26 yaşındayım, erken bir evlilik yaptım 6 yaşında oğlum var. Anaokuluna gönderdiğimde yaşıtlarından ileri olduğunu düşündü öğretmeni, bir uzmana götürmemizi söyledi. Götürdük, üstün zekalı çıktı. Çok iyi çok güzel ama üstün zekalı çocuğun olumsuz yönleri var mı kafamı karıştırmaya başladı :( Üstün zekalı çocuk hayatında ne gibi zorluklar çeker, eğitiminde neler olur bilenler anlatabilir mi?üstün zekalı çocuğun olumsuz yönleri
Maalesef ki var. Özellikle eğitimin biraz sallapati olduğu ülkemizde daha çok var.
Üstün zekalı çocuğun olumsuz yönleri
* Rutin görevlerden kolayca sıkılabilir. * İşleri kendi yoluyla yapmak isteyebilir. * Sınıfta çok fazla şey fark edebilir, bu da dikkatlerinin kolayca dağılmasına yol açar. * Bazen bir projeyi durdurmak ve bir sonrakini başlatmak istemez. Çünkü onlar için her şey tamamlanmalıdır. * Kendi düşüncelerini takip ederek kaybolabilir. Hayal kuruyor ya da dikkat etmiyor gibi görünebilir. * Genellikle tekrarlayan görevlerden sıkılır. * Bir başarısızlıkla karşılaşırsa bu onu diğer çocuklara nazaran daha fazla üzebilir. * Çok otoriter olabilir ve başkalarının fikirlerini dinlemek istemeyebilir.
Ama üstün zekalı çocuğun olumsuz yönleri kadar pozitif yönleri de fazla. Ve sizin çocuğunuz olduğu için siz bunlara daha çok dikkat edeceksinizdir eminim ki. :)
Üstün zekalı çocuğun olumlu yönleri
* Kolay ve hızlı öğrenir * Oldukça yaratıcıdır. * Çok meraklıdır. Birçok soru sorar ve çok çeşitli şeylerle ilgilenir. * Gözlem gücüne sahiptir ve uyanıktır. * Doğru kullanılan geniş bir kelime hazinesine sahiptir. * Genellikle olgun bir seviyede okumayı sever. * İyi bir mizah anlayışı var
Hemen farklı dillerde çizgi filmleri izlet ve okumayı hemen öğrensin eğlenceli bir hoca tut. Onunla her zmaan ilgilenmelisin sudoku satranç isteklerini karşılamışsın. Biliyor musun ailem benimde üstün zeka olduğumu düşünmüştü 4 yaşında sonsuza kadar sayabiliyordum ve beylik laflar edermişim. Hani büyümüşte küçülmüş dedikleri. Neyse çocuk psikoloğu falan İq mü test etti. Normal 90 ben sadece normalin bir tık üstü çıktım. :d hatta bakarsan hemen hemen normal zekalıydım. Potansiyelini boşa harcama :D benim üstüme bile bu konuda çok düşüldü. Tiyatro birinciliği satranç ikinciliği sudoku birinciliği erken yaşta aldığım madalyalar :D
2
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Geleceği görür gibi oldum, duygulandım :) Teşekkürler çok
Yaşıtlarıyla aynı anda okula gittiğinde onlardan önde olduğu için sıkılır ve bir süre sonra okula gitmek istemez. bir üst sınıfa yazılsa bu sefer küçüklük psikolojisi olır. (Kardeşimde yaşadık) Onu geliştircek onunla ayrı ilgilenecek bir öğretmen bulursanız iyi olur. Yani direk ayırmaktan bahsetmiyorum ama mesela onungeliştircek ekstra ödevler kitaplar vercek takibini yapcak bir hoca olmalı. bir de çeşitli aktivitelere katın.
2
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Bu hocalar özel eğitimli hocalar mı oluyor yoksa normal öğretmenden mi yardım almalıyız?
