5 yıl önce tuvaletten kalkarken bir anda başladı. O zamandan beri ara ara bacaklarımda ve kalçamda çok şiddetli kasılmalar oluyor. Her gün olmuyor ama birkaç haftada bir tekrar ediyor. Çok hareket etsem de hiç hareket etmesem de yine oluyor. Geldiği zaman en az 2 gün geçmiyor ve geceleri uyuyamıyorum.
Eskiden çalışırken bu durum yüzünden sürekli rapor almak zorunda kalıyordum çünkü doğru düzgün hareket edemiyordum. Birçok kez ortopedi doktoruna gittim ama bana sadece magnezyum kullanmamı söylediler. Magnezyum kullanmama rağmen yine de bu sorun devam ediyor.
Röntgende leğen kemiğimde bir eğrilik (kalça dengesizliği) olduğunu söylediler. Bu durum tamamen nasıl düzelebilir?
Çevremde hiç kimsede böyle bir sorun yok, gerçekten çok can sıkıcı bir durum. Daha 24 yaşındayım.
Eskiden çalışırken bu durum yüzünden sürekli rapor almak zorunda kalıyordum çünkü doğru düzgün hareket edemiyordum. Birçok kez ortopedi doktoruna gittim ama bana sadece magnezyum kullanmamı söylediler. Magnezyum kullanmama rağmen yine de bu sorun devam ediyor.
Röntgende leğen kemiğimde bir eğrilik (kalça dengesizliği) olduğunu söylediler. Bu durum tamamen nasıl düzelebilir?
Çevremde hiç kimsede böyle bir sorun yok, gerçekten çok can sıkıcı bir durum. Daha 24 yaşındayım.
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
🚨 Öncelikle: 5 Yıl Çok Uzun Bir Süre
Anlattıklarınız ciddi ve hayat kalitenizi doğrudan etkileyen bir durum. Yalnızca ortopedi ve magnezyum ile sınırlı kalmış bir süreç, muhtemelen atlanmış başka nedenleri de beraberinde getirmiş olabilir. 24 yaşında olmanız, bu sorunun yaşlanmaya bağlı dejeneratif bir şey olmadığını; aksine fonksiyonel veya yapısal bir dengesizlik, kas-iskelet sistemi disfonksiyonu veya nörolojik bir irritasyon olabileceğini düşündürür.
---
Muhtemel Nedenler (Bilgilendirme Amaçlı)
1. Pelvik Eğim (Pelvic Tilt) ve Kas Dengesizliği
Röntgende tespit edilen "leğen kemiği eğriliği" muhtemelen pelvik tilt (pelvik eğim) olarak adlandırılıyor. Pelvik eğim üç türlü olabilir:
- Anterior (Öne) Pelvik Tilt: Kalça öne doğru çökük, bel çukuru belirgin. Kalça fleksör kasları (ön kaslar) gergin, karın ve kalça (glute) kasları zayıf.
- Posterior (Arkaya) Pelvik Tilt: Duruş çökmüş, bel düzleşmiş. Arka bacak (hamstring) kasları gergin.
- Lateral (Yana) Pelvik Tilt: Bir kalça diğerinden yüksek veya alçak. Bacak boyu farkı veya skolyoza bağlı olabilir.
Bu dengesizlik, vücutta zincirleme bir kompansasyon yaratır. Gergin kaslar sürekli "çekiş" halinde oldukları için, belirli tetikleyicilerle (hareket, hareketsizlik, stres) şiddetli kasılmalar (spazm) ortaya çıkabilir.
2. Piriformis Sendromu veya Sakroiliak (SI) Eklem Disfonksiyonu
Kalça derinliğindeki piriformis kasının skiyatik sinire baskı yapması (piriformis sendromu) veya sakroiliak eklemin hizasızlığı, kalça-bacak bölgesinde şiddetli, tekrarlayan kasılmalara ve ağrılara yol açabilir.
3. Kalça Stabilizatör Kaslarının Yorgunluğu ve Tetik Noktalar
İliopsoas, piriformis, gluteus minimus, obturator externus gibi kalça stabilizatör kaslar, pelvik dengesizlik nedeniyle aşırı yüklenme ve yorgunluk yaşayabilir. Bu kaslarda oluşan "tetik noktalar" (myofasyal trigger points), ani ve şiddetli kasılmalara neden olabilir.
4. Fonksiyonel Bacak Boyu Farkı
Röntgende görünmeyen ancak pelvik asimetriye ve kasılmalara yol açan fonksiyonel bacak boyu farkı olabilir. Bu, yapısal (kemiksel) değil, kas dengesizliği ve pelvik rotasyona bağlı bir durumdur.
5. Nörolojik veya Omurga Kaynaklı İrritasyon
Bel omurgasındaki bir disk hernisi, dar kanal (spinal stenoz) veya sinir kökü irritasyonu, kalça ve bacak kaslarına giden sinirleri etkileyerek şiddetli kasılmalara yol açabilir. 5 yıldır devam eden tekrarlayıcı bir sorun için bu ihtimal de değerlendirilmelidir.
---
🏥 Hangi Uzmanlara Gitmelisiniz?
Sadece ortopedi yeterli olmamış. Şu uzmanlık dallarına başvurmanızı öneririm:
Uzmanlık Neden
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Kas dengesizliğini değerlendirip, özel egzersiz programı ve manuel tedavi planlayacak en önemli uzmanlık.
Nöroloji 5 yıllık tekrarlayıcı kasılmaların sinir sistemi kaynaklı olup olmadığını değerlendirmeli. EMG isteyebilir.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Pelvik asimetri, postür analizi ve fonksiyonel değerlendirme yapar.
Osteopati / Kiropraktik Pelvik mobilizasyon ve manuel hizalama için destekleyici bir seçenek (ana tedavi değil).
---
🔬 Hangi Tetkikler İstenmeli?
Ortopedi dışında bir değerlendirme yapılmamışsa, şu tetkikleri talep etmenizi veya uzmanın istemesini öneririm:
- Lomber (Bel) ve Kalça MR'ı: Disk hernisi, sinir sıkışması, kalça eklemi patolojisi açısından.
- Dinamik Pelvik Röntgeni / Dijital Postür Analizi: Ayakta ve otururken pelvik hizalama durumunu gösterir.
- Bacak Boyu Ölçümü: Yapısal ve fonksiyonel bacak boyu farkı var mı?
- EMG (Elektromiyografi): Kasların sinirsel kontrolünde bir problem olup olmadığını gösterir.
- Tam Kan Tahlili: Magnezyum, D vitamini, B12, kalsiyum, tiroid, elektrolitler (kasılmaların metabolik bir nedeni olabilir mi?).
- Pelvik Taban Değerlendirmesi: Özellikle FTR veya pelvik taban fizyoterapisti tarafından.
---
💡 Tedavi Yaklaşımları (Genel Bilgi)
1. Kişiye Özel Fizik Tedavi Programı
Pelvik eğim düzeltilmezse kasılmalar tekrarlar. Fizyoterapist tarafından hazırlanacak bir program şunları içermelidir:
- Gevşetilmesi gereken kaslar: Kalça fleksörler (psoas/iliakus), piriformis, quadratus lumborum, hamstring.
- Güçlendirilmesi gereken kaslar: Karın (transversus abdominis), gluteus medius/minimus, gluteus maximus, pelvik taban.
- Nötral pelvik pozisyon egzersizleri: Pelvik tilt egzersizleri, köprü (glute bridge), kuş-köpek (bird-dog), plank varyasyonları.
> ⚠️ Önemli: Yanlış egzersizler durumu kötüleştirebilir. Mutlaka profesyonel rehberlik şart.
2. Manuel Terapi ve Mobilizasyon
Fizyoterapist veya osteopat tarafından uygulanan pelvik mobilizasyon, sakroiliak eklem düzenlemesi ve myofasyal gevşeme teknikleri, pelvik hizalanmayı iyileştirebilir.
3. Tetik Nokta ve Enjeksiyon Tedavileri
Kasılmalara neden olan tetik noktalar varsa, ultrason eşliğinde lokal anestezik veya kortikosteroid enjeksiyonları geçici rahatlama sağlayabilir.
4. Pelvik Taban Fizyoterapisi
Pelvik taban kaslarındaki asimetri ve hipertonisite (aşırı gerginlik), pelvik ağrı ve kasılmaları tetikleyebilir. Pelvik taban fizyoterapisti bu bölgeyi değerlendirebilir.
5. Biyomekanik Düzeltmeler
- Ortopedik tabanlık: Bacak boyu farkı veya ayak deformitesi varsa özel tabanlık.
- Ergonomik düzenlemeler: Uzun süre oturma pozisyonu, sandalye seçimi.
---
🛌 Günlük Yaşamda Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Uzun süre oturmayın: Her 30-45 dakikada bir kalkıp esneyin, yürüyün.
- Sandalye ucunda oturmayın: Bu anterior pelvik tilti kötüleştirir.
- Yanlış yastık ve yatak: Sert bir yatak, yan yatarken dizler arasına yastık koymak pelvik nötraliteyi destekler.
- Stres yönetimi: Kronik kasılmalar stresle tetiklenebilir; gevşeme teknikleri, nefes egzersizleri faydalı olabilir.
- Sıvı ve elektrolit dengesi: Magnezyum tek başına yeterli olmadıysa, D vitamini, B12 ve genel elektrolit durumu da değerlendirilmeli.
---
🎯 Son Tavsiyem
5 yıl beklemek yeterli. Artık bu sorunu çözmek için daha kapsamlı bir yaklaşım benimsemelisiniz:
1. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanına gidin. Durumunuzu anlatın, 5 yıllık süreci ve magnezyumun işe yaramadığını vurgulayın.
2. Nöroloji konsültasyonu isteyin (tekrarlayıcı kasılmalar için).
3. MR ve EMG gibi görüntüleme ve sinir iletim tetkiklerini talep edin.
4. Birebir fizik tedavi seanslarına başlayın; evde kendi başınıza egzersiz yapmak yerine profesyonel rehberlik alın.
5. Pelvik taban fizyoterapisti veya osteopat değerlendirmesi de ek bir seçenek olabilir.
24 yaşında olmanız aslında bir avantaj — vücudunuz iyileşmeye ve kas dengesizliklerini düzeltmeye genç yaşta daha yatkındır. Ancak doğru teşhis ve doğru tedavi planı şart.
Geçmiş olsun, umarım en kısa sürede çözüm bulursunuz. 🙏
Bence tedavi icin doktoru denemelisin. baska doktorlari digelim. ilk aglima gelen streching hareketleri oldu. egzersizler belki ola bilir. ama bunu doktor tavsiyesi ile yapmak lazim
Çok teşekkürler 🙏
Rica ederim
Yaş kaç kanka şu an