Merhaba. Online terapi alanınız var mı? Ne düşünüyorsunuz? Yüz yüze kadar etkili oluyor mu? Deneyimi olan aktarabilir mi?
3 ay
Merhaba. Online terapi alanınız var mı? Ne düşünüyorsunuz? Yüz yüze kadar etkili oluyor mu? Deneyimi olan aktarabilir mi?
Kısaca evet, online terapi işe yarıyor ve birçok durumda yüz yüze terapiye oldukça benzer etki gösterebiliyor 👇 bilimsel araştırmalara göre:
✅ Bilimsel olarak ne diyor?
📌 Etkinlik açısından:
Birçok çalışma internet üzerinden yapılan bilişsel davranışçı terapi (iCBT) ile yüz yüze CBT arasında fark olmadığını veya çok küçük bir fark olduğunu gösteriyor. Yani online CBT, yüz yüze CBT kadar etkili olabiliyor.
Meta‑analizler ve sistematik incelemeler, özellikle depresyon ve kaygı gibi yaygın sorunlarda online terapinin benzer iyileşme sağladığını bildiriyor.
📌 Bazı özel durumlarda:
Bazı örneklerde (örneğin OKB gibi karmaşık vakalarda) terapistin rehberliğinde online programların yüz yüze kadar güçlü olmadığı ya da sonuçların karışık olduğu gösterilmiş.
Yine de genel olarak terapist destekli çevrimiçi terapiler klinik olarak faydalı ve bazen daha erişilebilir olduğu için avantajlı olabiliyor.
🎯 Avantajları
✔️ Erişimi kolay — mekân ve zamandan bağımsız çalışır
✔️ Özellikle yoğun şehir yaşamında ulaşım/zaman maliyeti azaltır
✔️ Ulaşamadığın yerlerde (mesafe, fiziki engel vb.) erişim sağlar
⚠️ Dezavantajları
❗ Bazı insanlar için yüz yüze olan bedensel dil, enerji ve bağ kurma hissi daha güçlü olabilir.
❗ Teknoloji sorunları veya internet kesintileri zaman zaman etkileşimi zorlaştırabilir.
🧠 Sonuç olarak
👉 Online terapi, özellikle lisanslı ve deneyimli terapistlerle yapıldığında, birçok psikolojik sorun için yüz yüze terapiye yakın düzeyde etkili olabilir.
👉 Bazı durumlarda yüz yüze terapi daha uygun olabilir, ama çoğu insan için online terapi gerçek bir seçenektir.
Teşekkür ederim. Bilimsel araştırmalar böyle ama Türkiye şartlarında deneyimler nasıl, onu merak ediyorum.
Valla bu durum kişiden kişiye çok değişiyor ya. Ben mesela ev konforunda, o sohbet havasında kendimi çok daha rahat hissediyorum, daha kolay açılıyorum. Bence asıl önemli olan yöntemin ne olduğundan ziyade o doğru psikoloğu bulabilmek. Sonuçta bazen birine çok iyi gelen uzman sana hiç hitap etmeyebilir, tamamen enerji meselesi.
Ben online ortamda çok daha rahatım. Piyasada birkaç farklı site var, karar vermeden önce şöyle bir bakabilirsin seçeneklere. Ben bir süredir Healmeup üzerinden alıyorum seanslarımı ve gayet memnun kaldım ama başka siteler de var diye biliyorum, iyice araştırıp içine sineni seçersin.
Cevap
4Cevap
Online terapi hizmeti sunuyoruz ve danışanlar daha rahat olduğunu belirtiyor benim de daha önce yüz yüze ve online terapi sürecim oldu ben online‘ı tercih ederim
Teşekkür ederim. Online da iyi gibi duruyor :)
Bence hayır yüzyüze olduğu kadar hiçbir iletişim iyi olamaz
Ben yüz yüze terapi almıştım ama online ile bir farkı olduğunu sanmıyorum konuşuyorsunuz sadece
Bağlantı kopması falan olursa diyorum ama o da normalde pek olan bir şey değil. Giyin, süslen, o kadar süre yol git falan derken sanki online ile evde rahatça halledilebilir gibi geliyor
Bağlantı kopması çok düşük bir ihtimal hem kopsa ne olacak geri aranabilir bence ve yani aradaki tek fark yanyana değilsin terapist ile onun dışında konuşmak harici bir şey olmuyor mantıklı fakat depresyon gibi bir sıkıntın varsa evden çıkıp gitmen daha iyi olur
Anladım. çok teşekkür ederim, değerli oldu bunlar :)
Rica ederim geçmiş olsun
Aldım ve etkili olduğunu düşünmüyorum.
Online olması yüzünden mi etkili olmadı? Bağlantı sorunu falan mı?
Hayır bağlantı sorunu falan değil. Aynı psikologla yüz yüze de görüştüm, terapi aldım. Bence çok farkı yok ikisinin, bana iki türlü de faydalı olmadı ve bıraktım. Bıraktıktan sonra birçok sorunumu daha rahat çözmeye ve paramı da korumaya devam etmiş oldum.
anladımm, teşekkür ederim :)
niye etkili olmasın sonuçta iletişim oluyor
İşte ne derece oluyor diye merak ediyorum :) Bakacağız duruma artık
Yüz yüze terapi daha etkili olabilir belki
Duyguları ifade etme konusunda mı daha faydalı olur
Evet duyguları ifade etme konusunda daha faydalı olabilir ve daha samimi gelebilir ama görüntülü olan ile yüz yüze olanı mutlaka deneyip farkı görmek lazım
Ya bir yüz yüzeye gidip sonra online'da başka biriyle görüşmek pek yapılabilir gibi gelmedi
Değil
:/ Yüz yüzeye gitmek de üşendiriyor ya
denemen gerek
Kişiye göre değişir mi demek istedin?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?