Bu durum,gerçekten çok yıpratıcı ve , profesyonel destek istendiği için çağrıldım. Benzer durum uzmanlıkta soru olarak gelmişti ve nerdeyse birebir sizin verdiğiniz cevaplar gelmiş ve başımızdaki profesör hepsine olumlu puan vermiş ve ne yapılması gerektiğini açıklamıştı.Karşılaşmam umarım dediğim bu çok zor destekle , burun buruna gelmiş oldum. Tabi herkesin destek isteyecek şansı yada olanağı olmuyor , ancak konuyu çocuk psikolojisi açısından burada da sormayı düşündüm:
Belirteyim , ücret almadım,ayrıca bunu söyleme hakkı bir psikologda olamaz, ebeveynin bu görevi yerine getirmesi çok daha etkili ...
1-Bu yaşta çocuk, ölümü genelde anlayamaz. Ancak gerçeği de çok basit dil ile öğrenmesi gerekli.
2-Bu bilgiyi verecek olan , o çocuğun en güvendiği ve ebeveyni olup bakımına severek ve isteyerek verdiği kişi olmalı
3-Çocuğa , başkasından duymadan önce bu vefat açıklanmalı
4-Cenaze evine gelenlerin çocuğa ( belki acıyarak ağlayarak ) taziye vermeye kalkması engellenmeli
5-Ölümü tarif, henüz bilmeyen bir çocuğa nerdeyse imkansızdır. Bilen bir çocuğa da çok sığ kelimeler seçmek gerek.
6-Babasının vefatını tarif ise , kesinlikle melek oldu, allah onu yanına aldı şeklinde dolaylı tarif içermemeli
7-Bunları anlayıp aşırı tepki vermediğinden emin olunursa , cenaze helallik alma için kapı önüne getirildiğinde tabutu
görmesi ve geri döneceğine dair umut beslemek yerine kabul etmesi sağlanmalı
8-Defin işleminden , çukura hapsediyorlar şoku yaşatmamak için uzak tutulmalı, götürülmemeli
9-Evdeki matem havası ve insanları dağıldıktan sonra yaşadığı eve getirilmeli , okulda öğretmene bilgi verilmeli.
10-Kendisi sormadıkça evdekilerin ya da sonradan gelenlerin vefat konusunda konuşmaları engellenmeli.
11-En güvendiği kişi olan ebeveyn tarafından vefatı açıklarken kullanılacak cümle, -yanlızken- şuna benzer olmalı,
metin bir duruş ve ses tonu ile , ağlamaklı olmamaya özen göstererek önemli bir bilgi verme duruşu ile :
Evladım , herkesin bir yaşam süresi var ve bu süre bir şekilde sona erer . Bizler bu sona ermelerde çok üzülebiliriz ama
bunun hem engellenmesi mümkün değil hem de kimin yaşamı sona erer bunu asla bilemeyiz. Duyduğumuzda canımız
acır ama , hayatı yaşarken maalesef bu acıları da duyduğumuz zaman olur .
Bizim ailemizde de hepimizin tanıdığı ve sevdiği insan olarak bildiğin ................. aramızdan ayrıldı. Bizler, o giderken
hepimizi düşündüğü ve mutlu olmamızı istediğinden eminiz . Ama hem kendisi hem bizler biliyoruz ki , .............. artık
aramıza hiç dönmeyecek , geri gelmeyecek . Bu onun elinde olan birşey değil , gün gelecek herkes için bu olacak ve
aramızdan ayrılacak. Bunu , beni en çok sevdiğini düşündüğüm için sana ben söylemeyi uygun buldum.
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer