Koşarken nefes nefese kalan ben genelde tempolu yürüyüşü tercih ederim ama bugün yürürken aklıma geldi. Acaba koşarken yaktığım kaloriyi tempolu yürüyerek de verebiliyor muyum? Ya da 1 saatlik koşuya eşdeğer ne kadar süre yürüyüş yapmam gerekir?
Koşunun vücudumuzda yarattığı etkiyi tempolu yürüyüş yaparak da sağlayabilir miyiz?
Tempolu daha iyi kilo veriliyor ben spora giderken koç demişti ki “nefes nefese kalacak şekilde yürü!” Artık nasıl anladıysan. Bende 75 kiloyum mesela bakanlar anlamaz o kadar olduğumu ama bu şekilde yürümek daha sağlıklı diye düşünüyorum çünkü hem kilo verdiğimi hissediyorum hem de rahat bir spor şekli yani dönünce ne vicdan azabı oluyor ne de çok yoruluyorum sağlıklı diye düşünüyorum sen de koçun dediği gibi yap 🙂
Napacaz şimdi biz bazen çok şişman olduğumu hissediyorum sırtıma dombiliyim bak çık arkamdan çııııık yazasım geliyor 😂 şaka bir yana o şekilde yürü sağlıklı bak
Çok merak ettiğim bir soruydu bu ve çok araştırmıştım. Cevabınıda vereyim.
Yüksek Tempolu bir şekilde yürüyerekte ciddi oranda yağ yakıyoruz ama tempolu bir şekilde koşmanın yerini tutmuyor. Sadece eğer tempolu koşu için kondisyon yetiyorsa, tempolu yürüyüş daha iyi bir seçenek olabilir.
Amaç yağ yakımı ise ikiside aynı işi görür burda amaç nabzı yüksek tutup metabolizmayı hızlandırmaktır. 1 saatlik koşu yerine tempolu olarak 1.5 saat hızlı yürüyüş neredeyse aynı kaloriyi yakmanı sağlar. Ama ben ikisinide yapmanı öneririm yani 5 dk koşu 15 dk hızlı yürüyüş 5 dk normal yürüyüş 5 dk koşu 10 dk hızlı yürüyüş 5 dk yavaş yürüyüş şeklinde yapabilirsin
iki ayni arac dusuneli otobanda saniyede biri 90 km hizla digeri ise 130 140 km hizla gidiyor simdi 90 la giden hic yakmaz ve motor pek iyi olmaz ama 140 la giden motor acilir nefes alir ve cokta yakar o yuzden kosu daha saglikli ve kalbi aktiflestirir
Ben bir yılda 70 kilo vermiş bir birey olarak söylüyorum ki koşu ile yürüyüş arasında dağlar kadar fark var. Yürüyüşü 2 saatte yapsanız 1 saatlik koşudaki performansı yakalayamazsınız. Çünkü tempolu yürüyüşte nabzın belirli bir seviyesi vardır ancak koşuda nabız zaman zaman hem yükselir hem düşer. Zaten çok fazla kasmanıza gerek yok. İlk 15 dakika yürüyüş ile başlayıp, +45 dakika hafif tempoda koşmanız yeterli olacaktır.
Vücut efor sarfederken temelde karbonhidrat ( glikojen kasların içinde az miktarda ) ve yağları kullanır. Bunlardan yağlar uzun zincirli , glikojenler ise kısa zincirli moleküller... Yürüyüş esnasında tempo düşük olduğu için uzun zincirli molekülleri enerjiye çevirmek için yeterince zaman olduğundan oldukça yağ molekülü ve bir miktarda glikojen deposu harcanır Düşük tempo koşuda da benzer durum var
Yüksek tempo koşularda ise yağ molekülünü parçalamak için çok fazla zaman olmadığı için daha çok glikojen ve bir miktar yağ parçalanır. Eğer çok uzun süre yüksek tempo devam ederse glikojen deposu biter anaerob katabolizma başlar sonucunda kaslar ( protein) parçalanmaya başlar... ancak yerine koşu sonrası protein takviyesi yapılırsa parçalanmış kasların yerine daha güçlü kas yapısı gelir. (Fitnessın mantığı da budur)
İnterval koşu : yüksek tempodan düşük tempoya- inişli çıkışlı bir periyotla koşulur... nabızı çok yüksektir bu kan akış hızı gün boyu yüksek kaldığı için yağ yakımı 24 saat devam eder
Yürümenin belki de en iyi yağ yakma egzersizi olduğu bilinen bir gerçek. Yürürken kalp atışınız basitçe yağ yakma seviyesini sürdürür, yürümek eklemlerinizi zorlamazdın ve sakatlanma riski sıfıra yakın.
Aynı tempoda koşunca sürekli kalori yakmaz vücut bir makalede okudum dediklerine göre kardiyo yapmak en fazla kalori yakıyormuş. Yani sen koşarken biraz durup yürüyeceksin kalp normal ritme dönünce tekrar koşmaya başlayacaksın.
Olur neden olmasın? sallıyorum tekinde hedefe 1 haftada ulaşırken diğerinde 3 haftada ulaşırsın değişen bu olur he bunları da interval şeklinde yaparsan senin için daha iyi olur.
Sürekli yürümek veya sürekli koşmak yerine mix yapmak daha yararlı diye duymuştum. Mesela 10 dakika yürü 5 dakika koş sonra tekrar 10dk yürü 5 dk koş falan
Malesef bence. Kosu dagaa yoğun ve tempolu dur. Ancak kosunun 3 5 kati yürüyecek sinki ayni gorevi görsün. Kosuda beden sallandikca sikilasiyo mesela kalca toplanıyor. Yürüyüş o kadsr etkiki olmaz.
En İyi Cevaplar