+1 yılAldirma Kardesimm. boyle bir hataya düşme bu ddünya bizim bir imtihanimiz iyi veya kotu sşeylerle imtihan olacagiz kimizmiz ailemizde kimimiz çocuğunuzla kimimiz esimizle kaynanamizla. arkadaşlar imiz la. bagzen de dogmasi gereken bir canla... Unutma buradaki hic bir insan sen yrin kiyamette bu cana neden miydin cinayettttttt ialedin diye sorulirken kimse yaninda olmayacak bir tek sen ooo vizcanin nasil el verecek ve bu imtihan hic bir şekilde unutma senin benim onun nasilll yasamaya hakkimiz varsa onunda yasamaya hakkki varr... Sessiz tek basina kall ve duaun simdiyi duaun ve yarina cikmya bilgimiz olmayan kendini duaun Unutma kardesimmm en büyük imtihandasin ya bu sadece senin sinavinsa.. Tip yanilmissa veee o çocuksaglikliysa ddüşün banada öyle dediler ve şu an . Çok saglikliyimm. İnacli olll ve her ne olursa olsun seni yaratani unutma ve yarin olecegimizide... Oo cucuga ne diyeceksin özürlü olduğun için istemedimmi hic vicdan asabi duymayacakmisin. Hava birini oldurmussun hada onu oldurmussunuz ne fark eder. Sana rica on kez düşün korkmaya derdi veren dermaninida verir ve unutma o sana ezaa ddeğil bir armağan.. Hakkında hayorlisi ve selametlosi. HZ Allah seni ve ailenin üzerindenbbereketini eksik etmesin amin.
12 Yorumla- +1 yıl
Yazık değil mi peki anneye?
- +1 yıl
Ya neden yazik olsunki. Senin yarina saglikli cikacagin belllimi ya sen disardeyken kaza gecirsen felçolsan Allah ggöstermesin o zaman yasama hakkini elinden mi almamiz lazim. Öyle ddüşünme hic bir şey için senetimiz yok yarin basimiza ne geleceği belli değil bbelki deooo cçocuk saglikli olacak...
En İyi Cevaplar
+1 yılCocugu olmayan bir insanin bu soruya cevap vermesi cok guc. Olduktan sonrada cok zor cevap verilebilmesi. Ben bebegimin 4. Ayinda kiz oldugunu ogrendim. Ve kan uyusmazligiyla ilgili komplike bir durum yasadik ve 1 gunde titre testim 1/4 den 1/32 ye firladi doktor beyninde odem olabilecegini (yani muhtemelen zihinsel engelli olacak) dedi sonra o 1 gece bizim icin inanin 10 yil gibi gecti ertesi gunki sonucu ogrendigimde ne yapacaktim? Bebek artik 4 aylik aldirma soz konusu olamaz. Esime dedim ki eger ben olursem kizima sen olene kadar bakacaksin, asla onu bir gece bile olsa baskasina birakmayacaksin. Ve o gun oldugumu esiminde yaslanip oldugunu dusundum kizima kim bakacakti? Bakim evinde kalacak ve kim bilir basina neler gelecekti ve kahroldum sabaha hic durmadan agladim esimle birlikte agladik durduk. Sabah tekrar sonuclari ogrenmeye gittik ve cok sukur yapilan testler temiz cikti ama dogurana kadar o korkuyu yasadim her hafta test icin gittigimde ne zaman geciyordu ne de aglamam. Allah kimseye yasatmasin herkese saglik sihhat versin ve o donem anladim ki hicbirsey ne evladindan degerli ne de sagliktan. Ama taktiri ilahi ne olacagimiz hic belli olmaz.
31 Yorumla
Ben eig seçiminizdeki bey gibi düşünmüyorum. Diğer insanların dramları ve yaşanmışlıkları benzer durumu yaşamaları bahsi geçen insanlara nasihat olarak verilemez. Bu dünyanın sınav olduğu rivayet edilir. Ancak tekerlekli sandalyede olanda var, sağlıklı ve morali yüksekte olan da var. Madem herkes aynı sınava tâbi neden sorular farklı.
Mesele sınava girecek olanda sınav başkalarının ki kadar kolay olmayabilir ve sınava daha kolay bir senede katılmak isteyebilirsiniz. Eğer sağlıklı olmayan ve bakması omuzlarınızda taşıyamayacağınız bir fetüs (henüz yaşam formu olmayan) bir bebek olmayı bekleyen varlıksa ve onu diğer insanlarda soyut yaşamaya mahkum edemeyecek kadar annelik iç güdüsüne sahipseniz doğmasına izin vermemek gibi yasal bir hakkınızda olduğunu unutmayın. Eğer sağlıklı doğmayacak olsaydım bana yapılmasını isterdim. Bir anne adayı olarak fetüsün yaşam fonksiyonlarını yok etme hakkınız olmalı. Söz konusu herkesin istediği gibi sağlıklı bir insan değil ve buraya yazan 400 insanda siz değil.
Herkes aynı sınavda değil, kader yok, yaşama ve yaşam verme hakkını kimseye borçlu değiliz...01 Yorumla- +1 yıl
Kader evrene atılmış en büyük palavradır. İnsanlar yaptıkları hataları kimi zaman kaderimde varmış der geçer. Kader şeytanın vicdanını rahatlatma yöntemidir. O vakit çocuğun engelli doğması kader ise kişinin yaşam fonksiyonlarını durdurmasıda kaderidir! Hırsızlık yapan ve ceza evine giren mahkumada sorun eminim oda kaderini suçluyordur...
+1 yılSize yaşanmış bir olay anlatmak istiyorum;
Teyzem evliliğinin ilk yıllarında 1 yıl aradan sonra 2. çocuğuna hamile kalınca sebepsiz yer o çocuğu aldirmis.
O olaydan sonra Yaklaşık 20 yıl çocukları olmamiş ve 40 li yaşlarında tekrar hamile kaldı. Hamilelik sürecinde çocuk normal görünüyordu, ancak doğduğunda #down Sendromlu bir bebek dünyaya geldi.
Şimdi 10 yaşındaki erkek evladı ile sabrederek yaşıyor.
Demem o ki, bu olay tamamen imtihandir, kaderdir. Karşı gelmemek gerekir. Uygun olan çocuğun dogmasidir. Aldırmak ilerde daha büyük sıkıntılar dogurabilecegini örnekle açıkladım. Tercih meselesi. Allah kimseye göstermesin. Görenlere de sabır versin...1187 Yorumla- +1 yıl
Teşekkür ederim.
- +1 yıl
Ben teşekkür ederim hassas bir konuda günün sorusu yaptığın için ve eig için 🌹
- +1 yıl
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
219Cevap
Gizli Üye(30-35)+1 yılO çocuk bir imtihan vesilesidir. Cenâb-ı Allah (c. c.)'ın ana babaya verdiği özel bir ikramdır o çocuk. Ha dünyaya geldiğinde öldürmüşsün, ha ana karnındayken; fark eden zerre kadar bir şey yoktur! Tek adı vardır bunun: Cinayet!
Bir insan, kendisine verilen hediyeye asık suratla ya da bedduayla karşılık verebilir mi? Ya da o hediyeyi almamazlık yapabilir mi? Hediye kendisine lâzım olan bir şey olmasa bile o hediyeyi almamak, elinin tersiyle itmek hediyeyi verene karşı edepsizlik ve hürmetsizlik etmek değil de nedir
Özürlü doğacak olan çocuk da böyledir. Rahmân'ın ana babaya husûsi bir imtihanı, özel bir ikramıdır, hediyesidir. Bir insandan gelen hediyeye bile 'hayır' denmemesi gerekirken Rabb'inden gelen hediyeye nasıl 'hayır' deyip de Rabb'ine karşı edepsizlik ve hürmetsizlik edebilir insan
Elbette evlâdının özürlü doğacak olmasına üzülür insan. Fakat her şey insanoğlunun istediği gibi olsaydı, dünyanın adı dünya değil de cehennem olurdu. O evlâdın durumuna her üzülüşü ibadet niyetine geçecek belki de ana ve babasının. Evlâtlarının durumuna üzüntüleri sebebiyle akıttıkları her katre gözyaşı belki de birer rahmet pınarı olacak o ana baba için. Bunları neden düşünemiyor şimdiki ana baba adaylarının bazıları?
Ne o; evlâtları özürlü diye komşularına mı rezil olacaklar yoksa? Ne de şeytanî bir düşüncedir, nasıl da bir sapkınlıktır bu! Allah (c. c.)'ın verdiği cana kıyıp Rabb'lerine ve mahşer günü bütün insanlığa rezil olacaklarına 60-70 senelik yalancı ömürlerinde komşularına rezil olsunlar, ne çıkar! Böyle düşünüp özürlü çocuklarını öldürenlere de özürlü çocuğu var diye o ana babayı kınayan komşulara da yazıklar olsun, yazıklar olsun, yazıklar olsun!
O çocuk ana rahmine düştü mü? Düştü!
O zaman o da her insan gibi doğacak, yaşayacak ve bir gün Rabb'ine dönecek!
O kadar!20 YorumlaAklıma bu konuda yapılan bir toplantıda söylenen sözler geldi. Doğmamış çocuğa sahipleniyorlar doğan çocuğa ise bakmıyorlar... ya uydurmayın çocuk sakat doğuacak dense o çocuğu doğurup ona hayatta acı çektirmek iyi bir şey mi sizce. Sadece nefes almak için mi dünyaya gelecek bu çocuk? Hayatı boyunca acı çekicek insanlar eğlenirken o eğlenemicek tamam kuranda geçen sözler bölümüne saygı duyarım ama ben olsam aldırırdım. Biri olmadıysa Allah diğerini verir, hem insanlar şunu unutmasınlar melek gibi insan diye söz var, insanlar meleklerden üstündür, yere düşmüş ekmeğe basmak günah derler, insan ekmekden nimetten de üstündür. insan Allah karakteriyle yaratılmıştır, Sevgi aşk vicdan, acıma duygusu şefkat merhamet, bir Allah'da bir de insanda var değil mi başka hangi canlıda var? O zaman hiç birşey insandan üstün değildir. Özel güçler anlamında söylemiyorum yaratılış itibariyle. Allah kendinde olan özelliklerin bazısını insanlara vermiştir. Drama yapmayın. Adam hayatı boyunca namaz kılmamış kıldıysa 5 vakit yapmamış, çocuğum sakat doğsa doğururum Allah'ın işine karışılmaz diyor, Tüm ibadetini yapmışya, çocuğuda doğurunca cennete gidicek.
00 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 1,3b cevap paylaştı. KesinlikleAldırırdım ve aldırılması gerekiyor.
Öyle Elhemdülillah müslümanız öodunda "Allah'ın verdiği canı " gibi dini duygu sömürhesine de hiç girmeeee.. Evet Canı Allah veriyor, ancak Allah sen ve tüm insanlara da Akıl , Fikir , Cüz-i İrade
vermiş. Eğer çocuğun engelli olacağı teşhis edilmiş ise bu da Alla'ın taktiridir.
Engelli bir bebeği büyütmek kolay tabii, çocukluğu da kolay geçebilir, Ancak her engel Down Sendrom gibi olmuyor. Hiç kıpırdayamayan, kolları bacakları olmayan ve her zaman başkalarına muhtaç kalıyorlar. Anne Baba varken iyi , candır Evlattır bakarlar, peki ya Anne-Baba vefat ettikten sonra ne olacak?
Engellilerin hayatı tamamen eziyet ve eziklikten ibaret, peki bu acı, işkenceyi onlara yaşatmak ne kadar doğru.
Bu soruyu engelli çocuklara sahip Annelere sorun bakayım..
Engelli doğup bile bile hayatı boyunca eziyet görecek bir beneği dünyaya getirmemeyi fena-kötü olarak biliyorsanız, göz göre göre öldürülen, sakat bırakılan bunca çocuğu düşünün.
Haa sakın bana destek merkezleri var filan demeyin, gidin o merkezleri görün de hayatları nasılmış bir öğrenin sonra burada ahkam kesin. EİG seçtiğin cevabı kınıyorum. Canlı örneğinde de verdiği gibi, Teyzesine bir sorsun Çocuğun DS'li olduğunu önceden bilseydi doğururmuydu diye
DS'in değişik dereceleri vardır, Mozaik ve zayıf olanları Ambiosentez testi ile bile fark edilemiyor olabiliyor.00 YorumlaBu soru; şuana kadar KS'de gördüğüm en dikkat çekici ama cevapmalası bir o kadar da zor bulduğum sorulardan biri.
Bu tür sorular bence bu sitenin amacına kesinlikle hizmet ediyor. Bu yüzden teşekkür ederim.
Dolaylı da olsa daha önce arkadaş arasında tartıştığımız ve fikir yürüttüğümüz bir konu bu.
Açıkçası cevaplarken ikilemde kaldım diyebilirim
- Kaderci bir yanım var. Çok dindar olmasam da; inançlı biri olduğum konusunda hiç şüphe yok. O yüzden Allah'tan geleni geri çevirmemek gerek deyip bu duruma razı olabilirim tabi. Evlat sahibi olamayan insanları düşündükçe; kız/erkek, engelli olması çok da birşey farkettirmemeli. Ömürboyu bakıma ihtiyacının olması herhangi bir korku da yaratmazdı bence.
- Gerçekçi olmak gerekirse de; bu sorumluluktan her ne kadar kaçmasam da; idealist bir babanın oğlu olduğum için, benim evladımın da birşeyleri başardığını görmek onun kendi ayakları üzerinde durduğunu görmek isteyebilirdim.
Engelli olması eksiklik değil tabi ki. Sonuçta canından kanından olacak.
ama Bu durumu hazmedemediğim anlar olur gibime geliyor.
Kısacası tam bir cevabım yok...00 YorumlaDinimize göre, bir cenin anne rahminde canlandıktan sonra (42 gün), annenin hayatı söz konusu olmadığı sürece, hiçbir mazeretle aldırılmaz ve aldırılması bir cinayettir.
Anne rahminde canlı hale gelen bir ceninin annenin hayatı söz konusu olduğu durumun dışında aldırılmasının haram olduğuna dair alimlerin ittifakı vardır. Çünkü, kendisine -120. gün- ruh üfürüldükten sonra, normal bir insanın sahip olduğu bütün haklara sahiptir. Normal bir insanın öldürülmesini yasaklayan ayetlerin hükmü onun hakkında da geçerlidir.151 Yorumlakader tam olarak budur.. mudahale etmek allahın uygun gordugune karsı cıkmak haddımde degıl yapabılecegım bırseyde.. o oyle uygun gormus bana kalan sabretmek.. allah kmseye nasıp etmesın ama boylesı ımtıhanlardan basarı ıle gecebılene ne mutlu...
154 Yorumla- +1 yıl
Harika olmuş bu yorum ++ eig
- +1 yıl
Normalde senin yoruma benzer birşey yazacaktim sadece , birden aklıma geldi , k. bakma :)
- +1 yıl
Ilk bunu secicektim ama arkadaşın ki daha bir dokundu kusura bakmayin *-*
- Kişilik & Karakter konusunda 1,1b cevap paylaştı.
+1 yılZihinsel engelli bakım merkezleri, burada "benim çocuğum olsa kesinlikle aldırmam, asla terketmem, hayatı boyunca yanında olurum" diye yazan insanların "terk etmek" zorunda kaldığı insanlarla dolu.
İnsanın başına gelmeden, duygusal davranıp böyle yazmasını anlayabiliyorum. Böyle düşünülmesi iyi bir şey hatta.
Yine de olur da bir gün başınıza böyle bir olay gelirse, size çocuğunuzun çok büyük bir ihtimalle zihinsel engelli olabileceği söylenirse, aklınızı başınıza alın ve duygularınızla değil mantığınızla karar vermeye çalışın.
Ağır zihinsel engelli bir insana bakmak kolay bir iş değildir. Sonra terk etmek zorunda kalırsınız, bir daha da kendinize gelemezsiniz kolay kolay.
Bu alanda çalışıyorum, her gün "ben çocuğumu hayatta bırakmam" diyen anne babaların ziyaret sonrasındaki yüzlerindeki ifadeyi görüyorum. Öyle ağır örnekler var ki bırak ölene kadar bakmayı, beş dakika yanında duramazsınız.
Umarım hiçbiriniz hayatınız boyunca böyle bir olayla karşılaşmazsınız.53 Yorumla- +1 yıl
En mantıklı en akıllı cevabı arkadaş vermiş tebrik ediyorum.
- +1 yıl
Kesinlikle katılmıyorum sana daha ne seviyede engelinin olacağını bilmeden canına kıymak insanlığa sığmaz. Çok ileri düzeyde ise ona göre tedavi uygulanabilir hastaneye yatırıp daha iyi şartlar altında bakılabilir ama asla hiç bir bahanesi olamaz Allahın uygun görüp sana verdiği şeye karşı koyamazsın tabi inancın varsa
- +1 yıl
Zeka geriliği konusunda bir bilginizin olmadığı belli. Çok ileri düzeyde zeka geriliği olan bir insanı tedavi edemezsiniz. Çok az zeka geriliği olan bir insanı bile tedavi edemezsiniz. Çünkü tedavi edilebilir bir şey değildir.
Çok ileri düzeyde zeka geriliği olan bir çocuğu, çoğunlukla "yaşatamazsınız" bile..
Bu arada inançsız bir insanım ama bu konuda din tartışmasına girmeyeceğim.
Sana bir konuda katılıyorum o da bu özürü tespit edebilme / edememe konusu.
Zaten tartışma da biraz hayali bir kurgu üzerine kurulu. "Yüzde yüz ağır derecede gerizekalı olacak bir çocuğu doğurur musun?" gibi.
Bu soruya "evet çünkü Tanrım öyle istiyor" diyebiliyorsan o artık başka bir tartışmanın konusu.
+1 yılYani zor bir durum şimdi bircok kisi diyecektir eminim ben cocugu aldırmam canlıya kıymam.
Ancak özürlü bir cocuga.. bakmak zordur.. Hem zaman hem sabır ister Bu imkanlar var mı ..
Egri oturup dogru konuşmakta fayda var.. Eger imkanlari yoksa anne ve babanın
Normal bir cocugun sorumlulukları fazla iken birde özürlü bir cocugun masraflarini iki kat oldugunu düsünürsek...
İyice düsünülmesi gereken bir durum sanıyorum.. Bu..
benim basıma gelmeden net cevap vermek güc..187 Yorumla- +1 yıl
Her zorlukta vazmigecelim yani bu mudur sonuç?
