Üstün zekalı çocuk muhabbeti Atakan ile aldı başını gidiyor. Kristal/İndigo çocuklar yani aşırı zeki çocuklar aile ve kendisi için bir fırsat mı sizce yoksa tehlike mi?
Çünkü doğru eğitilmediği taktirde suça eğitimli, yaşadığı ortamdan ve arkadaşlarından keyif alamayan bireyler bürüyor. İyi ve doğru bir eğitime kavuşmak ise neredeyse imkansız. Bir de çocuk olduğu için henüz duygularına ket vurmayı da öğrenemiyorlar. Örneğin Atakan ne kadar gelişmiş bir çocuk olsa da annesine ''seni şöyle alalım arkaya geç'' falan diyor. Ya da bir rap bir de Aleyna Tilki dinlemem gibi beylik laflar ediyor. Bunları ben sakıncalı buluyorum. Bence düşük zeka kadar yüksek zeka da problemli bir durum.
Fırsattır. Çok büyük işler başarabilir.
Tehlikedir. Tatmin etmek ve doğru eğitmek için kaynak gerekir.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Üstün zekalı (kristal) çocuklar fırsat mı yoksa tehlike mi?
Üstün zekalı (kristal) çocuklar bilinçli ebeveynler tarafından durum fark edildiğinde bir sıkıntı değil nimettir.
Bilsem nedir?
Okul döneminde çocuklara dilenirse üstün zeka testi yapılır ve bu çocuklar devlet gözetiminde Bilsem'de, 'Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri'nde okul sonrasında bireysel yeteneklerinin farkında olmaları sağlamak ve sahip oldukları kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarına yardımcı olmak için eğitilmeye devam ederler. Bu eğitim herkesin ulaşabilmesi için ücretsizdir.
Üstün zeka nasıl anlaşılır?
Ülkemizde maalesef üstün zekalı çocukların keşfi büyük olasılıkla tesadüfen ortaya çıkıyor. Fakat şimdi Bilsem'in MEBna bağlı ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki tüm okullarda düzenli yapılan sınavlara katılan öğrenciler tabletle bu sınavlara katılarak Bilsem'de eğitim alma şansını kazanıyor. Siz de çocuğunuzun üstün zekalı olduğunu düşünüyorsanız okulların PDR bölümlerine başvurabilir, ne yapabileceğinize dair yardım alabilirsiniz.
Son zamanlarda basında ve sosyal medyada çok yer alan, 5 ayda 250 kitap okuyan çocuk diye ha bire pohpohlanan bir yavrucak var. 5 ayda 250 adet felsefi kitabı okumak ve anlamak mümkün değil. Ortalama 400 sayfa bir kitap olsa ve verimli okunsa bir saatte 40-50 sayfa kitap okunabilir. 6 saat uyku, 1 saat üç öğün ya da iki öğün yemek sürse, bir saat de temizlik için zaman ayırmış olsa (tuvalet, duş, giyim, el temizliği) 8 saati gidiyor zaten. Geriye kalan 16 saatinde bir çocuğun oyun-arkadaşlık-anne ve baba ile vakit geçirme-okul dersleri ve ödevleri gibi olmazsa olmaz zaman harcayacağı yerler de var... Bu çocuğun asosyal olduğunu arkadaşları ile zaman geçirmediğini düşünelim, kardeşi de olmasın, anne ve babası ile zamanı da çok kısıtlı geçirsin diyelim. Okulda 6 saati yine gidecek, geriye 10 saati kaldı. 10 saat verimli kitap okuyacak enerjisi ve zamanı olsun diyelim, 10 saatte 400 sayfa kitap okumuş olsa günde bir kitap eder. Bu da 5 ayda 150 kitap eder. Abartarak hesap yapıyorum burada buna da dikkat edin lütfen. Ha çocuğun hızlı okuma tekniğine sahip olduğunu düşünürsek bu kadar kitabı okuması belki mümkün olabilir. Okumak için okumak ne derecede insanın hayatına etki eder o da tartışılır tabi. Velhasıl pireyi deve yapmayı seviyoruz.
Böyle farkındalıkların ve üstün zekalı olanların gerçekten MEB tarafından araştırılıp, en kapsamlı bir şekilde seviyelerinin tespit edilip ülkemizin geleceği adına aileleri ile iletişime geçilip bu ailelere de gerekli maddi imkanlar sağlanarak özel eğitim aldırılıp çocuğa zarar vermeden hem üstün sıradışı ülkemiz geleceği adına kaliteli bireyler yetiştirmek gerekir hemde ailelerin varsa ki imkansızlıklarına devlet olarak destek olmak gerekir👍💐🌺
ya da bilemiyorum imkan dahilinde üstün zekalı çocukların birkaç pilot bölgede eğitimleri için uzman psikologlar pedagoglar eşliğinde en iyi imkanlarla isteyen ailelere üstün zekalı çocukların gerçekten tespiti yapılarak eğitim verilebilir💐👍
Bilim teknoloji insanlığa hizmet böyle üstün zekalı bireylerle hızlı ve etkili yol almak ve de ülkenin geleceğini bilimme dizayn etmek adına kesinlikle güzel ve mükemmel olur💐🌺🌹
Hatta bu çocuklara isteyen şirketler firmalar zenginler ülkesini sevmek adına sponsor olabilirler cidde anlamda🌹🌺💐
Canlı kaliteli bir fideye tohuma gerektiği gibi bakım yapılmazsa ya çürür ya da azgın sürgünleri olur, verim elde edilemez🌺😊🖐️
Malesef insan kullanmayı ve işimiz bitince unutmayı çok kolay başarıyoruz. Fındık kırdu vardı, küçük İbo ve daha niceleri... Kim bilir ne haldeler, neler yaşadılar, son üç uzun soluklu yarışmaların kazananını hhatırlayan varmıdır, mesela yetenek sizsiniz, ben hatırlamıyorum. Bir ay zirvedeler, 5 hatırlanırlar, 6. ay unutulurlar maalesf. Bir zamanlar çok akıllı bir çocuk daha vardı. Sanırım atv haberlerin den önce çıkar, gündem ile ilgili yorum yapar dı, unutuldu şim di, koca adam llmuştur. Bu çocuğun aynı muameleyi görmesi korkunç. En kötüsü, kibre kapılmaya açık, annesine yaptığı gibi arkadaşlarına da yapar sa vve bir süre. sonra babasına ki ergenlik dönemi buna çok müsait, kabuk değiştiren canlılar gibi çok savunmasız kalacak. Bedeni güçlü, bellek sağlam ama fikir çatışmaları, memnuniyetsizlik, bocalama onu çok darlayacal gibi geliyor bana. Üstelik okuduğu şeyler ne ladar yıkıcı olabilir yaşına göre düşünmek gerek, o yaşta bir çocuğun " anarşi" şart demesi, nki gömleğin ilk düğmesi yanşış iliklenmiş gibi bir görüntü veriyor.
Fırsat da olabilir tehlike de bunda biraz da çocuğun ebeveynleri çok rol oynuyor bir çocuk üstün zekalı diye onun üzerinden nemalanmaya çalışmak bir tehlikedir eğer ailesi çocuğu çok fazla göz önünde bulundurmayıp ona iyi bir eğitim verirlerse bu çocuk hem ailesi hem de kendisi için iyi bir fırsat olabilir.. 💫
Şu çocuğu da ne şişirdiler ya. Sanırsın ibni sina gibi 14 yaşındayken tıpçılara ders veriyor. Aslında bu çocuğun bu derece kaale alınma sebebi bizim toplumun düşük profilli olması kitap okuma alışkanlığının olmamasıdır. Bu çocuğu saygın ülkeler de nimetten bile saymazlar. Abimler yurt dışında yaşıyor ve yeğenim de dışarıda eğitim görüyor çocuğu öyle bir hale getirdiler ki zeka küpüne çevirdiler kendi yeğenim diye demiyorum ama atakandan daha çok gelecek vaadeden bir çocuk ve onun okulunda ki diğer çocuklarda öyle. Atakanı bir mucize olarak görenler dışarıda neler olup bittiğini görmeyen kişilerdir bence. Ayrıca bu çocuk annesine karşı davranışları hiç hoşuma gitmedi isterse süper değil muhteşem zeka olsun edep yoksa bir insanda herşeyi boş.
Gerçekten bu çocuğun ileri zekalı olduğuna inanıyor musunuz? Sabit söylemleri var 10 yaşındaki bir çocuğun hayal alemi oldukca geniştir zaten ve kendisine yüksek enerji verildiğinde yapamayacağım şey yoktur triplerine sokmak. Tamamen boş ve gündemi meşgul etmek amacıyla gündemde olan biri. İlk videosunu izlediğimde birşeyler çıkabilir bu çocuktan demiştim ama tamamen ezberletilmiş ve kendisini yüksekten görme tripleriyle bu ne la böyle dememe sebep oldu. Biraz daha zaman geçince unutulup gidecek ve ne yazık ki o zaman bu çocuğa sağlam psikolojik tedavi uygulanması gerekecek aşırı ilgiye maruz kalıp düşüş yaşayacak acı ama gerçek.
Atakan'da üstün zekalı olmanın dışında başka durumların da olabileceğini düşünüyorum. Özellikle aile içerisinde ona karşı sergilenen tavırların, ona rol model alması için sunulan şahısların ve toplumda baskın gelen kültürel ögelerin dayatılmasının onda bu tuhaf davranışlara sebep olduğunu düşünüyorum. Çünkü ilk izlediğimde ya rol yaptığını ya da üstün zekalı olmasına karşın maruz kaldığı bilgilerin hazımsızlığını yaşadığını düşündüm.
Aslında burada sormamız gereken şey; üstün zekalı olmak patolojik midir değil midir? Şayet patolojikse, bu durumun fırsattan çok tehlike olduğunu olasılık dahilinde tutabiliriz ;)
Gece gündüz kitap okuyan üstün zekalı mı oluyor? Üstelik felsefik konuşmaya çalışıyor, ama saçmalıyor konuştukça. El kadar çocuğa bir şey söylemiyorum ama tamamen rol olduğunu düşünüyorum evet, yaşına göre kelime haznesi geniş olabilir. Abartılacak durum yok. Bir de neymiş özel eğitim alacakmış, bilmemne, ödevlerin az olacağı bir eğitim istiyormuş peki beyefendi hemen... Bu arada babasını, annesini sus dercesine susturuyordu ben konuşucam diyordu röportajlarda Bu konuya da şunu bırakayım Gezdim Halep ile Şam’ı eyledim ilmi talep; Meğer ilim bir hiç imiş illa edep illa edep. Yunus Emre🌷
Üstün zekalı çocuklar gördüm çok ama hiçbiri bu çocuk gibi değil. Bu çocukta üstün zekalı değil sadece okuduğu kitaplar sayesinde öyle lanse ediyorlar insanlara. Atalay Filiz vardı üstün zekalı ama Türkiye'nin ilk seri katili bu çocuğunda sonu önlem alınmazsa böyle olur. Annesine yaptığı şeyden sonra anladım bunu ben 20 yaşındayım anneme bırak öyle davranmayı saygısızca bişey yapmam. Üstün zekalılar da iyi eğitilirse çok büyük bir avantaj hem onlar hem ülke için. Psikologta önemli intihar eden çok çünkü.
Bu cocuk daha 10 yasinda kibir ve ego dağı haline gelmis.. annesine bile sen sus diyen , hepiniz geriz. ek. kal. li siniz ben superim halinde bir cocuk.. bu firsat mi acaba? Bu cocugu 10 sene sonra dusunemiyorum... pfff asagilik yaratiklar diye gezinir ortalarda. Daha dogruyla yanlisi ogrenmemis.. muhakeme yetenegi gelistirecek cağına gelmemis.. hayat tecrubesi yok.. ama her sey hakkinda fikri var.. 10 yasinda kimsin sen de evrim teorisi hakkinda atip tutuyorsun yer mantari? Bu cocuga kimse Allah kitap ogretmedi mi? Cocuk felsefe ve darwinist ogretiletle doldurulmus. Ne hayir gelir boyle cocuktan? :)
Ben ortada bir üstün zeka göremedim. Biraz diksiyonu düzgün, biraz hazır cevap, biraz bilgi ve biraz esinlenmeler görüyorsunuz konuşmalarında. Çok okuyan herkes böyledir zaten bilirsiniz okumanın faydalarıdır bunlar. En salak insana okuma alışkanlığı kazandır aynını onda da görürsünüz. Seni saraylarda yaşatıcam diyordu hani kemal sunal filminde. Reklam yıldızı olunca tüm aile toplanıp öve öve bitiremiyorlardı büyük adam olacağını biliyoduk filan. Gördüğünüz aynısı işte. Üstün zeka arıyorsanız ELANUR AKINCIYA bakın reklamlarla ilgilenmeyin
Güldürmeyin saygısız bir çocuk! isterse yüzlerce kitap okusun ilim sahibi olsun bir faydası olmaz. Annesine davranışı ile de her şeyi gözler önüne serdi. Tehlikeli olabilir ya da olamaz bilemiyoruz ama bu saygısızlık ile fazla yürümez. Birde bu bir kıskançlık değildir insan okusa da ailesine saygıyı unutmamalı anlatılmak istenen budur.
Aynen bizim insanımız üstün zekanın ne olduğunu bilmiyor kitap okuyup felsefecilerin sözünü ezberlemek ne zaman üstün zekalık oldu ya çocuk bildiğin cihangir keneddy gibi konuşuyor akıcı ama ne dediği belli değil
@MaxwellinCini Biz zaten aileyi ve medyayı eleştiriyoruz çocuğu fazla abarttıkları için çocuğun bu kadar egoist ve saygısız olmasının sebebi 2 cümleyi akıcı kurabiliyor diye üstün zekalı ilan edip pohpohlayıp durmaları benim akrabalarımda var aynı böyle çocuğun karnesinde bütün dersleri pekiyi gelmiş diye yere göğe sığdıramıyorlar çocukda öyle yaptıkları için iyice şımardı herkesi azarlıyor kimseyi dinlemiyor kitap okumanın üstün zekayla ilgisi yok ki bu kadar abarttılar bir türlü çözemedim o kadar matematik dehası çocuk var ülkede onların haberi bile yapılmazken bu çocuk filozof sözleri ezberledi diye gündem oluyor
@ŞerifAbii kardeşim bu durumda çocuğa niye hakaret ediliyor peki? 10 yaşındaki çocuğa hakaret etmek sence doğru mu? Dediklerim doğru ama hedef niye çocuk?
Ben oldukça problemli bir çocuk olduğunu düşünüyorum. Bu yaşta anarşizmi ve evrimi savunan birini büyüdüğünde düşünemiyorum. Ailesi şan şöhret peşine düşmüş çocuklarını kullanma derdindeler. Lütfen çocuklarına sahip çıksınlar. Yoksa çocuğun gidişâtı iyi değil.
Yahu üstün zekalı falan değil sadece bir balon. Ezberletilmiş cümleleri söylüyor. Sosyal medya şişirdi ailesi sırtından ekmek yiyor. Kanala çıkmak için 150 bin istiyorlar. Milli eğitimden yurtdışına göndermesini istiyorlar çocuklarının falan. Saygısız ne dediğini bilmeyen bir çocuk bu. Kitap soruyorsun duydum diyor okudum demiyor. Yanında bir avukat kadın var o ne isterse onu söylüyor
Bence üstün zekalı değil evet çoğu yaşıtları başka şeylere ilgi duyarken bu filozof gibi laflar etmeye çalışıyor yapabiliyor mu hayır en azından deniyor üstün zeka buna mı deniliyor hayret egoist kendini de ben çok bilge biriyim harcanıyorum demektente sakınmaz halbuki geçmişteki bir dahi bunu derdi o ki herkesden çok şey bilmesine rağmen en iyi bildiğim şey hiç bir şey bilmediğimdir demiştir bir diğeri ego eşittir aptalık zeki insanlarda ego ya olmaz ya da öğrendikçe düşer bu çocuk öyle mi
iyi yönlendirilirse iyi eğitilirse iyi destek olunursa fırsattır tabi ki o videoda da çok abes bir şey görmedim çocuk sakindi annesi çok heyecanlıydı kendi konuşmak istedi daha kibarca söyleyebilirdi ama öyle taşlayacak kadar da bir davranış değil bence
Ben tehlikeli olduğunu düşüyorum. Birçok aile, tekdüze çocuk eğitimini yarım yamalak yaparken üstün zekalı birinin gelişimi ile ilgilenmek çok zor olacaktır.
Şimdi ufacık çocuktan örnek vermek de istemem ancak, ailesine, öğretmenine, çevresine yaptığı konuşmalar vs. çok üzücü bence. Ben çocuğumun normal zekalı ve ahlaklı, terbiyeli ve hayattan zevk alan biri olmasını isterim.
Yüksek zeka falan hepsi hikaye insan beyni doğduğunda boş bir levha gibidir sonradan eklenen bilgilerle veya eklenmeyen bilgiler kişinin kaderini belirler. Normal koşullarda zeka herkeste eşittir tabi kromozon sıkıntısı yoksa onu işlemek mühim. Bu çocuk da abartıyor yüksek zeka şeysi görmedim ben. Çocuk sadece iyi eğitim almış o kadar.
Bu çocuğun üstün zekalı olduğunu nerden çıkardınız acaba çocuk bildiğin cihangir keneddy'nin küçüklük versiyonu tamam çok kitap okumuş eyvallah herkes beceremez kitap okumayı ama bunun zekayla bir alakası yok çocuğun yaptığı tek şey felsefecilerin sözlerini ezberleyip rastgele bu sözlerle cümle kurmaya çalışmak aynı cihangir reis gibi çok akıcı konuşuyor ama söze nerden başlayıp nerden bitirdiği belli değil
Çok zeki olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Zeka sadece kitap okumakla değerlendirilemez. Zekanın farklı boyutları vardır. Bu yaşta anarşistlikten bahsediyor. Ve haddini bilmiyor. Mevlânâ ya sormuşlar bu kadar okuyup araştırıyorsun ne biliyorsun diye, O da haddimi biliyorum, demişÖnce çizgi gerekiyor. yasindan büyük laflar etmemeli. Bizim ülkemiz de kitap okumaya aç bir ülke olduğu için abartılıyor. bence.
Bu cocuk dogru ve guzel egitim alırsa tabi iyi yerlere gelebilir.. bazı söylemleri cok guzel kimi soylemleri cok saçma ve ezber konusuyor genelde "evrim" teorisi henuz kanıtlanmamıs olmasına rağmen bu çocuk "evrim" vardır diyor.. ama acilen medya maymunluğundan çıkarılmalı kendini cok üstün bir filozof falan zannediyo o havalarda şu an.. kesinlikle böyle devam etmemeli bu ailesi acilen medyadan uzaklastırmalı bu cocuga yasına uygun kitaplar okutulmalı ve egitim verilmeli..
Bu çocuğu araştırdım ve bence pek gerçeği yansıtmıyor. İzlenimledim ve çocuk sanki kendini bir oyunun içinde ve o oyundaki rolü üstün zekalı olmak gibi düşünüyor olabilir. Evet zeka güzel şeydir annesine de öyle davranması kötü durum zekası olabilir. Ama akıl ahlak olmadan o zeka çöptür!
Keşke rahat bıraksalar şu çocuğu. Aklında yoksa bile bu kadar hakaret yağmuruna tuttukları için nefreti aşılayıp zorla suçlu yapacaklar çocuğu. Kaç yaşında insanlar 10 yaşındaki çocuğa nefret söylemleri yapıyor. Çok garip bir toplum olduk cidden...
Kıskanıyorlar çocuğu yemin ediyorum ya. Bizim insanlarımız gerçekten sorunlu! Sorunlu! 10 yaşındaki çocuğa yaşından fazla kitap okuyup bilgilenmesine destek çıkacağına köstek oluyorlar.
İyi değerlendirilirse fırsattır ama aksi durumda tehlike. Herkes fıtrat olarak iyiye de kötüye de yatkındır. Ahlakı değerleri gelişmemiş ve bilgili insan büyük bir tehlikedir.
Doğru yetistirilirse amenna yanlış yetiştirilir se hiç iyi olmaz mesela nihilizm yerine müslüman dinini kitabını okuyup anlamasını isterim belki de okumuştur
Üstün zeka mı? Mal lan bu bebe, şu boş tenekeleri bu kadar gündem yapmayın. Hiç bir olanağı olmadan, gece gündüz doğu da çobanlık yapıp, Türkiyeyi uluslararası temsil edebilen bireylerimiz konuşulmazken, böyle bir bebeyi bu kadar konuşmak saçmalık.
İyi bir eğitim almadan yönlendirilmeden güzel bir ahlaka sahip olmasa ileride çok ama çok tehlikeli bir insan olabilir bir fikir bir çok insanın hayatına bile sebep olabilir.
Yeter bir salın şu çocuğu artık ya :D hayatında bir kitap açıp okumamış insanlar bile hakkında yorum yapıyor. Ne çok seviyorsunuz birileriyle uğraşmayı.
250 kitap okumuş, ezberle denileni ezberlemiş halkımız hemen üstün zeka. Vaaay başımıza gelenler
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ulke icin paha bicilemez bir nimettir aslinda. Cocuk ivin ise birseyleri basarinca ister istemez basarinin hazini alacak bu soru biraz sacma olmus ayni sac renginin farkli olmasi gibi birsey bu cocuk niye mutlu olamasinki?
Doğru bir bicimde eğitilirse, ahlak dersi verilirse, iman sahibi, merhamet sahibi olmayı öğrene bilirse hiç bir zaman tehlike yaratmaz. Önemli olan Âhlak, Âhlak Ülkenin bel kemiğidir.
İşte bu çocuğu örnek alın.. Biraz beyin hücrelerini kullanın.. Zor birşey değil.. Anlatıyoruz ama boşuna çünkğ beyin yok #ks' de ki bir çok kişide hahha : D
Annesine söylediği kısım kırpılmış sadece ilerisini gerisini bilmediğim için bir şey söylemek gelmiyor içimden ama gerçekten zeki mi sadece okuduğu kitapların özetlerini mi anlatıyor belli değil
Kristal valan değil bu çocuk gtü bklu veletin ukalanın teki kurba gözlü velet ahlak dersinden bahsediyor ama kendinde saygı sıfır önce saygıyı öğrensin.
Üstün zeka degil medyanin parlattığı birisi. 4 yasında hafız olan yüzlerce cocuk var haberi yapılmıyor. Ilyas salman denen soysuz la resimleri v. s var.
Indigo sıkıntılı süreç ister tabi Indigo teşhisi konuldu mu bilmiyorum ama bu çocuğun en kritik yaşlarında sürecin dikkatli kontrollü yürütülmesi gerekir
Bunu iyiye kullanırlarsa firsat tabiki de Kötüye kullanırsa kahruperişan😂
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
o daha çocuk bir süre sonra annesine olan davranışı değişebilir belki küçümsüyordur ailesini büyüyünce değişir akıllı bir çocuk olduğu kesin de indigo kristal gibi saçma sapan terimler kullanmayın
zeki olma önemli degil o aklı nasıl kullandıgına bağlı bundan daha zekileride vardı katliam yaptılar ben bu çocukta kibir ve aklını kötüye kullanacagı kanatindeyim