Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
+1 yıl- Değişiyor.
- Sürekli sabah, aç karna ağır karın egzersizleri yapmak
uzun sürede sağlığın için pek de iyi olmayacaktır; doğru sayılmaz.
Kas uzunluğunun artması, yağ yakımı, dayanıklılık için oldukça etkili ama
sürekli bu şekilde antrenman yapmaktan sağlığın için uzak durmalısın ve
istediğin sonuca biraz daha uzun sürede ulaşmayı göze alıp bağışıklığını korumalısın.
Sindirim ve boşaltım sistemine yük bindirip hasar vermemen için böyle olması gerek.
Haftada 1-2 gün yine aç karna, ağır karın egzersizi yapabilirsin; sorun olmayacaktır.
Reflü, gastrit, böbrek taşı vb. hastalıkların varsa bu şekilde antrenmandan kaçınmalısın.
Bende reflü var ve haftada 1-4 gün sabah, aç karna, ağır egzersiz yaptığım olabiliyor da
spor geçmişim sağlam olduğundan ve kendime çok iyi baktığımdan sorun yaratmıyor üstelik neyi, nasıl yapacağımı çözmüş olduğumdan bu riski gözüm kesiyor, açıkçası.
Yine de; dediğim gibi: Ben bile bundan kaçınıyorum, yalnızca belirli dönemlerde böyle.
İlk öğününden sonra aç karna antrenman yapman çok büyük bir yıkım yaratmayacaktır.
Sabah, aç karna kadar olmasa da ilk öğünden sonraki herhangi bir zaman diliminde ve
aç karna yapacağın antrenman da ona yakın sayılabilecek etkide sana yardımcı olur.
Yalnız burada da dikkat edilmesi gereken şu: Ne kadar aç olduğun, yıkımı değiştirir.
Aralıklı oruç sistemi gibi bir beslenme sisteminde 2. öğünden hemen önceki antrenman ağır karın egzersizlerini içeren bir antrenman olursa yine yıkım büyük ve zararlı olabilir.
Aralıklı oruç sisteminde 2. öğünün hemen öncesi sabahki açlık kadar yoğun bir açlık.
Dolayısıyla, yıkım da aynı/benzer olacaktır. Böyle bir açlıkla antrenman üzerine öğün...
Öğünü 1 saat içinde alıyorsan çift yıkım sayılır ki sabah açlığından beter bir yıkım olur
çünkü zaten beslenmesi gereken kaslarını aç şekilde antrenmanla yormuş oluyorsun
üstüne, yorgunken beslemeye çalışarak iyice yıpratıp onlara yük bindirmiş oluyorsun.
Daha açık şöyle anlatayım: Günlerce aç dolaşsan, bir tencere yemek yiyebilir misin?
Yemeye zorlarsan kusarsın. Kasların da fazlasını taşıyamayıp kendini bırakıyor, haliyle.
Bu "bırakma" da "kas yıkımı" - almak istediğinin tam tersi bir etki, yanlış uygulama yani.
Başka bir örnek: En son 14 saat önce yemek yemişsin ve 48 saattir uykusuzsun diyelim
Uyumak mı istersin yoksa yemek mi yemek? Büyük olasılıkla uyumak daha ağır basar.
Açsan bile biraz çorba, sebze, hızlı yiyebileceğin bir şeyler yiyip uyumaya bakarsın ve
kasların da böyle, daha dinlenmelerine izin vermeden besin yüklersen çökeceklerdir.
"Aç Olmak"/"Tok Olmak" ile söz edilenden anlaşılan farklı olabiliyor, bunu açıklayayım:
Aç olmak; öğünün sindirilip yakılmaya başladığı evre, öğünden en az 4 saat sonrası.
Tok olmak; öğünün sindirildiği ama yakılmaya başlamadığı evre, öğünden 2 saat sonra
Bu süreler metabolizmaya göre değişkenlik gösterse de yaklaşık ve çoğunlukla böyle.
Spor yapmak için en iyi zaman/en sağlıklı zaman öğünü aldıktan 2 saat sonrası ama
günlük koşturmacada işleri sıkıştırarak yaptığımızdan 1 saat sonraya kadar düşebilir ve
öğünden yaklaşık 4 saat sonraya kadar ertelenmesi sağlığı olumsuz etkilemeyecektir.
