Zaman mı para mı? Hangisinden tasarruf etmek sizin için önemli özellikle seyahat ya da tatillerinizde?
Seyahatlerinizde paradan tasarruf etmek için uçak yerine otobüsü tercih eder misiniz?

Bundan 8 / 10 yıl öncesine kadar Bu geçerli bir kuramdı belki ama günümüzde geçerliliğini yitirdi. Özellikle bu pandemi sürecinde otobüs bilet fiyatları uçaktan daha pahalı oldu. Ben sürekli seyahat ediyorum ve bu seyahatlerimi uçak ile yapıyorum. En son Adana'dan İzmir'e Pegasus Havayolları'ndan 89 TL. bilet aldım. İstanbul'dan Adana'ya da en son uçuştan 4 gün önce 104 TL. bilet aldım. Otobüs bileti ise her iki şehir için 110 TL. Ve sık sık kampanya oluyor. Tıpkı sezon sonu kıyafet indirimleri gibi bir sonraki sezonun biletleri 4 - 5 ay öncesinden satışa sunuluyor. Gerçekten çok komik rakamlara bilet alınabiliyor bu kampanyalar sayesinde. Yeter ki gideceğiniz zamanın kesin tarihi Sizin için önemli olmasın.
Benim seyahatlerim hep plansızdır ve biletlerimi birkaç ay öncesinden satın alırım satın aldığım tarihin çok önemi yoktur. Genellikle kampanya olduğu zaman bilet satın alırım, kampanyaları değerlendiririm. Kampanyalı biletlerin uçuş dönemi ne zaman ise o zamana bilet alırım ve o tarih geldiğinde gitmemi engelleyecek bir durumum söz konusu olmadığı için giderim. Bileti alırken de şunu düşünürüm, o tarihte bir engel çıkacak olup gidemezsem dahi bileti açığa alma, cezasız farklı bir tarihe erteleme (bu durumda sadece iki bilet fiyatı arasında varsa ücret farkı ödeniyor), değiştirme ve iade etme haklarımı kullanabilirim.
Aynı şekilde yurtdışı içinde gittiğim ülketarihe. e 500 ile 700 TL arasında gidiş-dönüş bilet alıyorum sürekli. Pandemi nedeniyle birkaç kez iptal olan uçuşlar oldu. Bu durumda da satın almış olduğunuz bileti uçuş tarihinden itibaren bir yıl sonrasına kadar istediğiniz bir tarihte hiçbir ücret ödemeden kullanabiliyorsunuz.
Hatta bu yorumumu yazarken şu anda Pegasus uygulamasından Adana - İstanbul ve Adana - İzmir için bilet fiyatlarına baktım Pazartesi günü için İstanbul'a 170 çarşamba günü için İzmir'e 165 TL. e bilet var. Biraz ileri bir tarihe gidince, örneğin 5 Nisanda 154 TL. 21 Nisan tarihinde ise 145 TL. bilet var. Ve bu gece sona eren bir kampanya vardı mesela. Yurt içi uçuşlarda %30 indirim vardı bu fiyattan. Ancak tekrar söylüyorum herkes için bu seyahat esnekliği geçerli olmayabilir tabii ki
Elbette Türk Hava Yolları'ndan bilet almaya kalkarsanız Bu rakamları 3 ile çarpmanız gerekecektir. Hele yurtdışı söz konusu olduğunda çekinmeyin 5 le çarpın.
Kesinlikle, özellikle firmalar kendi aralarında anlaşıp bazı rotalardan bilinçli olarak çekildiler ve bir diğer firma orada tek kaldığı için fiyatı üçe katladı ben daha önce otobüs ile Ankara seyahati 60 tl iken 39 tl’ye sürekli Adana Ankara arasında bilet alıyor idim. Daha sonra pegasus Ankara’dan çekildi Türk hava yolları da sadece Anadolujet aracılığıyla günde bir adet sabah saatine uçuş koydu. Tabii ki bunun karşılığında da Türk hava yollarının direk uçuşları iptal ettiği şehirler var karşılıklı paslasıyorlar. Hal böyle olunca da ya zaruri ise bazen Adana’dan Ankara’ya gitmek için önce İstanbul’a uçuyorum İstanbul’dan Ankara’ya aktarma yapıyorum ya da işim kısa ise araç kiralayıp işimi halledip geri dönüyorum öbür türlüsü çok külfetli. Ama yazımda da belirttiğim gibi bu hususlar benim durumuma uyduğu için avantajlı geliyor.
Her ne kadar Hava yolları seyahati alternatifler arasında zaman ve konfor olarak cazip görünsede bütçe hepimizin kolladığı ve öncelik verdiği durumlar arasındadır.
Yurt içi seyahatlerde uçak taşımacılığı pek sarsıcı değil lakin Yurt dışına çıkışlarda rakamlar oldukça değişken ve pahalı sayılıyor fikrimce.. Karayolu imkanları da haliyle zor ve zaman alıcı ve birçok prosedüre tabi..
O sebeple yurt içi ve dışı seyahatlerde fikirler değişkenlik gösterir.
Bana uçak daha cazip geliyor..
Sadece bilet ücreti olarak kıyaslandığında tabii ki otobüs daha cazip gibi görünebilir. Ama artık uçmak çok ve pahalı bir hizmet değil. Tabii ki insanların bütçesini bilemeyiz. Ama yolda yapılan harcamalar da düşünüldüğünde uçağın da pahalı bir şey olduğunu söyleyemeyiz. Çok hassas bütçeler yapmak zorunda olmadığım için Ben kesinlikle uçak derim. Uçakaracımla giderim ama otobüs çok tercihim değil. Önce zamanı otobüste geçiremem.
Vaktim varsa değişiklik olsun diye otobüs ile yolculuk ederim. Severimde uzun yol yapmayı. Ama bolca zamanın yoksa uçakla giderim. Artık uçak ve otobüs arasında çok bir fark yok. Uçak bileti bı tık pahallı olabılır ama dinlenme tesislerindeki yemek ve çay fiyatlarına bakarsak uçak daha hesaplı oluyor.
Cevap
62Cevap
Otobüsle yolculuğun çekilir bir tarafı yok, bana Çin işkencesi gibi geliyor, olmadı yerde sıkışıyorsun hadi muvavine söyle kaptana söylesin ihtiyaç için durmasını, eskiden otobüsele yola çıkmazdan bir gün öncesi sıvı şeyler tüketmezdi yinede belli olmuyordu sıkışma olayı, uçağın gözünü seveyim murad kavuşturan, bin bir saat an geç birbuçuk saate Türkiye nin hangi ucu olrsa olsun oradasın
Tek başıma gideceksem uçağı tercih ederim. Ancak ailecek gidilecekse biraz fazla fiyatı olabilir.
otobüsle 5-6 saate kadar olan yerlere giderim
yolculuk daha fazla sürcekse kesinlikle uçak tercihimdir
çünkü otobüsle gidince yolda bi yerde yemek yiyosun yine aynı fiyata geliyor
Özellikle zaman nakit diyebilirim çünkü zamanında yetişmek bazı nakit olaylarını çözebilir. Nakit dersem eğer vaktimin bol olduğu anları tercih ederim...
Annemle yolculuk yapıyorsam istersek fizana gidelim uçağa bindirmez otobüsle gideriz 😂 ama ben uçağı tercih ederim pandemi de uçaklar otobüsten daha uygun 😀
☺️☺️☺️☺️hiç uçağa binmediğim için hep kendi aracım ya da otobüs kullanıyordum ta ki Çin seyahatime kadar, evet daha rahat daha ekonomik ve daha hızlı ve tasarruf etmeye değmez
Her zaman ki tercihim uçak, uçaklar çok hijyenik ve zaman acisindan iyi kabin memurları çok nazik yolcuya karşı ve uçak ayrı bi güzel,
Nette. Uçak bileti baktığınızda. Bir dahaki sefere gizli moddan bakın sistem sizi tanirsa fiyat artar
Uçak daha hesaplı olabiliyor kısa süreli olmasından dolayı yol yorgunluğu da az oluyor o yüzden uçak daha iyi
lanet olsun parasına, ucak kadar güzel bir şey mi var.
10 saat otobüs yolculuğu çekeceğime 40 dakikada gideceğim yere varrırım misss.
Yolculuk yapmayı sevdiğim için genelde otobüsü tercih ederim ama çok uzun yolda tabiki uçağa binmek daha mantıklı.
Saatlerce otobüs katlanılacak gibi değil, çok aciliyet veya zorunluluk gibi durumlardan dolayı gerekmedikçe de seyahat etme taraftarı değilim.
Sabırsız birisiyim, uçak tercihim bu konuda. kendi aracımla bile sevdiğim insanlar yoksa tek başıma seyahat etmeyi sevmiyorum
uçak büyük bir çözüm
bir anda çok uzağa iki saate gidip sevdiklerine sarılır sonra akşam dönebilirsin tekrardan
büyük çözüm gerçekten :)
Tasarruf bazen konfor ve keyfimin gerisinde kalır. Bu sebeple uzun yolculuklarda uçak yolculuğunu tercih ederim.
5 saatlik yolsa otobüs daha uzun bir yolsa kesinlikle uçak
Etmem zamandan tasarruf etmenin daha kârlı olduğunu düşünüyorum
Zaman farkına göre değişir
Tâbi uçuk fiyat olmadığı sürece
Sadece uçak ama bir yerden sonra bu da sıkıyor. Artık ışınlamayı bulsalar
Yol uzunsa uçak, kısaysa otobüs, bide uçak fiyatları ucuzladı
4×, 5× gibi aşırı abartı bir fiyat farkı yoksa uçağı tercih ederim.
Evet, önceden planlanmamışsa ve özellikle kalabalık gideceksek otobüs daha uygun oluyor.
Evet tercih ederim ama gideceğim uzaklığa da bağlı bu durum
Hiç uçağa binmedim istesem binerimde ama uzun yolculukları severim ben
Tasarruf değil de korku diyelim saatlerce bitmiyor bitmiyor ama yenemiyorum bu fobimi.
Hayır zaman paradan kıymetli para yeniden kazanılır ama zaman geri gelmez.
Dar imkanlarla tatile çıkmam prensip olarak iş zamanı çok çalışıp tatil zamanı keyfimce harcarım.
Benim için zaman çok daha önemli o yüzden uçak birinci tercihim
Zaman tabiki herşeyden önce uçak veya araba ile genelde
Kendi arabamı tercih ederim. Otobüsten daha az yakıyor, istediğim yerde mola veriyorum.
Çok uzak mesafe bir yer gideceksem ve o şehirde havaalanı varsa uçakla giderdim.
Paradan tasarruf eder miyim bilmiyorum ama daha önce 4 defa uçağa binmeme rağmen hala korktuğum ve tam olarak güvenli bulmadığım için uçağı tercih etmezdim
Hayır rahatıma düşkünüm. Tatile gidiyorsam maddi olarak rahatımdır ve uçağı tercih ederim.
Arada çok fark varsa ve işim acil değilse olabilir. Uzun yolculukları sevdiğim oluyor bazen.
Ne tasarrufu ucak otobusten ucuz sadece alacagin zamani bil yeter
etmem ilk tercihim ucaktir
Treni tercih ederim hem daha zevkli hem daha ucuz.
Ucuz uçak bileti bulabilirim
Çok acil ise uçak değilse gece yolculuğunda otobüs
Ne kadar dark etigine bağlı
Uçak en iyisi ya yol bitmiyo diğer türlü
Uçak vazgeçilmezim onca you çekemem paraya kıyarım
Hayır zaten aynı Para.
Hayır, gideceğim yere uçak varsa uçağı kullanırım.
Hangisi zorunluluksa onu seçerim.
Gideceğim uzaklığa göre değişir bu
Tamamen işimin durumuna bağlı bu.
Arabayla gezerek tatil yapmayi severim
Evet zaten 2 kere uçağa bindim o kadar
Evet genellikle otobüs ile yaparım
En güvenli yolculuk uçak
Ben rahatıma düşkünüm para önemli değil
Uçak otobüs ten daha ucuz
Etmem otobüs rezillik
Otobüs uçaktan daha pahalı
Etmem para bu her zaman kazanılabilir.
Gideceğim mesafe uzaksa uçak tercihim.
Arabayla giderim 3 katına patlar 🤦♂️
Hayir, ben zamandan tasarruf edenlerdenim.
Uçakla otobüs aynı fiyat
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?