Doğacak çocuğunuz özürlü ise aldırılmalı mıdır yoksa aldırılmamalı mıdır ?
Dünyaya Getirirdim
Dünyaya Getirmezdim
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
kadere razı olmak en büyük ibadetlerden biridir. özürlü bir çocuğa bakmanın zor olduğunu herkes biliyor. bazı arkadaşlarda yazmış zaten bu bir imtihandır. Allah kimsenin başına böyle şeyleri vermesin.
kim ister çocuğunun özürlü olmasını, kim ister ona buna muhtaç olmasını ? kimse istemez tabi ki.. ama bu sana verilmişse kaçış yoktur.
senin çocuğun özürlü olsun sende o çocuğu aldır. Allah en büyüktür ki bunun cezasını verir.. sen çocuğunu aldırdın diyelim. snra yine hamile kaldın ve çocuğun sağlıklı doğdu 10 yaşına kadar herşey güllük gülistanlık sonra çocuğunu araba çartı veya bir yerden düşüp sakat olursa ne yapacaksın ? hadi bunuda yok et o zaman:(. bişey yapamazsın ki bu kaderin senin. kadere razı olmak en büyük ibadetlerin başında gelmektedir. ayrıca Allah'ın bir bildiği var ki bazı insanları böyle imtihanlara sokuyor... geçen gün yine yazdım bu dünyada kargaların ne işi var? bunu en iyi bilen Allah var. Allah kimsenin başına vermesin ama şunu unutmayın ki ömür dediğin kısacak bişey.. zihinsel engelli birine ve engelli birine karşı görevini yerine getirdiğin zaman , bir gün ölüm döşeğinde vicdanın rahat bir şekilde eceli beklersin.. getirmedğin vakit; o döşekte ölüp ölüp dirilsin. ölüm döşeğinde kimse yanında olmaz belkide, belki o özürlü çocuk gelip elini tutacak göz yaşı dökecek senin için. hem özürlü kişinin canı can değil mi, bu dünya sadece bizim için mi var. engelli bir genci mutlu etmek onu güldürmek cennet sesini duymak gibidir.
+1
Farkedildiği zamana göre değişir...Aldırmazdım diyen arkadaşlara bir sorum olacak...::::
" Aldırmayıp zihinsel sorunlu bir çocuk dünyaya getirdiniz ve ona sevgi dolu da bakarsınız, peki nereye kadar...çocukda zeka yok, kendi kendini idame edemiyor, bu ipler genelde 30 yaşında olsa bile tuvalet ihtiyacını bile bilmez, hadi canındır bakar edersin, ya sen yaşlanıp halden düştüğünde kim bakacak, esirgeme yurtlarına mı vereceksin.
Ben size söyliyeyim ; Fiziksel değil ama zihinsel özürlü bir çocuğu aldırma imkanı varken yok doğurursanız onu hayatı boyunca eziyet çekmesi ve aşağılanması için doğurmuş olursunuz. Sizin çekeceğiniz eziyet de cabası. Çünkü sizin emek ve sevginizi bile anlayamayacak ki...Ha doğurduktan sonra bişi diyemem başa gelen çekilir tabii...
Tamamen katılıyorum size ...
Allah, çocuk yapma yolunu insan oğluna bahşetmiştir, kaç çocuk yapacağına nasıl çocuk yapacağına, kiminle çocuk yapacağına karar vermeyi kuluna bırakmışır...Bir ceninin ne zaman bir suha sahip olduğunu bir öğren sonra burada devamet bence, ha bunu da en iyisi Müftülüğe danışman...Saygılarrrr
Allah kimseyi böyle test etmesin diyorsun ama, zihinsel özürlü bir çocuğa sahip olacağını öğrendiğinde aldırmaktan yana olduğunu belirterek, senin için yapılan bir testin cevanbını seçmiş oluyorsun...
sen doğru şıkkı seçtiğinden emin misin?
henüz doğmamış olması, onun sana Allah tarafından verilmiş olduğunu değiştirmez.
bence yanlış şıktasın...
Allah kullarına seçenek ve imkanlar sunmuştur. Çiftci sadece tohumu savurarak bereket beklerse, hasatı düşük olur, Kış geldiğinde yaradatan öyle istemiş soğuyup donacağız doğayı bozup ev yapamayız, odun yakamayız, Allahı verdiği canı hayvanlardan alıp etlerini yiyemeyiz, vs. vs. az biraz mantıklı olun bence
Benim yengem hamileydi. Bebeginiz sakat demislerdi karnindayken. Oda bebegini aldirmak icin gitti doktora ameliyat masasina uzanmis basliyacaklarken aglama tutmus aldiramamis bebegini kiyamamis. Sonra dogurdu oglunu. Sapa saglam saglikli bi oglu oldu.. Sagligi cok iyi hic birseyi yok cocugun hatta cocuk cok zeki cok akilli..
Cok zor bir durum gercekten inshaallah kimsenin basina gelmez.
Ben ne yapardim. ( 5 dk dir hala düsünüyorum ) Aldirmazdim galiba.. Aldirdim diyelim ok ya diger cocuklarimin basina sonradan birsey gelirse veya ben sakat kalirsam.. Hayirda serde Allahtan mutlaka.. Ama gercekten icimden 100% gelerek aldirmazdim diyemiorum yinede.. Gercekten cok zor bi durum.. Kimsenin basina gelmesin inshaallah.
annem babam aldırmadı. Allah annemden de babamdanda razı olsun dünyalar güzeli bi kardeşim var.
Tertemiz bi kalbi tertemiz bi sevgisi var.
Şimdi sorayım size kaçınız kardeşinizi anneniz babanızın öldürmesine göz yumardiniz.
Allah'in verdiği cana hanginiz kıyardinz.
Yaşamayı hak görmemek hangimizin haddine.
Aldırırm diyenler günahı sevabi etiği bi yana
Birçok aileye bu uyarı yapıldıktan sonra sağlıklı çocuk sahibi olduklarını biliyo musunuz peki?
Milyonda bir ihtimal bile olsa sağlam olan bebeğinizin canına kıyma ihtimaliniz hiç mi acıtmaz insanlığınızi?
rica ediyorum kimse bir yorum yazmasın.
Cevap
30Cevap
Bu konu hakkında uzun zaman önce düşünmüştüm; ama bir sonuca varamadım. Kendi çocuğumu doğurmayı düşünmüyorum zaten. Eğer doğursaydım ve çocuğum engelli olsaydı buna pişman olmazdım sanırım. Kolay değik her iki taraf için de; ama ben kıyamazdım aldırmaya.
Allahın verdiği canı alacak gücü kendinde bulabiliyorsan buna vicdanın el veriyorsa aldır . Kader böyleymiş hem sana şunuda söyliym. Çocuk doğmadan öyle diyolar bazen yanlış söyleyebiliyorlar. Peki ya sana da yanlış bilgi vermişlerse ? Vicdan azabı duymayacakmısın her iki şekilde de. Cinayetten başka birşey değil. Bu benim görüşüm.
Arkadaşlar engelli down sendromlu cocugu dogurup ona eziyet ve kendine eziyet verme görüşünde peki cocugu uz dogdu hiç bir şeyi yok 1 yasına kadar koluna ayagına veya beyninden hasar aldı Allah korusun tedavisi aynı engelli cocuklarımz gibi zahmetli e öldürün arkadaşlar o zaman çocugu zahmet çekmesin öldürün gitsin yoksa vicdan öldürün insanları fetva verip yanlış bilgilendirmeyin bakarsan inşallah sanada cennet kapısı aralanır e aldırayım dersen diğer dünyada görüşmek üzere dünyanın zahmeti ile şen şakrak bölümü arasında kalmayın azıcık iman Allah korkusu lütfen
Böyle insanları el üstünde tutmalıyız,baş tacımız yapmalıyız fakat eğer doğmadan aldırma imkanı varsa bence alınması en doğrusu.Hem çocuk zaten bizim için bile zor olan hayatta birçok zorluk çekecek,hemde ailesine binbir türlü üzüntü verecek.Ayrıca aile öldükten sonra kardeşi de yoksa sahip çıkanı olmayınca zaten zor olan hayat çok daha zorlaşacak onun için.Bu nedenden dolayı doğmadan aldırılması en doğru karardır.