Kesinlikle bir destek almalısınız ona uygun bir eğitim almalı öteki türlü harcanır. kendini ifade edemez, buda onda sinir ve öfke yaratır ya da tam tersi içe kapanır. yaşıtlarına çünkü o diğerlerinden hep ilerde olacağı için arkadaşları pek anlayamıcak. öğretmenlerde sınıf düzeyine göre ders anlatacağı çocuğunuza pek yararlı olamayacak. ben bunları öylesine söylemiyorum, çocuk gelişimi bölümü okuyorum ordan biliyorum
2
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
çok teşekkür ederim, destekten kastınız bir pedagog mu?
Önce öğretmenine danışabilirsiniz belki o sizi yönlendirir ya da okulunuza rehberlik danışma öğretmeni varsa oda sizi bildirendirir eğer bunlar yeterli değilse evet bir pedegogla görüşmek faydalı olur
Üstün zekalı çocukların eğitimi çok zordur. Diğer çocukların gelişimleri tahmin edilebilirdir. Fakat üstün zekalı çocuklarda bu daha zordur. Normal çocuklardan ayrı eğitim görmelidirler. Değerler eğitimi mutlaka verilmelidir. Asla es geçilmemelidir. Ayrıca üstün zekalı çocukların eğitimleri çok iyi verilmezse ileride topluma zararlı bireyler yetişebilir.
Hem var hem yok. Herşeyi hızlı öğrenip çabuk kaptığı için okuldan soğuma ihtimali var. Arkadaş çevresi biraz sorunlu olabilir bazı çocuklar kendilerinden farklı kişiyi kabul etmezler. Okulun çocuğunuza özel bir plan yapması lazım. Bulunduğunuz ilde üstün zekalılar okulu varsa ona da gönderebilirsiniz. Bu da bir tercih.
Ne kadar üstün dahi duzeydemi parlak zekalimi çalışkan mi tembelmi birçok kriter var parlak zekalimi olup tembel olursa ilerde normal zekadaki insanların gerisine bile düşebilir belki özel eğitim fırsatı bulamayabilirsiniz ama özel ilgiye ihtiyaçları var Ankarada Hacettepe üniversitesi nde bu tarz çocuklarla ilgili muayene belirleme düzenleme ve yönlendirme var ufak bir ücret karşılığında 85 tl ama ankarada bulunduğunuz yere bir bakın benzeri şeyler vardırBirde eboyle çocukların gelişimi için ergoterapi diye çok güzel bise var bunları çok araştırın çocuktan önde olmanız gerek o sizi geçtiğinde bir kaç saat içinde cvp veremezseniz çocuğun hayal gücü ölür Çocuğun hayal gücü biterse hiç biseye gerek yok Dikkatli olun ve araştırınOlumsuz bakarsaniz yetisemezsiniz duygusal olurlar çok konuşan ve konuşmayan olarak değişebilir günü gününü tutmaz bazıları susar bir çok şey var mesaj atarsanız soracaklaraniza ayrıca cvp veririm Kardeşleri varsa ya da olursa daha değişik davranışları olurAnlayamadığınız yaptığı şeylerin mutlaka anlamı vardir devamlı gozucuylada olsa takip gerekir
ben aklıma geleni sıralayayım. 1- Çevresi tarafından alay konusu olabilir. 2- Ailesinin zekası konusunda desteği olmadığında bunu refleksif olarak yadırgar, buna bir tepki gelmediğinde, ilerleyen zamanlarda zekası normal insan seviyesinde olduğunda kendine benimsetir ve verim alınamaz. 3- Bu konuda eminim. Konuşma ve iletişim zorluğu çekebilir. Bu birçoğunun net ve kısa konuşmalarından kaynaklanır. Ve zor gülerler. bu yüzden antipatik olabilir ve iletişim zorluğu çekebilir. 4- Çok uyuyabilirler. Çünkü beyni normal insana göre çok çalışır.
Olumsuz demeyelim ve öyle düşünme de... Zor çocuklar, zor insanlar. Sosyalleşme konusunda zorluklar yaşarlar, kendi ayarında birey ararlar. Yaşıtlarından daha farklı özellikler gösterdikleri için iletişim kurma sıkıntısı çekerler.6 yaşındaki bir çocuk ona basit gelebilir, daha ağır takılırlar...
Biraz da egolu olurlar, ben biliyorum tarzı takılırlar. Dolayısıyla yaşıtlarına siz s. alaksınız der gibi bakarlar...
