Hayatının bir bölümünde spor yapmış olan herkes squat hareketini mutlaka bilir. Çoğu kişinin yanlış bildiği ve uyguladığı 'Squat hareketi nedir, squat hareketi nasıl yapılır, squat hareketi nereleri çalıştırır?' sorularına cevap vereceğim.

Squat hareketini doğru yapmanız için bilmeniz gerekenler
Squat hareketi nedir?

Squat hareketi, aslında bir çömelme hareketi gibi düşünülebilir, fakat dikkat edilmesi gereken noktaları vardır. Aksi takdirde hiçbir faydasını göremezsiniz. Hatta bazı hatalar vücutta aşırı kasılmalara, ağrılara sebep olabilir. Bu yüzden squat hareketini o noktaları bilerek, doğru şekilde yaparsanız çok daha iyi olur.
Squat hareketi nereleri çalıştırır?

Squat hareketi, kas oranını arttırmak için yapılır. Aynı zamanda hormonal faydaları da olduğu için neredeyse vücuttaki tüm kaslara etkisi vardır. Bununla birlikte gücünüz de artar. Ön ve arka bacak, baldır, kalça gibi kısımlar çok iyi çalışır. Ayrıca bu hareket sırasında ellerinize ağırlık da alabilirsiniz.
Squat hareketinde nelere dikkat edilmelidir?
Squat hareketindeki en önemli nokta uylukların tam olarak yere paralel veya daha alçak konumda olmasıdır. Bu sırada tam olarak çömelir gibi durulmamalıdır. Aynı zamanda karın bölgesi desteklenmeli ve gövde hafif eğimli ama kıvrımsız tutulmalıdır. Aksi takdirde kuvvet orantısız dağılır, sırtta ağrı oluşur ve bacaklar çabuk yorulur.

Squat hareketinde çömelme esnasında dizler içe doğru bükülmemelidir. Dizlerinizin ayak parmaklarınızla aynı yöne bakması gerekir. Aksi takdirde hareketin bacaklara faydası görülmez, sakatlanmalar bile meydana gelebilir.

Squat hareketi yaparken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da topuklardır. Ayak topuklarınız mutlaka yere basmalıdır. Böylece dizlere çok fazla ağırlık binmez ve hareket sizi zorlamaz.

Squat hareketinde kalkış yaparken kalça kaslarınızı iyice çalıştırın, ayaklarınızla yere tam bir baskı uygulayın. Pozisyonun kalkışında gücü belinizden değil de kalça kaslarınızdan almalısınız. Aksi takdirde belinizi zorlayıp hasar alabilirsiniz.

Squat hareketinden olumlu sonuçlar almak için hareketi çok hızlı yapmamaya çalışın. Kaslarınızın çalıştığını hissedecek yavaşlıkta çömelip kalkın.

Birçok squat hareketini yaparak farklı kaslarınızı çalıştırabilirsiniz. Back squat yerine goblet squat da deneyebilirsiniz. Bu hareket sayesinde üst bacaklarınız çalışır ve belinizdeki gerilim azalır.

Ayrıca bu hareketi çocuklara da yaptırabilirsiniz. Uzaktan eğitim sürecinde sıkılan, evde durdukça kilo alan çocuklara hem eğlenceli hem de sağlıklı bir aktivite olacaktır.

En İyi Kız Görüşü