2 ay

Online terapi mi yüz yüze terapi mi daha etkili, hangisi kimler için daha uygun?

Son zamanlarda çok sık görüyorum: “Online terapi işe yarıyor mu?” sorusu. Açık konuşayım, bu biraz “hangisi daha iyi: ev yemeği mi dışarıda yemek mi?” gibi bir şey 😄 Kişiden kişiye baya değişiyor.

Online terapinin en net artısı şu: aşırı rahat. Evindesin, pijamayla bile katılabilirsin, kimseyle karşılaşma derdin yok. Özellikle “birine derdimi anlatmak bana zor geliyor” diyenler için ilk adımı atmayı ciddi anlamda kolaylaştırıyor. Bir de zamandan tasarruf… Trafik, yol, yetişme stresi yok.

Ama yüz yüze terapinin de ayrı bir hissi var. Aynı ortamda olmak, o bağın biraz daha güçlü hissedilmesini sağlayabiliyor. Bazı insanlar “orada biri gerçekten benimle” hissine daha çok ihtiyaç duyuyor ve bu onlar için daha etkili oluyor.

Şunu fark ettim:
Eğer zaten konuşmaya açıksan ve rahat iletişim kurabiliyorsan online terapi gayet iyi işliyor. Ama “ben yüz yüze daha iyi açılırım” diyorsan, o zaman zorlamanın da pek anlamı yok.

Bir de önemli bir nokta var: mesele online ya da yüz yüze olması değil aslında. En kritik şey, karşındaki kişiyle kurduğun uyum. İyi hissetmediğin biriyle en iyi ortamda bile ilerlemek zor.

Kendi fikrim?
Başlamak için online terapi daha kolay. Ama herkesin “en doğrusu” farklı.

Eğer kararsızsan, bence bir online seans dene. Zaten kimse seni devam etmeye zorlamıyor. Olursa devam edersin, olmazsa başka bir yol denersin. Çok büyütmeye gerek yok yani 🙂

Online terapi mi yüz yüze terapi mi daha etkili, hangisi kimler için daha uygun?