Bilgisi olan var mı kendimde parkinson hastalığından şüpheleniyorum acil yardım
Cevabın nedir?
Cevapla
En İyi Cevaplar
- +1 yıl
Evde tanı koyabildiğine göre evde ölçeceksin sanırım?
01 Yorumla- Soran+1 yıl
Çok komiksin cidden tanı koydum demedim şüpheleniyorum dedim seninde el ayak parmaklarında istemsiz hareketler olsa kamburu olsa gözlerini fazla kırpmamaktan dolayı gözlerin yansa ya da gece salya akıtsan yutkunmadığın içim koşarken birden kilitlenip düşsen sende şüphelenirsin
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
6Cevap
- Gizli Üye(30-35)+1 yıl
Dopamin Nedir? Dopamin eksikliği nasıl anlaşılır? Dopamin nasıl arttırılır?
Dopamin (DA), vücut tarafından doğal olarak üretilen bir kimyasal maddedir. Bu kimyasal, beyinde dopamin reseptörlerini aktif eder ve bir nörotransmiter olarak iş yapar. Dopamin, beynin ön bölgesi olan hipotalamustan da salgılanır ve kana karışarak nörohormon görevi yapmaktadır.
Dopamin sempatik sinir sisteminine etki etmek, kalp atış hızını arttırmak ve kan basıncını arttırmak için kullanılmaktadır. Dopamin karşımıza efsanevi boksör Muhammed Ali Clay’ın ölümüne neden olan Parkinson Hastalığı nedeni olarak gözükmekte. Kan beyin omirilik sıvısından geçememesinden dolayı merkezi sinir sistemini direkt etkileyemez. Parkinson hastaları ve Dopa-Duyarlı distoni hastalarının beyinlerindeki dopamini yükseltmek için, dopamin sentezinde öncül olarak kullanılan L-DOPA molekülü kullanılır. Kan-Beyin arasında engel kalmaz.
Mutluluk hissinin yanında kas sistemini de yönlendirebilen bir hormon olan Dopamin, insanlarda ve hayvanlarda birçok farklı işlevde etkindir. Hareket, Hafıza, Haz Veren Ödül, Davranış, Kavrama (İdrak), Dikkat, Prolaktin Üretimini Engelleme, Uyku, Duygu Durumu (Ruh Hâli), Öğrenme gibi işlevlerde dopamin etkilidir.
Dopamin fazla olursa da sorun alkol bağımlılığı, sigara tiryakisi ve ilerisinde uyuşturucu kullanımını tetikleyebilir.
Sarımsaklasanız da sarımsaklamasanız da dopamin seviyenizi yükseltecek yoğurt ile konumuzu açalım.
Proteinler, amino asitlerin bir araya gelmesi ile oluştuğu için ve çoğu protein de, tirozin amino asidi içerdiği için, proteinler dopamini mükemmel bir şekilde destekliyor.
2. Yine en sevdiğimiz proteinlerden biri: Peynir!
500 kişinin katıldığı araştırmaya göre peynir, dopamin nöronal aktivitelerini, gözle görülür bir biçimde artırıyor.
3. Kabul edelim, balık her derde deva oluyor!
Bol miktarda balık yağı almak beyin hücrelerini ve hücreler arası mesaj iletişimini güçlendiriyor. Nitekim dopaminin de yükselttiği için mutluluğu da arttırıyor.
4. Seve seve et yemeye evet diyen 1 milyon kişi bulabiliriz.
İçerdiği zengin B12 vitaminleri yüzünden tabiki sizi mutlu edecek, daha ne yapsın?
5. Gelelim son proteinimize yani yumurtaya!
Fenilalanin, yumurtanın içindeki dokuz amino asitten bir tanesidir. Yumurta, aynı zamanda, D vitamini içeren nadir yiyeceklerden olduğu için beyin, beden ve haliyle ruh sağlığınızı korur.10 Yorumla Bu yaşta Parkinson olman tıpta bir ilk olur :D
04 Yorumla- Soran+1 yıl
Basit yani? Ya ben çok korkuyorum çünkü kas hareketlerini yerine getiremiyorum mesela kambur duruyorum bu yaşta gözlerim yanıyor gözlerimi kapatma hareketini yapmadığım için ve istemsiz el ayak parmaklarında titreme seyrime hareketleri mevcut her yatağa girdiğimde bacak kaslarımda tarifi olmayan huzursuzluk, yutkunma eylemini gerçekleştirmrdiğim den akşam salya akıtma falan :(
- Soran+1 yıl
Bilgilerin için çok teşekkür ederm nasılsın bu kadar emin parkinson değilsin dedin? :S beni aydınlat lütfen 2 gündür çok gerildim evdekilere bile yansıyor bu durum
- Gizli Üye(45 üstü)+1 yıl
tahlil laboratuvarına git
00 Yorumla - +1 yıl
kan tahlili ile
00 Yorumla - +1 yıl
çikolata yiyerek güneş altında zıplayın
00 Yorumla - +1 yıl
parkinson ne
01 Yorumla- Soran+1 yıl
Kas hareketlerinin kontrolünü kaybetmek kamburluk la başlayan ardından el ve ayaklarda titreme gibi belirtilerle kendini gösteren dopamin hormonunun azalmadı sonucu ortaya çıkan bir hastalık
- +1 yıl
Ölçülmez.
00 Yorumla - +1 yıl
Hastanede ölçerler
00 Yorumla - +1 yıl
ölçülemez
00 Yorumla kan analizi
00 Yorumla
Devamını Gör(5)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Merhaba,
Lütfen tanılarınızı kendiniz koymaya çalışmayın çünkü tedaviyi nasıl yapacağınızı bilmeden tanı koymanızın da bir anlamı olmayacaktır.
Beyindeki dopamin seviyesini ölçen bir laboratuvar testi yok, olmasına gerek de yok, muayene ile tanı konuluyor. Senin yaşında da Parkinson Hastalığı olabilir elbette, buna Juvenil Parkinson Hastalığı deniyor ancak bu şikayetlerin pek de Parkinson hastalığına uymuyor. Zaten tanı koymak için muayene sonrası Parkinson Hastalığını taklit edebilecek diğer nedenlerin dışlanması için yapılması gereken tetkikler var, onlar yapılmadan hastalık tanısı konamaz.
Evde kendi kendine tanı koyup uygunsuz tedaviler yapan hastaları toparlamak çok daha zor oluyor inanın. Daha iyi bir şey yaptığını zannederken daha beter olanları da çok kez görüyoruz. Şikayetleriniz varsa lütfen bir nöroloğa başvurun, Parkinson Hastalığı gibi bir hastalık için en doğru bilgiyi size bir nörolog verecektir.
İyi günler dilerim...