Eski çağlardan beri savaşları başlatan ve kan dökenler erkekler oldu. Pazarlarda köle satan, yağmalayan, sömüren de yine erkeklerin kurdukları krallıklardı. (II. Katherina, I. Elizabeth gibi istisnalar hariç)
Orta Çağ Orta Doğu'sunda kadınlara köle gibi davranılıyor ve doğum aracı olarak görülüyordu. Orta Çağ Avrupa'sında kadınların evden dışarıya çıkma lüksü bile pek yoktu. Zira kadınlar, erkeklere şehvet uyandırdığı gerekçesiyle şeytan olarak görülürdü. Orta Çağ'da 50 binden fazla kadın cadı olduğu gerekçesiyle diri diri yakıldı. Pazarlarda mal niyetine alınıp satıldılar devrin her coğrafyasında.
ABD hukukunun etkilendiği John Locke, ''Kadınlar kendilerine yardım etmekten acizdirler.'' der. Aristoteles ise ''Erkekler, zihnin veya aklın doğal timsaliyken; kadınlar, esirler ve barbarlar, tabi olarak aşağı sınıfı teşkil ederler.''der. Friedrich Hegel ise Kadın eğitilebilir; ancak onlar, daha ileri düzeyde bilim yapamazlar.diyerek kadınların zekâ yönünden erkekten geride olduğunu iddia eder.
Immanuel Kant, Friedrich Nietzsche, Soren Kierkegaard, Auguste Comte ve Arthur Schopenhauer gibi daha birçok filozoflarda kadın düşmanlığı vardır. Üstelik eleştirdikleri toplumlara şekil verenler erkek olmasına rağmen.
Oysa savaş başlatan; kan döken, sömüren, yağmalayan ve katliamlar yapan erkeklerin kurdukları krallıklardaki erkek askerler iken, neden düşmanlık çoğunlukla kadınlara çevrildi?
Yazılacak binlerce madde var. Geçmişe gidip baktığımızda aslında günümüzde kadınların güçlü olma çabalarını daha iyi anlayabiliriz. Hani günümüz cinayet ve tecavüzlerinden yakınıyorsunuz ya, geçmiş çok daha karanlık.Çok sayıda kadın diri diri yakıldı.Arthur Schopenhauer Arthur Schopenhauer
Ne olursa olsun kadın sürekli düşünülmesi, kontrol edilmesi, değerlendirilmesi gereken bir varlık gibi görülüyor. Çünkü kadının varlığı bile bir problem ama bunun suçlusu aslında kadınlar değil; Erkekler! Çünkü etrafta kadın varken erkeklerin hareketleri değişiyor. Günde 18 saat aralıksız çalışan şikayet etmeyen adam, etrafında bir kadın olduğunda ya işi aksatıyor ya da üstlerine karşı gelmeye, hava yapmaya başlıyor. Spor salonlarında bile bir kız görünce hemen anırmaya ve kaldıramayacağı ağırlıkların altına yatarak hava atmaya çalışanlara rastlayabilirsiniz, oradan anlayın yani. Kadınların baskılanmasının sebebi yine erkeklerin kendilerine hakim olamayışları. Çünkü erkekler daha düz mantık, daha basit, daha içgüdüsel davranan varlıklardır. Çabuk köprümeyenle, ince hesap yapanlar, düşüncelerini saklayabilenler tarihte büyük liderler haline gelmişler. Kandırılmamışlar, kandırmayı başarmışlar. Ama genel olarak kolay kandırılabilen varlıklar. Çünkü erkekler hareketlerine hakim olamıyorlar. Ki bu hakim olamayışın en büyük sebebi de tecrübesizlik ve cahillik. Evet, kadının da cahili hiç çekilmez ama erkeğin cahili, eline güç geçirmeye meraklı, zor uygulayan bir varlığa dönüşür. Zaten bu yüzden medeniyet bilgi ile geliyorsa kıymete biner. Onun harici birçok medeniyet ya Monarch’lığından, ya da Ataerkil’liğinden kaybeder ve tarihe gömülür. Bir kadın mini etek giyince laf atmak zorunda hissediyor, bir kadın şort giyince onun yatılabilecek kadın olduğunu düşünüyor, bir kadın makyaj yapınca hafifmeşrep olduğuna inanıyor. Bir kadın bir bara ya da pub’a gittiyse kesinlikle sevişecek erkek aradığından gitmiştir diye hemen sarkıntılık ediyor. Hatta biri gece evine giden bir genç kıza tecavüz ettiğinde hakim bile “o saatte orada ne işi varmış?” diye soruyor. Kız yeterince güçlü bağıramadıysa “zevk almıştır, zevk aldıysa tecavüz değildir” deniliyor, kız o gece alkol almışsa “zaten bunu hak etmiş” diye düşünülüyor vs. Ne olursa olsun hep erkeklerin haklı olması gerektiği fikri o kadar yerleşmiş ki kendi ayıplarımızı hep kadınların üstüne yıkıyoruz. Hayvanın biri bir tane organa hakim olamıyor diye bunun suçlusu olarak kadınları görüyoruz. Bir erkek donunu indirip sokakta gezse 20 tane kadın üstüne atlayıp tecavüz etmez ama bunu bir kadının yaptığını düşünün… Sıra sıra tecavüzden sağ bırakmazlar. Siz erkek çocuğunuz olduğunda amcalara pipisini göstermesini istiyorsunuz ama kızınız varsa buna cesaret edemezsiniz. Bir erkek 14 yaşında geneleve gidebildiyse bununla övünüyor ama bir kız cinsel deneyim yaşadıysa bunu herkesten saklamak zorunda. Bir erkek 20 kişiyle yattıysa bu övünülecek bir şey, “milli olmak” oluyor ama bir kız biriyle bir şey yaşarsa namussuz, kaşar vb. Oluyor. Her kadına potansiyel seks objesi olarak bakıyorsunuz ama kendinize bakire, Pollyana bir kız istiyorsunuz. Kabul edelim ne kadar modernleşirsek modernleşelim, ne kadar aydınlanırsak aydınlanalım hepimizin içinde böyle bazı ukteler var. Bunun bir sebebi de, belki geleneklerimizin, belki de dinlerimizin bize daha çocuk yaştan beri bunları empoze etmesi. Hem dinlerde hem de geleneklerde kadının baskılanmasının sebebi, erkeklerin kendilerine hakim olamamalarıdır. Kadınlar üstüne çarşaf giyse bile yine de ona yan gözle bakacak erkekler vardır. Erkekler bakışlarını çevirmediği sürece suçlusu yine kadındır. Belki de giydiği çarşaf güzeldir? “O da daha çirkin bir çarşaf giyseymiş!” diyerek buna sığınacaklar.
Kadınlar üzerindeki bu kısıtlama ve karalamalar erkeklere de yapılsaydı böyle olmazdı nispeten. Ama sen sadece bel altından vurup erkeği sapık olarak niteledin. Bakan erkek suçluysa baktırmak için öyle giyinen kadının da ondan pek bir farkı yok hani
Bir de Osmanlıyı kadınlar yüzünden yıkıldı diyip kadınları aşağılayan malesef tarihçi demek zorunda olduğum insanlar var... Yazdıklarına tamamen katılıyorum kadınlar tarih boyu erkekleri yoldan çıkarabilen ve toplumun iyiliği için kontrol altında tutulması gereken insanlar olarak görülmüş erkekler kendi başarısızlıklarını zaten toplumda bir söz hakkı yok diye kadının üzerine yıkmıştır ama günümüzde git gide bu şartlar iyileşmeye başlıyor umarım ilerde bu iki yüzlülerin nesli tükenir de kurtuluruz
Saydığın filozoflarda kadın düşmanlığı olduğunu bilmiyordum şok oldum.. erkekler bizden fiziksel olarak daha güçlü yaratıldıkları için beyinlerini geliştirmeye gerek duymamış ve kas güçleri ile üstünlük taslamışlardır tarih boyunca.. öyle ki nice filozofların! bile bu acizliğe düşmüş olduğunu gördüm gerçekten yazık..