Ya çok zor bi durum bu. Allah kimsenin basina vermesin ama bi tanidigima oyle dediler. O israrla doguracagim dedi ve dogurdu. Doktorlar son aylarda bile diyordu ama Iyiki de dogurmus. Neden diye soracak olursan çocuk dogdu sapasaglam :) Allah'in isi iste. Ondan baska buyuk yok.
demek aldırılmamalı:)
Aldırmalı tabiki. Mantıklı düşünmeli insan, hadi o doğdu sen ona hayatın yettiğince bakmayı da kabul ettin. Sonra ne olacak ? Kim bakacak ? O çocuk 3 5 yaşına gelene kadar anlamayacak eğer zihinsel engelli değilse, sonra onun içinde yaşadığı isyana kim çare bulacak, hayat kavramı yaşamak kavramı onda nasıl adlandırılacak ?
Kesinlikle, kesinlikle aldırılmalı. Siz bi onun yerine koyun kendinizi, öyle yaşamayı mı seçerdiniz hiç yaşamamayı mı ?
doğunca da öldürürmüsün sen bunları yaşamak için şimdi anne karnında öldürmeyle doğduktan sonra öldürme arasında çok fark var deme..!
hiç bir farkı yok saçma dediğin senin onu düşünüyorum diye kendini düşünmendir dünyada ne olursa olsun yaşama hakkın en başta gelir insan ne şartlarda yaşarsa yaşasın yaşamayı tercih eder..
tabikide dünyaya getirilmeli sonuçta allah ona o canı vermiş siz o cana kıyamazsınız doğduğundada elinizden geldiğince sevginizi mahrum etmeyiniz her işte vardr bi hayır bunu hiç unutmayalım ayrıca kürtaj yapılırken o çocuğu paramparca yaparak çıkarıyorlar bu wahşeti untmayalım
Eğer aldırma şansı varsa neden olmasın. Büyük sorumluluk özürlü birine bakmak. Tüm hayatınızı ona endekslemeniz lazım. Allah kimsenin başına vermesin çok yıpratıcı bana kalırsa. Çiftler evlenmeden önce kan uyuşmazlığı testi yaptırırlarsa en azından oranı azaltmaya yardımcı olur.
O kadar zor birsey ki Yüce Rabbiim kimseye öyle bir acı yasatmasıın öyle bir testten gecirmesin.Allah büyüktür vardır onunda bi hikketi Allah kimseye dayanamayacagı acı yasatmaz Rabbim zorlugu veriyosa yanında kolaylıgıda verir bu soru gercekten cok zor bi soru cok düsünülmesi gereken birsey Allah verdigi canı Allah alır ama o yavrunun cekecegi acı,senin cekecegin acı cok fena rabbim büyüük Allahım kimseye öyle bir sınav yapmaz insallah herseyin bası bir duada saklı...
ben kendimi fikrimi söylemek istiyorum belki başkalrı tepki verebilir ama alınmalı diyorum kardeşim özürlü ve ona çok üzülüyorum akranlarından geri kalması savunmasız olması hiçbirşekilde bu durumu düzelticek bir gücüm yok olmucak da.hayatı boyunca alay edilmesini küçük görülmesinden se aldrmayı secerim
yok öyle dava.yok doktor aldır dedi aldırıyım vs vs vs.doktorun söyledikleri bahane işte insanlara.kim özürlü çocuk sahibi olmak ister ki...özürlü değil onun adı engelli...canı sen mi verdin de sen alacaksın?
Aldirilmali kesinliklee!
Sakamisin hem kendine hemde o cocuga eziyet etme... bu dunyaya bir kere geliyorsun hayatin ona bUna car cur edilecek kadarm ucuz?ondan sonra cok uzulurumu birak en fazla kac gun uzulucen sanki? İnsan yakinini kaybetmeye bile alisabiliyor allah korusun...
ileriyi dusun sana ne kadar yuk yukliyecek o cocuk sirf ne diye aldiramadim gec oldu dogdu
dünyaya getirmek bencillik olmaz mı.günah işlemiş olmamak için yapılan birşey gibi.yaşadığı hayattan zerre zevk almayacak.yaşamak ne demek onu bile bilmeyecek.muhteşemn yetiştirsen bile hiçbir zaman normal bir insan gibi olmayacak
ama bir taraftan da bir cana kıyacaksın çok ince bir çizgi.
dünyaya getirmemek en mantıklısı sanırım
Çocuk aldırmak dinim olan islam'ın kesinlikle yasakladığı bişeydir veHa doğacak çocuk özürlü diye aldırmışsın ha bir insanı özürlü diye öldürmüşsün benim nazarımda ikisi de benim nazarımda aynı şeydir yani cinayettir.
yasalara göre kürtaj 11 haftaya kadar yapılabilen bir işlem,
11 haftalıktan büyük ceninleri yasal olarak aldırmak yasak, anne sağlığı içinde risk, eğer bir bebeğin 11 haftalıktan öncesinde özürlü olacağı tahmin edilebiliyorsa aldırılmalı.
Şıkları işaretlemedim çünkü kararsız kaldım..İnsan böyle zor bir soruya ne söylese yalan bence...Çünkü başına gelmeden anlayamazsın, zor bir soru.Allah kimseye göstermesin...
bence bu konularda büyük konuşulmayıp Allahtan sağlıklısını dilemeli. Şu olursa aldırırım bu olursa aldırmam dersen Allah vermesin sağlıklı çocuk doğurdum sanarsın ama ne engellileri aratır. Dediğim gibi muhabbetini bile yapmak garip geliyor bana.
A..
dinimizce yasak aldırılması,özürlü dahi olsa..
çekilecek çilemiz varsa öyle ya da böyle çekeceğiz..
Dininizce/dinimizce ne zaman yasaklanmış? Kutsal Kitap indiği zaman kürtaj, testler ve ultrason cihazı varmıydı? Sevgiler.
aldırılmalı tabiki ona da eziyet sonuçta birilerine muhtaç yaşamak belki göreceği tedaviler ona çok acı verecek yazık yani aldırılmalı en iyisi
Etik midir?
Hem çevresindeki insanlar,hem de kendisi acı çekecek birini bilerek bu işkenceye mahkum etmek,vicdansızlıktır bence.
oda sizin gibi bir insan sonuçta bence yapma ama hayat boyu insanlar yüzüne vurur aldırmazsanda başına kakarlar
Bu öğrendiğim zamanla ilgili ama erken vakit de ise alırmayı seçerdim ..
Birgün çocuğumuz herhangi bir nedenden dolayı sakat kalırsa onu da öldürelim öyleyse.. Ne de olsa ikiside can. Allah'ın verdiği bir canı alamam ben.
Kız cok haklıı nokta
Bazen inancım ile mantığım arasında sıkışıp kaldığım zamanlar oluyor.
İşte o anlardan biri de bu.
Umarım böyle bir seçiöle karşı karşıya kalmam.Ancak eğer olursa böyle bir durum aldırmazdım.Duygusallığım her zaman ön plandadır benim hayatımda...
o çocuğa kıymaya hakkın yok. hesabını vermezsin. o can taşıyor. ALLAH'ın verdiği canı taşıyor. sakın diyim. aman ha. kesinlikle aldıramazsın.
