Aslında herhangi bir dayanağım yok. Fakat yalnızlık, mutsuzluk, çaresizlik insanın her yönden sınırlarını zorlar diye düşünüyorum. Çünkü bu çocuklar, hayatın gerekli kıldığı sorumluluklarla çok erkenden tanışırlar. Gözlemleme, çözümleme, üç boyutlu düşünme, hafıza ve hayalgücü bunlardan birkaçı. Ayrıca bu yönde tanıdığım kişiler ciddi manada zeki olan kişilerdir. Genelde el bebek gül bebek büyütülen çocukların anlama kapasiteleri daha düşük oluyor.
Sizce yalnız ve mutsuz büyüyen çocukların zekâları, mutlu büyüyen çocuklara nazaran daha mı güçlü?
Bana soracak olursan, Çocuklar esasen dünyayla tanıştıkları yaşlarda başka bir çocuk olması beyinini daha fazlası çalıştırması gerektirdiği anlamına gelir. yani çocuk eskiden annesiyle 2 saat babasıyla 2 saat beynini güçlendiriyorduysa bu sefer de kardeşi 3 saat daha beynini çalıştıracak ve daha güçlü bir hale getirecektir. tabi ki kardeşin olup olmaması küçük bir faktör ola bilir de olmaya bilir de. mesela çocuğun ebeveynleri iyi eğitim almış düzgün insanlarsa fakat kardeşi kötü, bilgisiz biriyse, hiç kardeşinin olmayışı daha fazla iyiye doğru götürürdü. fakat öte yandan annesi ve babası bilgisiz, fakat kardeşi doğuştan gelme bir zekaya sahipse ve ya kitaplara büyük ilgi duyan biriyse, o zaman da kardeşi çocuğu pozitif yönden etkileyecektir. ama acemi bir psikoloji meraklısı olarak söyleye bilirim ki çocuğun karakterinin, zekasının oluşumunu sağlayan faktörler arasında, kardeşinin olup olmaması 100 lerce etken arasında alt sıralarda yer almaktadır. çevre, genetik, anne, baba, zekanın gelişimine gösterilen ilgi gibi çok daha öncelikli şeyler mevcut. en yukarda yazdığım dünyayla tanışma deviri ve kardeşin zeki biri oluşu hariç, kardeş bu denklemde sadece 0.1 değerine sahiptir.
Bence yalnız kalan çocuğun dünyası, yorumu daha zayıf olur. Çevreyle yetişen çocuk daha çok sıkıntı görür, daha çok yorum yapar, ileride sıkıntı görünce daha hakim şekilde yönetir olayları...
Ben sokaktan eve girmezdim ufakken. Şimdikiler sokak görmüyor. Anne baba sürekli kontrol ediyor. Sürekli el altındalar. Ee yarın öbürgün bu üniversite okuyacak, askere gidecek, iş kuracak aile bakacak... Ülkemiz için konuşuyorum. Bu ülkede mağdur olursan, mağdur kalırsın. Karakolda iki satır ifade verip için rahatlar ne suölu bulunur ne bir şey. Bence çocuk çevre de görmeli, ortamlar da gösterilmeli ona yön verilmeli... Küfür de bilsin ama kullanmasın, kavga da öğrensin ama etmesin... Yeri geldi mi kendini korusun kaçmasın ya da annesini babasını aramasın.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bilimsel acidan soylemem gerekirse hem genetigin hemde cevresel kosullarin etkisi vardir ancak cevresel kosullar hayal gucunu gelistirmeye beslenme duzenine ve bunun benzeri bircok etmene dayanir. Karsimiza cikan problemlerin cesitliligi de soylediginiz gibi etkilidir ancak tek basina zekayi guclendirmeye yetmez. Zaten kisinin olabilecegi belllidir dogdugu cevre bellidir ufak bir fark yaratabilir. Ancak soyle bir dusundugumde zekayi pratik yonde kullanma becerisini gelistirecegini fakat zekayi yukseltemeyecegini dusunuyorum.
0
10 Yorumla
Soran
+1 yıl
Aslında zekâyı genel olarak aldım. Detayda gözlemleme, çözümleme gibi yeteneklerden bahsettim. Bunlar da zekânın bir ürünü.
😊o zaman diger gozle bakayim soruya hayat kucuk emrahin kazanmasi gereken biryer degil. Kucukken kotu seyler yasasak da aptal ya da fakir oldugumuz icin oyle kalma olasiligimiz var. Kotu seyler yasadiktan sonra guclenip iyi seyler basarma zorunlulugu yok malesef
Zekaya etkisini bilmem de. Mutsuz çocukluk yaşayanlar bağışıklık kazanmış olarak devam ediyor hayatına. bir kere en güçsüz çağında ayakta kalmak zorunda kalınca devamında bişey koymuyo insana
cokda erken bikarlar cok yorulurlar.. Her adimi iyi secmeleri icin beyinlerini cok kullanirlR cunku hata yapma izni yok... Hata yapsa ona destek vercek kkmse yok o yuzden beyinlerini daha cok kullaniolar..
Olabilir, daha çok resim çizmek gibi aktivitelere yöneliyorlar. Bu da hayal güçlerini el becerilerini geliştiriyor elbette. Sürekli beyinini uyarıcı çalışmalar yapıyorlar.
Aslında mutsuz geçtiğini idrak ettiğimde depresif bir hal almıştı. Gözlemleme falan kısmına baya katılıyorum, zeka kısmı değişim gösterir katılmıyorum.
En İyi Cevaplar