- +1 yıl
vazgecelim demiyorum
basıma gelmeden net birşey demek zor diyorum - +1 yıl
ona bakamamak degilde. imkan para ekmek bulunur tabiki bebek gelince onun riskida gelir. ancak omur boyu cocuga yazik.((
Annelerin en çok korktuğu şey çocuklarının ölmesiymiş. Engelli annelerinin ise çocuklarından önce ölmek..
Ya çocuğumdan önce ölürsem? O çocuğa benim yokluğumda kim bakacak? Sağlıklı çocuklara bakmaya bile yanaşmayan akrabalar mı yaşını başını almış annem mi? Belki babası ama ya kız çocuksa? Engelli insanların vücudu normal çalışıyor. Ergenliğe girdiğinde regl oluyorlar. Babası ne kadar yapabilir
Herkes yok günah demiş. Bir anne günahtan çok evladını koruyamayacağından korkar. Çünkü annelik evladını kendi canından daha çok sevmektir.
Aldırırmıyım aldırmazmıyım bilmiyorum. Bu duyguyu yaşamadan bilemem. Ama kimseninde bu konudaki kararını eleştirmem.41 Yorumla- +1 yıl
:( oyy.
Kişilik & Karakter konusunda 812 cevap paylaştı. Oncelikle bu karari ebeviyenler iyi dusunerek vermeli cunki hem anneye hem babaya buyuk yukumluluk dusuyor. malesef bazi aileler daha saglikli cocuklariyla dogru duzgun ilgilenemeyip iyi bir gelecek sunamiyorlar. Allah kimseyi sordugun doruda ki duruma dusurmez evladiyla sinamaz inslh.
Ben dogururdum ama ele gune muhtac olmuycagini omrumun sonuna kadar onla ilgilencegimi bildigim icin ilerde ben öldugumde gozum ama arkada kalirdi her gun bunu bilmek beni öldururdu. Cunki malesef hic bir ozurluye annesinden baska kimse iyi bakamaz :( .10 Yorumla
+1 yılTemel doğumanenin önündedir fadime içerde doğum çığlıkları atmaktadır. fadimenin sesi kesilince bebek ağlaması sesi gelmez. doktor dışarı çıkar temel heyecanla
-ne oldu doktor bey? der. doktor biraz sıkıntılı çocuğunuz doğdu temel bey ma bir sorun var der temel sorar neyi var diye , doktor çocuğun bir kolu yok der. temel olsun o benim dursunum der. doktor bir sorun daha var sağ koluda yok der. temel olsun o benim yinede dursunum der. doktor yanlız sağ bacağıda yok der. temel olsun o yinede benim dursunum der. doktor temel bey sol bacağıda yok,... kulağıda... burnuda... v. s v. s temel en son dayanamayıp içeri dalar küvözde bir çift göz durmaktadır temel koşup yanına gider uyy dursunum uşagım benim ha ne oldi san evladum der. doktor aynı sakinlikle maalesef dursun kör sizi göremez temel bey der.00 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 3b cevap paylaştı.
+1 yılDoğururum. Hatta sırf bu yüzden bilmemek için doktoruyla inatlaşıp 2li 3lü testleri yaptırmayacağımı söyledim. Sonra doktorumun başka şeylere de bakıyorlar sağlıkla alakalı demesine kanıp 2li testi yaptırdım. 3lüyü 4lüyü yine yaptırmadım :D
Neyse her halukarda doğururdum. %1 ihtimal bile varsa sağlıklı yaşamasıyla ilgili ihtimal ihtimaldir. Kimse de zaten %100 engelli teşhisi koyamaz.52 Yorumla- +1 yıl
Bunlara ilave olarak da bizzat bildeiğim 2 kişiyi örnek vermek istiyorum.
Birisinin çocuğuna doğsa da yaşamaz dendi. Doğdu, dişi çıkarsa yaşamaz dendi, asla yürüyemez vs dendi. Şuanda ağzında bizim dişlerimizden daha fazla diş var. ÜStelik bizim gibi olmasa da yürüyor iyi bir rehabilite sayesinde. ÜStelik yapma dediğimiz şeyi anlıyor.
2. si ise yine bir komşumuzdu. Ona da dediler engelli olacak doğurma. O da bizim gibi düşündüğü için doğurdu. Doğduktan çok çok kısa bir süre içerisinde sanırım 1 gün içinde falan da bebek öldü. Ama en azından anne kendi bebeğinin katili olmamış oldu. - +1 yıl
Benimde abimin oglu icin zeka geriligi var dendi cocuk simdi bizi parmağında oynatiyo o kadar zeki yani her serde bir hayir varya hemen pes etmemk gerek
- Kişilik & Karakter konusunda 6b cevap paylaştı.
+1 yılMuhtemelen aldırırdım, tamam doğsun bakalım demeliyim belki, tabiki bakarım, ancak bu çocuk kendine yetemeyecek, ya o doğduktan sonra ben ölürsem, ki bir gün mutlaka bu gerçekleşecek, kim bakacak ona, bunları düşünmek lazım, ölmeyeceğim hep benim gözetimimde olacağını söyleseler olurdu tabi, herşeyden de çok severdim onu.. Ancak bu karar alınırken dünyada hep varmış gibi değil de olmadığında ne olacağını düşünmeli insan..
00 Yorumla bende doğduktan sonra 2 ya da 3 yaşında havale geçirdim o zamanlar doktorlar çok bilgili değildi ilaç verdiler ama ateşim düşmemiş 13 yaşıma geldiğimde kulağımda işitme sorunu olduğunu fark ettik o zamana kadar nasıl fark etmedik inanın bende bilmiyorum askere bile gittim 4 ay yaptım sonra cihazım bozulunca mecbur çürük raporu almak zorunda kaldım ama sağlıklıyım çok şükür ama çok zorluklar çektim kulağıma ilk taktığım zaman o cihazı psikolojim bozuldu iş yerlerinden kovuldum okulda hocalardan hep dayak yedim okuldan kaçtım ama pes etmedim şimdide çok güzel bir işim var ve çokta güzel yerdeyim o yüzden gün doğmadan neler doğar hemen umutsuzluğa kapılmayın allah herkese sağlıklı bir evlat nasip etsin inşallah...
00 Yorumlasen gerızekalımısın tabıkı aldırmalısın. Çocuk acı cekıcek.. muhtaç doğacak sen cekıcegın günahı.. alıcagın sevabımı düşünüyorsun. yazık deılmı o çocuğa.. sen ne kadar yasıycaksın acaba.. ömür boyu o çocuğa bakman mumkun deıl... sen ölünce o yaslı vazıyette sokaklarda el mı açsın mıllete... kendıne yetıcek gucu hıc bır zaman olmuycak... sen ıse doğurup sevap ısleme derdındesın.. yazıklar olsun ya... ben olsam aldırırdım kendı rahatım bozulmasın dıye deıl onun gelecek yaşantısını , kendı yaşlılığımı ; onun yaşlılığını göz onunde bulundurarak aldırırdım...
50 YorumlaBazen doktorların verdiği bilgi doğru çıkmıyor. Hamile bir bayan vardı, doktoru çocuğunun kafasının çok büyüdüğünü, vücutla orantılı olmadığını, daha da büyüyeceğini söylemiş ve eklemişti: Doğursan bile bu çocuk yaşamaz. Kadın bunalıma girdi, karar veremedi aldırıp aldırmama konusunda. Sonra Allah'tan gelene katlanmak gerek, kaderim böyle imiş diyerek çocuğunu doğurmaya karar verdi. İyi ki de aldırmamış çocuğunu sapa sağlam dünyaya geldi, kafası büyük de değil. Zor bir karar olacak ama bence kaderim böyle imiş, katlanmalıyım, sabretmeliyim. Bu benim imtihanım demek en doğrusu. Arkadaşınıza da sabır ve güç diliyorum.
00 YorumlaArkadaşın bir tanesi aldırırım yoksa hayat ona eziyet olur yazmıs. Sen ona karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirdikten sonra neden eziyet olsun. Onların çoğu zaten kendi temel yaşam becerilerini ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Önemli olan toplumun onları insan yurduna koyması. Ben çok karşılaşıyorum parkta down sendromlu bir çocuk salıncakta sallanıyor herkes uzaylıymış gibi bakıyor ona bu çok acı. Oysa bu çok normal bişey. Böyle olması kimsenin seçimi değil elbette aile çok zor aşamalardan geçiyor çocuğu kabul edene kadar. Ama bu bir sınav böyle sınanıyor olabilirim bu yüzden aldırmam çünkü o benim bir parçam sonuçta. Normal çocuklardan hiçbir farklı yok sadece +1 fark
20 Yorumla
+1 yılCidden zor bir karar olurdu. Allah kımseyı sınamasın böyle bır durumda.. Elbet Allah verdı Allah alır o canı lakin herkes hayırlı bir ölüm ister. Engelli bır cocugun bakım cok zor.. Ne baba ne kardes ne bır bakıcı ne bır akraba anne gıbı bakamaz.. Ona o sabrı bır tek anne gösterir.
Anneler ölümsüz degildir. Bu yuzden engelliler yaşarken cogu kez kendı ölmeyı secer. Neden dogdum kı dıye dusunebılır. Anne öldükten sonra kım bakıcak ona.. kim ona o alıstıgı sevgıyı o bakımı sabrı kım gösterıcek.. Vıcdanlık bır durumdan once bence mantık konusmalı..
Birine muhtac yaşamak , yasamadan bılınmez..00 YorumlaDoğmamış bir hücreye insanlar bu kadar değer veriyor.. Doğduktan sonra kimsenin umurunda olmayacak bu çocuk!
https://www.youtube.com/watch?v=WearmOcbmXA20 Yorumla
+1 yılBenimde engelim var mesela yürürken biras sekiyorum tendonlarımdan biri uzamadığı için günlük hayatıma hiç bir engeli olmasada koşuyorum agaca çıkıorm hoplayıp zıplıom tıpkı sizler gibi ama belli oluyo işte hiç bişiy bana bu durumla alakalı olarak askere gidememek kadar koymadı ama ALLAH'ın taktiri işte
20 Yorumla
+1 yılyorumlara bakıyorumda herkes ne kadar kolay söylemiş iste kaderimse çekerim diye
ama söyle bir atasözümüzde var arkadaşlar " BEKARA KARI BOŞAMAK KOLAY "
hiç hayatınızda özürlü birine bakmayı denedinizmi?
onun atlını temızledinizmi? ya da yemek yedirdiniz mi
ailenizde özürli biri var mı bakmaya yükümlümüsünüz?
ya da siz öldükten sonra o çoçuk tek başına dünyada nasıl yaşayacak nasıl davaranacaklar kimler bakacak kimlere kalacak hiç düşündünüz mü
söyle düşünün yıllarca baktınız ettiniz sabrettiniz ve bir gün BIKTIM senle upraşmaktan dediniz ne hale gelir ne olur biliyormusunuz?00 YorumlaBen doğururum. Kıyamam ona. İlgilenirim her şeyiyle onun derdi bana yük falan olmaz:) Biliyorum belki oda kendisini eksik hissedecek büyüdükçe üzülecek diğer insanlardan farklı olduğu için ama ben hep yanında olucam. Kalbime sevgi ekip dünyama güzellik katacak o bebek neden aldırayım yani neden eksikleriyle severim ben onu.
21 YorumlaÇok zor bir durum benimde kardeşim engelli çok şükür bedensel değil ama bakıma muhtaç olacak sürekli, ileride bana ya da eşime bir şey olursa kimse onu anne-babası gibi bakıp koruyup sahiplenmez. Herkes o çocuk doğacak diyor ama ilerisini düşünmüyor ölüm diye kaçınılmaz bir olay var sonuçta. Büyük konuşmayım ama aldırırdım büyük ihtimal
20 YorumlaBilmiyorum, sanırım aldırırdım.
Özürlü bir çocuğa bakmak zordur, imkanlar veya şartlar..
Bana veya Babasına bağımlı olacağını düşünürdüm.
Olası bir durumda bizi kaybederse ne olacağını da düşünürdüm.
Kızım veya oğlum.. Sanırım engelli doğması yerine aldırmayı düşünürdüm.
Şimdi basın eksileri, benim gibi düşünen ve belirtemeyenler.20 YorumlaBen aldırmazdım Allah a hep dua ediyorum engelli bir çocuğum olsa diye :( dışarda öyle down lu görmeyen konşamayan çocukları görüyorum Allah ne güzel de yaratıyo bende bu onların kusuru değil ve çok sevimliler öyle çocuklara sarılasım geliyo yanından geçerken gülümsüyorum tabi biliyorum sarılamam bu annesi ya da çevredeki insanlarca yanlış anlaşılır :( bende istiyom engelli bir çocuğum olsun o da sağlıklı yaşıyo sonuçta yani ölü insana bakılmaz ki hem
10 YorumlaAllah korusun diyorum. Aldırmasını söylerdim. Belki günah ama olsun. Sonuçta insanların için kendisine bir yer edinemeyecek ise ben o canı alıp günaha girerdim. Neden benim çocuğum kafasına göre gezemesin, ölse daha iyi, kurtulmuş olur, hiç dert çekmez diye düşünürdüm. Aldırmam filan derse artık gizlice ilaçla filan bir dümen çevirmek zorunda kalırdım. Başka bir alternatif kalmazdı.
10 Yorumla
+1 yılsaçmalama deli misin elbette doğurum eminim bu benim için çok zor olacak ama yaparım mesela ne engeli varsa onun için hayatı daha kolaylaştırmak amacıyla ona yönelik şeyler öğrenirim mesela işaret dili gibi eğer zihinsel engelse yapacak bir şey yok o benim çocuğum ne de olsa severim diğer çocuklarımdan asla ayırt etmem
22 Yorumla- +1 yıl
örnek anne adayi helal olsun...
- +1 yıl
teşekkür ederim :)
Aldırırım. Bunu cana kıymak olarak düşünmemek lazım. Tamam o evladım ölene kadar bakarım gocunmam ama o çocuğa da eziyet değil mi öyle yaşamak. Her şey Allahtan. Hadi bize bir şey oldu kim bakabilir engelli bir çocuğa bizim arkamızda. Aldırmak cana kıymak günah diye düşünebilirsiniz ama bile bile o çocuğa engelli hayatı yaşatmak daha günah bence^^
40 Yorumla
+1 yılAçıkça söylemek gerekirse, ben aldırtırdım.
Çünkü ileri de çok büyük sorunları beraberin de getirecek.
Onun için de zor olacak, doğurduğun çoçuk için de zorluklar olacak. Özürlü olmak bizim ülkemiz de o kadar kötü bir durum ki. Kendim sağlıklıyım ama özürlü insanları görüyorum onların zor durumlarını biliyorum ve başıma böyle bir durum gelse nasıl yaşardım bilemiyorum, düşünmek bile istemiyorum !!00 YorumlaAllah'ın her işinde bir hayır vardır belki o engelli çocuk bizim için çok hayırlara vesile olacak. ona gösterdiğimiz ilgi sayesinde Allah katında yüksek derecelere ulaşacağız. sizin şer gördüklerinizde hayır hayır gördüklerinizde şer vardır diye boşuna dememişler.
00 Yorumla
+1 yılTabiki cesaret isteyen bir konu. Ama allahın verdiği canı almak bana mı kaldı, doğurup bütün hayatımı ona adardım. Annemin karnındayken benim içinde özürlü bu bebek doğurmak istediğinden emin misin demişler anneme, o da hastane hastane gezmiş bütün doktorlar aynı şeyi söylemiş, ama sapa sağlam doğmuşum
00 Yorumla
+1 yılelleh verdi elleh elicek.. neden doğurmaya bu kadar meraklı bu millet? gerçekten yaşıycak , öğrenicek hiçbirşeyi kalmadığını düşünen insanlara acıyorum bu kadarmı yani insan hayatının döngüsü? doğ büyü çalış aile kur çocuk yap onu büyüt ve öl? nope. Hiç bir koşulda çocuk doğurmayı istemiyorum zaten birde down sendromlu olması onun için bir işkence..
00 YorumlaAynı anlattığın gibi bir olayida bizzaz biz yaşadik. Amcamin cocuguna engellei dogacagi dogduktan sonra yasamasinin zor oldugu yasarsada hayatinda cok buyuk sıkıntılar cekecegi ve aldirmasinin daha iyi olcagi solendi. Yengem ne kadar kararsiz kalsada amcam duydugu ilk andan itibaren çocuk dogcak dedi. Yegenim su an 4 yasinda ve Allahima bin şükür ki hic ama hiçbir sorunu yok. Demem o ki takdiri ilahi. Hersey Rabbimin elinde. Bizler farkedmeden geciyoruz cesitli sinavlardan. Allah bu durumda olanlarada yardim etsin
00 YorumlaALLAH düşmanıma nasip etmesin hiç bir anne baba için kolay değil hiç bir anne baba bole acı yaşamaz inşallah
Benim başıma gelse elbette çok üzülürüm ama asla eşime çocuğu aldıralım demem ve asla kendisi istesede izin vermem
Allahın verdiği cana kıymak en büyük günahlardan biridir
Son derece dik durmak gerekli.
Sabır etmek ve allahın verdiği bu güzel cana iyi bakmak ilgilenmek görevimdir deyip sabırla çocuğuma bakmak sorumluluğumdur.00 Yorumlaönce türkçe lügattan "özürlü" kaldırıldı. "engelli" oldu o. dikkat etmek lazım. insanlar sağlam doğup sonradan da engelli olabiliyorlar. dolayısıyla engelli doğup dünyaya aklıyla birçok faydası dokunabilecek bir birey olamayacağına nasıl karar verebilirsin ki. geleceğimi gördün. tabiki hayır. o yüzden herşeyi güzel yaratan rabbim elbet onun içinde bir hayat ve sayesinde güzellikler getirebilecek bir yaşam sunar. bu sebepten doğumuna engel olmak caniliktir, bencillik, ve cahilliktir.
00 YorumlaBir canlının yaşam hakkını elinden alma düşüncesi insana çok canice geliyor. Başıma gelmeden bilemem o anki psikolojim neyi gösterir hiç bilmiyorum. Yaşayan insanları düşünüyorum gerçekten zor ama Allah sabrını veriyordur. Zor bir imtihan. Allah sabır versin gerçekten. Ama o çocuğa sorma hakkımız olsaydı bu dünyaya o şekilde gelmek ister miydi onuda sorarım?
00 Yorumla
+1 yılSoru gerçekten düşündürücü ve güzel. Yakın ailemde engelli olan yok ve engelli birisi ile yaşamak nasıldır bilmem ama çoğumun engelli olduğunu hamilelikte öğrensem asla onu aldırmazdım. burada bazı kızları anlamıyorum emin olun ilerde hamile olursanız kıyamazsınız. Hem engelli olsa bile Kocam ve benim bir parçam olmuş oluyor ve bu en güzel duygu:) Allah'ım herkese Herşeyin hayırlısını nasip etsin:)
00 Yorumla
+1 yılAllah herkese saglik versin ozellikle de kucucuk bebislere ama bu isler biraz imkan isi sabir isi Allah verdiyse yardimini da eder tabi ama buyuk bir arastirma gerek onun icin uygun ortamlar yaratmak gerek onun icin planlar yapnak gerek.. imkansiz mi hayir degil ama ne biliyim imkanim iyi degilken dogurursam kendimi kotu hissederim her basina birsy geldiginde ya da yeterli gitimi ve bakimi olmadiginda..
00 YorumlaÖzürlü doğacağı söylenen bazı bebekler sağlam dogabiliyor
Herşey Allahtan deyip karşı gelmemek gerek131 Yorumla
+1 yılBen asla yapamazdım bunu. Down sewndromlu olabilir ya da başka bir özürü...
Ama o benim bebeğim, meleğim. Allah ona yaşama şansı vermiş ben bu şansını nasıl
alırım elinden.. Her özürlü annesinden öyle doğmuyor. Sağlıklı bir insanın
özürlü olmayacağının hiç bir garantisi yok... Ben kesinlikle aldırmazdım.
Allahım beni bu şekilde sınayacaksa bu sınavı en doğru şekilde geçirmeye çalışırdım.00 Yorumla
+1 yılNe derece özürlü ve zihinsel özürlü mü? Bağımsız yaşayabimesi için aklının yerinde olması gerekli insana. Bir de "beni bu halde yaşamak zorunda olacağımı bile bile niye doğurdunuz" derse "bu eziyetlerimin sebebi siz oldunuz derse" ilerde? Ben olsam ne kadar yüksek ihtimal ve ne kadar ağır özürlü olabileceğini sorardım sanırım. He tabi 3 aylık olmadıysa. Ama 3 ayı geçmişse ondan sonrasında napardım bilmiyorum.
00 Yorumla
+1 yılTıp geliştikçe imkanlar da artıyor. Büyük konuşmak istemem ama Allah bana neyi uygun gördüyse benim yaşayacağım odur. Bebek sağlıklı da doğup sonradan engelli olabilirdi.. İnsanlıktan nasibini almamış o kadar pislik yaşıyorken, neden iyi yetiştirilmeyle faydalı olabilecek bir canlıya kıyayım ki? :)
00 Yorumla
+1 yılYaklaşık üç sene önce annemin ikinci eşinden hamileydi fakat farkına varmadığı için migren ilaçlarını kullanmaya devam etmişti. Öğrendiğinde ise bebeğimizin engelli dünyaya geleceğini bize doktorlar söyledi. O dönemlerde bakabilecek maddi manevi güce sahip olmadığımız için üzülerek aldırmak zorunda kalmıştık, eşi hala cüzdanında çocuğun ultrason fotoğrafını taşıyor.
00 YorumlaÖzürlü bir çocuk dünyaya miras olarak bırakmak asla istemem. Ben bugün varım yarın yokum. Ne zaman gideceğim konusunda hiçbir bilgiye sahip değilim. Onun ömür boyu desteğe ihtiyacı olacak. Benim ne kadar kalacağımı bilmediğim için ve normal şartlar altında ondan erken gideceğim için önlemini alırım.
00 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 2b cevap paylaştı. Ben hep düşünüyorum böyle bir durumu.
Bir çocuğun canını almak benim ne haddime
Çocuğumuzun doğmasına isterim , tabi eşim de isterse. Eşim zaten ister diye düşünüyorum , çünkü eşim olacak kişi , bir çocuğun canına koyacak kadar vicdansız birisi olmaz.20 Yorumla
+1 yılkürtaj ile bebeği doğduktan sonra öldürmek arasında bir fark görmüyorum. ben ne olursa olsun evladıma sahip çıkarım karımın kürtaj yaptırmasına asla izin vermem. vicdanı yetmeyen de uğraşmak istemiyorsa doğursun çocuk esirgeme kurumuna bıraksın. cinayetten bin kat iyidir
10 YorumlaÇok zor bir tercih. Bir yanda mantık diğer bir yanda yarada saygı. Ama Kuran-ı Kerim' de açıkça belirtildiği gibi "Allah'ın izni olmadıkça hiçbir kimseye ölmek yoktur. (Ölüm) belirli bir süreye göre yazılmıştır. Kim dünya menfaatini dilerse, kendisine ondan veririz. Kim de ahiret sevabını isterse ona da ondan veririz. Biz şükredenleri mükafatlandıracağız." emrine uyacağız. Ama inanmayanlar mantıklarıyla hareket edecektir.
