Annemler ayrılalı 5-6 yıl oldu annem nafaka alıyor babamdan bize yedirmiyor parayı zaten boşandıklarından beri bizi anneanneme attı gitti bu sene nafaka arttırma davası açtı çocuk başına 3 kardeşiz 600 tl istedi benim yaşım 19 olduğu için bana vermiyiceklerdi hakime hanım bana aylık 400 tl bağlattı bu parayı 2 aydır alıyorum ama burnumdan getiriyor annem ben bu kadına bizim adımıza bakıcam die nafaka aldığını ama harcamadığı için dava açabilir miyim (bizim velayetimiz annemde görünüyor)
18'den büyüğüm, babama nafaka davası açabilir miyim?

Merhabalar,
Aileye nafaka davası açılır mı?
Türk Medeni Kanununa göre erginlik 18 yaşın doldurulması ile kazanılır. Eğer 18 yaşınızı doldurmuşsanız erginliğinizi kazanmış olacağınızdan velayet altında bulunmayacaksınız. Zira ergin olmayan çocuklar kural olarak velayet altında bulunurlar.
Ergin olduğunuz tarihten itibaren eğer örneğin eğitim hayatınıza devam ediyorsanız eğitim ücretinizi ve benzeri giderlerinizi anne ve babanızın karşılaması gerekmektedir. Türk Medeni Kanununun 327. maddesine göre "- Çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderler ana ve baba tarafından karşılanır."
Anne ve babanın bu giderlere katılma süresi ise yine 328. madde ile getirilen düzenlemeye göre "Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. " Fakat yukarıda belirttiğim gibi eğer siz eğitim hayatınıza devam ediyorsanız maddenin devamında yer alan düzenleme gereğince bu hükme dayanarak babanızdan ve annenizden nafaka talep edebilirsiniz. Bu hususta bulunduğunuz il/ilçedeki baroya giderek adli yardımdan faydalanmak istediğinizi belirterek kendinize bir avukatın görevlendirilmesini talep edebilirsiniz.
"Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler."