TÜİK, son beş yılda yapılan evliliklerin ve boşanma sayılarının verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre 2015 yılında 602 bin 982 çift evlenirken, bu yıl 487 bin 270 çift evlendi. 2015 yılında 205 bin 871 kişi boşanma davası açarken, bu yıl 246 bin 561 çift boşanma davası açtı.
Bu verilere göre son beş yılda evlenen çiftlerin sayısında gözle görülür şekilde azalmalar yaşanırken, boşanma sayıları tırmanışta.
Uzmanlara göre boşanmanın birkaç nedeni var. Bunlar,
Kadınların üstündeki baskının azalmasıyla evliliğin eskisi gibi zorunluluk olarak görülmemesi,
Çiftler arasındaki kültürel ve ekonomik farklıklar.
KScanlar bu konuda ne düşünüyor merak ediyoruz. Evliliklerin azalıp boşanmalarının artmasının sebebi ne olabilir? Görüşlerinizi bekliyoruz! 💜Boşanma sayıları arttı.
Ekonomik sıkıntılar boşanmaya itiyor.
Sosyal ve kültürel anlaşmazlıklar boşanmaya itiyor.
Sosyal medya kullanımı ile aldatmaların/yakalanmaların artması boşanmaya itiyor.
İnsanların evliliği özgürlüğüne müdahale olarak görmeye başlaması boşanmaya itiyor.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Son 5 yıldır evlenme oranı azalırken, boşanmalar artıyor. Sizce bunun en büyük sebebi ne?
Hiç evlenmedim, bu oranları gördükçe duydukça kendi kendime diyorum ki; eğer evlenecek isem vazgeçilmez en az bir tane gerekçem olsun. Bu gerekçem olursa ona bir umut gibi bakıp evliliğe adım atabilirim. Bu gerekçem genel itibariyle çoğu insanda olduğu gibi duygusal bağlılık... Bu gerekçemin olmadığı bir evlilik fikrimce maddiyata bağlıdır. şu an evli değilsem sebeplerim var bunlardan birisi maddi durumum birisi ise sevgi yetersizliğidir.
Bu ankette birinci olarak gördüğüm üzere maddiyat doğru cevap olacaktır. 2. Sırada aldatmalar 3. Sıra özgürlük kısıtlamaları 4. Sıra kültürel anlaşmazlıklar 5. Sırayı da ben ekleyeyim duyarsızlık...
Maddiyata bağlı ilişkilerde karşı tarafa karşı nazik olmak saygı duymak sevgi beslemek zor gelen bir şeydir. İnsan istediği özgürlüğü ne karşılığında alırsa onun peşinde karşılıksız koşabilir. Maddiyata bağlı ilişkilerde bazen parayı sağlayan taraf karşı tarafın özgürlüğünü gasp edebilir. "Zaten onun boğazı bana bakıyor ne desem yapar..." Bu düşünceyi aklının ucundan geçirmese bile bir siyah noktası vardır ve o nokta karşı tarafa büyük gelebilir... Parası olan taraf poh pohlandığı zamanların etkisinde kalıp olması gerekeni görmeyebilir ve bu evlilikte sevginin saygının bitmesine vesile olabilir. Maddi açıdan kötü olan kişilerin evliliklerinin bitmesinin bir nedeni ise tarafların karnını doyurması başını koyabileceği yerin bulunması dışında gelen gerekli olmayan ihtiyaçlara göz dikilmesi ve bir tarafı zan altında bırakması sonucunda gerçekleşir. Bu durum zan altında kalanı psikolojik olarak etkiler ve stresten kendine istemsizce hasar bile verebilir durumdadır. Diğer tarafta haliyle duyarsızdır ayrılık geliyorum der.
Kültür farklılığı insanlara tatlı gelir ve birbirlerini anlamaya çalışırlar. Boşanmanın kültüre bağlanması için din kültürünü örnek verebiliriz bir hindu ve müslümanın evlenmesi gibi... Kültür bakımından bu tip ilişkilerin oranı düşüktür. Ayrıca evlenmeden önce bu tip araştırmalarda oluyordur muhtemelen... Birbirlerinin kültürlerini bilmeden evlenen kişiler için bu paragrafta ilk cümlemi tekrar edebilirsiniz.
Bu devir biraz g*vşek inkar edemeyiz. Aldatmalar eskiden de vardı yok diyemeyiz ama bu devirde yüksek oranda mevcut. Bunun bir sebebini dedikodu ve paranoyaklıklara bağlıyorum. Öyle yapmışsa kesin vardır bir şey denmesi ve bunu istemsizce veya bilerek çevresinden birine söylemesi daha sonrasında gelen kargaşalar falan... Bizim vatandaşlar 1 ay değil 1 günde 20-30 gündem maddesi üretiyor ve konusunu kapatıyor. Kapanmayan konu olursa taraflar oluşuyor tartışmalar kişiselleştiriliyor falan derken geliyor mu sana bir kopukluk? Dedikodu da ne kadar iyi olduğumuzu bu konuda örnek göstermek istedim. Yani fikrimce aldatmalar ya yanlış bilinenden ötürü oluyor ya da sevginin yerini nefretin almasından ötürü oluyor. Boşanmanın artma sebebi olarak bunu %50 oranda gösterebilirim.
Evliliğin insanların özgürlüğü ellerinden alınıyor gibi göründüğü aşikar. Özgürlüğün alınmasından ziyade karşı tarafı kabullendiğiniz şekilde kabul etmeye devam etmeliyiz. Bunu her insan yapmıyor. Bu evliliğe aşırı düzeyde olduğunda darbe vurur. Aşırı düzeyde engellemeler olmadığı sürece bu maddenin evlenmeyi azaltacağını düşünmüyorum.
Çocuk yetiştiremiyoruz, sevginin, fedakarlığın ne olduğunu öğretemiyoruz, zira zannımca biz de bilmiyoruz. Ortaya kendine toz kondurmayan, tahammülsüz insanlar salıp duruyoruz. Sonra bunlara oldu muamelesi yapıp dalından koparıyoruz. Doğal olarak bu erdemlerden herhangi biri dahi eksik olunca bu evliliğin sonu başka mecralara kayıyor.
Örnek verecek olursak;
Kişi sevdiğini sanıyor, bu yola giriyor, sevmediğini sevilmediğini dahi fark edemiyor, benimle ilgilenmiyor diyor ve başka insanlara yöneliyor. Ki buna her ne kadar aldatmak adını versek de bu aldatmak kavramı ile tanımlanamayacak kadar hazin bir tablo. İlle de aldatmak denilecekse buna, yetiştiremeyen anneler, babalardır çocuklarını aldatan ve bu hale getiren.
Bir diğer nokta ise mali sıkıntılar oluyor. Anne ve baba çocuklarına ne bir ekonomi eğitimi veriyor, ne parasal sorumluluk, ne de bir yük. El bebek gül bebek çocuk büyütmek sevimli görünebilir, ancak kendimden bilirim, zora alışmamış bir bünye mecbur bırakıldığında cehennemi yaşıyor, bu cehenneme tek girmişse ne ala, ancak bir başka masum can ile birlikte atılmış ise, ki buna evlilik diyoruz, hırsını ilk olarak o diğer candan alıyor. Alıştığı rahatı, refah içinde sürdürdüğü o eski yaşamını yeni hali ile kıyaslıyor. Sonuç yine adliyeler oluyor.
İnsanlar bir de özgürlük kavramını kavrayamıyor. Evliliğin gerektirdiği bir takım sorumluluklar var. Evet, kişi özgür bir bireydir evli dahi olsa, buna bir lafım yok, ancak en önemli husus gözden hep kaçırılıyor. İstediği kadar özgür olsun, bu bir ortak yaşam, kadın ve erkek karılarak ortaya çıkarılan çiftin tek olduğu yeni bir yaşam formu ve bu yaşam şekli bir takım özgürlüklerin yerini sorumluluklara ve anlayışa bırakıyor. Biz buna fedakarlık diyoruz. Sadece maddi paylaşımlar ile sürdürülemeyecek bir şey bu. Derdini, öfkesini, üzüntüsünü, gerektiğinde hastalığını paylaştığın bir yaşam. Bunlara tahammül edilemiyor artık, anne, baba, iş stresi, evde geçim sıkıntısı, unutulan bir özel gün, çocuğun okulu derken insanlar tahammül edemiyor ve sonuç yine ve yeniden adliyeler oluyor.
Özetle, biz çocuk yetiştiremiyoruz. Çocukların hayatlarını mahvediyor, üzerine bir de utanmadan yetiştiklerini iddia ediyoruz, ne kuldan ne Allah'tan korkmadan bunları hayatın ortasına atıyor ve çoğu zaman yalnız bırakıyoruz. Eğitemiyoruz işte, daha ne diyeyim ki...
Ekonomik sıkıntı elbet var ama artik kadinlarin calisma orani yuksek. Yani eve iki maaş ya da iki kazanc giriyor. O yuzden ekonomik sebeplere cok baglayamiyorum ben.
Artik gunumuzde kisiler saygi, guven vs gibi durumlar yerine baska kriterler arıyor. Beyler calisan kadin alacagim şu meslekten olsun, şu şu fiziksel ozelliklere sahip olsun diye evleniyor. Kadınlar da ozellikle calisan kadinsa kendinden alt bir meslekte olan kisiyle evlenmiyor. Ya meslektas ariyor ya da kendinden daha yüksek birini. Evlenmedeki olaylari gunumuzde maneviyat yerine maddiyat olarak, mantık evliligi seklinde yapilinca ciftler anlasmazliga düşüyor. Evet ayni meslektensiniz mesela ama huyunuz uyuyuyor mu kafaniz uyuyor mu bunlara bakilmaz oldu sanki.
Sonra bence artik erkeklerin kadina olan ulasilabilirligi eskisi kadar zor degil. Sanaldan, gercek hayatta da evli bir erkek olsa dahi baska bir kadindan yesil ışık alabiliyor. Bu nokta da iradeye hakim olamayan kişi aldatma durumuna giriyor. Bu durumu da artik kadinlar cok tolere etmiyor. 2 tanıdık kadin arkadaşım bu yuzden bosandilar. Sanaldan ciddi bir aldatma durumu vardi ikisinde de. Gozun baskasinda, elin baska yere dokunuyor, evdekini begenmiyorsun bu noktada bosanmaktan baska care de kalmiyor.(erkegin evli oldugunu bilmesine ragmen iliskiyi devam ettiren o***pularda ayri mesele. Erkek evli oldugunu sakliyorsa tamam erkek suclu burda ama evli oldugunu bile bile metreslik yapılıyorsa iki tarafta da karaktersizlik var.)
Sonra bazi erkekler kadinin ekonomik gucunu kaldıramıyorlar. Bu da sıkıntıya sokuyor. Elinde tutamayacak biliyor çünkü.
Sonrasinda ben sevmedigi ve yanlis evlilik yaptigini dusundugu icin bosanan insanlarda tanidim. Yani sevmiyorum, sevmedigim icin kaşık tutmasi bile beni sinir ediyordu, her davranisi batıyordu diyerek boşanan kisilerde var. Sevmedigin biriyle evde, ayni yatagi paylasmak kolay bir sey degil. Bir sure sonra bunu insan kendi icinde tolere edemiyor. Ki ulkemizde ki duruma bakarsak sevip, anlasarak evlenen pek cift yok. Ya görücü usulü olmuş her iki tarafta mutsuz ya da secme secilme hakki var ama bu hakkını sadakat, guven, sevgi gibi unsurlar yerine kariyer, para, güzellik/yakışıklılık tarafindan kullanıyor insanlar. Bu sekilde kurulan evliliklerden de uzun sürmesi beklenemez.
Boşanmaların bu kadar artmasının belli. Kimsenin kimseye karşı tahammülü kalmadı. Bunu kendi yaşantımda da görüyorum. Misal erkek arkadaşınla ortada bir sorun yaşıyorsun çevrende birine anlattım mi çoğu ayrıl diyip geçiyorlar. Kimse o ilişkiyi çözüm bulmaya çalışmıyor. Ayrıl gitsin bu kadar mı basit. Ki boşanmalar da böyle. Gel gelelim aldatmalar da çok fazla arttı. Eskiden de vardı aldatmalar ama bu kadar kolay bulunmuyordu. Şimdi sosyal medya da birini bulmak çocuk oyuncağı. Benim şu hayatta yapmaz dediğim insan bile eşini başkasıyla aldattı o yüzden benim gözümde aldatmam diyen insanlara güvenmiyorum. Bir şeyi asla yapmam dersin bir bakmışsın o durumda olursun o yüzden hiçbir şey de büyük konuşmamak gerekiyor. Ve kimseye çok fazla güvenmemek gerekiyor. Ama tabi güven eksikliği de olması da bir kötü bir durum. İlişkide aslında güven çok önemli ama hepimiz de güven sorunu oluştu ister istemez. Bı de bu kadar artmasının sebebi işsizlik, maddi sorunlar. Evlenirken onca borca giriyorsun. Çok değişik saçma sapan adetler altında maddi sömürüler ve gereksiz bir sürü şeye harcama yapılıyor. Hal böyleyken borçla harçla evlilikler belli bir süre sonra problemler oluşuyor.
emek harcamamak. Çiftler bir tartismada hemen olayı büyütüyor iletisim kurmak yerine. Bu yüzden de emek harcamak , gönül kazanmak yerine iletisimsizligi tercih ediyor. Bu da boşanmaya götürüyor. Bunu gören bekarlar da evlilikten korkuyor.
Evlilikte ilişki kendi kendine ilerleyecek bir şey değil. Aktif bir şekilde bu ilişkiyi devam ettirmeniz gerekiyor. Eşler arasında sevgi kendi kendine devam eden bir şey değil. Devam ettirilmesi, ilgilenilmesi, büyütülmesi gereken bir şey. Birisinin sürekli geri gelmesi gereken bir şey. Orada olduğunu varsayamazsınız. Kuruyabilir. Bitebilir. Bir şeyin affedildiği ya da kırgınlık hislerinin gittiği varsayımı… Gitmiyor. Kırgınlık kendi kendine gitmiyor. Ondan kurtulmak için çalışmanız gerekiyor. Onu düzeltmeniz gerekiyor. Yani aktif bir rol gerekiyor. Bazen insanlar aynı çatı altında yaşıyorlar ama yıllar boyunca birbirleriyle konuşmuyorlar ya da gerçek bir konuşma yapmıyorlar. -“Akşam yemeği nasıldı? İş nasıldı? Trafik nasıldı? Tamam. Şimdi televizyon izleyeceğim.” Ve yıllar geçiyor ama insanlar hiç sohbet etmemişler. Hiç ilişki kurmamışlar. Paylaştıkları tek şey bir çatı. Paylaştıkları tek şey bu.
Bu tarz evliliklerde sevgi olmuyor genellikle ya da olsa bile bitmiş oluyor ya da aile baskısıyla yapılan evliliklerde bu tarz sorunlar yaşanıyor bu yüzdende kavgalar tartışmalar olduğunda kimse kimsenin gönlünü almak için uğraşmıyor ve sonuç olarak iş boşanmaya gidiyor
Aslında bunun bir çok sebebi var. Kimsenin kimseye tahammülü kalmadı. Evliliği geçtim artık insanlar aile biraylerine bile tolerans göstermiyor. Bu durumu bir kaç madde halinde özetleyecek olursam;
Sanal Aldatma Ve Güven
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte karşı cinse ulaşım artık daha kolay. Her türlü cinsel veya duygusal tatmini sağlamak artık sanal üzerinde gerçekleştiriliyor ve ilişkilerde tarafların hep aklında bir soru işareti var acaba beni aldatıyor mu?
Ekonomik Sıkıntılar
Hayatin bu kadar pahalı olması ve erkeklerin eve yetememesi durumundan dolayı aile için tartışmalar ortaya çıkıyor. Kadının daha iyi bir hayat istemesi erkeğin evin giderlerine yetişememesi ister istemez psikolojik baskı uyandırıyor.
Pandeminin Baş Göstermesi Ve Evli Çiftlerin Birlikte Daha Fazla Zaman Geçirmesi
Evli dahi olunsa bireyler bazen kendilerine ait özel zamanları olsun isterler. Zaten iş yerinde stresten olan erkekler iş çıkışı viraz kafa dağıtmak arkadaşlarıyla vakit geçirmek isterler. Son zamanlar da gece dışarı çıkmanın yasaklanması tatil günlerinde de eve kapanmak tarafların sürekli birbirleriyle iletişim halinde olması tartışmanın fitilini ateşliyor. Stres atacak yer yok hep ev hep ev insanlar artık aynı yüzleri görmekten sıkılıyor.
