Gerek haberlerde, gerek bazı çevrelerde ezan sesinden rahatsız olanların olduğunu biliyoruz.
Bu konu hakkındaki düşünceleriniz neler?
Bu konu hakkındaki düşünceleriniz neler?
Dünyanın çok önemli bir gerçeği var ki bütün insanlar aynı şeyi düşünmezler. Ama bütün insanlar daha kolay bir yaşam adına birbirini anlamaya çalışmak zorundadır. Evet anlayamazsın, savunduğu şey saçma gelir, kendi doğrularına göre yaşamak istersin ki bu her insanın en doğal hakkıdır. Ama başkalarının kendi doğrularına göre yaşamasını da içine sindirmek zorundasın. Bu bir mecburiyettir arkadaşlar. Bundan ötesi yok! Ötesi kavga, savaş, anarşi..
Yorumların hepsini okudum ve çok üzüldüm. Yapmayın arkadaşlar. Hepimiz tek bir çatı altında ama farklı odalardayız. Ne ara birbirimize karşı bu kadar tahammülsüz olduk? Bizler yahudilerle hristiyanlarla yan yana yaşamış bir toplumuz camisi klisesi havrası yan yana inşa edilip ibadet edildi bu topraklarda.
Bakın "saygı göstermek" zorunda değil kimse ama "saygısızlık etmemek" zorundayız birbirimize. İnanmayabilirsin ama saygısızlık etmemek zorundasınız değerli inanmayan güzel arkadaşlar. Mevcut Türkiyemizde gerçek anlamda sosyal bir varlık olup yaşadığımız ortama uyum sağlamalı ve çoğunluğun kutsal saydığı değerlere kutsal kabul etmesekte saygısızlık etmemeliyiz.
Ateist bir arkadaşım senin evde beslediğin çok sevdiğin bir köpeğe hatta adını da oscar koyalım. Dışarıdan birisi senin köpeğine "it" dese ne kadar hoşuna gider?
Ben inançlı biriyim ve inançlı biri olmam inanmayan birine hakaret etme hakkı vermiyor. Aynı şekilde başka birinin ateist olması benim kutsalıma hakaret hakkı vermiyor. Bir sürü şey yazdım biliyorum ki kendi düşüncelene körü körüne bağlı olanlar için bu yazdıklarım da bir anlam ifade etmeyecektir. Ama belki okuyup bir nebze olsun öz eleştiri yaptırabiliriz.
Senin dinin insanlara dogdugundan ôlene kadar bu ulkede dayatiliyor
Sunnet bile zorla yapiliyor
Arap isimleri konuyor
Bircok duz okul imam okuluna cevriliyor
Parali yayin yapan plartformlarda bile dincilerin rahatsiz olmamasi icin sansur uygulaniyor ;
Ben bir deist olarak verginle bedava kitap mi aliyorum da sen ben dahil nice gayri muslimin vergisiyle dinini yasatiyorsun ! Biz senin dinine yeterince saygi duyuyoruz ! Bu ulkenin cogunlugu musluman falan degil ! A sindan z sine dayatilan bu dinin realitesi ozgurce tartisilabilir olsa ulkenin yarisindan fazlasi islamdan cikar resmen ! Yetti artik demogojiniz bir kürtculer iki siyasal islamcilar biz biktik laik turk ulkesinde sizlerin magdur edebiyatinizdan ! 5 vakit beni rahatsiz edemezsin ben nasil desibel kurallarina uyup komsumu rahatsiz etmiyorsam beni rahatsiz edemezsin ! Ezana mi kalkacaksin ezanli saat al evinde okut ! Kimseyi rahatsiz edemezsin kimseye din dayatamazsin kimseye gelenegini dayatamazsan ! İsraili boykot edecem diyerek insanlari magdur edemezsin ! Anladin mi guzel kardesim? Kiliseyle yan yana mi gorduk bizans halki fatihe kutsallarina dokunmamalari sartiyla acti kapiyi sonuc? Kiliselerin bircogu cami oldu nice gayri muslime islam dayatildi ! Gecin masali ya mahvedildi İstanbul ! Yeter ben biktim sizin bu masallarinizdan ! Ben sizin dininize yeterince saygi duyuyorum ama sen dinini kendi mulkiyet sinirlarinda yasamaya okey diyorsan sorun yok.
Saygiyi biraz da siz duyun gayrimuslimlere karsi artik.
Ezan sesinden rahatsız olanlar bu ülkede ezan dinerse yedi sülalemizi ipe dizerler haberleri yok Lan olum zaten ülkeye düşman olanlar ezan dinsin vatan bölünsün diye uğraşıyor neyin kafasındasınız ak başkasına gerek yok bizim ülkemizin kendi insanı bunu yapacak aferin size ezandan rahatız olup son ses müzik dinleyen çakma elitler sizi ezan gürültüsünden rahatsız olup konserlerde gürültüden haz alan çakma elitler sizi :D
Bu konunun çarpıtıldığını düşünüyorum. Kimse dine saygısızlık göstermez bana göre , çok hadsiz ve saygısız değilse. Ezan sesini gerçekten severim ama benim bile rahatsız olmuşlıuğum vardır. Eski evimde hemen bitişiğimde bir cami ve yakınlarda bir başka cami daha vardı. Aynı anda başlamadı hiç ezan. Ne sesi ayırt edebiliyorsun ne dinleyebiliyorsun. Ben evet rahatsız oluyordum o zaman. Uykumdan uyandıran bir gürültü haline gelmişti. Şimdi söyledim diye linç yerim. Ama fikrim bu. Dediğim gibi sadece İslamda değil diğer tüm dinlerde bundan rahatsız olmak HADSİZLİKtir. Ama istisnai durumlar var
Mevzuya Mehmet Akifçe yaklaşıyorum: "Bu ezanlar, ki şehadetleri dinin temeli, Ebedî, yurdumun üstünde benim inlemeli."
Sorumluyuz tüm bu davadan; yan gel yat osman, banena amman demek ne haddimizeydi ki...
Cevap
178Cevap
"... günümüzde yüksek sesli hoparlörle okunan ezan ve Kuran tilaveti müminin umduğu huzuru ve huşuu vermek bir yana kulakları tırmalamaktadır, rahatsız etmektedir.
Bu durum aşırı derecede ses kirliliği yapmakta ve beyin hücrelerini öldürdüğü için insan sağlığına zarar vermektedir."
www.star.com.tr/.../
**************
Benim fikrimi soracak olursanız sesi en az üç dört katına çıkartılmalı, mümkünse sokaklara her elli metrede bir hoparlörler kurulmalı.
👍👍
Ezan sesinden rahatsız olan kişi Atatürk’ü sevmeyenlere terk et ülkeyi diyor. Büyük ironi! Sen sevmeyebilirsin ama saygı duymak zorundasın. Azınlığa göre değil çoğunluğa göre hareket ediliyor. Bu ülke de müslüman çok olduğu sürece o ezanlar susmayacak ve sen sadece sevmeyeceksin. İstememe gibi bir lüksün yok.
👏👏👏
Ezan değildir o sestir, ben bile rahatsız oluyorum camilerde öyle berbat bir ses sistemi varki yanından geçerken çıkan ses insanın kulağını tırmalıyor ezanın kutsiyedide kalmıyor yani okuyan imama bir sus ulan diyesin geliyor hayır yani bir dünya bağış yapılıyor her cuma adam gibi bir ses sistemi satın alamıyorlarmı bu adamlar anlamıyorum birde bet sesli keçi gibi meleyen adamlara ezan okutuyorlar oda hoş olmuyor cehennem azabı gibi bir şey ezana en büyük saygısızlığı bu adamlar yapıyor yoksa uzaktan duyulduğunda kimsenin rahatsız olduğunu düşünmüyorum oluyorsa içine şeytan kaçmıştır😅
😒😒😒😒😠😠😠😠
@27KaraSevdam ne anladın acaba🤔
Keşke yazdığımı daha dikkatli bir şekilde okusaydın üzdün🙁
😞😞
Ezan sesinin kötü okunmaması için müezzinlerin eğitim alması ve sesini de bu şekilde yönlendirmesi gerekmektedir. Ancak ne yazık ki her güzel seslinin müezzin olmaması gibi, her müezzinde güzel sesli olamıyor. İnsanı rahatsız edecek zorlamalara girmemek konusunda da hem fikirim.
Okudum okudum üzülme tm 😶
@Psikologman ✌✌
@27KaraSevdam tamam😐
Suratını asma bende üzülüyorum bak tm kusura bakma 😶😶çiçek versem barışırmısın🌸🌸
@27KaraSevdam tamam sıkıntı yok🤗
Ezan sesinden rahatsız olan bir insanın İslam diniyle alıp veremediği birşey vardır arkadaşım. 🙄
Onlara üzülerek bildirmem gerekirki bu ülkede kıyamete kadar o ses dinmeyecek efem 🤗 isterlerse ülkeyi terk edebilirler büyük memnuniyetle karşılar hatta haber verirlerse giderken o günü özgürlük ve huzur günü olarak kutlarız diyorum efem 👍🏻
Tek sebebi var o da İslamofobik hastalığıdır. Bu hastalığı yaşayan herkes İslama Bağlı herseyden rahatsızlık duyarlar, gerek ezan sesi, gerek kuran sesi ve gerek iman sesi. İslam ile bağdaşan her ses onlar icin rahatsız edicidir.
Ve bu hastalık ise kişinin Beynen ve ruhen kendi kendine vermiş olduğu bir addır. Nitekim inançsız kimseler daha çok Irkcılık besleyen kimseler Beynen ve Ruhen Birseye saldırmak isterler. Ve hep bunun gayreti pesine düşerler.
Bu kişilerin Beynen Ve Ruhen temizlenmesi gerekir.
Ezan sesinden rahatsız olan ermenistan ya da vatikana gidebilir çan dinlemeye.
Ne demis şair;
Ruhumun senden İlahî, şudur ancak emeli: Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.
"Bu ezanlar, ki şehadetleri dinin temeli, Ebedî, yurdumun üstünde benim inlemeli."
Konu hakkında her görüşe, her inanışa eşit davranmayacak olan ve bilgisi olmayanlar lüften yorum yapmasın. Ezanın sesinden rahatsızlık duyulmuyor, ezanın gürültüsünden rahatsız olunuyor. Aleviler de oruç tutuyor mesela neden sünniler kadar yaygara koparılmıyor? Çünkü sizler kendinizden olana çok daha fazla tölerans gösteriyorsunuz bu din de olsa böyle ideoloji de olsa böyle particilik de olsa böyle... Neden inanmayanların ve başka dine inananların vergileri ile cami yapılıyor da, imamların maaşı ödeniyor bu ülkede başka dine inanan vatandaş yok mu? Onların ibadethaneleri için de aynı saygıyı gösterin önce... Aynısını başka dine mensuplar yapmaya kalksa 'din elden gidiyor' diye yaygara koparacak ilk tayfa da sizlersiniz. Sizler bu dünyanın kanserisiniz.
@DYıkıkt Kimseyi rahatsız etmiyor ise beni ilgilendirmiyor ancak laik devlet olmanın gereği her vatandaşa eşit imkanı sağlamaktır.
Zaten herkes icin ibadethane var. Sanki taşlıyoruz. O yobaz dediğiniz konyanın göbeğinde bile Alman kilisesi var. Hem de Alaaddin caminin karşısında. Ama çoğunluk sünni müslüman olan ülkede yaşıyorsanız siz de bize saygı göstereceksiniz. İtalyaya gidip ya da Amerikaya burada çan çalmanizi istemiyorum diyemiyorsan burda da zırvalamayacaksın.
Ne kadar nefret ettiğini yazında gördüm yazık zihniyetine
@DYıkıkt Neden taşlayasın zaten güzel kardeşim nasıl ki sen bu coğrafyada doğup ananın babanın büyüklerinin yolundan gidiyor isen bir başka coğrafyada yetişip burada iş güç kuran insanlar da aynı senin gibiler onlar da büyüklerinin yolundan gidiyor... Neden peki onların din görevlilerinin maaşları ödenmiyor. İbadethaneleri neden devlet ödeneğinden tamirat/tadilat edilmiyor?
Onlar geldikleri ülkeden para alıyorlar merak etme. Biz de bile almanya, hollanda, belcika, ve bircok ülkede oraya giden imamlarimiza devlet para veriyor. Ayrıca taşlıyoruz demedim, taşlıyor muyuz dedim. Erzincanda okuyorum nüfusun coğunluğu alevidir cemevleri vardır. Ramazanda kendi kahvehaneleri açıktır. Kimse de kimseden rahatsız değildir bunu demeye calisiyorum.
@DYıkıkt olması gereken bu değil midir? Neye inanırsa inansın hangi ırktan olursa olsun bu insan olduğu gerçeğini değiştirmiyor zira bunlar bizim bile isteye kendimizin seçebildiği şeyler değildir ayrıca bizim imamların maaşını ödediğimiz doğrudur ancak ilk gördüğün başka dine mensup başka ülkenin vatandaşı olan görevliye sorar mısın maaşını kim veriyormuş? Yanlış biliyorsun kardeşim Almanya'da kilise görevlileri maaşlarını devletten almazlar. Alevi dedeleri imamlar kadar maaş alamaz mesela hani nerede eşitlik? Biz de dahi farklı dine mensup din görevlileri ibadethanesinin vakfından maaş alır. Bu vakıfa para yatıranlar da o ibadethaneye giden cemaattir. Bilgin yoksa fikrin olmasın istirham eder, iyi günler dilerim.
@eda1998eh cami ve kilisenin faturasını ödeyince eşitlik mi sağlanmış oluyor? Cemevlerine neden camiler kadar ödenek çıkmıyor?
Biz bu ülkede doğduk, bu ülkede büyüdük ve hala burada yaşıyoruz. Bu sebeple tamamen kulaklar buna alışmış durumda ve rahatsız olmuyorum. Benim rahatsız olduğum şey yaşadığım yerde kadının biri bahçesine horoz almış ve her sabah 4 te başlıyor 8 e kadar ötüyor. Artık uyuyamaz hale geldim. Kaç kere uyardım laftan anlamıyor. Savcılığa gitmek şart oldu..
Ama sonrada bu ülkeye gelen birisi için ezan sesi rahatsızlık verebilir.
hristiyanlar haç takar kiliseye gider vaftiz eder çocuğunu herkes saygı gösterir bizim millet kadar değişik millet yok namaz kılan kılmayana oruç tutan tutmayana saygı göstermeli 1400 yıldır aynı kitaptan sorumluyuz hala anlamayan var kitabı ne kadar büyütülüyor bu olay ya Allah inancın varsa ibadet etmek istiyorsan edersin etmeyen etmez olay basit herkes bişeylere karışmaya o kadar meraklı ki saygı hoşgörü yok bizim ülkede o yüzden işte başımızdakiler dini kullanıp inek gibi sağıyor yıllardır milleti
Olabilir neden rahatsız olmasınlat ki? bir şarkıya da tahammül edemiyor olabilirsin. Onu duymak da seni rahatsız ediyor olabilir. Aradaki kutsiyet kavramını çıkartırsak ikisi de aynı şey bir farkı yok. Ya da kutsiyeti de dahil edelim. Hristiyanların inanışına göre de çan çalıyor. Bu da seni rahatsız edebilir. Ama ne sen rahatsız oldun diye onlar çan çalmaktan vazgeçer, ne başkaları rahatsız oluyor diye ezanlar susar. Herkse saygı duymak lazım.
Sevmeyebilirler çünkü Müslümanı geçtim imanlı olmayan birine bile hoş gelmez ses ama saygılı olmak zorundalar. Zamanında ezan dinmesin bayrak inmesin diye savaşıldı bu ülkede.
Ha ses sistemi sıkıntıdır, ses kötü geliyordur sıkıntı yok ama sırf ezan olduğu için rahatsızsanız buyurun ezan sesini dindirmeye çalışanların ülkesinde yaşayın.
Müslüman bir ulkede ezan sesinden rahatsiz olan kendi inandigi dinin yaşandigi ulkeye gitsin orada ezan sesi yok. Gidemiyorsa da sesini kesip oturacaksin aşşagi biz Turklerin ülküsü Bayrak inmez Ezanlar dinmez. Ezan sesini duymadigin an bilki ulke baskalari tarafindan işgal edipmiştir. O yuzden aptal aptal konusan o dinsizler Biplersin gitsin musluman olmayan ulkede yaşasin.
Size ezan sesinin niye kötü geldiğini anlatayım.
Eskiden yüksek binalar yoktu haliyle minareler en üstte olduğu için ses daha çok yayılırdı. Yani düşük ses bile uzaklara ulaşabilirdi.
Şimdilerde ise binaların yükselmesi yüzünden minareler daha altta kalıyorlar haliyle ses uzaklara gitmiyor.
Camideki Müezzin ya da hoca her kimse sesin daha uzaklara gitmesi için megafonu sonuna kadar açıyor malesef. Sesin yükselmesi demek malesef bozuk ses çıkması demektir. Malumunuz megafondan çıkıyor sesler düzgün bir hoparlörden değil.
Bu sefer uzaktakiler sesi duyabiliyor ama yakındakiler ise malesef uğultu cazırtı ve kulak tırmalayıcı bir ses duyuyorlar. Haliyle bu da rahatsız edici bir durum haline geliyor.
Düşünün sabah 7de kalkıp işe gideceksin ama kulak tırmalayıcı bir ses yüzünden her sabah 5te uyanmak zorunda kalıyorsun.
Zamanında Aselsan bayisinde çalışır iken cami megafonlarının telsiz ayarlarını yapardık. Megafon sistemi telsiz sistemi ses ayarları vs hepsini biz yapardık.
Öncelikli amacımız esan sesinin anlaşılabilir düzgün şekilde çıkmasını sağlamaktır.
Yani ezan sesinin mümkün olan en yüksek seviyede düzgün ve kulak tırmalamayacak şekilde ayarlarız.
Tabi şikayetler direk bize gelirdi 5 vakit namazındaki adam bile şikayet ederdi ezan sesini.
Gidip baktığımızda İmam ya da Müezzinin sırf uzaktakiler duysun diye sesi sonuna kadar açtığını görürdük.
Şikayet edilen ezan değil ezanın bozuk sesidir bunu öğrenin.
Çok yüksek seste okunmasına karşıyım. Ezanın anlamını bilmeyenlerin ezan okunduğu esnada müzik dinleyen insanlara tepki göstermelerine veya birbirine saygısızlık etmelerine (küfür gibi) karşıyım. Ezanın kendisine karşı değilim. Ayrıca, Alevilere "mum söndü" denen iğrenç yakıştırmayı yapan mahlukların ve başka dinlere ait ibadethanelerin Türkiye'deki varlığından rahatsız olanların sadece ezan sesini savunmalarını oldukça ikiyüzlü hareket olarak görüyorum. Bu kadar sert tepkiyle olumsuz eleştirilerin üstüne bir de rahatsız olanların ülkeden siktirip gitmesini söyleyen insanlara başka türlü tepki gösteremiyorum. Eğer dine karşı saygısızlık söz konusuysa, başka dini akımlara yapılan saldırıları ve tepkileri de eleştirmeniz gerekir!
Müslüman bir toplumda yaşıyoruz. Gereksiz boş laf yapmaya lüzum yok rahatsız olan gider başka yerde yaşar. Ezan sesinden rahatsız oluyorlarmış oool istediğin kadar ol. Bende bunu söyleyenin maneviyatından şüphe ederim. Sen istediğin kadar rahatsız ol bu ülkede değişmeyecek şeyler vardır. Önce Türklüğünü bil sonra Müslümanlığa saygın olsun.
Yorumlara bakıyorum da beğenmeyen gitsin diyenden kafir diyene. Yazık bu ülkeden bir bok olmaz. Bu çağda bu teknolojide ezan gereksizdir. Arap ülkeleri bile artık ezan sesini kısıyor. Ezan okunan ülkede hayvan tecavüzü, kadın cinayeti çocuk tacizi zirvede. Ne ezanmış Müslümanlık yaptınız tebrikler. Namaz kılmayan inanmayan yaşamasın zihniyeti sonra da islam hoşgörü dini deyince kim inanır. Seveyim böyle hoşgörüyü millet boşuna deist olmuyor
sende git çan sesi dinle senın ayrıcalıgın yok emın ol.
ezandan değil megafonla çok yüksek sesle okunmasından rahatsız oluyorum megafon bunlara göre gevur icadı değil mi? her şeyi eski usüllere göre yapacaksak imamın ezanı minareye çıkıp hiçbir alet kullanmadan okuması gerekmiyor mu? madem teknolojiyi kullanacaksın o halde herkes alarm kullansın ezan vaktinde alarm çalsın o şekilde camiye gitsinler. diğer türlü şu an yapılan ikiyüzlülüktür
Ben oluyorum. Bunun inançsız olmamla ilgisi yok. Ezan, müzikal olarak etkileyici bile geliyor.
Ama o kadar yüksek sesle söylüyorlar ki, cam pencere kapatsan da konuştuğunu anlayamıyorsun.
İnsan evinde film izleyebilir, müzik açmış olabilir, evin içine müdahale edince rahatsız edici bir hal alıyor.
Bu arada ezan makamlarını mükemmelleştiren ve yayan da Osmanlı'dır.
Rahatsızlık ezandan değil kötü sesten, makamsız okunmasından ve olması gerekenden yüksek desibelde olmasından ötürüdür diye düşünüyorum.
Ayrıca inanç bakımında da sevmeyenler olabilir. Normal değil mi sizce? Sizin her inanışa saygınız mı var sanki? Aşağıda gördük olmadığını.