Mutlaka satranca başlatın. Çok harektli oluyorlar , bir çok konuda bilgi edinmek ve eğitim almak istiyorlar. Aç kurt gibiler. özellikle robotik kodlama , yaratıcı sanat drama elektronik, ve mutlaka hareket eeceği bir sporla ilgilenmesi şart. Tabi sizinde pestiliniz çıkacak peşinde koşturmaktan :)
ayni dert bizde de var maalsef sürekli yasitlarindan bir adim önde ve arkadaslik kurmakta zorluk cekiyor cünki cevresindeki cocuklardan cok farkli düsünüyor. ben olabildigince arkdaslari ile beraber birseyler yapmasini sagliyorum ama cok uzun sürmüyor sürekli ona uygun ortam bulmak zorunda kaliyoruz.
2
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Yaşıtlarından daha farklı düşünme var gerçekten de, aslında daha büyük yaş grubuyla arkadaş olmasını sağlamayı düşündüm ama sonuçta onlar bunu istemeyebilirler. Zor gerçekten.
büyük yas guruplari ile anlasamicaktir muhtemelen dislanacagi icin ters tepebilir yazdigim gibi onun istedigi ortami buluyoruz yani birsey yapmadan ya da bir yere gitmeden önce soruyorum isterse gidiyoruz/yapiyoruz bu durumdan oda mutlu
Hem var hem yok. 1985 doğumluyum 1989 da Uludağ üniversitesi tıp fakültesi psikiyatri Anabilim dalı öğretim üyesi prof Dr suna taneli tarafından tanı konmuş biriyim herşeyi anlatabilirim isterseniz. Çocuğunuz ile ilgili özel sorular da soracağımi şimdiden belirtmek isterim
2
6 Yorumla
Soran
+1 yıl
Tabii sorabilirsiniz, benim merak ettiğim okul hayatı sosyal çevresi nasıl olacak
@pale100 4yasinda falan idim bir sürü teste girdim wisc r ya da Stanford binnet testi ile tanı konur yan testleri var IQ eq Minnesota falan bir çok Şey ve seanslar var
Ozel egitim almasi gerekmiyor bunu bilin ilk once bir cock gelsmci olarak psikologa goturulmesi gerekior belli testlerde geclmesi gerkior eger psikolog rapor verirse ozel egitm gormesi gerektgni soler ama tabiki egitim olarak baya zeki oldugu icin 1. siniftan degil akranlarin zeka sviyesi esit olan sinfa yerlestrlmesi gerekior yani ama bu psikiloga okl zamnndada gitmesi gerekior olmadi yardmci olamadi pedagoga goturun cnku cocklarn sosyal ortamda en iyi anlayan meslektir.
Rica ederm lutfen benim yazdgmi gorus alin cunku bazilarini okudum sizi yanlis yonlendiriyolar ilk once tabiki bir psikiloga gitmenizi tavsiye ediyorm o size karar vercektir😊
Üstün zekalı çocukların hayata bakış açısı bizden çok farklı oluyor. Bizi şaşırtıyorlar. Zorlukları olur, şöyle olur, çevreye ve yaşıtlarına uyum sağlamakta zorlanır. Ama onun gibi olan çocuklarla okutabilirseniz belki bir bilim insanının ebeveynleri olabilirsiniz şu an. :)
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Aile bilinçliyse güzel bir şey çıkar, bilinçsizse savrulur gider. çünkü çok yönlüdür , bir şeye odaklanamaz. nerden biliyorsun diye sorma. özellikle, adrealine , maceraya acıktır, madde kullanimi, suca meyillidir falan filan , zekasina guvendigi icin fazla risk alir falan..
Farklı olduğunu düşünecek.. Yalnız kalacak.. Çağın ilerisini görüp büyük resmi görecek. Dürüstlüğü yüzünden dostu olmayacak. Herşeyi ama herşeyi anladığı için hiçbir şey artık zevk vermeyecek.. Astronomi felsefe ye ilgisi çok olacak.. En sonunda bu hayatta en büyük kötülüğü yapacak kendine
6
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ustun zekadan kasit önemli dahi düzeyi ise özel okul şart kendimden örnek vereyim ben orta okulda 110 iq çıkmıştı yasitlarimdan zeki olduğumu her zaman biliyordum ama derslerde gözle gorulur bir başarım olmadi tabi bunda ogretmenimin sorumsuzluğunun payı büyük
Onun dışında bana kalırsa zeki insanlar genelde arkadaş bulmada ve sosyal alanda zorluk yaşıyor en azından bende öyle oldu
Götürdüğümüz uzmandan akıl almanız sizin için en doğru yol olcaktır diye düşünüyorum.. olumsuz yönleri olacak tabii en basiti içe kapanık olacak.. bunun önüne geçmek sizin elinizde
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Yaşanmadığını düşünen var, yalan borcum var sanki. :D Teşekkürler :)
Olmaz ama arkadaşları içinde aralarina katılmadığı için yalnız kalabilir. Bu bir tahmin tabi benzeri sey benim oglumdada var. Hiçbir zaman kosturmaca yerlere yatip oyun oynama ona cazip gelmedi 7.5 yaşında uzaya merakli sayilara. Arkadaşları ile kaynasmiyor oynasa da mutlu olmuyor bende artik zorlamiyorum
Ben hem solak hem sağlakım. Çocukluğumu çok hiperaktif geçirdim. Beynimin her iki lobunuda kullanabiliyormuşum. Ancak hepimiz ne yazık ki Türkiye gibi çöp bir ülkede harcaniyoruz. O çocuğu kurtarmak istiyorsaniz Türkiye'den gidin.
Evet zorluklari vardir. Ama Saygi ve sevgiyi dogru gosterdiginiz surece ne simdi nede ileride problem yasamazsınız diye düşünüyorum en önemlisi bunlar bence bunlar olduğu sürece herşeyi kendisi aşar zaten
İnsanlarla uyum sağlamakta zorlanır ve akranları ile fikir ayrılığı yaşar ayrıca zekası normal seviyedeki insanlarla çok tartışır fikir alışverişi konusunda, bu anlattıklarım benim yaşadıklarım, çünkü bende sizin çocuğunuz gibiyim.
Türkiyede üstün zekalı ögrenci okulları kapatılıp imamhatip yapıldığı icin pek bir işe yaramaz ama yinede araştır okul vardır belki ya da imkanın varsa yurt dısına götür okut cocugu buralarda sürünmesin
Olumlu olmaz mi ya, belki dünyaca büyük sirlardan birini o cözecek ne kadar büyük bir gurur meselesi bu haberin var mi? ona lütfen gerekli olan egitimleri saglamaya calisin, normal egitim sisteminde cok fazla SIKILIR ve tembellige yol acar
Özel bir eğitimden geçmeleri gerekiyor öncelikle. Çünkü onlar özel çocuklar ve kendilerini keşfetmeleri daha önemli bence. Sizinle de belki onun durumunu anlamadığınız için ters düşebilir yani bilemiyorum ama neyse...
Allah bağışlasın. Üstün zekalı olduğu için bir yerden sonra fen lisesi bile yetersiz gelebilir, üstün zekalı çocuklar için açılan özel okula götürmeniz gerekebilir. Çok bir zararı olacağını sanmıyorum.
Çok soru soruyormuş, yani en basit şeyde bile belki benim bile sormayacağım noktaları yakalayıp onları merak ediyormuş. Konuşması zaten 6 yaş çocuk konuşması gibi değildi onu oğlumla tanışan herkes söylüyordu, daha yetişkin sözcükleriyle konuşurdu hep. Bu tarz şeyler sebebiyle bizi çağırmıştı.
Ilgiyi eksiltmeyin basarili ozellikleri konusunda ozel egitim aldirin elbette zor bir cocukdur ama bos birakmaz egitimi konusunu ciddiye alirsaniz o asar herseyi
Zor durum. Yaşıtlarından sıkılır, mutlu olmaz genelde yalnızlık hissi olabilir. Onu anlayacağı bir arkadaşının olmadığını düşünür. Ama diğer yönden güzel tarafları da var tabii.
bazen çok ukala olabiliyorlar ancak yaşıtlarından ileri olduğu için ve yaşıtları onun kadar zeki olmadıklarından dolayı onu anlamayabilirler bu dışlanmaya varabilir bu konuda ona yardımcı olmalısınız
Üstün zekalı falan değildir öğretmenler her anormale üstün zeka diyor halbuki gerizekalılk da olabilir anormalliğin kaynağı. Benim de 3 yaşındaki yeğene demişlerdi üstün zekalı diye meğer gerizekalıymış. Pedagog da Zeki demişti. Ben hiç inanmamıştım
sadece çocuğunun üstün zekalı olduğunu sanan annelere tavım.
Yok kısa konuşmalar yok hırçınlık üstün zeka semptomu derler. Aptal çocukların da özelliğidir bu. Üstün zeka testlerine gelince. Hepsi tırt. Herkesi Zeki çıkarır o testler
Zeka genetiktir. Anne baba da iş yoksa isterse testten en yüksek puanı alsın. Fıs
Soruyu okudun değil mi? Ben belirlemedim bunu, öğretmen uzmana yönlendirdi uzman yapılan testler sonucunda bunu söyledi. Ben kalkıp benim çocuğum çok zeki demiyorum. Testlerin hepsi kötüdür aynen, bir siz zekisiniz tıp alemi yanlış. Doğru :)
Bence sorun olacak kadar farklı olsa doktor söylerdi. Ama çocuğunuzdan max verim alabilmek için kendi dengindeki okula gitmesi lazım yoksa normalleşebilir
Üstün zeka ne lan, anasınıfında herkes börtü böcek boyarken kendisi yapay zeka bir böcek robotu mu geliştirdi nedir, neye istinaden üstün zekalı sayılıyor bir çocuk..
Okuma yazmayi yasitlarindan önce sökmüş olabilir ya da sorulan sorulari diger cocuklara oranla daha iyi kavrayip daha mantikli cevaplar veriyor olabilir yadaaa +8,+9 yas cocuk sorulari soruyor olabilir.
Üstün zekalı bir yakınım var, IQsu 139 140dan fazla olsa dahi olacakmış sbsbdns yani sadece yaşından büyük gibi o kadar, bir sorun çıkarmıyor ama fazlaca konuşkan ve hiperaktif
Ne olur çocuğu asosyal yapmayın yaşıtları gibi gezsin tozsun bilgisayar oynasın sadece bir zaman dilimini derslerine versin ve temel olarakta bunu yaparsa öyle gider bir söz var ağaç yaşken eğilir diye hehe işte onu uygulayın
babamı çok seviyorum, ayrıca IQun kaç merak ettim, 24 yaşında olduğun halde, bu kadar büyüdüğün halde her şeyi anlamsızlandırıyor musun? Ben bunu 12 yaşında bırakmıştım
@To_the_dark_side Ölümün gerçekliği her şeyi anlamsızlaştırıyor. Yıllarca yaşıyorsun, çalışıyorsun, çabalıyorsun ama sonuç? Toprağın altındasın. Bu yüzden anlamsızlaştırıyorum. Bu yüzden cesaretim var. IQ testi yaptırmadım hiç. Sadece bazı yeteneklerim var o kadar. Hiç bir zaman da süper zeka olduğumu düşünmedim. Sadece aklımı kullanıyorum o kadar
önemli olan geride mantıklı bir şey bırakmak zaten, sorularını cevaplandırıp geberince de toprağın altındasın, hiç değilse insanlar iyi bir şekilde ansın seni
Var yaç Keskin sirke olayı. Bu tür çocuklar üstün zekalarına göre eğitilmezlerse inan bana çok daha hırçın ya da içine apalı olabiliyorlar. En önemlisi şiddet seviyorlar. Eğitimi şart yani.
Yine gizli pembeli, düzgün imlalı ve popi soru. /Totallyhappened
0
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
Gizliyim çünkü farkındaysan yaşım yanlış, düzgün imlalı olmasının sorunu ne anlamadım Türkçeyi doğru konuşmak ne zamandan beri yanlış? Popüler olmasını da ben belirlemiyorum. :)
En İyi Cevaplar