Evliliklerin Azalmasının Asıl Sebebi;
Bekar insanların geçim sıkıntısı çekeceği konusunda ön goruye sahip olması onları evlilikten soğutuyor.
Kadına şiddet olayları da aslında kızların evliliğe bakış açısını baya bir değiştirdi.
Özgürlük alanlarının kısıtlanması da buna engel oluyor.
Artık çocuk sahibi olmak yerine hayvan sahiplenmenin de bu duruma engel olduğunu düşünüyorum ben.
eşitlikten bahsediyorsunuz eve yetmemesi madem yetmitor kadında çalışsın o zaman destek olsn ama kadının rahatı bozuldunu solugu başka erkeklerle aliyolar öğreniyorum tiksiniyorum asla evlenmem kimseyle leş kokan devirdeyiz menfaatciler cok
Bu konuda maalesef bazı şeylerin kıymetini unuttuk Eskiden evleneceğimiz kişiyi önceden büyüklerimiz görürler onaylar lardı Şimdi aşk evliliği adı altında bir şey var insanlar hiç kimseye danışmadan ben gördüm Ben beğendim bunu alacağım diye gir ediyorlar Ben de Sevdiğim kişiyle evlendim ben gördüm beğendim ama ondan sonra annemi gönderdim babamı gönderdim Bir ailesi ile Bir tanışın bir kızı görüp sonra karar veririm diye büyüklerin yaşam tecrübelerinden faydalanmak bu konuda çok önemli görücü usulü karalayarak itibarsız bir hale getirdiler bu 1 -
Bir Diğer husus mantık evliliği nin ne kadar önemli olduğunu unuttular mantık evliliğini de sadece maddiyata dayalı bir hale getirdiler Oysaki mantık evliliği Aşkı da bir mantığa yaslayarak yapılabilen mantıklı bir iş evleneceğiniz kişinin ya da evliliğinizin bir mantı akla dayanması kadar önemli ve doğal bir şey olabilir mi
Ayrıca insanlarda birçok konuda ben bilirim dilik sabırsızlık kanaat Karsız olma durumları çok sık görülmeye başladı Her Evlilikte bazı sorunlar olur sorunsuz evlilik olmaz evliliğin tuzu biberidir zaten sorunlarla birlikte mücadele etmek sorunların üzerinden birlikte gelmek gibi bir durumdur evlilik Hani iyi günde kötü günde Hastalıkta Sağlıkta diye söz veriyorsun ama en ufak bir konuda hiç sabır göstermeden Ani kararlar veriliyor bu kararlar verilirken yine düşünmeden bilenlere danışmadan büyükleri Fikrini almadan en iyisini Ben bilirim benim hayatım değil mi kimse karışamaz gibi düşüncelerle yolu alınıyor ortaya da Hoş olmayan manzaralar çıkıyor boşanmak kaçınılmaz hale geldiyse mümkündür fakat Allah'ın helal kıldığı en kötü şey yani Evet boşanmak İslam'da var ama en istenmeyen durum Allah'ın emri peygamberin kavli ile söze başlayıp böyle bitmesini istemiyor Bir konuda insanların evlilik öncesi fazla vakit geçirmeleri birçok şeyi öldürüyor evlenmeden önce ne kadar çok vakit geçirirsiniz evlendikten sonra o kişinin bambaşka birisine dönüşme ihtimali daha çok artacak Çünkü evlenmeden önce siz o kişinin karşısına en güzel halinize çıkıyorsunuz ama eve girdiğin zaman en kötü halimizde ortaya çıkacak en kötü huylarınız da ortaya çıkacak bakalım o kişi bunlara tahammül gidebilecek mi O nedenle evlilik öncesi ise nişan süresi çok uzun olduğu zamanlarda karşıdakinin mükemmel birisi olarak görüyorsun Onun kötü taraflarını hiç görmemiş oluyorsun şunu çok duyarız Mesela işte biz iki yıldır Dün sen niye hiç böyle bir huyu olduğunu söylememişti Tabii ki söyleme Çünkü en güzel şekliyle her zaman karşımıza çıktı bu da maalesef sonu pek iyi olmayan durumlardan bir tanesi evleneceğiniz kişiyi bulduğumuz zaman hızlı hareket etmekte fayda var ne kadar çabuk evlenirse o kadar iyi olur kanaatindeyim bunu 25.000 de evlenmiş birisi olarak söylüyorum 26 güne kalsaydı Belki de evlenmeyecek Tim 25 gün bile o derece zor sıkıcı geldi çünkü Her kafadan bir ses çıkıyor ve tahammül etmesi gerçekten zor oluyor Yani kısaca tavsiyem evliliğe karar vermeden önce evleneceğiniz kişiyi mutlaka büyüklerinizle tanıştırın evlilik süresini mümkün olduğunca hızlandırın sabırlı olun en ufak Zorluklara karşı sabırsız tahammülsüz davranmayın Yani bu konuda Allah'ın çizdiği kurallar içerisinde kalırsanız hiçbir Sorun yaşamazsınız
Yeni nesil uyandı, evliliğin gereksiz sorumluluğunu almak zorunda olmadıklarını anladılar.
Bundan dolayı artık çoğu kişi evlenmiyor, en azından erken yaşta evlenmiyor, evli olan varsa da bu gerçeğin farkına varınca evliliğinde de sorun varsa hiç düşünmeden boşanıyor.
Kadınlar da artık özgür, kendi ayakları üzerinde durup kimseye muhtaç kalmadan yaşayabiliyorlar ki, zaten bence de öyle olmalı. Kimse kimseye muhtaç kalmamalı. Evin reisi erkekmiş, masaya yumruğunu koyarmış gibi mağara çağı adetleri yavaş yavaş yok oluyor.
Tabi bu arada evin reisi kavramı biterken bunun karşılığı olarak kadının da kendi sorumluluğunu alması gerekiyor. Yani hem özgür olayım hem bütün yük erkekte olsun devri de bitiyor, bütün yükü erkek almak zorunda değil artık.
Evlilik dönemi bitiyor zaten dünyada, hatta bazı Avrupa ülkelerinde insanlar sevgiliyken çocuk yapıyorlar, aileler falan normal karşılıyor.
Yeni bir çağ başlıyor, özgür yeni bir dünya, bir an önce bunu kabullenmek yararımızadır. Dünya medeniyeti biraz daha sancı çektikten sonra Tip-1 Medeniyet olacak.
Şu an olan bu evliliklerin çatırdaması, insanları evlenmek istememesi sadece bu gelişimin sancılı göstergelerinden biri. Soru evlilik ile ilgili olduğu için burada sadece evlilikten bahsettim, daha bir çok şey değişiyor, değişecek.