Müslümanlık hoşgörü dini ama nasibini almayanlar kendini belli ediyor. Beğenmeyen defolsun gitsin demek neyin çözümü? Sizden olmayana, sizin inancınızı paylaşmayana saygı bu kadar mı zor?
Reklam için yapılan hareketler bunlar. Ne bu kişilere, nede çıktıkları haber veya programlara prim vermiyorum. Tüm inançlara saygım sonsuz, insan olarak kimsenin inancına veya ritüellerine dil uzatma hakkım (ız) olmadığını biliyorum. Dil uzatanlarıda insan olarak muhatap almıyorum.
Tamam da birader, burada söz konusu şey bir inancın mensupları gösteriş yapacak diye insanların günde beş kere rahatsız edilmesi
Kimsenin mi bir şey demeye hakkı yok?
Ulan alevlerin en iyi yanı bu ülkede şu işte, daha çıkıp ortalığa düştükleri i görmedim ne yapıyor isele rkendi aralarında. Ama maşallah Sünni Müslümanın sonuna kadar ses açıp milleti rahatsız etmesine laf bile edilemiyor
@Ragnar_Lodbrok Avrupada yaşıyor isen çan sesi ve ezan sesini duyarsın. Orada kimse kimseye rahatsız oluyorum demez. Dinsiz olanlar dışında kimse Allahın adını duymaktan rahatsız olmaz. Ses diyorsan tüm şehri susturacak bir yöntem bulun. 5 dakika ezan rahatsız ediyorsa 24 saat araç sesini ne yapacaksın?
Öyle bir rahatsızlık olamaz. Burası Müslüman Türk Vatanı. Ezan sesi , camıler bu ülkenin tapusudur. Rahatsız olan pamuk tıkasın. ( Kulağına ) ben , Kadıköy'de çalıştığım sokağa ezan sesi gelmiyor diye elli defa şikayette bulundum. Sonunda düzelttiler.
avruıpada amerıkada rahatsız olmuyor kafır dedıgımız ınsanlar.. inanca saygı dıyorlar! bız sasırmıs bır toplumuz artık.. yuzde doksandokuzu musluman bır ulke soylemı rafta! estırmezsem olmaz ama! bu ulkeden ne bayragı ındırebılırsınız! nede ezanı susturabılırsınız! işte o kadar!
Ezan sesinden rahatsız değilim ama biraz sesi kısılmalı. Bizim hemen arkada cami var. Sabaha doğru okununca, uykudan uyanabiliyoruz. Bir de 180 bin cami olmamalı bir ülkede. Türkiye'deki cami sayısı 9 bine düşürülmeli. Almanya'da da 80 milyon nüfus var ama 9 bin klise var sadece. Biz de Almanya'daki gibi 9 bin camiye sahip olmalıyız bence.
Bir hükümet en fazla bütçeyi diyanet işlerine ayırıp, okulları imam hatibe çevirip, en son 100.000 olan imam sayısını ( 2018 verisidir) arttırmaya yönelik çalışıyorsa, ülkesinin çocuklarının geleceği için yatırım yapmıyorsa, ar-ge denen şey saçma sapan projelerden ibaretse, artık adaletten söz edilmiyorsa, mahalle başına bir cami olsa ne olur? Müslümanız ama hakkıyla yerine getirenler nerede? Ancak laf işte... Dediklerine katılıyorum. Sayı değil kalite önemli olan.
@Amorcita Haklısın, doğru diyorsun. Çok güzel ifade ettin. Seninle aynı görüşteyim. Bütçeyi sinemaya, tiyatroya, üniversitedeki eksikleri tamamlamaya ayırsalar, hastane, yol, viyadük vs yapmaya ayırsalar daha iyi olurdu her şey. Ama yatırımları hep yanlış yerlere yapıyorlar.
Ne yaparsa yapsınlar ne söylerse söylesinler. Bu ülkede şu değişmeyecek; Ezan dinmez, Bayrak inmez, Vatan bölünmez.
Yaşadığım apartmanda bir bebeğin uyanmasına neden oluyor. Sabaha karşı ne zaman ezan okunsa yan komşunun bebeği ağlamaya başlıyor. Eğer uyumaya çalışıyorsam ben de rahatsız oluyorum. Sesi biraz kısık olsaydı daha iyi olabilirdi, en azından insanların uyuduğu vakitlerde.
Mesele ezanin kendisi değil sesinin yüksekliginde hopörlürle yüksek ses dalgasi rahatsiz ediyor vardiyali calisiyorum gecem gündüzüm belli değil yüksek sesle okunan ezan sesi beni uyutmuyor yoksa kimsenin ezanla derdi yok desibelini bitaz azaltmalari gerekiyor
Ezandan rahatsız olan defolsun gitsin bu kadar da katıyım diğer dinlere nasıl saygı gösteriyorsak İslama da saygı göstermek gerekir Müslüman olmayabilirler lakin ezandan ne demeye rahatsız olunur İslam var olduğu sürece kıyamet kopmadığı sürece Ezanlar Dinmeyecek Bayrak İnmeyecek
Ben bunlardan biriyim. Haklı olduklarını düşünüyorum.
Bet sesli bir müezzinin avazı çıktığı kadar bağırmasına gerek yok ezan okuyacağım diye.
Hele kimi camilerin yanından geçiyorsa iz hocanın keyfi gelip ezanı bitiresiye kadar kafanız tam manasıyla zikiliyor
siktirsinler gitsinler klisenin yanına taşınsınlar.
@MehmetTürkDERLER Bir de böyle moronlar var. Kimseyi bir yerde kovamazsin. Ki adam kiliseden de şikayet edecek belki?
Ben Odessa'da kilise yanında da yaşadım pazar günü tangirdatttiklari cana da aynen sinir oluyordum.
Ama kabul etmek zorundasınız, ezan kilisielerden çok daha beter bir taciz unsuru.
Kimseyi de bunu dile getirdi diye yaşadığı ülkeden kovamazsin ülke senin babanın malı değil mk çocuğu seni
Lan ya oğlu seni ezandan rahatsız olan gitsin Fransa’ya
ya
ya
A. yav
Mkın oglu
@MehmetTürkDERLER Ezan dinlemek isteyen zittirsin gitsin Arabistan'a ki orada daha düzgün okuyorlar.
bizim ordaki caminin hopalörlerinden kulağı çok rahatsız eden sesler çıkıyor 2 senedir söylüyoruz amfiyi hoparlörleri değiştirin diye videodaki gibi olsa canım kurban alt camilerde sorun yok söyleyince din düşmanı muamelesi görüyoruz o kadar da cahil insanlar
Bazen aşırı yüksek sesli, cızırtılı ve gerçekten rahatsız edici olabiliyor şimdi kendimizi kandırmayalım. Gecenin bir yarısı caart diye cızırtı kopu verince insanların tepki vermesi normal.
Daha kaliteli sistemler ile çalınmalı ezan.
Farkındaysan çalınmalı diyorum çünkü çoğu camide ezan okunmuyor merkezi sistem çalıp geçiyor.
dini inancım agnostik dolayısıyla diğer dinlere bakış açım bana saygısızlık olmadığı sürece hoşgörülü bunun aksini iddia etmek özel haklara saygısızlıktır. çanda çalabilir müezzin ezanda okuyabilir isterse davul zurna eşlikte edebilir bana ne. kiliseyede girip çıkarım camiyide ziyaret ederim patrikte yaparim o benimle onun arasında sırdır. sözde kulları bana âkil empoze edemez. şöyle ayiklayalim bakalim temizinden engelleme postuna hoş geldiniz.
Rahatsız olan insanlara da hak veriyorum evleri camiye çok yakın oluyor ve sesten kendi seslerini bile duyamıyorlar hele birde müslüman değillerse rahatsız olmaları çok normal. Ama ezan sesi katlanılıcak şekilde olduğu halde şikayet ediyorlarsa yapacak bir şey yok ülkemiz müslüman bir ülke olarak geçiyor
Ben rahatsızım Türk Müezzinlerin sesinden ve bunları bilerek getiren hükümetten. Ezanı dinlenmeyecek hale getiren anlayış kahrolsun. Nasser El Qatami gibi okuyan mı yok sanıyorsunuz ülkede, binlerce var ama güzel okudukları için müezzin olamazlar.
www.instagram.com/.../?igshid=1kstcm0vm0b19
Bizim oradaki müezzin boğazında iki kilo balgamla okuyor "voeeeyyyhhh" diye. Sesi çatallaşıyor bağırdıkça, bir de g*tünden makam uyduruyor bazıları. Sana hak veriyorum. Kap şukunu
Valla o bölgelere turizzz gelse cringe olur "fak dis pıleys aym aut" diyerek ülkesine geri döner.
Şayet ses kirliliği yaratacak kadar yüksek ve yaşadığımız ortamlarda sürekli devam ediyorsa o zaman elbetteki haklılar. Aksini iddia edenler empati ve mantıktan uzak zavallı insanlardır diye düşünüyorum. Çünkü iyi insan olmak adil olmayı da gerektirir.
Haşa hiç kimsenin haddine değildir. Sadece durum şu yani en azından benim adıma, camii hemen evimin karşısında. Aramızda 100 metre yok. Sesi oldukça yüksek. Yani karşı mahallede ki camiiyi hiç açmasalar bile yeter herkes duyar sesini. Sesi her mahallenin kendi camiisinden duyabileceği kadar açılsa yeterli ama biz civar mahallelerin camiisini de kendi camiimizi de evin içinde hissediyoruz.
Çan sesi kadar rahatsızlık verdiğini düşünmüyorum, Çan sesini iş yeride paydoslarda çalan zil sesi gibi emrivaki geliyor bana, bazı camilerde hoparlörler kötü olunca ya da hoca ezanı Güzel okumayinca kulağa hoş gelmeyebilir. Ben genelde rahatsızlık duymuyorum, her dine saygım var her hangi bir dine inanan diğer dinlere de saygı duysa bu kadar fazla sorun çıkmazdı her konuda
Tek söz
Bayrak inmez, ezan dinmez, vatan bölünmez !!
Bizde onlardan rahatsız oluyoruz. Yallah arabistana diyorlar ya her defasında. Bende onlara yallah gavur memleketlerine diyorum. Gavur oğlu gavurlar.
Gerçek Kültürümüz dışında olan herşey beni rahatsız eder! Buna ezan da dahildir! Biz Arap değiliz! Neden arapça okunuyor bu sorugulansin ilkönce? Ben öz TÜRK'ÜM VE BUNDAN GURUR DUYUYORUM!!! TEGRİ VE TÜRKÇE BENİM ANA VATANIM!!! yobazlastiniz iyice arapça ve arap kültürünü içinize empoze etmekten!
UYANIN ARTIK!!! BURASI """"""""""TÜRK'İYE""""""""""""🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Yani ezan gurultu kirliligi olan ya da kimse kusura bakmasin ama rahatsiz olunca bir ses degil ezana saygi gosterir gostemezsin o herkesin kendine kalmis rahat oluyrsanda kapat camini pencereni bitene kafar ac muzigini ne bileyim benim gorusume gore rahatsiz oluncak birsey degil. yani musluman bir ulkedesin ve muslumanlarin namaza cagirilmasi icin gerekli birsey
kulaga hos gelmeyen seslerin insanlari rahatsiz etmesi normal bence
burada sorun cogu zaman ezanda degil zaten ezani okuyan kisi de ya da son sesi acip okumaya calismasinda
ezani ciplak sesle okusalar ya da iyi bir duzenek kurup okusalar kimse rahatsiz olmaz.
sorunda burda zaten bizim burda birkaç sokak arayla 3 cami var ezan vakti olunca hepsi ayrı ağızdan bağırarak okuyor sesler birbirine karışıyor sanki yarış yapıyorlar ezanın yapısında olan ahenk kayboluyor. ama 3 camiyede ayni kişinin sesini verseler çok güzel olacak karmaşıklık olmayacak.
başka bir yerde de yine cami fazla olduğunda ezan vakti gelince bir camiden ezan okunduktan sonra diğerinin okumaya başladığını gördüm bu da düşünülebilir ama vakit geçmiş oluyor.
birde ezanı herkes okuyamıyor malesef gidin sultanahmete sonra gidin başakşehire farkı anlarsınız
Camiden ezan sesi degilde 7/24 müzik sesi gelse birisi de ben rahatsiz oluyorum demez ama.
Iste yok ben ateistim deistim bilmem neistim hep bu sacma sapan seyler yüzünden.
Zaten bu tür seyleri secmelerinin nedeni de islami gerekcelerin islerine gelmedigidir
Cok yuksek bir sesle okunup gunde bes vakit militarist bir dominantlik soz konusu. Hoparlorlerden bagiriyor resmen. Bazen sicriyorum. Her zaman okuyanin sesi de guzel olmuyor. Minareden cikip okusunlar, sikayetim olmaz ama bu sekilde benim de hosuma gitmiyor.
Rahatsız oluyorsa bile içinde yaşamasını tavsiye ediyorum. Ben herkesin dinine saygı duyuyorsam, misyonerliklerine sesimi çıkarmıyorsam.. Kendime saygımdandır.
Ha karşımda saygısını bozan varsa bende bozarım... Çok rahatsız olan da varsa kimsenin keyfi için ezanı susturmuyoruz.. Yunanistan kapıları açar merak etmeyin..
Bakın arkadaşlar cami de ezanda insan için doğrumu amaç belli insanı namaza davet etmek ve hatırlatmak şimdi herkesin teli var saati var hadi diyelim yok bu ezanın bir ses desibeli olmalı 80 ni geçemmeli ama bakıyorum bazen bangır bangır insanın kulağını delen ses yani ne konuştuğunu duymuyorsun camiler bin yıl önce lazımdı ama şşmdi okadar gerek yok israf !!! şu an 200 metrede bir cami var ne gerek var demi
Ezan sesinden rahatsız olmam ama bazı camiler sesi çok açıyor dineyip dua edeceğimize kulağımız tırmalanıyor, en sevdiklerimin sesi bile bağarınca rahatsız ediyor, ve bir de gerçekten bazı müezzinler çok kötü okuyor. ezana hakarettir. Daha iyi denetlenmeli.
İnançlı bir insan olarak söylüyorum. Eğer müezzin ezanı bir rutin gibi görür aşkla okumazsa bende rahatsız olurum. Ki ne yazıktır öyle müezzinler var. Ezan okumak makam işidir ezan bir sanattır ve müzik kulağı ister herşeyden önce iman ateşi ile yanmak ister. Bana göre ezan okumak herkesin harcı değil.
Ezanın kendisinden -hele de güzel bir ses ile okununca- rahatsız olan yok ya da çok azdır. Onlara da Allah doğru yolu göstersin. Bununla birlikte çok yüksek desibelde, kötü bir ses ile okunan ezanı ben de bazen garipsiyorum. Buna bir tedbir alınabilir.
Bazı insanlar bu durumları farklı algı yarata biliyor ezan okunmasından hiç bir müslüman rahatsız olmaz zira yüksek ses de veya evinin yanında yüksek sesle okunmasından belki rahatsız olan vardır. Netice de ezan müslümanları uyarmak amaçlı okunuyor yani namaz vaktinin geldiğini haber veriyor
Düzgün ses sistemleriyle okunursa daha az rahatsız edici olur inanmayan vatandaşlarımız için. Sabahın köründe kimse inanmadığı bir dinin “gürültüsüyle” uyanmak zorunda değil fakat diğer bir yandan o bölgedeki inanan ve sabah namazına kalkanların sayısı daha fazlaysa okunmalı elbette. Bu da dinin bir gereği engellemeye kimsenin hakkı yok.
Bazı müezzinler var ki allah affetsin gerçekten berbat okuyorlar müezzinlik ünvanı verilmeden önce kişiler yoğun bir musıki eğitiminden geçirilmelidir fakat orta halli veya güzel okuyanlardan da rahatsız olanlar varsa da inançlara saygılı ve eşit yaklaşmaya davet ediyorum öylelerini
Ezan sesinden hic rahatsiz olmadim lakin
Ancak ezan okuyan kisininde bu isin egitimini almis olmasi lazim. makama uyarak okunan ezan kulaga hos geliyor
Birde duz sekilde okunmasi hele de hoperlor ayari eksikse kotu oluyor
Diye dusunuyorum
Çoğu abartıyor ama bizim buradaki camide 1 sene boyunca haddinden fazla açtılar, babam namaza gider arada bir kaç dedi yanaşmadılar, ısrarcı olunca da ezana karşı derler zaten. Tamam ezan sesine gereksiz karşı olanlar var da ne olursa olsun rahatsız olamazsın diyenler var internette görüyorum onlara inat rwkor desibel açacan aslında. 😀
Eksileyenler kimler acaba? Yanlış anlamaya çok müsait bir milletiz.
Dini İslam olan bir ülkede yaşayıp, ezan sesinden rahatsız olanlar ülkeyi terk edebilir. Ezan sesi bana her zaman huzur verir.
Ülkelerin dini olmaz hanım abla, bireylerin dini olur.
@CanMontana Bireyler nerede yaşıyor zeki evladım? Sen ateist olabilirsin, deistte olabilirsin ama bu yaşadığın ülkenin dininin islam olduğu gerçeğini değiştirmez
Ülkeler, devletler (3. dünya ülkeleri hariç) yasa ile yönetilir yasalarımızda böyle bir ibare olmadığını belirterek tekrar ediyorum her ne kadar tam olarak uygulanamasa da Türkiye Cumhuriyeti devleti laik bir devlettir laik devletlerin resmi dini olmaz.
@CanMontana Bu Cumhuriyet Diyanet işleri başkanlığını resmi bir kurum haline getirmiş devlettir. Şimdi çıkıp devletlerin resmi dini olamaz diyemezsiniz. Bundan 10 sene önce bizzat T. C nüfusunda resmi din olarak "İslam" ibaresi geçtiğini yok sayamazsınız. Şimdilerde bu hâkkı tanıyanların ihaneti bu gerçeği yok saymanıza sebep olamaz...
Benimkinde hala islam yazıyor 😊
Ne hikmetse özellikle bu cumhuriyetçiler ezandan çok rahatsızlar. Türkçeleştirmeye kalktılar sesini kısmaya kalkyılar ortadan kaldırmaya kalktılar. Sanki Türkçe okununca camiye gelecekler 😂 gelmeyin lan eksik kalın
@Mad_Soldier İşte bu tip zihniyetler yüzünden şu an insanların dini duyguları üzerinden siyaset yapanlar çoğaldı. Çünkü dini islam olan bir ülkede laiklik adı altında resmen İslam düşmanı propaganda yapılıyor. Laiklik din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmadan yürüyülmesidir, dinsizlik demek değildir. Bu ülkede biri çıkıp laikliği savunsa hemen din düşmanı ilan edilir. Neden? Çünkü bir insan Cumhuriyet' i müdafaa ediyorsa müslüman olmaz, herhangi bir dini tapınma biçimi olarak seçemez. Ya deist olmalıdır ya da ateist.
Akşam burada genç bir kız soru açmıştı. Annesi namazında niyazında olan bir kadın, Atatürk ile alakalı bir cümle sarfettiği an kıza " "Atatürk ateistti, onu savunuyorsam dinden çıkarsın" gibi bir cümle sarfetmiş. Dinden çıkmayanları da gördük biz. Biz böyle birbirimizi asimile etmeye çalıştıkça din üzerinden nemalanmaya çalışanların nesilleri hiç tükenmeyecek. Bize cennet de vaat edecekler, Huri de, Nuri de...
Bu güzel nimeti her duyduğumda ağlarım. Özellikle gece vakti sabah ezanını bekler dinledikten sonra huzunlenir. Diz çöker Allah'a şükürler dualar ederim. Bu yüce nimetten rahatsız olanlar ise ancak kalpleri mühürlenmiş olanlardır. Allah'tan da onlara hidayet gelmez
Rahatsız olabilir haklıdır.
Ezandan, düğünden, gürültü çıkaran her şeyden rahatsız olabilir insanlar. Belli bir kitlenin dini inancı diye hoş görülmesini istiyorlar fakat, hoş görülsün diyenler kilise çanı dinlese kaç gün hoş görecek orası önemli bir nokta.
Şu güzel ezanın anlamını ve Namaza davetin yüce Yaradan Allahımız olduğunu bir bilebilseler ve anlayabilseler keşke...
bukadar yoldan çıkmışlıklara, isyanlara ve baş kaldırmalara rağmen ne kadar Alşm ne kadar Sabırlısın Rabbim...
Belgıratta can sesi duymaktan biktim ama herkezin dininie saygi duymak gerekir buralar zamaninda bizimmis koca osmanli kalesi ve osmanli caddesi var 155 cami varmis 1 tana kalmis gecen grmek icin kiliseye gittim de yok canim ya bizde dusunsene sortla sudyenle camiye gidildigini telefonda dinliyorum ezani baska ülke yok arakadaslar NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..
Rahatsız olmuyorum bilakis huzur buluyorum... rahatsız olanlar ezan okunmayan ülkeye taşınsınlar bu ülkenin huzuru ezanlarla var oldu ve bu şekilde devam edecek...
Tarihi yarımadada mükemmel müezzinler var ve hakikaten ezan bitmesin istiyorsun. Süleymaniye, sultan ahmet ve fatih camilerinin yakınındayken ezan sesini duyunca tüylerim tiken tiken oluyor. Bir de bizim mahallenin imamı var. Adama silah zoruyla okutuyorlar ezanı sanki. Birde patlak ve cızırdayan hoperlörler var tabi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar