık belayaa haa çok korktum bak ötede ağla yorum yapma :d
Ağla ulan it, sen sözde müslüman bir kardeşimsin.
Ağla ulan soylu kişi. Ağla. Sen müslüman değilsin. Buraya kadın bulmak için gelmiş bir itsin.
Ben eşimin soyadına geçiceğim
Keyif sizin. Ama böyle bir direnmenin olmadığını bilmeniz önemli. Burada ayrıca belirtip "ad hominem" yapmanızı gerektiren bir durum yoktu. Umarım ne anlama geldiğini araştırırsınız. Çün ki tartışmalarda "ad hominem" fikri olmadığını veya düşünmediğini ya da düşünmediğini anlatır.
Kendi isteklerine bağlı.
esının soyadından devam etmelı
Kendi soyadını taşımalı sadece
Tercih meselesi ama eşinin alması gayet makul
İkisi bir arda nefis kahve tadında oluyor😅😊
Hoşuna giden gibi olsun
Bu gibi şeyleri acaba ne zaman aşarız
Nasıl yani
Bu konular hakkında insanların düşüncelerini almamız da ne gibi sorun var ve bu size neden rahatsızlık veriyor anlamadım eğer çok rahatsız olduysaniz bakar geçersiniz ya da düşüncenizi belli edersiniz prim kasmaniza gerek yok teşekkürler.
Az kaldı dostum. Emin ol az kaldı.
evet
Hiç bir sorun yok
Tercih meselesi bence
Eşinin soyadı
Titan soyadı
Güzeldi. Peki bu titan soyadı, babasının adı veya soyadı mı yoksa annesinin babasının soyadına yakın ya da aynı isimler olmalı? Hatta bu titan soyadı baba tarafından dedesinin adı veya soyadı mı yoksa anne tarafından annesinin babasının soyadına yakın ya da aynı olmalı? Ki daha da uzatılabilir.
Kendi
Kanun öyle
Kemdii
Erkdek evin diregidi