Yazında da belirttiğin gibi toplumda gerçekten herşey kadınların üzerine yıkıliyor en basitinden en zoruna kadar.. bir trafik kazası meydana geldiği zaman sürücü şayet kadın ise hemen "bak işte kadın sürücüymüş" diye triplere giriliyor halbuki en çok kaza yapanlar erkek sürücüler.. kadın bulaşığı bir gün yıkamasa kadınlık! yapmıyor olur ama erkek eve para getiremese "yazık adama onun da elinden bu kadar geliyor derler". Kadın bir gün yatağa girmese kocasına aldatma hakkı doğar, ama kocasından bir kolye istese erkeği maddi zora sokan kadın durumuna düşer.. gerçekten ben bu zihniyeti anlayamıyorum anlamak da istemiyorum...
Cidden bu konuda araştırma yapmanız çok güzel katılıyorum kadınlar geçmişte değersizleştirilmeye çalışıldı ama kadınlar eskiden çalışırdı anaerkil yapıya sahip çoğu ülke varken erkeklerin sonradan buna katlanamayıp ataerkile çevirmeye çalıştığı gerçeği var şu an da kadınlar hak ve özgürlük konusunda dayanışma içinde olması gurur verici erkeklerin üstün görüldüğü ve toplumun bu şiddetlere sessiz kaldığı ortamda kendimizi ifade edip bunun yanlış olduğunu ve şiddetin kabul edilemeyeceğini daha fazla ölümün cezasız kalmayacağını kadınlarında her işi yapabileceğini ve özgür bir birey olduğunu kavramaları lazım
He milattan öncesini diyorsun, ben Orta Çağ ve Yeni Çağ'ı baz almıştım ama günümüzde Yahudiler dışında anaerkil toplumların olması şaşırttı. Daha çok kabile şeklinde olsalar da bu sebeple pek duyulmadılar sanırım. Yazı için teşekkürler
Kadınlarımız çok çalışkan ve başarılı köylerde süt sağıp peynir yapıp satarak tarla biçip geçimini sağlayan çocuklarına bakıp büyütüp bir de sırtında çay taşıyan kadınlarımız ve köylerde aynı şartlarda çalışan ponçik ninelerimiz var. İstanbul gibi bir yerde çoğu iş yerinde kadınların ön planda olması ve daha kabiliyetli olması özellikle satış sektöründe kurumsal şirketlerde misal gayrimenkul danışmanlığı iletişim danışmanlığı vs vs o kadar kıymetli ki yaptıklarımız ne kadar değersiz görülürse görülsün fakat biz kendi yaptıklarımızın farkındayız başarımızın güçlü duruşumuzun farkındayız biz kadınlar birbirimize görünmez sicimlerle bağlıyız kim ne derse desin birimizin acısı hepimizin acısı olur birimizin başarısı hepimizin başarısı olur🤍
Bir erkek olarak böyle konuya değinip, paylaştığınız için teşekkür ediyorum... Evet kadınlar halen daha erkeklerden çekmeye devam ediyor. Çoğu kadın bu durumdan rahatsız bile olmuyor.
Çok anlamlı buldum ve samimi ve net ifadelerinde içinde bulunması ayrıca birebir gerçek düşünceleri içermesi ve örneklendirmeler de yapılarak kadınlara ışık olmak ya da bu yönde cümleler kullanmak çok anlamlı geldi kii o kadar olaya rağmen günümüz de de kadınlara yeterince değer verilmiyor ve hala gittikçe çoğalan cinayetler kadın istismarları durdurulamıyor ne yazık ki
Fiziksel güç olarak erkeklerden geri planda olmamız bizi ikinci cinsiyet değil de yan rol yaptı sanki. Ve toplumda bazen sayılmadık bile. Bu erkeklerin suçu da denemez çünkü günümüzde dahi kadınlar bile kendi değerlerinin farkında değiller.
Ya Bu Genelleme Yapılacak Bişey Değilki Yani Her Kadın Erkekten Çekmez Her Erkekte Kadından Çekmez Ancak Geçmiş Dönemlerdeki Durumlar Dediğin Gibi Cahillikten Kaynaklanmıştır