00 Yorumlaasla büyük konuşmayı sevmem ama benim başıma böyle bişey gelse bir cana kıymayı düşünmezdim Rabbim öyle olmasını istediyse bize boyun eğmek düşer herkesin bir imtihanı olduğu gibi belkide buda senin imtihanındır sabırlı olmak gerekir vardır bunda da bir hayır hem zaten
Eylerse Mevlam Eyler Neylerse Güzel Eyler denir...00 Yorumla
+1 yılya ben aldırırdım sanırım tabiki canımdan bir parça kopa kopa. Fakat kendimi düşündüğümden değil çocuğumun diğerleri tarafından hor görülerek engeli yüzünden dönem dönem kendinden nefret ederek, hıçkıra hıçkıra aglayarak büyümesini ve hatta belki yine bu özründen dolayı her insan kadar yaşayamadığı için 30 40 gibi orta yaşlarda ölümünü bekleyerek yaşamasını istemezdim
00 YorumlaKürtaj dönemi geçmemişse eğer kürtaj olurum. Bu dünya zaten çok zor. Ve onun engelli haliyle cok zor yaşam geçirme ihtimali bile bana işkencedir. Yanında biri olmadığında tek başına olduğunda kendi kendine yeterli olamuyorsa ve insanlara muhtaç oluyorsa hiç dünyaya gelmesin daha iyi. Çünkü ister kabul edin ister etmeyin engelli bir çocuğun bakimini sadece annesi üstlenir. Ve annesinin başına birşey gelirse o masum çocuk rezil bir hayat geçirir. Böyle birseyi kabul edemem ben.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBenim Annem bana ve ikiz kardeşime hamileyken sigara içmiş. Ikiz kardeşim annemin karnındayken ölmüş. Doktor benim için asla Yaşamaz yaşarsa ya sakat olur ya da zeka geriliği olur muhakkak demiş. Annemde beni aldırmak için hastaneye gitmis ama anneannem izin vermemiş. Yani demek istediğim bu işler belli olmuyor. Doktorlar da yanılabiliyor. Zekam normal insan zekasinda. ve sağlığımda çok şükür hiç bir sorun yok. Ben asla aldırmazdım
20 YorumlaKeainlikle kabul edersim kimse engelli dogmak istemez her insanin yasam hakki vardir kimse elinden alamaz kimseninde yasamina mudahele etme hakki yoktue onlar bizim canimiz kalbimiz hayat butun olumlu olumsuzluklarin birbiri ile yasamasi ve icice olmasi ile guzel
00 Yorumla
+1 yılSonradan çocugumuzun Allah korusun herhangi bir kaza geçirip engelli olup olmayacagını nerden bilebiliriz ki? Her şey Allah ın bize verdiği bir lütuf. O minicik yavrucakta. Ben duygusal yönden hiç rahat olamazdım aldirirsam. Zor bir durum ama doğururdum ben
20 YorumlaBir yakınım 10 yıl tüp bebek denedi ve sonuunda tuttu, doktor engelli olacak dediği için hiç düşünmeden aldırdı. O kadar çok etkilendim ve üzüldüm ki hatta büyük konuşuyorum ALLAH nasıl uygun görür verirse asla karşı gelmem engellemeye çalışmam. Bu dünyada zor olabilir ama ahirette hediyesi çok çok büyük, ne olursa olsun kendi canından kanından olan günahsız bebeğin yaşımına son vermek çok büyük haksızlık ve canilik bana göre.
00 YorumlaBaşımıza gelmiş olan bir durum bu.
Dört sene önce abimin eşi ile birlikte gittik kontrole ve çocuğun özürlü olduğu isterse alınabileceği söylendi.
Yengemi teselli bile edemedim. Yengem sonunda karar verdi. allah verdiyse bu da benim imtihanim dedi.
Doğum yaptığı gün bizim için anlatılamaz duygular yaşandı, çocuk sapasağlam doğdu. Ve şu an dünyalar tatlısı bir prensesimiz var00 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 1,9b cevap paylaştı.
+1 yılAllah kimseye vermesin. Bu benim tek basima alabilecegim bir karar degil ama o cocuk hayata geldiğinde cok kotu bir yasam onu bekliycek.. Kaldi ki omru boyunca yaninda olamam ki.. Bir gun bizlere bir sey olsa kimse bakamazsa ya da bakmak istemezse ya ortada kalirsa? Kesinlikle ömrüm boyunca ona en iyi sekilde bakarim elimden geldigince ama onun o haline de yurek dayanmaz ki.. Cok zor bir sey.. Bir yerde omru boyunca aci cekecek gozlerimin onunde bir yerde olecek..
20 Yorumla İmkana bağlı bence... Doğurup onu kötü yaşatmaktan ve acı çektirmektense doğurmamak daha mantıklı ama bende anne olacağım ileride Allah izin verirse kıyabilirmiyim bilemiyorum. Çocuğunun acı çektiğini de görmek bir annenin en büyük acısıdır onuda düşünmeliyiz
00 Yorumlaben şahit oldum. komşumuzun kızı hamileydi çocuğu engelli olacak demiş doktorlar. karar verdi doğuracağım dedi allah verdi allah alır diyerek. çocuk doğdu 3 ay sonra vefat etti. doktorlar doğsada ölür demediler amaa anne doğurmak istedi. ALLAH evlatları ile sınamasın kimseyi.
00 Yorumla
+1 yılAynı olayı bizzat yaşadık. Kız kardeşim için sakat denildi kesinlikle aldırılması önerildi. Annem aldırmayı bile düşündü ama biz vazgeçirdik. iyiki de onun için savaş verdik. doğduğunda tüm vücudu mosmor olarak doğdu ve 1 ay sonra normal bir bebek gibi hayatına devam etti. şükürler olsun şu an çok sağlıklı iyiki de yanlış bir karar verip yaşama hakkını elinden almadık
00 Yorumla
+1 yılRabbim onun olmasini yazmissa kaderi, hayati da yazilmistir. Basima gelmedi büyük konusmak istemem. Ama ben olsam dogururdum galiba. bir yerde okumustum. Bir kadin hamile3 cocugu var dördüncüyü aldiriyo. Eve geri geliyor ve bakiyo ki evi yanmid. 3 cocugu da ölmüs yanginda. Yani yarin ne olacagini bilemeyiz. Imtihanimizi Allaha yönelip vermeliyiz. Ona güvenirsek herseyin üstesinden gelebiliriz.
06 Yorumla- +1 yıl
o samanyolunda bir film diye bilşyorum :D
- +1 yıl
Bu ne saçmalık ya. Anne diyelim günah işledi de çocuklar niye yanıyor! Onların suçu ne! Ay bir de yanarak ya. bu saçmalığı bir de oldığu gibi kabul etmişsin. @Patavatsizsiniz doğru dedin ahahhahaha
- +1 yıl
Valla filmini gösterisini bilemem. Ama senin sacmalik diye tabir ettigin sey Allahin karari. Sanirim burdani tek sacmalik senin cümlen. Tabi herkesin fikri kendine. O cocuklarin ömrü zaten bitmis. Ama o kadinin imtihani da bunu bu sekilde görmek idi. Yanarak öldüler ama sence Rabbim günahsiz o cocuklara aci cektirmis midir? ASLA!!! orda aci cekmek zorunda olan anneydi.
- +1 yıl
- +1 yıl
Sen Allahin kudretini mi sorusturuyosun? Ben saglamim Allah derse aci cekerim. Demezse cekmem bu kadar basit. Glrüs benim glrüsüm seninki de senin glrüsün bana göre ne kadar sacma olsa da. Tartismaya acmamistim aslinda. Insanlar Allaha gövenip inanacak diye dört dönüyosun burada yazik
- Devamını Gör (391)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat