Normalde sağlıklı beslenmek için, az az ve sık sık yemek tavsiye ediliyordu. Ancak daha sonra bu uygulamanın yanlış olduğu; az da yense kana sürekli olarak insülin hormonu pompalandığı söylendi. Sonuç olarak şeker hastalığına sebep olan "insülin direnci" gelişebiliyor. Sizce doğru olan hangisi? Az az sık sık yemek mi, yoksa az öğünle doyurucu beslenmek mi?
"Az az ve sık sık" yemek mi, az öğünle doyurucu beslenmek mi doğru?
Merhaba,
Gün içerisinde aç kalmadan, size uygun olan saat aralıklarında, düzenli bir şekilde yemek yeme davranışı geliştirmenizi öneririm.
Ama az ve sık yemek; iştahınızı kontrol altına almada, kilo kontrolü sağlamada, mide ve bağırsak sistemini rahatlatmada oldukça etkilidir.
Ayrıca, gün içinde yediklerinizi altı öğüne bölmek, daha fazla enerji harcamanıza da yardımcı olur.
Sindirimle ilgili şikayetleriniz varsa ve hızlı yemek yiyorsanız da, kesinlikle öğünleri gün içerisinde bölerek tüketmenizde fayda var. Çünkü kendinizi aç bırakıp, 1 öğünde, tüketmeniz gereken besinden daha fazlasını tüketirseniz hem mide ve bağırsak sağlığınız olumsuz etkilenecek hem de iştah kontrolünü kaybederek kilo artışı yaşayacaksınız.
Kendimizi aç hissetmemiz de kan şekerimizin dengesiyle ilgilidir aslında, az ve sık yemek burada kan şekerini dengede tutarak çabuk acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engeller.
Diğer taraftan da metabolizma hızını artırır. Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanır.
Ama beslenme kişiye özeldir. Beslenme uzmanı ile görüşerek kendinize uygun beslenme planını oluşturabilirsiniz.
Kesinlikle az az ve sık sık yemek. Günde eğer ki iki öğünle, üç öğünle besleniyorsak maalesef gerektiğinden çok daha fazla besin alıyoruz. Hatta bir araştırmaya göre, az öğünle beslenenlerin, sık sık öğünle beslenenlere göre daha çok tansiyonun yükseldiği ortaya çıkarılmış. Sık sık yememizin bize sağladığı şey kan şekerimizi dengede tutmaktır, ani düşüşlere engel olmaktır. Ani kan şekeri düşüşleri açlık ataklarına sebep olur. Yani ben kahvaltımı yaptım, öğle yemeğine kadar hiç bir şey yemiyorsam ne olur? Benim kan şekerim düşer ve ben öğle yemeğimde yemem gerekenden çok daha fazlasını tüketirim. Bu da benim midemde şişkinliğe sebep olur, bana rahatsızlık verir. Kan şekeri seviyemi aniden yükseltir. E amaç neydi? Kan şekerini dengede tutmaktı ancak ben ani düşüş ve yükselişlere sebep olduğumda bana rahatsızlık vereceği gibi kilo olarak da geri döner.
Kesinlikle az öğünle doyurucu şekilde beslenmek gerekir. Hatta günde iki öğün yeterli aslında. Sadece su topu gibi sporlarla ilgilenen ya da çok sık antreman yapan sporcular için az öğün mümkün değil maalesef. Çünkü yaktıkları enerjiyi kazanmaları ve güçlü kalabilmeleri zaten yeterince zor. Onların hem doyurucu hem de günde 6 öğüne kadar yemeleri gerekebiliyor. Normal şartlarda yaşayan biri için kavurmalı yumurta çok yağlı, kalorili ve aslında yenmemesi gereken bir şeyken bir su topu oyuncusu için yemesi gereken bir şeydir. Çünkü yediği gibi onu eriteceği bir antreman onu bekliyordur zaten:) Ayrıca çok yoğun iş temposundaki insanlar için de her zaman az öğünle ve doyurucu yemek mümkün olmayabilir. Mesleği oyunculuk olanlar için mesela... -Gecen bol olsun.-
Niye Hasta olmuyorlar? Acem şahlarından biri işinin ustası bir hekimi Müslümanları tedavi etsin diye Peygamber Efendimize (asm) gönderdi. Tabib, uzun bir zaman Müslümanlar arasında yaşadı. Fakat kimse hastayım diye kendisine gelmedi. Nihayet tabib dayanamayıp Peygamber Efendimize (asm) giderek şikâyette bulundu: ‘Ben buraya Müslümanlara hizmet etmek için geldim. Fakat şu kadar zamandır hiç kimse bana tedavi için gelmedi. Ben burada işimi yapamıyorum.‘ dedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurdular: ‘ Benim ümmetim acıkmadan yemez, tam doymadan yemekten kalkar. Bu yüzden de hasta olmazlar.‘ (Şeyh Sadi-i Şirazî)
Az az sık sık yemek vucuda ve sihhate en kötu şeydir. Bu Dunya saglık orgutunun bir yalanıdır. Dunya saglık öorgutu puştların elinde oldugu için herseyi milleti hasta ve saglıksız yapmaya programlamışlardır.
Sigarayı bırakmadan önce az ama sık yemek yiyordum. Sigarayı bıraktıktan sonra yemek düzenim yerine geldi ve kilo aldığımı anlıyorum. Bazen düşünüyorum, sigarayı bırakmak belki de bana yaramadı diye, çünkü ileride kilo ile ilgili sağlık problemi yaşamak istemiyorum. Kısacası tercihim, sık sık ve az az yemek.
Az öğün ama doyurucu öğün yiyorum. Ben öyle 3 zeytin 5 ceviz kalori hesabi yapamam. Ayrıca 2 3 saatte bir ne yiycegmi dusunerek hayat geciremem. En sağlam olarak kahvaltida yiyceksin istedgn herseyi yiyceksin tabi kizartma borek çörek hariç. Akşam da en hafif yyceksin. Al sana mis gbi beslenme. Ben ara yapiyo olsam elma çerez vs yesem bana tokluk vermyo ki. 2 saate yine acikıyorum
Az sık, veya çok/az yemenin insülinle bir alakası yok önemli olan ne yediğin. Eğer günlük karb ihtiyacını düşük GI'li besinlerden sağlarsan insülin direncinde bir sorun olmaz. Fakat yüksek GI'li yani kötü karb dediğimiz besinleri tüketirsen insülin sürekli bir düşüş bir çıkışa uğrar o zaman insülin direnci oluşur.
Az az ve sık yemenin tavsiye edilmesi bana nedense hiç mantıklı gelmemişti zaten. Bilimsel olarak zaten mantikli bulmadim. Psikolojik olarak da 1) Aklında sürekli yemek olur sık sık olursa 2) Az az yiyeceğin ne malum?
Öğünün miktarı doyurucu olup olmayacağını belirleye bilir ama besleyici olup olmayacağını belirlemez. Doğru miktarda besleyici yiyecekler tüketmek önemli. Sık sık yemek de yanlış. Gün'de en fazla 3 öğün max.
Sabah 5 te kalktığım ve düzenli spor yaptığım için 2 öğünle beslenmem imkansız gibi bir şey o yüzden az az sık diyorum. Öğün arasını uzun tutunca beyin onu kıtlık algılıyor ve sonrasında yenileni depoluyor bence. Evet biraz eski kafalıyım
bana kalırsa öğünler ana ve ara olmak üzere bölünmeli ara öğünler sık sık yenebilir ki çok da sağlığı etkiliceğini düşünmüyorum ama ana ögünler az ve doyurucu bol kalori olmalı bence
Az az ve sık sık yemek mide için daha yararlı yemek yerken fazlaca çiğnemekte öyle, mesala tam doyduğum zaman midemin öğütmeye zorlandığını ben hissediyorum
Az az sık sık yemek kilo aldırır sanılanın aksine ve açlık hissi olmadan yağ yakamaz vücut 3 öğün ideal ve bazal metabolizmaya ve günlük aktiviteye göre yemek doğrusu.
Merhaba,