İki öğün arasındaki sürenin iyi ayarlanması da sağlık ve antrenman verimi için önemli.
Antrenmandan sonra yarım saat kas hareketleri sürdüğünden öğün alınmaması gerek.
Aç karna antrenman yapmak gibi yıkıcı bir etkisi olmasa da beklemekte fayda olacaktır.
Mide kaslarının kendini onarıp sakinleşmesi, böbrek hareketlerinin sakinleşmesi gerek.
Bu yüzden suyu bile antrenmandan sonra ilk 15 dakika içinde içmemek daha iyi olur.
15 dakika geçtikten sonra da litrelerce suyu bir anda içmeyip zamana yaymamız gerek.
Kısaca; tok karna antrenman yapmaya çalışıp yediklerimizin sindirilmesini bekliyoruz.
Tıka basa yemedik, karnımız şiş değil diye kendimizi hafif sanıp antrenman yapmıyoruz.
Tokluk; öğünü almakla değil, onu sindirmekle ilgili. Sindirim bozukluğu da bir etken yani.
Mide öz salgımızın kalitesinden, bağırsaklarımızın etkinliğinden emin olmamız gerek ki
dahiliye doktorumuzun önerdiği aralıklarda sağlık denetimleri yaptırarak emin olabiliriz.
Sabah 6'da kahvaltı yaptıysan 8'de spor yapmanda hiçbir sorun yok, hatta iyi.
Öğlen 3'te ikinci antrenmanını yapacaksan ama ana öğün almak istemiyorsan da
öğlen 1'de bir kase çorba/1 küçük tabak sebze haşlama/4 avuç kuru meyve vb.
sana kaslarına enerji verecek, ağırlık yapmayacak herhangi bir ara öğün alabilirsin.
Bunu yapman hem kaslarını korur, hem de kaslarına enerji taşıyarak verimini arttırır.
Ara öğünler yanlış beslenme düzeninde bilinçsiz kilo aldırma riski taşıyabilir ama
bunu önlemek kolay: sağlıksız hiçbir şey yeme, akşam 6'dan sonra hiçbir şey yeme.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılAç karnına tabiki de kahvaltıdan sonra bir ağırlık çöküyor insanda
10 Yorumla
Spor konusunda 753 cevap paylaştı. Aç karnına kürler mide mukozasını bozar. Mide salgılarını arttırırsınız. Zamanla Gastrit (mide ekşimesi) neden olur. Yanlış yapıyorsunuz. Kahvaltıdan iki saat sonra spor yapılır. Spor yapılmadan evvel iki kuru kayısı ya da bir incir kan şekerini belli seviyede tutar. Yanında suyunu içerek metabolizmayı korumuş olursunuz. Ben sabah ve akşam iki farklı spor yapıyorum. Bu sporlara ilaveten haftada iki gün bisiklet sporunu yapıyorum. Özel metabolizma hızlandırıcıların pankreas metabolizmasını; bazı doktorlar karaciğer metabolizmasını bozabileceğini öğrendim. O nedenle yağ yakmak için bu şekilde karışımları kullanmıyorum. Tavsiye etmem ama bence bir doktora danışsanız, Dahiliye veya Kardiyoloj doktoruna sizi daha iyi aydınlatacaktır. Sporu rahatlamak, düşünceyi atmak için çok yararlı. Kalp sağlığı için yaşa uygun sporların yapılması; ani yaşanabilecek krizleri önleyeceğine inanıyorum.
10 Yorumla
Spor konusunda 1,2b cevap paylaştı. Tok karnına spor yapılmaz mutlaka yemek öncesi yapılmalı..Özellikle akşam yemeği öncesi spor en çok tavsiye edilen.
12 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
22
Cevap
73Cevap
+1 yılKürünüzün içeriğine göre değişir bu durum taç karna antrenman yapmak hedef yağ yıkımı ise en elverişli vakittir benim tercihim yağ yıkımı için sabah yeşil çay kahve karışımı herhangi kalp problemi tansiyon problemi yoksa eğer (bir arastirmaya göre ikisini karıştırmak daha etkili isterseniz araştırma kaynağını atabilirim)
14 Yorumla- +1 yıl
Süt sindirimi zor olan bir besin yağ yakımı için yanlış hatta çok yanlış bir seçim diyebilirim tarçın ve kakao ya karsi toleransiniz olabilir ikiside alerjen besinler sonuçta bence metabolik etki yaratan şeyleri kullanın karisimlara hiç gerek yok aslında kahve üstüne hindistan cevizi yağı koyabilirsiniz ya da tereyağı hem nefis bir tat hem de metabolik etki yaratır ya da demin verdiğim örnek gibi yeşil çay ve kahve sadece karın yani core bölgesi antrenmanları yetersiz olabilir Total body calisin.
Ama nabzınızi biraz arttirmalisiniz bunu şu formülle uygulayın 220-yaş maximal nabız bulunur ve bu nabzın %80-85 i ile çalışmalısınız tabi bu degiskenler size göre farklılık gösterebilir şu an müdahale edemiyorum buradan ancak genel bir şekilde bunlardır. - +1 yıl
Doktorunuz önerdiuse bu şekilde devam edin dediğim gibi bu bir değişkendir size bu uyum sağlayacaksa böyle devam edin. Bu sefer antrenman şiddetini arttırabilirsiniz
Bence kişiye, bünyeye bağlı olarak değişen durum. Genel olarak kan şekeri düşük olan insanların aç karnına spor yapması kendisine zarar verebilir.
Uykunun hemen ardından vücuttaki lipitler damarlarda yani kanda bulunmaktadır, bu da o yağların daha kolay yakılmasını sağlamaktadır. Bu yüzden zayıflamak isteyenler mutlaka sabah sporu yapmalıdırlar. Aç karnına 15 dakika bir sabah sporu yaklaşık 200 kalori yaktırır. Ardından sade bir kahvaltı günün kaliteli geçmesini sağlayabilir.10 YorumlaSağlıklı spor kahvaltıdan önce yapılır. Çünkü spor sırasında enerjiye ihtiyacın var. Bu enerjiyi hem spor için hemde yediklerini hazmetmek için kullanırsan kalbin daha fazla yorulacaktır. Kahvaltıdan önce yap ama sıvı tüketmeyi unutma.
Spordan sonrada vücutta kaybettiğin elektrotları yerine koymak için de besleyici bir kahvaltı yap.10 Yorumla
+1 yılSabah 2saat koşu ve aksamda 1saat egzersiz aç karnınahepsi. Açken enerji olmadıgı için yağları kullanır vücut. Tok oldugunda önce uenekleri sindirir ardından yağa geçer zaman alır yani uğraşırsın. İstediğini yap ancak çok acıktırdıüı için yediklerini kontral altına almalısın. devammm😂🦄
10 Yorumla
+1 yılSpor yapmıyorum🙊🤭 ama bol bol izliyorum🤭🙆♀️ ağır olması biraz zararlı olabilir..
https://www.youtube.com/embed/pb9DeGivpQM
Sevdiğim bir spor hocası var..anlatımı süper,çok beğeniyorum.🌸🎀👟
Takipçilerinin sorularına da yanıt veriyor..10 YorumlaSpor konusunda 323 cevap paylaştı. Bu kürlerin sürekli olması sakıncalı. Spora gelince, geçen yüzyıldan beri spor yapmıyorum. O tarihler de tekvando yapardım, iki günde bir çünkü 2 küsür saatlik ağır idmanı vardı. O tarz ağır bir spor yapıyorsan en ideali bence bu ama yoga tarzı sakin sipor yapıyorsan her gün olması iyidir diye düşünüyorum.
10 YorumlaBen sporu genelde akşamları yapıyorum, yemekten iki saat sonra.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılOruç vaktinde iftara 1 saat kala koşuya çıkıyorum. 50x3 mekik, 10×11 squat, 5,4,3,2,1 şınav. Aralarında 1'er dakika şınav pozisyonunda bekleme (4 boşluk 1dk x4) , 20 omuz şınavı (4x20). Bir gün dinlenip bir gün yapıyorum. Ama sokağa çıkma yasağı gelecek ve ben takıntılı bir insanım, büyük ihtimalle koşamadığım için diğer egzersizleri de bırakacağım. Zaten daha dört tekrar olmuştu.
10 YorumlaSpor konusunda 434 cevap paylaştı. Genel olarak akşamları yaparım. Aile hekiminin önerisi ile 40 yaş üzeri akşamları yapmalıymış sporu.
Mamafih, yemekten 1 saat sonra yapıyorum.
Aç karınla yapmazdım, daha doğrusu yapamazdım. 😃
Not. Pp muhteşem 👍10 YorumlaBazi öyle antrenmanlar var, özellikle HIIT kardiyo yapmak dahada işe yarıyor. Eger ac karnına yaptığınız antrenmanlar 15dk yi geçmezse problem yok. Yag yakımını dahada hızlandırır fakat hergun yapılmamalı.
10 Yorumla
+1 yılbence sabah kalkıp aç karnına spor yapmak daha mantıklı. yemekden sonra ağırlık çöküyor hatta yaparken rahatsızlık veriyoo bana. o yüzden ben sabah kalkınca yapıyorum kahvaltıyı duştan sonra hallediyorum kendimi daha iyi hissediyorum
11 YorumlaUzun zamandır sporu bıraktım. Böbrek taşı çıktığı için. Sonra da geri başlamadım. Spor yaparken tok karnına yapardım. Aç karnına mide bulantısı olabiliyor.
10 YorumlaNormalde aç karnına yapmıyorum. Su ihtiyacım vs çok oluyor. Enerjimi toplamadan yaptığım spordan zevk almıyorum. O yüzden aç karnına yapmak sakıncalı olabileceği gibi kişiye de zevk vermez.
10 Yorumla
+1 yılKahvaltıdan 2 saat sonra yapıyorum. Uyanınca kahvaltıdan önce de yapmayı denedim ama hemen yoruluyorum verimli olmuyordu.
10 YorumlaSpor konusunda 303 cevap paylaştı. Sabah kalkar kalkmaz bişeyler yiyemiyorum en bir iki saat geçmesi lazım o sırada da spor yapıyodum artık yapmıyorum o ayrı😅
10 YorumlaSabahları aç karnına spor yapmayı tercih etmiyorum. Çok aşırıya kaçmamak şartıyla bir kahvaltı yaptıktan sonra spora yöneliyorum. 😊
10 YorumlaŞahsen ben aç karnına yapıyorum. Yemek yedikten sonra yapıcaksam eğer spordan iki saat önce yemek yiyorum.
10 Yorumla
+1 yılBaslayinca sabahlari yapmayi dusunuyorum 1 ay kadar sonra rutin bir saat belirlerim ogleden sonra filan
10 Yorumla
+1 yılHafif bir kahvaltı sonrası.. aksi halde insulin veya tansiyon düşüklüğü nüksedebiliyor..
20 Yorumla
+1 yılAç karnıma bir bardak su ve ardında 20 dk cardio, sonrasında ağırlık
11 Yorumla- +1 yıl
Ve sana muhteşem bir tarif vericem
Bu vereceğim içecek tarifi sen spordayken elektiriksel güvünü artıracak, hani spor yaparken insan hantallaşır gözleri kızarır ya da ne biliyim yorgun düşer ya işte onun engelleyip zinde kalman için
1 limon
1 line
1 portaka
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı bal
Spor mataranın içine bir çay kaşığı ucu kadar tuz , ardından balı , sıkmış olduğun line limon ve portakalı katıp üzerine su ilave et bomba gibi olacaksın 👍🏻😄
Sadece kondisyonsa aç karnına yapılabilir onun dışında yemek yenmesi gerekiyor
10 Yorumla
+1 yılSabah aç karnına yapıyorum ama yanlışmış, kahvaltıdan iki saat sonra yapılması doğruymuş.
10 Yorumla- Spor konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılaç karnıma agırlık kaldıramıyorum çok güçsüz oluyorum
10 Yorumla Ac karnina yapma vucut neyi yakicak enerjiyi nerden alcak kaslardan yapma iyi si degil
10 YorumlaYemekten sonra en aZ 1 saat gecmeli ac karnina yapma metobolizman bozulur allah korusun
10 YorumlaSpor konusunda 1,1b cevap paylaştı. Ben akşamları spor yapıyorum. Bu da tok karnına oluyor. Açken ben ben değilim :)
10 Yorumla
+1 yılGenelde akşamları yaparım sporu ve tok olurum ama tıka basa degil🙂
10 Yorumla
+1 yılRamazan’dan dolayı akşamları yapıyorum ama normalde kahvaltıdan 3 saat sonra.
10 Yorumla
+1 yılAç karına yapılan spor zayıflatır tok karına yapılan spor aldığımız besini eritir
10 Yorumla
+1 yılGlikojen deposu bosken spor yapmam zaten yag oranim yeterince düşük kas kaybi yaşarım
10 Yorumlaısınma haretleri muhakkak yap sonra başla.
şimdien kolay gelsin10 Yorumla
+1 yılSen yaşına göre fısssstık gibisin ne sporu. Daha da taş olma gençleri kıskandırıcan 😊
10 Yorumla
+1 yılGüzel oluyor aç karnıan değilde bir muz yiyip çıkıyorum spora
10 YorumlaAç karna daha iyi olabilir.
ya da çok az bişiler atıştırıp spordan sonra kahvaltı yapılabilir.10 Yorumla
+1 yılÖncelikle fiziğin çok güzel sorunun cevabı ise kahvaltidan önce😊
10 YorumlaSpor konusunda 408 cevap paylaştı. Zaman kaybi ve gereksizdir.
onun yerine Squat, lunge vs gibi Egzersizler daha Etkilidir.
kür dogru sabahlari en iyi yag yakma saatidir.
ama Egzersizler de onemli.10 Yorumladogru yapıyorsun ama karın kası olusumuna etki eder ve bence karın kası olmaması gerekiyor sende :)
10 Yorumla- Spor konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılAç karnına daha iyi. Çünkü vücut yarım saat spordan sonra yağ yakmaya başlıyor.
10 Yorumla
+1 yılKarın için aç karnına spor yapmak yağları eritmeye fayda sağlıyor
10 Yorumla
+1 yılAç karnına midede yakacak r şey olmazsa bu da sıkıntı r durum
10 YorumlaRamazan dolayisiyla spora ara verdim. Ims. Bauramdan sonra
10 YorumlaAç karnına spor mu olur ya. İnsanın kan şekeri düşer de yığılır kalır bir yerde.
00 YorumlaHafif bir kahvaltı yapmak lazım aç karna yapılmaz
10 Yorumla- Spor konusunda 940 cevap paylaştı.
+1 yılSpor mpor hak getire. Bıraktım saldım göbeği
10 Yorumla - Spor konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılAcken daha kolay oluyor
10 Yorumla
+1 yılAksam yaparim sporu ben
10 YorumlaHer zaman aç karna spor yaparım.
10 Yorumla
+1 yılKilo vermek istersen aç karna, yoksa farketmez
10 YorumlaSabah aç karnına 😄
80 YorumlaNe tok ne aç olmalısın
10 Yorumla
+1 yılBir elma yedikten sonra
10 YorumlaSpor konusunda 593 cevap paylaştı. Spor sabahları aç karnına yapılmalı
10 YorumlaSpor konusunda 447 cevap paylaştı. Haftasonu sabahları aç karnına yürüyüşü seviyorum
20 Yorumla
+1 yılHayır yapmam kahvaltısı yaptıktan sonda yaparim
10 Yorumla
+1 yılDok karın ile yaparım.
10 YorumlaGenelde yemekten sonra yapıyorum
10 Yorumlaben yemek yedikten 1 saat sonra spor yaparım
10 YorumlaSpor konusunda 1,7b cevap paylaştı. aç karna daha iyi ama çok da zorlamamak lazım
10 YorumlaAç karnına tercih etmem
10 Yorumlasabah sadece hafis yürüyüş
10 Yorumla- Devamını Gör (35)
Devamını Gör(80)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri