Yurtdışında değil Türkiye'de yaşayan anne babası Türk olan bir çocuğa yabancı isim konulması hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz kendi çocuğunuza yabancı bir isim koyar mıydınız?
Yabancı isim derken kastettiğim şey dilimize tamamen yabancı olan isimler, yani kökeni Farsça, Arapça olup herkeste olan isimleri kastetmiyorum.
Türk bir çocuğa yabancı isim konulması hakkında ne düşünüyorsunuz?
gördüğüm kadarıyla isim Kürtçe aileler istedikleri isimleri koyabilirler illaki Türk edebiyatına uygun olmak zorunluğu yok kişiler Türkiye'de yaşıyor diye kendilerini saklama gereği görüp TC isimleri koymak zorunda değil örnek Türki yede yaşayan Yahu da ya da Museviler Türk isimleri koyuyorlar kendilerini saklamak için lakin gecen zaman için de can Dündar gibi bir yere gelince kendi dillerindeki kendi dinlerindeki gazete dergilerde istedikleri yahu da isimleri kullanıyorlar bence ırkı meşrebi ne ise ona uygun isim konmalı kimliklerde din mefhumu ırk mefhumu olmalıdır kişi ölünce cenazesi camiden değil kendi bağlı bulunduğu dinin ibadet hanesinden kaldırılmalıdır
Sonuçta sırf Kuran'da geçiyor diye Arapça isim koymakta yarışıyor insanlar bunu da abes karşılaşmamak gerek o halde. Halbuki önemli olan manası güzel isimler koymak. Biz beş kişilik aileyiz hepimizin ismi Türkçe, kendim de çocuklarıma isim koyarken buna dikkat edeceğim.
İşte alışamamız lazım aslında. Ben Türkoloji mezunuyum, şimdi de yüksek lisansımı yapıyorum. Bu sebepten benim en hassas olduğum konulardan biridir. Türkler olarak buna daha çok dikkat etmemiz gerekiyor.
Doğum yeri sur yazıyor suriyenin kısaltması. Demek ki suriyeli. Ve evet türk bile olsa türkçe isimler varken arapçaya gerek yok. Zaten herşeyi arapça söylüyor Tanrıya Allah. Öğretmene Hocam. Gibi gibi yani türkçesi varken arapçasına gerek yok aynı anlamdalar zaten
İnancına bağlı bir şey mesela jess molho yahudi olması lazım ama Türkiyede yaşıyor
Müslümanlara göre de müslüman bir insana yabancı isim verilmez (Kafirlerin isimleri) Doğan Hakan Kaan vs verilir ama Kuran da geçen isimler vermek daha makbuldür
Anne ve babası Türkse yabancı isim koyamaz diye biliyorum. O çocuk yabancıdır, annesi sonradan bir Türk’le evlenip Türk babanın soyadını almıştır çocuk. Ne dersiniz… 😎
Çoğu kişinin ismi Arapça veya Farsça kökenli. Kullandığımız dilde de tahmin edebileceğinden fazlası var. Daha bizden oldu bu isimler. O yüzden tuhaf karşılanmıyor. Arapça ve Farsça isimleri de tenzih ettim zaten soruyu sorarken
Biri var mesela çocuğu Amerikada doğurdu, sık sık yurtdışına gidiyorlar, çocuğun bi Türkçe bi İngilizce ismi var. Bu şekilde mantıklı ama bu koşullarda değilse gereksiz
Bakın hanfendi önce tükürdünüz şimdi de Qjxhwjxkwnxnr diye küfür falan. Ben stüdyoyu terkediyorum. Bu muhabbet bitmez ablacım. Teşekkürler anlayışın için.