size kardeşimin yaşadığı durumdan bahsedeceğim, öncelikle bipolar olduğunu düşünüyorum yakın zamanda onu ikna edebilirsem tedavi başlamasını sağlayacağım doktora giderek, şimdi durumu anlatayım;
benim kardeşim özünde çok merhametli duygusal biri fakat eğer atak dönemi gelirse birden bambaşka birine dönüşüyor, bir anda bakışı bile değişiyor sanki o gidiyor farklı biri geliyor, hiç olmayacak ufak bir lafa takılıp ortalığı yıkıyor gözünün önünde elinin altında ne varsa fırlatabiliyor sinir krizleri geçiriyor, atak geçtikten sonra çok pişman oluyor ağlıyor özürler diliyor, fakat başka bir zaman yine aynısı olabiliyor, eğer atak dönemleri geçtiyse çok neşeli çok eğlenceli hayat dolu bol kahkahalı birine dönüşüyor, onu o anda gören birisi bu kişi çok hayat dolu neşeli mükemmel zannediyor, ama bu da maalesef geçici bir dönem oluyor... duyguları çok çabuk ve keskin değişebiliyor. özellikle zorlandığı ve atak geçirmesine sebep olan bazı konular var;
birincisi annemi yabancı veya akrabalarla paylaşmak istemiyor, onlarla sohbet etmesini, onlarla iyi geçinmesine dayanamıyor. bu dışardan basit bir kıskançlık gibi görünse de çok ciddi bir boyutta.. eğer anneme bu konuda takıldıysa dünyayı zehir ediyor, ayılıp bayılmalar, yabancı insanların içinde anneme hakaretler, ortalığı yıkmalar vesaire..
ikincisi; anneme yaptığını eşine yapıyor.. eşinin kimseyle görüşmesini yakın olmasını istemiyor, eşinin ailesinin veya akrabalarının yanında sinir krizi geçirip onlarla kavga edebiliyor..
ŞAŞIRACAĞINIZ KISIM ŞU; bu olaylar çok büyük olaylar ve sinir patlamaları olsa da.. sonra bir anda hiçbir şey olmamış gibi normale dönebiliyor ve o insanlarla samimi bir şekilde iletişim kurarak sanki onlara daha önce kızmamış gibi davranabiliyor..
yani anlayacağınız normal bir insanın bile isteye yapmayacağı şeyler bunlar.. hiçbiri elinde değil, duygularına hakim olamıyor. çok üzülüyoruz, şu an eşiyle de çok büyük sorunlar yaşıyor bu konuda.. yuvası bile dağılabilir.. yuvası dağılırsa bizim kapımız açık her daim fakat bizi de dağıtabilir bizi de yıkabilir. her şeyden önce kendi hayatını berbat ediyor buna çok üzülüyorum..
bunları neden anlattım bilmiyorum, belki benzer durumu yaşayan vardır yardımcı olur diye.. bir de doktora ben de girip anlatmayı düşünüyorum bunları
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
5Cevap
Kuzum bu manik - depresif bozukluk. Bipolar duygulanım bozukluğu da denebiliyor. Dediğin gibi taşkınlık evrelerinde hızlı geçişler olur ruh halinde. Ama bir de depresyon hali vardır. Bunun ortası olmuyor iki zıt kutuplu bir rahatsızlık. Ancak tedavisi var. Bu zamana kadar onun gitmemiş olması büyük hata. Lityum gibi, şizofrenide kullanılan bazı antipsikotikler bunu dinginleştiriyor. Taşkınlık ve depresiflik ortadan kalkabiliyor. Anlatman iyi oldu dilediğin her şeyi benimle paylaşabilirsin. Ben de Majör Depresyon hastasıyım. Okb ve Anksiyete Bozukluğu da var.
