Ben "doğal" yoldan beslenme üzerine bir açıklama yapmak istiyorum. Yapay takviye gıdaları üzerinden gitmeyeceğim.
Öncelikle olumsuz şeyleri söyleyeyim; Şeker içeriği fazla olan (Özellikle rafine şekerler), işlenmiş veya doymuş yağ oranı yüksek yağlar (kanola yağı, ayçiçek yağı, pamuk yağı ve özellikle palm yağı diğer adıyla hurma yağı vb.), yüksek sodyum içeriği olan gıdalar (özellikle fast foodlar) ve yüksek karbonhidrat içeren hamur işi ürünleri (buğday unu ağırlıklı) gıdalar kas gelişimine direkt olumsuz etki yapar ve gelişimi büyük oranda azaltır.
Kas gelişimine katkı sağlayan olumlu katkı yapacak besin alternatiflerine bakarsak; Rafine şeker yerine alternatif olarak şeker içeriğinde meyveler tercih edilebilir. Tabii günlük ortalama 30 gr civarı sınırı geçmemek gerek. Özellikle kahvenin yanında bitter çikolata da tercih edilebilir (en az %80 kakao içeriği olanlarından) benim favorimdir :) Bitter çikolata kas gelişimi için de ekstra avantaj sağlar. Kakao kas gelişimi için önemli bir besin takviyesidir. Antrenmandan en az yarım saat önce tüketilirse kas gücünde artış sağlar. Bunun dışında yağ olarak elbette ilk tercih zeytinyağı olmalı. Asit oranına ve saflığına dikkat etmek önemli. Hamur işi de tüketilecekse benim ilk tercihim yulaf unlu gıdalar, karabuğday unlu gıdalar veya yulaf ezmesi vb., tam buğday unu eğer yoksa kepekli veya çavdarlı ürünler de tercih edilebilir sınırı aşmadan. Protein ağırlıklı gıdalarda zaten tavuk ve hindi ürünleri, kırmızı et çeşitleri, yumurta özellikle harika bir gıda, balık ürünleri. Eğer et tüketemiyorsak da baklagiller özellikle mercimek ve fasulyeler çok harika besinler yüksek protein içerirler. Ve bunların yanında mineral içeriği almak da çok önemli. Maden suları burada çok etkili. Antrenmanlardan sonra kaybedilen su ve mineralleri maden suyu ile takviye etmek kasa ekstra katkı yapar. Sodyum oranı düşük maden suları tercih etmemiz gerek.
Ve bir tüyo daha; Antrenmanlardan önce kahve ve bitter kafein içeriği de olduğu için enerji kazanımı yapar ve daha performanslı bir antrenman ortaya çıkarır. Su kaslar için olmazsa olmaz bir gıda kesinlikle tüketimine önem vermeliyiz. Antrenmanın hemen sonrasında bir adet muz ve mümkünse glikojen depolarını doldurmak adına bir miktar karbonhidrat ve protein almak kasların daha iyi gelişimine olanak tanır. (Benim tercihim bir adet muz, yanında maden suyu, karabuğday patlağı arası şekersiz fıstık ezmesi). Uzun oldu biraz ama bilgilendirmek istedim insanları teşekkürler :)
Kas gelişimi için beslenme şart. Çünkü kaslarda çalışma sonrası hasarlar olabilir dejenerasyonlar oluşabilir. Bu durumda kası beslemek gerekir ki bu durumlar olmasın kaybedilen her şey yerine koyulsun. Bu besinlerin başında proteinler ve orantılı olarak karbonhidratlar gelir. Tabi düzenli uyku olması da gereklidir.
Kas gelişimini olumsuz etkileyen besinler karbonhidrat alınımının çok fazla olmasıdır. Çok fazla karbonhidrat almak spor yapılırken yakılmayabilir spor esnasında yakılan ilk karbonhidratlardır. Diyelim kişi 1 saat spor yapıyor ama o kadar çok karbonhidrat depoladı ki 1 saatte eritilmeyecek bir kalori aldı ve eritemedi bu durum böyle devam ederse birikmişlik olur bu da kas yapısına olumsuz sonuç verir.
Eğer kas beslenmezse vücut savunma mekanizması tabiri caizse kendini yiyecektir. Yani vücut ''Bana dışarıdan besin gelmiyor bende vücuttan besin alıp o yorgun bitkin kaslara takviye yaparım'' diye harekete geçer. Bu sayede kas erimesi durumu meydana gelir ve sağlıksız verimsiz bir spor yapılmış olur
Yapay şekerler karaciğer tarafından yağa dönüştürülerek vücutta depolanır. Şekeri sadece meyveden almak, kompleks karbonhidrat (yüksek lif değerine sahip besinler) ve protein odaklı beslenmek kas gelişimi fazlasıyla olumlu bir şekilde etkiler.
Hayvansal gıdalardan alınan protein diğerlerinden daha fazla destekler. Ancak kas gelişimi bir noktadan sonra yavaşlayan sporcular kreatin kullanarak kas gelişimini destekliyor. Eğer kan değerlerinde bir sorun yoksa kreatin desteği de alınabilir. :)
Simdi soyle. Kas gelisimi spor sonrasi yirtilan acilan kaslarin onarimi ile artar. Kas lifleri acilir siser buna pumb deriz. Ve yaptigin beslenme ile testosteron hormonlarinin yardimi ile bu protein ihtiyac duyulan yerlere sentezlenir. Bu sekilde aradaki yirtiklar yeni kas dokusu ile kapanir ve kas kutlesi bu sekilde artar. Yani kisi salonlarda diledigi kadar yirtsin kendini beslenmesi zayif ise asla istenilen kutleyi kazanamaz. Steroidler bile etki etmez. Cunku kür donemi. Basli basina beslenmeye dayali. Disardan alinan ek hormonlar senin protein sentezini artiricaktir. Ama beslenmen bunu karsilamayinca yine bir artisi olmicaktir. Sana tavsiyem maddi durumun elverisli ise. Suplement kesinlikle kullanmalisin. Cunku spor oncesi sonrasi hizli sekilde kana karismasi gereken amino asit ihtiyaclarini karsilar. Bccaa glutamin protein bu 3lu kombinasyon vazgecilmezim. Ara ara creatine de alman hacim kazanmanda ve gucunde hissedemesende artisi olucaktir...
Karin kası yapmak için gitmeniz gereken ilk yerin mutfak olduğunu herkes bilir, bu bir myth tabii ki hayır, cardio ve idmanlarınızdan önce öncelikle beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Kilo vermenizi geciktirecek ve deri altında su tutumunu arttıracak bir kaç beslenme yanlışı şudur;
Şekerli, yağlı ve glisemik endeksi düşük olmayan gidalardala beslenmek Düzensiz uyku Yeterli cardio yapmamak Şarküteri ürünleri, peynir yağ süt yoğurt gibi ( evet pro sporcular dışında kimse bilmez deri altında su tutumuna sebep olurlar ) Sıkıştırılmış gidalar salam sosis sucuk gibi Gazlı içecekler. Geç saatte yenilen yemekler Caloric decifit içerisinde olmamak yani, günlük almanız gerek kalori miktarindan fazla kalori almak. Bunlar bazıları, sayfalarca yazılabilir araştırmalar var.
bildiğim beslenmenize dikkat etmeli ve kasların neye ihtiyacı varsa onu tüketmeye çalışmalısınız. kas geliştirmeye çalışmadım ancak arkadaşlarım vardı çalışan çogunlukla tavuk eti yumurta ile beslenirdi sanıyorum protein ağırlıklı beslenme yapmalısınız
İşin en bunaltıcı kismi beslenme, antreman zevkli kismi kimine eziyet gerçi ama, beslenme olmazsa olmaz spor günde 1 saat yeter geriye kalan 23 saati o 1 saate göre yaşıyoruz uyku, beslenme, dinleme. Fazla uzatmaya gerek yok yani. %30 antreman ise geri kalan besleme yani
Yüksek karbonhidrat alarak kalori dengelenemiyor diye gerekiyor. Ama bazı bilgisiz diyetisyenler dediği gibi sıfır karbonhidrat da ölümcüldür. Çünkü vücut protein ile değil karbonhidratla sağ kalıyor.