Bence ekonomik sebepler ve sosyal aldatmalardan çok anlaşamamak ve iletişimsizlik. Ekonomik yokluğa bir şekilde bir yere kadar sabredersin. Birinci sebep ailelerin evliliğe aşırı müdahale etmesi ve erkek bireyin buna engel olmaması dengeyi sağlayamaması kendi ailesini önde tutup artık eşiyle ayrı bir aile olduğunun farkına varmaması. İkinci sebep saygısızlık. Ülkemizde yetiştirilme tarzından dolayı erkek sevdiğini söylerse zayıflık olarak algılanıyor. Ve oğlan çocukları hep savaş hep dövüş içinde büyüyor e daha sonra da alışık olduğu tutumu eşine karşı da yansıtıyor başta hakaretlerle küfürlerle başlayıp daha sonra şiddete vardırıyor. Kadınlar da eskisi gibi her şeye tahammül etmeliyim kafasından kurtulduğu için ben bunu hak etmiyorum diyor. Üçüncü sebepse iletişimsizlik. Adam eve geliyor eline bir tablet ya da telefon alıyor bütün gün oyun oynuyor. Kadın da evin işini yapıyor bütün gün, kusura bakmayın ama çocuk büyütmek isteyen kendi doğurduğunu büyütür. Koca bebek oyuncu adamlar hiç çekilmiyor. Evde konuşma bile geçmiyor kadın da ben neden evlendim ki iş yapmak için mi? Diye düşünmeye başlıyor. Bir sebep de sevgisizlik erkek 'sevmesem evlenmezdim' diyerek kadına olan sevgi ve ilgisini azaltmaya başlıyor kadın da ihtiyaç duyduğu duygusallığa karşılık bulamıyor. Sevgiliyken ayda yılda bir alınan hediyeler de alınmamaya, güzel sözler söylenmemeye başlıyor. Kısa sürede monoton bir ilişki veya 2 ev arkadaşı kıvamına geliyor. Tüm bunlar sonucunda kadının da tahammülü azalıyor ve tartışmalar artıyor son kaçınılmaz oluyor. 🌸
Ekonomik sıkıntımı insan sevdigi biriyle kuru ekmek soğan samanlık razi olur Şu an öyle bir deforme icindeyizki nasil kizlar söz istiyor nişan bunlar icin 500 bin tl en degerinde elbise aldiriyor aile arasi olsun diyorsun olmaz salon tutulacak en az 7 bin tl sonra kina düğün nikah yine dugun salon kiraliyorsun bilezik taki bilezik ev eşyasi bilmem ne bir suru sonra evleniyorsun 3 5 sene borc ödüyorsun bir kere evlencem diye bir suru borc sunuda gordum evlenip 3 5 ay icinde bosanan hala bosandigi düğünün borc ödeyen insanlarda gördüm simdiki nesil azdi herseyin en lüksü Nisan söz aile arasi olsun taki damat durum ne ise onu taksin dugun salon 3 saat eglence icin bi dunya para nikah yap geç evinde aç müzik oyna ya da uygun bir yerde yap eglenceni eskiden nasildi ev yok esya yok gelin sadece ceyiz ile 8 10 kisinin yaşadığı ev geliyor dede nine zamani sadece çeyiz var buzdolap yok makine yok dusunun onlarda insanmis Şu an hepsi var hepsi en önemli seyler bunlar lazim biraz dusinceli olunsa hersey kolay olacak ikinci konu bu sosyal medya cikti ortaklık bok yuvasina döndü kadin erkek evli bekar hepsi dalga dumen peşinde ne oldu bizim milletimize evlide bekarda netten ask mesk pesinde bunlar evlilik yok eder
Tabi ki kişiden kişiye göre değişir ama erkekler doyumsuz tek biriyle olmak yetmiyor illa başka bir ten başka kişi başka bir koku başka meme vs vs bunu çokk daha arttırabilir hal mesele böyle olunca kızlardaki güven problemi deşiliyor ha kızlar da aldatıyor aldatıyor değil ama bazen erkeklerin inadına, ekonomik sorunlar tek başına sorumluluk alma, ilgisizlik sorunlar aile baskısı kendi ailesinin baskısı ayrılamamak o kadar çok şey sayılabilir ki buna ekonomik koşullarda gerçekten sevmiş bir araya gelmiş ama bakım gücünü karşılayamama vs gibi şeylerden kaynaklı oluyor ama bence asıl mesele tatminsizlik şuana kadar saydığım her şey hem kadın hem erkek için geçerli ama tatminsizlik her ikisi içinde baştan geliyor kızların tecrübesi tecrübesi olsa bir dert olmasa bir dert olmasa seks yapmayı öğreninceye kadar adamı soğutabilir olsa zaten kimle yaptın niye yaptın neden kendini bana saklamayın ben daha iyi yapıyorum dimi oluyor ya da yeteri kadar büyük değil ya da kullanamıyor erkekler yine tatminsizlik öyle olunca dışarıda ben bulurum daha iyisini daha güzelini daha sertini vs vs çoğaltılabilir erkekler içinde kızlarbereksiyon anından korkuyor inlemekten ya da azgın görünmek istemiyor robot gibi kasıyor kendini insan kendini kasar mı ya hele ki sexs sırasında orgazmı sonuna kadar yaşayıp yaşayan lazım ay bide şey var meme küçüklüğü bilmem nee bilmem ne yazarken tekrar bir şey oldum bak bide her iki taraf da birbirbirinin zevk noktasını bilmiyor ön sevilmeye zaman ayırmıyor fantezi desen 10 1 bile yok bulmak için uğraş yok bir sonuna kadar her yere her şeye dokunmak yok onu hissetmek hisseyirmek yok o damarları kanı akışı hissetmek de yok ancak tek seferde kökle bitsin tabi ki bunların hiç biri aldatmayı meşru kılmıyor ama birbirini tanıyın sevin aranızdaki tutkuyu aşkı şehveti arttırın en büyük sorun bence sende bulamadığını başkalarının vermesi ve sosyal medyada istediğinden binlerce bulabilirsin
Keşke ankete Hepsi seçeneğini de ekleseydiniz, çünkü gerçekten cevap hepsi.. Ben de kendimce bu durumun sebeplerini şöyle açıklıyorum:
Teknolojinin hayatımıza dahil ettiği sosyal medya sayesinde her iki cins için de seçenekler artınca, ben kimseye mecbur değilim. Biri olmazsa öbürü diye düşünenlerin sayısı oldukça arttı.
Buna paralel olarak insanların birbirlerine karşı olan tolerans seviyesi düştü.
Empati yapan insanların sayısı günden güne daha da azaldı.
Ekonomik zorluklar evlenmek isteyen gençlerin önünü maalesef acımasızca kapatıyor. Evlenmek şu devirde en az 200 bin liradan başlıyor.
İnsanlar artık evde eşleriyle vakit geçirmek yerine sosyal medya veya internette takılmayı daha eğlenceli buluyor.
Evlerde eski günleri aratan sohbetler edilmiyor. Herkes kendi odasında ve kendi dünyasında durumu mevcut.
Ekonomik zorluklar; evlendikten sonra da çiftlerin peşini bırakmıyor, bu da boşanmalara giden yolu açıyor.
İkili ilişkilerin bir zaman sonra saygıyı yitirmesi ve sosyal medya en büyük etkendir. Bunların yanı sıra aşk nedir, sevgi nedir, bunlar nasıl yaşanır? Sorularının cevapları kimsede yok, kimse de nasıl yaşayacağını bilmiyor. Aşkı ve sevgiyi çocuk oyuncağı yaptılar, özellikle kendi hem cinslerim kadınları cinsel obje olarak görmeyi bırakmaları gerekiyor... ne zaman ki bunu bırakacaklar o zaman mutluluğu yakalayacaklardır. Fakat bunun farkında değiller. Bir diğer konu da erkekler, kızlara gerçek yüzlerini göstermiyorlar ve evlendiklerinde gösteriyorlar... bir insan isterseniz 10 sene ilişki sürdürün ama evlenip aynı evi paylaşmak çok başka bir şeydir. Ben hiç evlenmedim, çok fazla ilişkimde olmadı ama hayat bunları öğretiyor ve gösteriyor. Aynı zaman da bir çok arkadaşımın evliliğini kurtarmış biri olarak bunları kaleme alıyorum, malesef ki boşanmalar günümüzün hastalığı olmuş durum da ve umarım bu hastalıktan kurtuluruz " Ülke olarak. "
Ben söylim size; 1-Sosyal medya bağımlılığı sebebiyle rekabet arttı, millet azıttı iletişim kolaylaştığı için herkes herkesle evli ya da nişanlı farketmez rahatlıkla konuşabiliyor. 2-Maddi harcaması yüksek ağırlıklı borçla yapılan düğün nişanlar yüzünden, evlenince gençler bunu ödemekle enerjilerini tükettiği için ilerleyen dönemlerde aşk alışkanlığa dönüşünce sıkıntı oluyor, beklentileri az tutarak bu işe kalkışmak lazım eşya mutluluk getirmez nikahtan gidin kafanız rahat etsin. 3-Farkındalık-( Açılımı yapacak olursak, pandemide insanlar ne istediğini düşünecek zamanı buldu, birlikte zaman geçirdiler ve uyum ve uyumsuzluğu keşfetti çoğunluk) Herkes ne istediğinin ne olduğunun neyi hak ettiğinin farkına vardı bu sebeple.3 günlük dünyada kimse kimseye tahammül etmemeyi tercih etti haliyle ki bencede olması gereken o çünki herkes herkese katlanıyor kendinden ödün veriyordu değmeyen kişiler için. 4-Pahalı hayat, yüksek beklentiler. Hayat o kadar pahalı oldu ki haliyle geçim derdi insanların sırtına bindi, kadınlar çalışmıyorsa çalışmak zorunda kalan kadınlar çocuklarını kaynanalarına bırakmaya başladı, gel gitler çoğaldı, ağzın tadı kalmadı stres çoğaldı haliyle.
İlgisizlik ve tatminsizlik. Ülkemizde evlilik kararları acele veriliyor. Taraflar birbirlerini daha tam tanımadan, özellikle çevrenin de baskısıyla hemen evlenme kararı alıyor, ardından da hemen çocuk yapıyorlar. Evlilik hayatı devam ederken doku uyuşumsuzluğu, ilgisizlik, sevgisizlik, samimiyetsizlik ve tatminsizlik su yüzüne çıkıveriyor. Çevreden de daha uyumlu olduğuna inandığınız ten uyumu ve ruh uyumunun şıp diye ıturuverdiğine kanaat ettiğimiz başka bir kişinin dizin gönlünüzde daha sıcak yer bulması ve onun da size karşı boş olmaması bu ayrılığı tetikleyebilir. Çocuk yoksa bu çok kolay olabilirken, çocuk ve onun sorumluluğu vicdani yönden ayrılık kararını engelliyor ya da zorlaştırabiliyor. Bir ömür mutsuz yaşamaktansa yol yakınken cesur ve radikal bir kararla ayrılma kararı almak en doğrusu. Tabi nü karar biraz maddi sıkıntıya sebep olsa da esas olan kaksn ömrün daha huzurlu mutlu ve tatmin edici bir şekilde devam etmesi olmalı. Yanlış karar vermeyin. Kararınız yanlış olduysa, daha fazla gecikmeden yol yakınken cesurca radikal karar vermesini bilin. Zaten gecikmişseniz dizi iyi anlayan bir dost, can arkadaş bulun ve onun hayatına müdahale etmeden ve ona umut vermeden en azından mümkün olan her şeyinizi paylaşın. Kim bilir belki zaman dizi aynı yere götürebilir ve birlikte çok mutlu oksnilirsiniz. Kurallar sizi engellemesin. Sorumluluklarınızı göz arşı etmeden akıllı çözümler üretin. Amz her ne karar alırsanız alın, asla sorumluluklarınızdan kaçmayın. Bu zor ve tartışmalı bir konu olsa da, artık medeni toplumlarda mutluluk arayışlarında farklı modellemeler denenmektedir. Karar dizin. Kendinize iyi bakın. Hayata bir daha gelmeyeceksiniz. 😎🍓
Geçim sıkıntısı diyenleri geçin çünkü sevdikten sonra hertürlü ilerletirsin arkadaşım öyle yemek yiyemiyom gezemiyom diye boşanmazsın eğer boşanıyorsan zaten hiç evlenmeseydin. Önceden evlenenler kızlığını kocasına bozdurduğu zaman başka adam aklına gelmezdi ölse bile başkasına gitmesi zor olurdu şimdik kusura bakmayın ama kuşlarınız pazar yerinde satılan gibi sevdiğinize veriyonuz daha genciz deyip eğleniyorsunuz sonra evlenme oldumu yok zengin olcak yok bana karışmıcak yok bok bok olcak falan falan. Lan mal herif bi kendine gel biraz hâyâ öğren biraz çeki düzen ver. Bu erkek tarafı sen boşan diyemi bunca para döküyo he. Yok yapamıyom edemiyom ailesine söylüyo aileside bi bok biliyomuş gibi kızımı geri ver lan saz kafalı kızın zaten sana emanet doğdu emanetin sahibi kocası efendisi olan adamın söz ona ait. Bizim erkek tarafıda az değil adam gibi kızı alıp oturupta hayatını yaşamıyor gözü dışarı gidiyor gözü kör olasıca. Sonra şu sanal alemdeki azgınlarla eğlenirken bam karı sigtiri çekiyo. Ama varya çok bozuk yoldayız arkadaşlar bu haysiyet bu ar olduğu zaman ne kimse kimseye güvenir nede evlenen olur böyle kimi bilinmez çocuklar doğar ne kürtajlar yapılır işte bu devir ALLAH KORKUSU OLMAYANLARIN devri alın sorunlarınıza kendiniz baş edin çünlü Allah size söyledi uyardı zinaya yaklaşma diye şimdik ağlayın feryat edinin daha devamı diyer dünyada selamun aleyküm
Sosyal ve kültürel anlaşmazlıklar boşanmaya itiyor. Son 5 yılın gündemine bakıp anlayabiliriz. Ülke, öğretilmiş/eğitilmemiş vatandaşla dolu. Suya bırakılmadan yüzmesi beklenen çocuklarız. Nerede olduğu sorulmamış çocuk, büyüyüp evlendiğinde her akşam evinin yolunu bulacak sanıpyağmurdan sakınıp eve kapattığımız çocuğun, ilk boşlukta doluya kaçıp gideceğini görmüyoruz. Eşimizin, aslanın ağzından kaptığı ekmeği kursağımıza bırakmaktan yorulabileceğini düşünmeyip estiğimizde yüzünü bize çeviren rüzgar gülünün, tersten esene de döneceğini göz ardı ediyoruz.Küreselleştikçe değerlerimiz birbirinden uzaklaşıyor; bizse, durduğumuz yeri merkez sanıyoruz.Öğretilerimizi yönetmeyi bilmeyecek ölçüde kendimize uzakken, başkasını nasıl anlayabiliriz?Eskiden olduğu gibi kapalı bir toplumda yaşasak kafamızı kuma gömmek, anlaşmaya yeterdi.Her kültürden etkileşime böyle açıkken, karışık bir kafayla anlaşamıyor olmamız şaşırtıcı değil.
Evlenmek çok masraflı herkes bir ailesi olsun istiyor ama korkuyor.. Kolay mı doların 8 tl olduğu , aldığımız her şeyin ateş pahalısı olduğu , eğitimin yerlerde olduğu , işsizliğin göklerde olduğu bir ülkede evlilik yapabilmek bu şartlarda? Benim dedem şu an son oğlunu evlendirecek emekli maaşı ile Dayım pazarcı yetmiyor , yetiştiremiyorlar. Kız tarafının istekleri bitmek bilmiyor aşk evliliği olmasına rağmen. Psikolojisi bozuldu dedemin oturup ağlıyor çaresizlikten , geçimsizlik böyle bir şey işte. Hayat bu , şartlar bu...
Benim de bir ilişkim var ve karşımdaki insanı seviyorsam ve o kişinin imkanlarını biliyorsam bunu bile bile sevdiğim kişiyi zorlamam fuzuliden kaçınırım bu sözümün de her zaman arkasındayım
Önceden kadınlar toplum tarafından bastırılıyordu. Erkek kadını aldatsa, kadına etrafındakiler tarafından "erkektir aldatır sesini kes evinde otur. Çocuğuna bak" deniliyordu. Erkek şiddet uygulasa "erkektir sinirleri bozulmuştur, kocan sinirlenince sus, siniri elbet geçer" deniliyordu. Zaman geçtikçe kadınlar ses çıkarmaya başladı. Evliliğin bu olmadığını fark etti. Her gün kavga edinilen bir ailenin olmayacağını anladı. Boşanmak: saygının, sevginin azaldığı; şiddetin, seslerin yükseldiği yerde bitirilmelidir. Çocuklar kavgalı evlerde büyütülmemeli.
Açıklanan boşanma sebepleri kesinlikle doğru, ilk başta sosyal medya en büyük sebeptir. Evlilik oranlarının düşmesinin sebepleri şunlar olabilir; * Her şeye zam geldiği için düğün vs masrafları da bir hayli arttı* Altın almak ( çeyrek bile almak ) hayal oldu. Paramızın değeri sürekli düşüyor.* Sosyal medya sebebiyle herkes istediği kadar kişi ile konusabildigi için birinden ayrılırsam yenisini bulurum kafasıyla kimse uzun süreli ilişki yurutmuyor.* İşsizlik veya düşük maaşlı işi anca bulabilmekte büyük bir sebeptir evlenmemeye. İnsanlar üniversite mezunu olduğu halde asgari ücretli işi zor buluyor. Bu devirde her şey çok pahalı iken ev almak imkansız, asgari ücretle kira ödeyip çoluk çocuk bakmakta haliyle imkansız.* Dolaylı yoldan sosyal medyanın yol açtığı güvensizlik insanların birbirine güvenmesini engellediği için karşılıklı olarak kıskançlık, baskı kurma gibi düşünceler kişiyi evlenmemeye itebiliyor.
Birincisi herşeyi erken öldürüyorlar, ikincisi de ya sadece mantık evliligi yapildigi icin sevgi disarda araniyor ve aldatmaya boşanmaya sebep oluyor ya da sadece sevgi evliligi olup sıfır mantık oldugundan dolayi maddi acıdan sıkıntı olabiliyor ya da çevre etkiliyor boşanmalar oluyor. Yani hem sevgi hem mantık olmalı bir evlilik icin ve gerçekten tanımak gerekir evlendikten sonra tanışıyorlar resmen gösterilmeyen taraflarıyla erken olmamalı o yüzden. Ve biraz da sosyal medyanın etkisi de var. Ama sosyal medya kullanmayan çiftelride baz alıyorsan sadece üstte saydığım nedenlerden dolayı
1-Yeterince iyi tanışmadan evlilikler. 2- Evlen evlen baskısı düzgün tanımaya imkan vermiyor. 3- Evliliklerin azalmasının nedeni aslında yeterince iyi tanımak isteyen kesimin artması, hoşlandığım kişi ya psikopatsa hayatımı zindan ederse gibi düşünceler oluşabiliyor. Erkek fiziksel baskı kurabilir ama biz kuramayız seçici olmalıyız bu yüzden başımıza iş almamak için. Kariyer ve ekonomik özgürlüktür var tabi. Boşanınca parasız işsiz güçsüz ne yapıcaz? Ekonomik sebepler kuzenim evlenecek daha evlenmeden istedikleri şeylerin masrafı 200 bin lirayı geçti. Bazı kuzenlerim o parayla ben kendime 0 araba alırım evlenmem daha iyi diyor maalesef haklılar evlilik ticarete dönmüş, aşk sevgi önemsenmiyor 😐😔🤷♀️
yeni nesil farklı artık kadın erkek herkes kendi ayakları üstünde durup kimseye muhtaç olmamaya çalışıyor bu da eskisi gibi kadınların erkeklere boyun eğmemesi demek sanıyor musunuz ki eski uzun evlilikler çok iyi anlaştıkları için o kadar uzun sürdü hayır ya dayak yiyip susturuluyordu kadınlar ya da elalem ne der algısı yüzünden boşanamıyorlardı artık öyle değil kimsenin kimseye eyvallahı yok en ufak bir şeyde dahi kadın arkasını dönüp gidebiliyor. neden sürekli kadından bahsediyorum? çünkü bence evliliğin devamını sağlayan kişi kadındır kim ne derse desin bu böyle ve şimdi bu evliliğin yapıtaşı olan kadın da artık uğraşmıyor bu yüzden bitiyor evlilikler
Gittikçe örf adet, kültürümüzden uzaklaşıyoruz hep yeni arayışlar içerindeyiz her konuda Ve teknoloji sosyal medya uzakları yakın, düşünceleri daha çabuk ortaya atarak cesaret veriyor Ayrıca imrenerek te kötüleşiyoruz Herkesin hayatı farklı bunu biliyoruz ama özentiler kötü sonuçlar doğuruyor İzlediğimiz dizi, filmler rol oldupunu biliyoruz ama yapmakda istiyoruz ondan dolayı malesef boşanmalar, geçimsizlikler, tartışmalar yükseliyor Örneğin bu soruyu soran arkadaş ğlkenşn herhangi bir yerinden yazdı ben başka yerden gördüm yorumladım Ve herkes farklı yorumlayacak bazıları içinden geldiği gibi bazıları dalga geçer gibi Ve okuyan kişiler böyle hayat var diye kafasında yer edecek malesef
Bence bunun en önemli nedeni insanların doğru eş seçememesi. Sanal alem ve çevredeki karşı cinslerin çokluğu ile bilinçaltı elimi sallasam ellisi ile dolabilir. Hal böyleyken evli adamlar bile bir çok genç kızlarla arkadaş olabiliyor. Hani onca bekar insan var hani kişilik gelişim tamam ama gidip evliyi buluyorlar bekarlara bakmıyorlar. Çok uzun olsun çok yakışıklı olsun şöyle olsun böyle olsun bir sürü kriter. Bunun nedeni ise sanal alem ve tv ortamında bilinçaltının çok dolmuş olması. O kadar şey görüyor ki insan giderek kriterlerini yükseltiyor. Ekonomi de çok önemli bizim ülkede. Malum kimse istediği gibi hayat süremiyor. Avrupa’nın 5 maaşa aldığı araca yıllarca taksit ödeniyor.
Son olarak toplumsan kirlenme olduğunu da düşünüyorum. İnsanlar güvensiz, kaba, şiddete çok meyilli.
Artık herkes dış görünüşe ve direkt olarak banka hesabına baktığı için para yiyen de yediren de bu durumdan memnun. Bu yüzden evlilik oranı düşük ve flört durumunda cinsel birleşimler arttı. Yani evlense de aynısını yapacak bekar kalsa da düşüncesiyle hareket eden çok kişi var.
Boşanmalara gelince de her iki cinste de aşırı özgür olma isteği arttı , Kocası sabah 3-4 de gelicek karısı hesap sormayacak veya kadın istediği arkadasıyla bulusacak hesap vermicek.
Evlilikte saygı , sadakat , merhamet ve sevgi biterse boşanmalar çok doğal. O yüzden evlenirken dış görünüşe değil de biraz içine baksalar , boşanmaların yarısı kadar azalma olacak.
Kitap yazılacak kadar konuşulacak , anlatılacak şeyler var. .. 97 model altı kızların ve erkeklerin %80 inle evlilik olmaz. Üstü ise zaten tecrübe ettiklerinden korkuyor.
@Candanbirkız Hangi kızla konuşacagıma ben karar verdiğim için bir sıkıntı yok. Uzak durduklarım da var duracaklarım da var mesela sen gibi ;) . O yüzden yanımda hep bu aleti taşıyorum sana hediyem olsun senin olacaklar kullanır :)
Sevgiyi aşki sadakati guveni saygiyi bilmiyen esler sevgililikte zaten goruyorsun evli gibi yasama var bir de sevgililikte bir kavgada sana ne oluyor asil sana ne oluyor demeler oturup düzguncene konusulmamasi çözüm aranmaması maddiyat var tabi isteklerin cok olmasi azla yetinilmemesi benim cebimde bu kadar buna gore harcama yapayim degil de olmayan parayi harcayim borca gireyim kendimi sıkayım edeyim denmesi lüzümsuz şekilde para harcanmak istemesi kadinlar tarafindan ben padisah kızıyım şunun en iyisi olacak bunun en iyisi olacak demesi olan yetinmeyip iste daha fazla şey istemek kadinlar tarafindan aldatmalar aldi başıni gidiyor zaten bu da ayrı bir sey esler birbirine bakmayip dişariya bakiyor her türlü iletisimsizlik söz konusu ilk baslarda canım cicim ayları iyiyken o cicim canim aylari gectikten sonra kedi kopek oluyorlar biz herseyimizi kaybettik zaten
Ne yazık ki ekonominin en çok etkilediği sorun boşanma. Son yıllarda hızla artan boşanmaların aile ve toplum sağlığını ne kadar olumsuz etkilediğini anlatmama gerek yok. Kendisi veya yakın çevresinde boşanma yaşayanlar dertleri çok iyi bilirler. Aslında külahımızı önümüze koyup derin derin düşünmemiz gerek. Hayatın amacının mutlu bir ortamda yaşamak olduğuna hepimiz inanıyoruz. O zaman ekonomik büyüme insanların gelirlerine yansımıyor, hayatlarını kolaylaştırmıyor ve mutluluklarını çoğaltmıyorsa bir sıkıntı var demektir. Büyümenin kime yaradığını kime yaramadığını araştırmamız lazım. Kim bilir, belki buna bağlı olarak büyüme modelini değiştirmemiz gerekecek.
Boşanmayı hoş görmek, ahlaksızlığı haklı görmektir. (De Bonald)
Hepsinin az ya da çok evlilik müessesesi üzerine olumsuz etkisi olduğunu düşünüyorum.. Bana kalırsa en büyük problem tahammülsüzlük.. İnsanlar birbirlerine tahammül ve sabır göstermek yerine kaçmayı tercih ediyor.. Yani sen olmazsan başkası var mantığı var sanırım bir çok kişide.. O sebeple evlilik fikrinden uzaklaşmamı sağlıyor tüm bu unsurlar.. Keyifli günler..
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Evlilikler azaldı mı bilmiyorum çünkü ben sürekli evlilik haberi duyuyorum 😂😅 çok azaldığını düşünmüyorum belki yaş olarak daha ileri zamanlarda yapanlar vardir ama bence var. Boşanmalar ama evet arttı ve bence yukardaki sebeplerin her biri sebep olabilir. Sonuçta herkes aynı sebeple boşanmıyor. İnsanlar artık ekonomik olarak kendilerine güvendiğinden bazı şeyleri sineye çekmek yerine boşanıyorlar bence ki bu da doğru mutsuz bir evlilik sürdürmekten. Ama çok çabuk boşanıldığı da doğru insanlar örneğin elindeki kırık bir şeyi tamir edip onarmak yerine yenisini almayı tercih ediyor öyle diyim. Halbuki eğer ki ortada çok büyük bir sebep yoksa aldatma veya şiddet gibi bence bazı sorunlar tamir edilmeye çalışılmalı. Ama insanlar nasıl mutluysa oyle olsun evli veya bekar.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Hayat daha değişken artık. İnsanların tahammülü kalmadı bir birine hem ekonomik sıkıntılardan hem siyasi sıkıntıdan , sosyal medya platformlarının dayattığı mükemmel erkek-kadın profilleri çiftleri mükemmel talebine soktu. kendi mükemmel değilken mükemmel erkek-kadın arayışı rehabette. Ekonomik açıdan bir düğün 150-200 bin. Yani ekonomik açıdan da mantıklı bir şey değil evlenmek. Zaten iki tarafın kafası uyuşmuyorsa o çiftçi bir imza bir birine bağlı tutmuyor tutamaz da🤣 Dünyada evlenme azaldı çünkü evlilik şart değil. İki tarafın saygısı kalmadıysa bir birine ha evli ha değil aynı.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Her şeyi kadınlarda aramayın. GÖRÜCÜ USULÜ KADIN SEVMEDEN EVLENENLER VAR VE BOŞANIYORLAR! Benim annem de evlendiği ilk hafta dedemden ve babamdan şiddet görmüş. Görücü usulü ve severek evlenmedi, annem çocuk ds istemedi babam istedi. Biz küçükken dava açmaya çalıştı ama babam annemi ölüm ile tehdit etti. Şimdi diyeceksiniz neden kaçmadı. Arkadaşlar annem 22-25 yaşındaydı açarken. Ailesine gitmeye kalksa bile ailesi onu eve geri gönderiyordu. Kaçacak yer de yoktu çünkü oturdukları yerde çok akrabası vardı babamın. Bundan 11 yıl önce tekrar açtı fakat babam bir daha olmaz diyerek annemi kandırdı. Fakat tabi sonrs boşandılar. Hepsini geçtim o daha çocuktu ve sevdiği vardı. O yzğden burda boş yorum yapmayın. Boşanmalar normal. Her boku kadında aramak yerine erkeklere de baksın o sözde çok bişey bilen uzmanlar.
Evlilik den beklentiler farklı şahsen benim evlilik den beklentim evin işlerini ve masraflarını yarı yarıya paylaşmak birlikte gezmek eğlenmek ama tanıştığım coğu kız evlenip cocuk yapıp onları büyütmek istiyo neden evlenip çocuk yapıp daha sonra ömür boyu onlar için çalışayım karın da bende birlikte çalışıp daha sonra kazandığımız parayı yiyelim içelim gezelim diğer şekilde eşim çocuk bakar eve maddi desteği olmaz çocuklar dan kendimeze ayıracak zaman da olmaz para da olmaz benim gibi düşünen biri henüz karşıma çıkmadı evlilik bu yüzden gereksiz geliyo boşanmak için bir çok sebep sayılabilir evlilik pişmanlıktır
Ekonomik sikintilarin yani sira insanlar bir baski altinda. Evleneyim kurtulayim zaten issizim yapacak bir isim yok adi altinda evliligi bir kurtulus olarak görüyorlar, bir bakima istedikleri icin degil yapacak bir seyleri olmadigindan veya cevrenin/ailenin baskisindan kacmak icin.
Evlilik ne demek bilmiyor kimse bakıyorum kimsenin kimseye saygısı kalmamış. Ses tonuna dikkat etmiyorlar, lafın nereye gideceğini düşünmeden istediğini söylüyorlar böyle evlilik olmaz. Sosyal medya vs hikaye insanlar önce evlilik ne demek onu öğrensin öyle evlensin.
Sosyal medya kullanımı ile aldatmaların/yakalanmaların artması boşanmaya itiyor. Bunu hafife alıyorlar ama artık evlenm yolunda bile tereddütlere de sosyal medya açıyor maalesef evlenme isteğinden soğuttular. Ereklerin önüne gelene selam yazması takip etmsi tanımadıkları kadınların selfilerini beğenmesi konuşmaya çalışması hepsi ayrı dert sonra 'ben yapmadım kendi eklendi nasıl eklendi bilmiyorum bi daha olmayacak söz ve hep aynı şeyler...' Gözleri doymuyor.
genellikle erkeklere ataerkil toplumda biçilen rol ile belli bir yaşa kadar geniş çaplı düşünüp empati yeteneği kazanamıyorlar. nedeni kendilerini tanımama durumu genelde nasıl mutlu olacaklarını bile bilmiyorlar. kadınlar ise evlenirken karşısından çok şey bekliyor sonuç dersen al sana çatışma hayal kırıklığı...
Nafaka en büyük sebeplerden biri bana göre kadınlar iki gün evli kalıp üçüncü gün boşanıyor sonra nafaka talep ediliyor diğeri geçimsizlik aslında insanlar bir süre beraber zaman geçirince aslında birbirimizi tanıdık diyor ama iş öyle değil ve araya borç harcta girince işin içinden cikilmiyor
Bence biz örf adet ve kültürümüze yabancı kaldığımız içine olabilir. Hoş görü sevgi gibi değerler yok oldu özellikle kız tarafının kız veriyoruz diyerek damat tarafına yüklenmesi ve olmayan paranın harcanması Ayrıca kadınların sabahları eşine kahvaltı hazırlamadan işe göndermesi erkeklerin eşinin olmadığı her platformda kadınlar ile aşırı samimi olaması ev araba gibi yüklü borçlar altına girerek aile içi huzurun kaçmasına sebep olunuyor bana göre
A seçeceğinden başka seçenek mi var? İnsanlar geçinmek için hayatlarını heba ediyor. Bütün stres psikolojik baskı üstlerinde. Kazandıkları para sadece geçinmeye yetiyor ! Bu nedenle yaşam kalitesi diye bişi kalmıyor. Evde kavgalar tartışmalar alın size sonuç ..
Ekonomik sıkıntılar kişinin kendini gerçekleştirmesine engel olur. İsteklerini maddi yetersizlik nedeniyle bastıran bireyler zamanı gelince mutsuzluktan patlar. Normalde çok iyi anlaşıp asla ayrılmayacak çiftler maddi yetersizlikler nedeniyle çok kolay sorunlar yaşar ve ayrılırlar.
Evlendikten sonra başlıyor butun kısıtlamalar, arkadaslarla iletişim kesilmesi talepleri, dışarı çıkış saatlerinin belirlenmeye çalışılması, sosyal medya kullanımının ortak hesaba bağlanması gibi saçma fikirler empoze etmeye çalışmak vs vs,,, insanların algilayamadigi şey şu ki, evlilik özgürlüğü teslim etmek ya da teslim almak değildir,,
Sosyal medya bence en büyük etkenlerden biri. Aldatmak, ve tabii yakalnmak kolaylaştı. İnsanlar sosyal medyada gördüklerini kendinde istiyor, bu da mutsuzluğa itiyor. O gidiyor, biz neden gitmiyoruz. Ona hediye almış, bana niye almamış. Gösteriş budalalarının yaptıkları, bir kesimi derinden etkiliyor bana göre.
Aile içi şiddet ve eşlerden birinin ihaneti dışında ki evlilik bitirme nedenleri çözülmeyecek meseleler değildir. Eşlerden birinin doyumsuz olması bitmek bilmeyen istekler karşısında maalesef evlilikler bitiyor. Oysa herkes ayağını yorganına göre uzatsa bu sorunlar hiç yaşanmaz. Eşlerin kültürel farklılığı da maalesef boşanma nedeni olabiliyor. Oysa eşlerden biri özveriyle eşine ayak uydurmaya kendini yetiştirmeye çalışsa boşanma yerine evliliklerini kurtarmış olurlar.
Oturup bir kahve bile icemiyoruz cunku egolari cok yuksek durustluge deyil imaja guvene deyil cebe bakiyiyorlar hep guzel mekanlarda takiliyim tatilimi 5 yuldizli otelde yapim baska size ilgisini belli eden sizdeki degisimleri fark eden biride ciktimi once dis gorunusune sonra cebine ve isine baktiginizdan olabilirmi yirt disinda yasayan ERKEK vatandaslara sordugumda turk kizlari cok egolu diyor cepte para varda sikinti yok egonuzu biraz dusurup sizinle insan gibi sizi kirmadan sohbet etmeye calisan insanlari fark edin
Bu aralar bu kadar artması büyük ihtimalle yaşam standartlarından gibi geliyor bana evlenirken herseyin en iyisi en havalısı olacak diye yillarca sürecek borç altına giriliyor ama borç bitmeden alınanların yapılanların ömrü bitiyor yenisine para yok hoop kavgalar anlaşmazlıklar anlaşacak baska birilerini arama çabası ya da şiddet derken ayrılıklar Kısacası samanlık seyran olacaksa bile artık saman dahi o kadar pahalı ki samanlık boş yerde seyran olmuyorsa demek ki 😉
Her şeyin başı öncelikle ekonomi, refah seviyesi gerçektende çok etkiliyor. Bunun dışında insanımız gerçekten de saygısız, kişiler evlendikleri insanları evcil hayvanlarıymış gibi görüyor. Bütün isteklerinin yapılması, gereksiz kaprisler ve bunun gibi bir çok ihlaller. Erkekler ve kadınlar birbirlerine nasıl davranması gerektiğini büyüklerinin söyledikleriyle karar vermeye devam ettikleri sürece kurulan yuvalar yıkılmaya mahkumdur.
Ar damarı olduğunu zannedip evlenip ar damarı çatlayınca yani ar damarı olmadığını anlayınca boşananlar. Kendini aile kurdum zannedip aile olduğunu zanneden tiplemeler. Çocuk yapmanın marifet olduğunu zannedip eğitimsiz bırakanlar. Saymakla bitmez ki cahilliğimiz.
Gelinler damatları kendi ailesine çekiyor gelin görümceye, kayınvalidesine gitmek istemiyor mesela benim dayım yeni boşandı o pislik kadından bize hiç gelmek istemezdi ama dayım bekarken her hafta gelirdi en sevdiğim dayımdı evlenince ayda 1 ya da 2 ayda 1 görürdüm o pislik kadın tatile gitse kendi ailesi anneannemleri götürmek istemezdi dayım memlekete gitmek istese dayıma sizin köyünüz pis beğenmiyorum hatta bizim memlekette gelmemek için babasının evin üzerine bir kat daha atalım yaz aylarında buraya geliriz diyince dayım boşandı.
son 3ü 5 i bilmem ben esas sebeb insanlar gerek kızlar gerek erkekler hayatın farkında bile değil bir dönem sonra ise evde kaldıklarını evlenemediklerini düşünüp saçma bir boşluğa yalnızlığa girip kendilerine çıkar yollar aramaya başlıyorlar bundan mütevellir selamın aleyküm diyip aşık olup akabinde nikahı basıyorlar yaşlar kaç olursa olsun yaşam tarzındaki bilince erişememiş herkes mecburen bir çıkar çatışmasına girip olmayan aşklarını bitiriyorlar.
Bunun en büyük sebebi, sosyal medyanın insanı gaza getirmede ki gücü. Sitenizde bile öyle korukleyici ayaklı gazeteler var ki , veriyorlar gazı, ondan sonra içe düşen. kurt kemirdikce kemirip. bagirtiyor, anirttiriyor, kavga gürültü patırtı, dava mahkeme ve finish
Esas mesele, çiftlerin birbirlerine olan güvenlerinin sarsılması ile kadına yönelik şiddetin artması. Dolayısıyla kişilerin boşanma sonucu erkeğe ceza olarak ağır tazminat ödemesi ve nafaka. Ve sonunda da kötü bir son. Kadın Cinayetleri!! Suistimal eden kişileri de unutmamak lazım, onların yüzünden aile kavramı çatırdıyor
Aslında hepsi ama günümüzde en ağır basan durum C çünkü diğer seneçekler hep var vardı Ama teknolojiyle Yani sosyal medyayla birlikte insanların içindeki potansiyelin rahatlıkla ortaya çıkabileceği bi alan oldu Haliylede diğer sebeplere ek geldi diyebilirim Bence
Ekonomik sıkıntılar en başta ayrica bir gelinlik olmuş 8k evlenen çifte yardımcı olmak gerekirken yolunacak kaz gözüyle bakılıyor kim niye evlensin ayrıca devir seçenekler devri kim niye kimseye tutamayacagi söz versin herkes daha bağımsız seks çok kolay ulaşılabilir. Kimse kimseyi kendi olduğu için değil yanına yakıştığı için onla oluyor. Tek yaşayıp fırsat buldukça görüşüp tatmin sağlamak çok daha kolay hele iki kişi çalışırken kimse kimseye tahammül etmek istemiyor
Bana göre kültür sorunu artık günümüzde pek yaşanan bir sıkıntı değil bu konuyu çoğunluk aştı gibi. Aldatmalar diyebilirim ama en büyük nedeni ekonomik sıkıntıdır muhtemelen. Ekonomik olarak iyi bir durumdayız diyemem mülteci sorunuyla birlikte kira, fiyatlar ve iş bulamama ekleniyor. Bu yüzden çocuk da istemiyor şimdiki anne babalar. 🌸
Evet azaldı çünkü sevgi saygı azaldı eskiden maddi manevi sorunlar olduğunda eşler birlikte göğüs gererdi sıkıntılara karşı ama şimdi ekonomik kulturel herset yüze vuruluyor empati sempati hiç biri kalmadı evlilik kısıtlama olarak benimsenmiş onu giyme buraya gitme bunu yapma gibi şeylerde anlaşmazlığa sürüklüyor ki... son yıllarda kadına şiddet artmış durumda erkekler güç gösterisi yapıyor...
✔️Teknolojinin gelişmesiyle sanal aldatmaların artması,✔️Kadınların üstündeki baskının azalmasıyla evliliğin eskisi gibi zorunluluk olarak görülmemesi,✔️Çiftler arasındaki kültürel ve ekonomik farklıklar. Tek bir seçenek de bağlı kalamıyacam bu 3 faktörün etkisi diyorum ben
İnsanlar iliskiye baslarken eşit basliyorlar, bi zaman sonra eşlerden birinin kendini gelistirip digerinin yerinde saymasi psikolojik olarak sogukluk sokuyor araya. Ama tabiki en buyuk nedeni ise ekonomidir. Cunku ekonomi ahlakı dini ve siyasi bakisi hep degistirir.
Bence temel nedeni eskiden kadınlar evliliğe kendini mecbur hissettikleri için haklı haksız her türlü şeye tahammül ediyordu kadınlarında bilinçlenmesiyle birlikte haklarını aramaya başlayınca bu bazı erkeklerin hoşuna gitmedi hepsi bu 😕
Ekonomi pandemi dönemi derken evlilik oranlarının düşmesi gayet normal.5 yıl denmiş fakat Son iki yıldaki artış, geriye kalan üç yıldan daha fazla. İnsanlar artık zora da gelemiyor. Tek yaşarım istediğim gibi yaşarım kafasında herkes.
Bu seçeneklerin hepsi birlikte sebep. Evlenmenin bana artıklarını ve eksilerini hesaplıyorum açıkçası artılar yok denecek seviyedeyken, eksikler listesi çok kalabalık. Yalnız başıma mutlu huzurlu bir hayat sürerken ne diye riske gireyim ki
Babaannem der ki şimdiki gençlere rahat batıyor, bizim işten güçten kavga etmeye bile elimiz değmezdi şimdikiler sıkıntıdan birbirine sarıyor geçimsizlik çıkarıyor der😅