evet evet gerçekten çok haklısınız ve dediklerinizin birebir aynısı. şu an doktor arayışındayım ve onu tedaviye ikna etme planları yapıyorum. iyileşmesini çok istiyorum, hem kendisi için hem eşi için hem ailemiz için. peki size bir şey soracağım, doktora giderken bende yanında gitsem, doktorun yanına girip bende anlatsam olur mu? bunu kabul ediyor mu doktorlar? çünkü kendisinin net bir şekilde yaşadıklarını anlatacağını düşünmüyorum
Kıyamam sana ya, İnşallah hızlıca sağlığına kavuşur... Ben konuşurken annem ben de geleceğim deyip geliyor valla, sen de gelirsen sorun olmaz. :) Çoğu doktor izin veriyor. Onu nazik dille ikna edip götürürsen çok faydalı olur. Bazı ilaçlar yan etki yapacaktır içmek istemeyebilir onu da aşırı rahatsız ederse almayı bırakıp doktora 1 ay sonra gittiğinde söyleyebilirsiniz.
siz nasılsınız peki? tedavi iyi geliyor mu? ilaçların iyi geldiğini hissediyor musunuz?
Ben çok iyi değilim. Bundan önceki senelerde 22-23 yaşlarımda, tek bir ilaç hem OKB'yi hem Depresyonu %100'e yakın tedavi ediyordu. Ancak 27 yaşımda aynı anda bastıran OKB ve Depresyon'a aynı ilaçla bu kez Depresyon'da %100, OKB'de %30 yanıt aldık. 6 antidepresanın tamamında sonuçlar benzer. Tek birisi %45'e çıkardı ama onda da zombi gibi (duygusal düzleşme) olduğumdan (tatmin, haz, hissiyat) çok düştüğünden bıraktım. Şimdi ise antidepresanlara augmentasyon tedavisi uygulanıyor. Yani üzerine antipsikotikler ekleniyor. Şu hal ile %40 başarı var. İyi olmaya çalışıyorum. İlaçları öneririm böyle durumlarda hayat kurtarıcı olabiliyorlar. Lakin aynı ilacı aynı dozda alan iki kişiden biri fayda görebilirken diğerinde sadece yan etki görülebilir. Beynin verdiği yanıta bağlı olarak değişiyor.
Mantıklı ileri süreçli bir tedavi olması tabiki güzel olur dediyin gibi ilerde sorun yaşayabilir böyle arkasında durman da ayrı bir gurur verici bir şey tebrik ediyorum seni
keşke daha erken harekete geçebilseydik.. belki onun kötüleşmesine sebep olacak davranışlar bile yapmışızdır vs. diyerek çok üzülüyorum. ama daha da kötü olmasındansa şu an en azından harekete geçiyoruz napalım. Allah razı olsun dua edin lütfen
Tabiki dualarımız onunla inşallah en iyisi olur diyer konuda kendini suçlama bence her şey olacağına varır bilseydiniz zaten engel olurdunuz ya da daha erken bir tedavi süreci olurdu yapacak bir şey yok ne dersen de bir kişinin dediyi olur yani ALLAH'IN dediyi olur
kardeşini iyi bir doktora götür
got olanı çok
yazık etme çocuğa
yardımcı olmak isterim
şu an araştırmalardayım, öncelikle durumu ona nasıl söyleyip tedaviye ikna ederim diye kara kara düşünüyorum
Bu konu zor kabul etmeyen iyi olmaz
biran evvel bir psikiyatr görmeli kardeşini.
evet götüreceğiz.. fakat yinede çok korkuyoruz, bende yakında evleniyorum bir yandan düğün hazırlıkları vs.. annem 100 yaşında yatalak annesine bakıyor, babam desen emekli maaşıyla borç harç içinde maddi sıkıntıdan kalbi sıkışıp duruyor.. çok şey saydım yakındım gibi oldu ama çok zorlanıyorum uykularım kaçıyor.. dün gece uyuyamadım, ya ablam kendine bir şey yaparsa diye..
ben erkek kardeşin sanmıştım. yakınmak gibi düşünmeyelim kendini çaresiz hissediyorsun bunu anlıyorum. Bence süreci çok hızlı bir şekilde ele alıp gidin derim. Evliliğinde de mutluluklar olsun
Çok zor bir durum
Bipolar olabilir
Çok geçmiş olsun knk