Bu soruyu arıyordum aklıma geldi bugün
Hayır dünyaya getirmezdim ben
aldırılamlı ona bu eziyeti cektirmeye kimsenin hakkı yok herseyi bırak sana esine bişi olsa kim bakacak ? hepsinden önemli olan bu
Aldırılmaz.Allah2ın verdiği canı bizim almaya hakkımız yok.
aldırma malı, çünkü özürlü doğacak olsa da, eğer can verilmiş ise, allah'ın işine karışılmaz...
asla hiç bir bebek alınmamalıdır .. onun öyle olduğunu bile bile göndermiş rabbimiz vardır bir bildiği belkide cennete girmene yardımcı olacak o bebek
bunun acisini ancak yasayan bilir ..aldirmak isteyene saygi duyar,dunyaya getirene gipta ederim..allah kimseye gostermesin
dünya zaten öyle cazip bir yer değil. bir de çocuk hayata 6-0 başlarsa çok çeker ileride. aldırmak en iyisi
Ne ona ne bizlere eziyet olmaması için getirmezdim yine de Allah bilir.
Tabiki aldirilmamalidir. Ayrica bu konuda o kadar cok yanilmis doktor varki.
Rabbim beni böyle bir seçim yapmak zorunda bırakmaz umarım.
bence aldırılmalı. hem çocuğa hem aileye eziyet etmeye gerek yok sonuçta dini kısım irdelenmeden alınmalı.
aldırılması hem aile hem çocuk için iyidir bence aldırılmalı..ama işin dini kısmını incelemedim benim için dini kısmı daha önemli
umarım kimsenin başına gelmez elbette ama benim başıma gelirse aldırırım diyorum. o kendini ifade edemedikçe, acı çektikçe, büyüdükçe ve kendine yetemedikçe, yaşaması için sürüklediğimden kendime lanet ederim. benim vicdanım asıl bunu kaldırmaz.
çok zor bir soru :( ama aldırmazdım yinede kıyamazdın
akrabamızın çocuğu için down sendormlu dediler ama doğunca gayet sağlıklı bir bebek oldu
otistik gibi bir zekasal bir özür söz konusu ise ben alınmasından yanayım kesinlikle!
evt hayırlı cevap veremycğm o yuzden doğanın ve allahın takdiri ne ıse o uygulanmalıdır.
Aldırırdım :( Allah basıma getırmesın cok zor bı durum
aldirmam ama hayatı boyuncada eziyet çekmesine yüreğim elvermez .
Yanlışlıkla A şıkkını işaretledim fakat dünyaya getirmezdim.
kardeşim olacaktı özürlü aldırttı bizimkiler ama annem zaten kalp hastası o yüzden de oldu.
aldırılmalı. kürtaj için yasal ve uygun dönemde bu belirlenebiliyor zaten.
Gercekten bilmiyorum. Kimsenin basina gelmesin insallah
doktorlar aldırma taraftarıysa aldırırdım
ÖZÜRLÜ DEĞIL ENGELLI !
SEN BU DUYARSIZLIKLA ...
evet engelli.özürlü ne demek,neyin özürü o?neye dair.engelli!
İNSANLARIN VİCDANINA BAĞLI BİR DURUM
aldırmalı. yazık çocuğa hayatı boyunca eziyet.
İkilemde kaldığım bir soru kesinlikle.
Hesabı ağır olur aldırtmazdım
aldırtılmamalı o da bi can. hesabı ağır olur...
aldırılmamalı, onun da yaşamaya hakkı var.
Herkes gibi onunda yaşamaya hakkı var..aldırmam..
Allah onu öyle verdiyse yaşayacak..sinema flört herşey değil..bu hayatta yaşamanın tek gayesi onlar değil..
hayır onu allah göndermiş..aldırılmaz.
Kesinlikle adlrırımamalı
Aldırılmalı diye düşünüyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar