Sporcunun başarısı ile beslenme arasında önemli bir etkileşim söz konusudur. Bu nedenle sporcunun yaşına , cinsiyetine ve yaptığı spor türüne göre yeterli enerji, macro besin ögeleri, ( karbonhidrat, protein, yağ ) micro besin ögeleri, ( vitamin ve mineraller ) ve sıvı alımı sağlanmalıdır. Her türlü antreman, yoğunluğu ve süresine göre ek enerji harcamasına neden olur. Sporcu bedenini sağlıklı bir şekilde kondisyonda tutmak için en uygun diyeti tüketmelidir.
Beslenmede karbonhidrat, protein ve yağlar enerji veren besin ögeleridir. Ancak primer kaynak karbonhidrattır, protein gerek duyulduğunda enerji sağlayan ancak temel enerji kaynağı olamayan macro besin ögesidir. Sadece uzun süreli egzersizlerde dallı zincirli amino asitlerin enerjiye katkısı olduğu bilinmektedir.(Kurubaklagil, süt )
Sporcunun kas gelişimi, kas korunumu ve onarımı için yeterli miktarda proteine gereksinimi vardır. Ancak diyetteki fazla protein kas gelişimini etkilemez, etki kuvvet egzersizleri ile gerçekleşmektedir. Performansının pozitif yönde arttırılması, doku korunumu ve onarımı için de protein baş roldedir. Diyetle alınması önerilen protein miktarı, toplam enerjinin % 15- 20 arasında olmalıdır.
Normal aktif bireylerde önerilen uygun alım protein miktarı 0.8 g/kg dır.
Sporcular için bu miktar yaptığı spor dalına göre artış göstermektedir.
Maraton, orta-uzun mesafe koşu gibi dayanıklılık sporlarında 1.2-1.4 g/kg protein alımı yeterli olmaktadır.
Bisiklet, kürek, yüzme gibi dayanıklılık ve kuvvete devamlılık gerektiren spor dallarında önerilen alım miktarı ise 1.2- 1.8 g/kg dır.
Sporcunun diyeti önerilen protein miktarından düşük olmadıkça protein suplemanlarının kullanım elzem değildir. Aşırı protein ve aminoasit kullanımının extra kas gelişimine neden olacağı inanışı yanlıştır. Spora yeni başlayanlar için protein alımının arttırılması, protein tozlarından takviye alınması sadece 3-4 hafta için fayda sağlamaktadır. Kas fibrillerinin gelişimi için arttırım önerilmektedir. Protein tozlarının ilk bir ay fayda sağladığı bilimsel bir gerçektir.
Önerilenin üzerinde protein tüketimi maddi bir yükün yanında, dehidrasyona ve yağlanmaya neden olacaktır, bu konuda dikkatli olunmalıdır.
PROTEİN KAYNAĞI BESİNLER
Protein bütün hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunmaktadır. İçerdikleri aminoasit oranları açısından hayvansal kaynaklarla bitkisel kaynaklar farklılıklar gösterir. Et, yumurta, süt gibi hayvansal kaynaklardan alınan protein sindirilebilirlikleri ( %100 vücut proteinine dönüşüm oranları ) %91-100 olup, tahılların %79-90, kurubaklagillerin ise % 69-90 oranındadır.
Kurubaklagillerden nohut ve mercimek iyi birer bitkisel protein kaynağıdır. Soya fasulyesinin protein ve yağ değeri diğer kurubaklagillerden üstündür. Bu nedenle özellikle vejeteryan sporcular için önemli ve değerli bir besindir. Soya sütü ve tofu denilen soya peyniri öneriler arasındadır.
Whey- Peynir altı suyu, lösin içeriği ile değerli protein kaynağıdır. Birleşiminde bulunan besleyici özellik ve sağlık
üzerindeki olağan üstü pozitif etki ile sporcular için sihirli bir iksirdir.
Yumurta ‘Örnek Protein’ olarak kabul edilen , anne sütünden sonraki en değerli protein kaynağıdır.’ İyi Kalite ‘proteine örnek ise; et, balık, süt ve türevleridir. Kefir iyi bir sporcu içeceği olmayı hak eden bir süt ürünüdür..
Tavuk eti bu gruba giren değerli protein kaynaklarındandır. 100 gram tavuk etinde 23.2 gram protein bulunur. Bu miktar 100 gram dana etindeki miktardan üstündür. ( 18.7 gram ) Doymuş yağ ve kolesterol miktarlarının kırmızı ete göre düşük olması açısından da tavuk eti daha sağlıklıdır. Ayrıca B2-B3-B6 ve B12 vitaminleri zenginliği ile sporcu beslenmesinde değerli bir yere sahiptir.
Evet. Protein ya da protein tozu, hücre gelişimini destekleyen, kansızlık oluşumunu engelleyen, vücut direncini ve kas dokusunu güçlendiren temel bir besindir.
Spor yapanlar özellikle ağır spor yapanlar kaslarını sürekli olarak zorlayarak bazan da kas dokusunu tahrip edebiliyor yani deforme edebiliyorlar. Bu yüzden proteinle bu bozulan dokuyu hızlı şekilde onarmaya çalışıyorlar. O yüzden düzenli spor yapanlar genellikle kullanmaktalar.
Yine de ciddi spor yapmayan durağan insanların tavuk yumurta bakliyat gibi yani
et, yumurta, süt, yoğurt, peynir, fasulye, nohut, badem, kabak çekirdeği gibi gıdalarla doğal yollardan organik şekilde protein ihtiyaçlarını karşılamaları daha doğru olur diye de düşünüyorum.
Çünkü protein tozları, peynir altı suyunun izole edilmesi, kazein ya da diğer bir deyişle süt proteini, soya proteini ve yumurta proteininden elde edilir. Proteinin saflaştırılması için kimyasal ve ışıl işlemler uygulanır. Bu nedenle spor yapılmıyorsa bu zararlı kimyasallar vücuttan atılamayabilir ve bu da vücutta başta karaciğer olmak üzere kemik erimesi, kalp hastalığı gibi bazı organlara zarar verebilir.
Bazı cins*l organ büyütüvü haplar da bu mahiyette olduğundan bilinçsiz tüketilmesi yarardan çok vücuda zarar verebilir. Doktora danışmadan almamak lazım.
Sağlıklı günler diliyorum. 😎
Daha geniş bilgi için: https://www.medicalpark.com.tr/protein-tozu/hg-2160
Eğer beslenme düzeni varsa ve yeteri kadar protein alınamıyorsa gayet doğal bir durum. Bazen düşünüyorum, tekrar protein takviyesi alsam mı diye. Çünkü 15 gün boyunca et yediğim bir ay içerisinde, asgari ücretin 3 bilemedin 4 katı kadar giderim oldu. İnsan gibi yaşayamadığımız gerçeğini göz önünde bulundurursak, çok doğal...
Kaldı ki spor yapan bireylerin günlük protein ihtiyacını karşılayabilmesi, hedefleri açısından çok önemlidir. Bu takviyeler kullanıldığı için kaslarımız büyümüyor. Aksine yeteri kadar protein alamazsak, kaslarımızın iyileşme süreci uzayacak ve yaptığımız spor bize sadece zarar verecektir.
Cevap
14Cevap
Doğru oranda kullanıldığında ve yeterli su içildiğinde zarar vereceğini düşünmüyorum çünkü yıllarca kullandım. Bu zamana kadar herhangi bir sağlık problemi yaşamadım protein tozundan dolayı. Yetersiz protein alımımda bana yardımcı olmuşluğu vardır.
Bu işi benim gibi hobi ve spor amaçlı yapanlar için toz protein takviyelerini gereksiz buluyorum tavuk yumurta gibi doğal şeylerden alıyoruz zaten ama spordan para kazanan insanlar için şart doğal yiyecekler yetersiz kalıyor bu sefer
gıdayla protein alınamıyor mu, yağsız karbonhidratsız neredeyse full protein gıdalar da var. ha toz tablet olarak almışsın ha gıda olarak almışsın sonuçta protein ne fark ederki.
gereksiz buluyorum ama tabi bazı spor yapanlar için gerekli olabilir ama gene ama :d bi insan neden alamadığından fazlasına kendini zorlar? tercih işte bişi diyemem :d
Hiç kullanmadım kendimi hep normal besinlerden protein lif tükettim ev yemeklerinden protein tozunu kullanmak isterim ama en fazla bir bardak içebilirim fazlası zararlı olabilir
Ben kullanmadım kullananlara da yorum yapmak istemiyorum açıkçası, kendi tercihleri.. Keyifli geceler..
Adı üstünde takviye aldığın besin yetmiyor ise kullanırsın sadace spor yapmanada gerek yok çok zayıf isen veya enerjin düşüksede kullanırsın
Bence doğal alacaksın. Eczanelerde daha doğal şeyler var.
Bir kere bcaa kullandım turnuva dönemınde daha da kullanmam.
Kullanmıyorum tavsiye etmem, besin yoluyla alıyorum
Yapay
Yetersiz besleniyorsa alınmalı yani yoksa spor pek işe yaramaz
Doğru ve bilinçli kullanıldığı sürece faydalı.
Kas olsun derken ciğer böbrekten olmayalım 🤣
Tavsiye etmiyorum kullanılmamalı
Hiç kullanmadım ama merak da etmiyor değilim
Sakıncalı bence.
Bence ek vitamin olarak kullanılmalıdır
Yok kullanmıyorum
Kullanıyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?